Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas173
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2370
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9107
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615127

Trenutno na stranici: 8
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Hrvatska pravoslavna crkva PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 4
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Utorak, 21 Kolovoz 2012 14:39

ISPRAVNOST POSTOJANJE HRVATSKE

PRAVOSLAVNE CRKVE U REPUBLICI

HRVATSKOJ

Nakon Crkvenog raskola 1054. godine za vrijeme Mihaila Cerularia, Istočne crkve su se organizirale kao nacionalne drzavne crkve. Za njih je ostalo na snazi načelo investiture, prema kojoj drzavni vladar ili velikaš potvrdjuje, počesto i imenuje patrijarhe i vladike…
Naprotiv, Zapadna ili Katolička crkva ostaje i nadalje opća internacionalna crkva, u kojoj papa Grgur VII. ukida za sva vremena načelo investiture. To je bilo davne 1074. za vladavine hrvatskog bana i kralja Zvonimira. Dakle, Hrvatska pripada oduvijek i zauvijek Katoličkoj crkvi, sa svima medjunarodnim obiljezjima.
 
Srpska pravoslavna crkva je nacionalno-drzavna crkva Srbije
Od vremena Rastka Nemanjića, samozvanog Svetog Save – 13. stoljeće, Srpska pravoslavna crkva postaje autokefalna drzavno-politička crkva Srbije. Ona je drzavni suvladar, a od srpskog poraza na Kosovu 1389. godine, odnosno nakon obnove Pećke patrijaršije, 1560. nadalje, Srpska pravoslavna crkva je politički, nacionalni i vjerski vladar Srpskoga naroda.


Srpska pravoslavna crkva je prvi idejni pokretač Velike Srbije. Pećki patrijarh Makarije je već 1565. proglasio Veliko srpsko pravoslavno carstvo s granicama Jadranom do Trsta, nadalje od Trsta do Budima s produzetkom na Temišvar i preko Videma na srpski Solun, sa zadrzanim pravom na Carigrad.
U ovome Uvodu ustvrdimo istinu, da i sada u autokefalnoj Srpsko pravoslavnoj crkvi vrijedi načelo investiture, što zanači, da patrijarha SPC-a potvrdjuje, Milošević ili njemu slični nasljednici Šešeljevac Tomislav Nikolić ili Koštunica.


Iz napisane istine proizlazi, da preko nacionalno političke Srpske pravoslavne crkve, drzavnog suvladara Srbije – srpski vladar, ma kako se on zvao vlada u Hrvatskoj.
To je temeljni razlog, koji upućuje Republiku Hrvatsku, da stvori Hrvatsku pravoslavnu crkvu, nezavisnu od SPC-a sa sjedištem u Beogradu. Hrvatska ne će biti tako dugo ni politički samostalna niti drzavno nezavisna od Srbije, dok u Zagrebu stoluje produzena beogradska vlast suvladara Srbije – patrijarha Srbske pravoslavne crkve i vladara Srbije.

Dakle, ako Hrvatska kao suverena drzava ima političke pameti i volje i ako računa na samo jednu trodjelnu hrvatsku vlast i trajni mir u drzavi, onda bi kao jedan od prvih zadataka trebao biti osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve ili Pravoslavne crkve u Hrvatskoj, koja bi kao ekumenska institucija povezala sve nacionalne pravoslavne crkve u Hrvatskoj..


Prekrštavanje pravoslavaca za vrijeme NDH nije bila prisila
Prijelaza s pravoslavlja na katoličanstvo je bilo, što nije ni za hvalu niti za kritiku  jer je čitava povijest ljudskog roda obiljezana prijelazima iz vjere u vjeru. Svjedoci smo te pojave i u novije vrijema, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Nedavno je objavljeno, da u Hrvatskoj djeluju 42 vjerske sljedbei k tome još nekoliko sekta.


Polazeći od ove istine, postavlja se temeljno pitanje, zašto nijedna vjerska sljedba u Hrvatskoj ne problematizira vjerske prijelaze, nego to čini samo Srpska pravoslavna crkva.
Još i danas nam rudimentirani jugokomunisti i srbokomunisti pune uši lazima o prisilnom prekrštavanju pravoslavaca u katolike za vrijeme NDH. Naime, već sami izrazi su pogrješni jer ako je netko već kršten, nema razloga za još jedno krštenje, odnosno prekrštavanje. Moglo je biti prijelaza iz jedne vjere u drugu, ali to nije bilo prekrštavanje i nije bilo regulirano ni Zakonom NDH niti bilo kojim kodeksom Katoličke crkve u Hrvata.


Umjesto, da u ovo uvjeravam svojim riječima neke praznoglave i praznodušne političare u Republici Hrvatskoj, donosim u daljnjemu doslovan prijepis iz zaključnog govora poglavnika dr. Ante Pavelića, onaj dio, koji se odnosi na pitanje vjera, izgovorenog na prvom Hrvatskom drzavnom saboru, 28. veljače 1942. godine:


„Visoki Hrvatski drzavni sabore! Jedna stvar, koja je toliko puta u hrvatskom narodu i hrvatskoj domovini imala svoje reperkusije, dobre, pa i zle, jest pitanje Pravoslavne crkve. Ne vjere, jer vjera je kršćanska, već crkve, crkva je pravoslavna – srpska…


Gospodo! U Pravoslavlje nitko ne dira… Nije istina, da hrvatska drzava nastoji, da pravoslavne prevede u katolišku vjeru. To nije politika. To je pušteno svakome na volju. Ja sam osobno napisao okruznicu i zamolio da se dostavi nadleznim oblastima, da oblasti vode evidenciju o prijelazu ne samo na katoličku, već na muslimansku i evangelističku vjeru i da izdaju dozvole samo onda, ako se osvjedoče, da je to pošten čovjek i ako to radi iz uvjerenja. U toj sam okruznici izričito naveo, da se ima svim sredstvima spriječiti, da bi tkogod u tom pogledu bilo kakovo nasilje, duhovno ili fizičko vršio. Ja dopuštam da se je usprkos tome dogodilo kakvo nasilje, ali ako se i dogodilo, to nije napravila drzava, to nije napravljeno s voljom i pristankom drzave, nego je to napravio jedan čovjek, koji je poradio izvan svoga prava, ili pak, ako je to radio u svome djelokrugu rada, onda je taj djelokrug prekoračio.


Gospodo! U Pravoslavlje ne dira nitko, ali u Hrvatskoj ne moze biti Srpske pravoslavne crkve. Zašto? Zato, jer su svugdje na svijetu pravoslavne crkve nacionalne crkve. Srpska pravoslavna crkva je sastavni dio srpske drzave, Srbije… U hrvatskoj drzavi moze biti nacionalna crkvena organizacija, koja ne ovisi o nijednoj drzavnoj vlasti, jer ima i takvih organizacija. Ali ako crkvena organizacija nije internacionalna, ako je partikularna, onda moze biti samo hrvatska, onda moze biti samo takova organizacija crkvena, koja u svome duhovnom zivotu vrši i uziva podpunu duhovnu slobodu, slobodu savjesti, ali u svim drugim stvarima mora biti pod nadzorom hrvatske drzave i njenih oblasti.


U nikakvu ruku ne ćemo dopustiti, da bilo koja crkva postane jednim političkim sredstvom, sredstvom, napose uperenim protiv obstanka hrvatskog naroda i hrvatske drzave. Zato će pametni ljudi, ljudi kojima je do narodnih probitaka, a kojima je i do vjerskih probitaka, znati se snaći, znati skupiti glave i proučiti, promisliti i to pitanje na zadovoljstvo Pravoslavlja, na zadovoljstvo naroda, i na probitak hrvatske drzave riješiti…“


Saznavši za Poglavnikovu odluku, nadbiskup Stepinac je kratko prokomentirao: „Ako je namjera iskrena i ako se provede uz punu suglasnost predstavnika Pravoslavne crkve u Hrvatskoj, bit će to korisno i za hrvatske gradjane pravoslavne vjere i za hrvatsku drzavu. Poglavnik je ipak izvršio svoje obećanje.“
Naime, kad je zagrebački nadbiskup prigodom jednog od njihovih rijetkih susreta zatrazio od Poglavnika da se umjesto dobrovoljnih prijelaza, razmisli o mogućnosti osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve, on mu je odgovorio: „Dajte mi samo godinu dana mira i ja ću to pitanje riješiti…“


Nisam odvjetnik ni Poglavnikov niti od Nezavisne Drzave Hrvatske, ali sam zivi svjedok zbivanja u to vrijeme pa mogu s puninom istine reći, da je NDH bila ratna drzava i u njoj su vladali ratni zakoni ili bezzakonje provodjeno od neodgovornih pojedinaca, ali je NDH u svima svojim zločinačkim i drugim ponašanjem bila (ako se tako moze reći?!) neuporedivo podnošljivija od brojnih drzava, koje su silom ili dragovoljno pristupile Sili osovine Berlin – Rim. NDH i Finska su po situaciji, u kojoj su se našle bile medjusobno vrlo slične. Finska je prošla bolje jer nije imala velikosrbsku fašisto-četničku i srbokomunističku bandu na svome prostoru, koje su svaka na svoj način rušile hrvatsku drzavu i stvarale velikosrbsku Jugoslaviju, obnovljenu tamnicu i stratišta za Hrvate.


U toj srbokomunističkoj Jugoslaviji najveću zrtvu rata pretrpjeli su Hrvati, ali nemaju komemorativnog kulta u Hrvatskoj, nego u Bleiburgu. Prema tomu, Bleiburg je dvostruka sramota srbokomunizma i hrvatskog jugokomunizma 1. U Bleiburškoj tragediji poubijano je nekoliko stotina tisuća Hrvata, što obuhvaća i masovno ubijanje u četverorednim marševima smrti kroz Hrvatsku i to po završetku rata. 2. Sramota je za hrvatsku drzavu, obsjednutu srbokomunizmom i jugokomunizmom, što ne dozvoli izgradnju jednog velikog komemorativnog svetišta u Hrvatskoj, gdje bi došli potomci poubijanih Hrvata, da im odaju posmrtnu počast.
Govori se, da će ove godine nazočiti u Bleiburgu Stjepan Mesić jer je doznao da se srbokomunist Simo Dubajić hvali, kako je poubijao 30.000 (tridesettisuća) Hrvata i da mu je zao što nije poubijao još više. To će inspirirati Stjepana Mesića, da kaze Simi Dubajiću, da je veći gad, nego svi ustaše pojedinačno u Jasenovcu.
Basel/Slunj, 21. travnja 2008

  Mr.sci. Dragan Hazler

Komentari (4)
 • Božidar kordić
  gospodine svaka vam čast.
  ________________________________________________

  Hvala gospodine na podrđci. Zanima me da li ste vi jedan od naših vitezova Kordića iz srednje Bosne - utamničenog Daria Kordića?
  Javite nam se više puta, sve ćemo vam objaviiti.
  Urednik
  Akademik Ivo Matanović
 • Kordic-srednja Bosna  - Postovanje.
  Poštovani gospodine Matanovicu veoma sam se zainteresovao za vase udruzenje gradjana hrvatski pravoslavci.Interesuje me otkud Vam ovi istorijski podaci koje iznosite na sajtu kada je ta kvazi crkvena organizacija nastala za vrijeme NDH-a,ukazom Poglavnika Dr.Ante Pavelica.Za prvog Mitropolita postavljen je ruski kaludjer Germogen,saradnik okupatora.Mogu samo da primjetim da Vi pokusavate da dovrsite posao koji je jos 1942.godine započeo Poglavnik-konačan nestanak Srba Pravoslavaca sa svojih vjekovnih ognjišta na teritoriji Hrvatske.
  Moram Vam reći da sam i ja iz srednje Bosne,iz doline Lašve odakle je taj Vaš vitez,kako ga nazivate,Dario Kordić.I ja se gospodine Matanoviću prezivam Kordić ali sam Srbin Pravoslavac koji slavim sv.Jovana Krstitelja.Hoćete li molim Vas sad da me ubijedite da sam ja takozvani hrvatski Pravoslavac?Prije će biti da je gospodin Dario Kordić porijekom Srbin Pavoslavac kome neko od predaka nasilno prekršten i uveden u rimokatoličanstvo.Sve Vaše teorije padaju u vodu.Ako želite mogu Vam dostaviti dokaze za ovo što pišem ali sumljam da ćete htjeti?.
  Srdačan pozdrav gospodine Matanoviću i prestanite da falsifikujete istoriju jer se sada ništa sakriti ne može i istina je svima i svuda dostupna!
  ________________________________________________________
  Gospodine Kordiću, drago mi je da ste jedan od prezimenjaka Kordića. Moram Vam odmah reći da nije Pavelić osnovao HPC nego ju samo obnovio. Hrvatsko pravoslavlje je starije od Srpskoga, jer su se Hrvati prije Srba 150 godina primili kršćanstvo i bili u njemu sve do 1054.g. Dakle vi ste taj koji je pomoću Garašaninovbih načrtanija posrbljen, a ne Dario Kordić.Malo bolje proučite povijest o vjerama
  Ipak sretna Vam slava Sv. Jovana.
  Akademik Ivo Matanović
 • Kordic-srednja Bosna  - Nastavak...
  Ipak mi niste odgovorili na moje pitanje.Navedite mi izvor vase tvrdnje napred iznesene?Kako je Pavelic mogao da obnovi nesto sto nikada nije ni postojalo?Obmanjujete ljude bez argumenata.Takozvana Hrvatska pravoslavna crkva je osnovana uz pomoć njemačkih obvjestajaca i nekoliko dobro pripremljenih i podobnih Srba pravoslavaca i to:Petar Lazić,Vasilije Šurlan,Dušan Jakić i Teodor Vukadinović.Navedeni su uputili molbu ministarstvu pravosudja i bogoštovlja za osnivanje takozvane Hrvatske pravoslavne crkve 3.aprila 1942. godine.Na osnovu te molbe Poglavnik je donio zakonsku odredbu o Hrvatskoj pravoslavni crkvi.Poglavnik je 05.juna 1942.donio i potpisao ustav Hpc i istog dana imenovao Germogena(Kozaka po porijeklu)za Mitropolita.Zanimljivo je da je Germogen bio ruski kaludjer-emigrant sa prebivalistem u manastiru Hopovo na Fruskoj Gori.Kao sto vidite ja sve argumentujem za razliku od vas kojima je jedini cilj da zatrete postojanja Srba na prostorima danasnje Hrvatske.Sto se tice prezimena Kordic,ni tu niste u pravu.Ovo prezime vodi porijeklo od Srba sa Korduna koji su se naselili u dolini Lasve i usljed mnogobrojih prekrstavanja mnogi su pod prisilom presli na rimokatolicanstvo,sto sa mojom porodicom hvala Bogu nije bio slucaj.Morate da znate da sto vise pokusavate da nas unistite mi smo sve jaci za razliku od vas koje ce mrznja da unisti.Davno su vasi evropljnai rekli jednu istinu:Sašuvaj nas Bože kuge,gladi i Hrvata.
  Srdačan pozdrav gospodine Matanoviću i znajte da se istina najdalje čuje a vi i dalje pokusavajte da obnovite NDH pa ćete nestati brže nego što ste planirali.
  _____________________________________________________________
  Gospodine posrbljeni Kordiću!
  Što smo planirali, to smo i napravili. Mi smo crkvu obnovili, a ja, kako vidite ostao još živ. Ipak molit ću se Bogu da i vama podari dug život, jer vi ste ipak ljudsko biće, bez obzira što na
  silu želiti biti Srbin.
  Neka vas Bog čuva.
  Akademik Ivo Matanović
 • hrskr  - eh
  Vi ste Hrvati g. Kordiću. Načrtanije su svijesne i zbiljne. Ostavite se srpstva. :x
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg