Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas85
mod_vvisit_counterJučer413
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan871
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec7608
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2613628

Trenutno na stranici: 11
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Hrvatska Pravoslavna Zajednica
NA GROBLJU MIROŠEVAC ODANA POČAST HRVATSKIM PRAVOSLAVNIM MUČENICIMA PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 75
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Subota, 10 Srpanj 2010 18:54

 

POVODOM 65. OBLJETNICE

POGUBLJENJA

PATRIJARHA HPC . GERMOGENA

MAKSIMOVA  - NA

GROBLJU MIROŠEVAC  ODANA

POČAST HRVATSKIM

PRAVOSLAVNIM MUČENICIMA

 

Video zapis - Molitva za Germogena 30.07.2010.

Video Zapis Misa za Germogena 30.07.2010

 

Na današnji nadneva 30. lipnja  godine gospodnje 1945. g. pogubljen je prvi hrvatski patrijarh Hrvatske pravoslavne crkve gospodin Germogen Maksimov sa još 42 hrvatska mučenika. Partizanski zlikovci strijeljali su  prvog hrvatskog patrijarha Hrvatske pravoslavne crkve  gospodina preuzvišenog Germogena- Maksimova - Ivanović. Ovaj stravični zločin izvršen je, samo jedan dan poslije tobožnjeg suđenja nadnevka 29.lipnja iste godine  - pred vojnim sudom u Zagrebu. Mjesto sahrane ni do današnjeg dana nije otkriveno, pa se pretpostavlja da su  bačeni negdje u  zato posebno, prije smaknuća, iskopane jame.

Za svi ovih  proteklih 65 godina, o ovome zločinu se nije smjelo niti govoriti, a kamoli, ne daj Bože, odavati im počast ili javno se negdje u crkvi moliti za duše njihove. Ipak prije par godina, još živući unuci  i  bliska rodbina dali su na groblju Miroševac u Zagrebu otkupiti grobnicu i sagraditi simboličnu nadgrobnu ploču sa prigodnim natpisom.  

Po želji rodbine umorenih, ovo mjesto je zamišljeno kao simbolično mjesto sahrane, kako bi se rodbina i štovatelji  spomenutih mučenika mogli se na sjetne dane za sve mrtve i na obljetnicu smrti odavati počast i moliti se za duše pokojnika. Dakle, nadnevak 30 lipnja svake godine  štovat će se kao Obljetnica pogibije, a nadnevak mrtvih (Svi sveti) kao tradicionalni nadnevak mrtvih.

Budući je u Hrvatskoj utemeljena ( u tijeku je registracija) Udruga  Hrvatska pravoslavna zajednica, svu obvezu oko organiziranja  posjeta grobnici i održavanje Svete molitve zadušnice, Udruga HPZ preuzima na sebe, odnosno njeni Glavni odbor za sjevernu Hrvatsku sa sjedištem u Zagrebu.

I ovogodišnja organizacija obilježavanja obljetnice smrti išla je preko Glavnog odbora Sjeverne Hrvatske u čiju organizaciju su bili uključeni; Srećko Cvitanović, kao predsjednik  Odbora za sjevernu Hrvatsku te rodbina (dvije sestre) gospođa Ljerka Tomac, i Aleksandra Mamuzić zatim  Ing. Ivo Jolić, predsjednik Hrvatskog zajedništva, Mate Čavar, bublicista sa suprugom, Siniša Novak, Damir Španić, predsjednik Gl. odbora za  Slavoniju, Branimir Tomac, Oskar Šarunić, snimatelj i novinar više domoljubnih udruga u Zagrebu, zatim  Damir Vorovčak, novinar i snimatelj "Radio Marija" te Hrvoje i Ivo Matanović iz Udruge HPZ i još desetak ljudi čija, imena nisam uspio zabilježiti.

Svetu nadgrobnu molitvu za sve umorene predvodili su – dva svećenika iz Rusije i jedna časna pravoslavna sestra, također iz Rusije, čija imena iz razumljivih razloga ne navodimo.

Nakon Svete prigodne molitve skupu su se,  sa prigodnim riječima,  obratili; Srećko Cvitanović, Ivo Jolić, Ljerka Tomac, Siniša Novak, Mate Čavar, Branimir Tomac te predsjednik Udruge HPZ Ivo Matanović.

Poslije molitve i odavanja počasti umorenima, svi nazočni otišli su u susjednu gostionicu kraj groblja, gdje su održali radni sastanak Udruge na kojemu su utemeljili dva Glavna odbora Udruge (budući episkopati). Za predsjednika  Odbora za sjevernu Hrvatsku izabran je gospodin Srećko Cvitanović, a za Istočnu Slavoniju izabran je gospodin Drarko Španić iz Nove Gradiške.  Dogovoreno je, također,  da se Odbori brojčano povećaju sa ljudima koji to žele i koji znaju bit i suštinu  obnove Hrvatske pravoslavne Zajednice, odnosno autokefalne Hrvatske pravoslavne crkve.

U Zagrebu, 30. lipnja

2010.g.

Predsjednik udruge:

Ivo Matanović

Više...
 
JELA I JOZO ĆUK -DAROVATELJI I DOBROČINITELJI ZA HPZ PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 44
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Nedjelja, 25 Travanj 2010 16:47

 

|Uz veliko hvala gospođi Jeli i gospodinu Jozi, kao i Dušanu Zatezalo iz Ogulina na milodaru kojeg su nam uputili i to baš u momentu kada nam je najpotrebnije. Nadamo se da će se dobročiniteljima: Jeli i Jozi,te Dušanu Zatezalo - a i drugima koji su nas već darivali, a žele ostati anonimni, pridružiti i drugi.

Sad smo već u mogućnosti priopćiti svekolikim vjernicima kršćanima, a poglavito vjernicima hrvatskim pravoslavcima, da ćemo još tijekom ove godine, najvjerojatnije tijekom ljeta održati i našu prvu Svetu misu u jednom ličkom selu, o kojoj ćemo Vas blagovremeno izvijestiti.

Još jednom veliko hvala Jeli i Jozi Ćuk,  kao i Dušanu Zatezalo!

U ime HPZ  generalni tajnik i urednik portala

Ivo Matanović

 

 

JELA I JOZO ĆUK

PostovanI hrvatski pravoslavci,

Citajuci hrvatski tisak saznali smo da ste i vi Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti rijesili traziti od vlasti Republike Hrvatske najosnovnija prava svakoga ljudskog bića,a to je LJUDSKO DOSTOJANSTVO i pravo na vjersku slobodu, pravo da se svakome ljuskom bicu osigura pravo i sloboda milsiti i vjerovati po izboru te osobe ili zajednice. To pravo je zagarantirano u Ustavu Republike Hrvatske, u povelji Ujedinjenih naroda i u povelji za ljudska prava evropskog parlamenta. Cestitamo Vam na toj hrabrosti i zelimo Vas moralno i materijalno podrzati.

Znamo da su neprijatelji hrvatskoga naroda, velikosrpski osvjaci godinama pokusali posrbiti sve zitelje povijestne Hrvatske samo za to sto su pravoslavne vjeroispovijesdi, ali zasigurno u tome nece uspjeti. Smatran da ste zaiste iskreni hrvatski rodoljubi i domoljubni, vitezovi, jer ste zaiste uzeli na sebe veliku duznost i odgovornost a to je da se u Republici Hrvatskoj i Vama Hrvatima pravoslavne vjeroispovijesati prizna pravo slobode ljudskog i vjerskog opredjeljena. Bit ice tezak i trnovit put kojim ste krenuli ali vjerujte da ste zaista na pravome putu.Vi cete unici u povijest hrvatskoga naroda napisano zlatnim slovima, ne smao kao Kristovni sljedbenici koji ste proganjani po neprijeteljima hrvatskoga naroda samo za to sto se izjasnjavate Hrvatima pravoslavne vjere. Bog i Hrvati bit ice uvijek uz vas i s vama.

Nasa je obitelj katolicke vjeroispovijesti pa kao pravi sljedbenici Isusa Kriste prihvacamo Vas nasom krscanskom i hrvatskom bracom.

Uplatil smo jedan mali doprinos u vrijednosti $100.00 (australskih dolara) u vasu banku, uz dodatne troskove od $20.00 za posiljku, koja je naznacena na vasem pauk stranici. Bankovnu potvrdu o uplati prilazemo uz ovaj dopis.

Bog i Hrvati

Jozo i Jela Cuk

AMelbourne, 25. Travnja 2010 godine

 

Westpac Banking Corporation

ABN 33 007 457 141

 

 

Overseas Payment Receipt

Status: S Sent

 

Sender's Name: CRO TRAVEL WORLD AUSTRALIA PTY LTD

 

Recipient's Account Details:

Name: HRVATSKA PRAVOSLAVNA ZAJEDNICA Telephone Number:

Bank Name: Privredna Banka Zagreb D.D. Bank City (or Region): Zagreb

Account Number: HR60 2340 0091 1101 8539 2

Bank Branch: ZAGREB CROATIA

SWIFT Code: PBZGHR2X Destination Country: Croatia (HR)

Payment Description: POMOC OBITELJI JOZO I JELA CUK

 

________________________________________

Amount Details:

Foreign Currency Amount in Euro: EUR 67.02

Exchange Rate: 0.6702

Local Currency Amount: AUD 100.00

Non-refundable Transfer Fee: AUD 20.00

________________________________________

Receipt No: 5944231

Date Submitted: 25 Apr 2010

Time Submitted: 20:58 AEST

________________________________________

 

 

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg