Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas163
mod_vvisit_counterJučer373
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan536
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec7273
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2613293

Trenutno na stranici: 7
0 198.143.37.145
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Kome smeta Hrvatska pravoslavna crkva? PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 20
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Ponedjeljak, 15 Ožujak 2010 17:18

Kome smeta Hrvatska pravoslavna crkva?

 

Bura koja se posljednjih dana digla na sam spomen osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve u najmanju je ruku zanimljiva za promatranje. Evo je i episkop (što god to bilo) dalmatinski Fotije zatražio pomoć ni manje ni više nego od predsjednika Josipovića, kako bi ovaj spriječio osnivanje takve Crkve.

 

Sad, ne znaš što je smješnije. To što se taj Fotije obraća čovjeku koji se javno izjasnio kao agnostik i od jednog agnostika traži da se upliće u crkvena i vjerska zbivanja, ili to što episkop smatra da bi Hrvatska pravoslavna crkva bila proustaška i militantna.

Shvaća li uopće taj Fotije da se nalazi u Hrvatskoj, koja jamči slobodu vjerskih opredjeljenja, te da nigdje ne stoji kako Srpska pravoslavna crkva mora ostati jedna i jedina.

 

Prema postojećem zakonu, svatko ima pravo registrirati vjersku zajednicu ukoliko ona broji 500 članova, a nigdje ne piše da je episkop Fotije nadležan za davanje tih odobrenja, niti da se njega mora pitati za mišljenje pri osnivanju istih.

 

Iako spomenuti episkop smatra kako bi formiranje Hrvatske pravoslavne crkve dovelo do novih vjerskih i rasnih netrpeljivosti, to je samo njegovo mišljenje na koje svakako ima pravo, ali mi se čini da se tu nazire strah od nečeg drugog, a ne od nekih povampirenih ustaša koji bi valjda u dobi od 90 godina poveli neki novi rat protiv Srpske pravoslavne crkve.

Meni osobno ovo izgleda kao da je već započeta neka bitka za vjernike, a da episkop ni najmanje nije sklon tome ostati bez dobrog djela svojih vjernika, kao da zaboravlja da je to isključivo slobodan izbor svakog čovjeka.

 

Što je u biti loše u ideji Hrvatske pravoslavne crkve, izuzev to što se ne svidja Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, Miloradu Pupovcu i još nekima?

Pa u Hrvatskoj ima veliki broj Srba koji tu žive već generacijama, koji Hrvatsku smatraju svojom Domovinom iako su zadržali svoju pravoslavnu vjeru. Nije li čak i poželjno da se takvim ljudima da izbor izmedju Srpske i Hrvatske pravoslavne crkve? A odluka je isključivo njihova, sigurno nitko neće hodati okolo i tjerati bičem ljude da posjećuju HPC.

 

Ako je tome tako, a jeste, da se u biti sve svodi čisto na odluku svakog čovjeka, čemu sva ova histerija i traženje pomoći Ive Josipovića (ne mogu a da se ne smijem na ovo) koji bi valjda trebao zabraniti osnivanje HPC i time vjerske slobode baciti jedno sto godina unazad?

A argumenti tipa da je u NDH 1942. godine formirana HPC, te da iz tih razloga ona danas ne može biti formirana, jednaki su „argumentima“ kako se u NDH disalo, ženilo ili jelo, pa shodno tome, danas se to ne bi smjelo raditi, kako se povijest ne bi ponavljala.

Doista su zanimljivi ovakvi stavovi.

 

Kada se radi o četničkim zločinima u Domovinskom ratu, onda nam poručuju kako trebamo jedni drugima pružiti ruke, zaboraviti prošlost i živjeti dalje sretno i zadovoljno.

Al pokušaj uraditi nešto što im nije po volji, bez obzira što se time nitko ne povredjuje, odjednom više ni govora o nekom zaboravu, vade se zločini od prije 70 godina, dok bi mi trebali zaboraviti ove njihove unazad zadnjih 20.

 

Bilo bi dobro da se oni, koji tako postupaju, konačno zapitaju da li im je u interesu suživot, ili vadjenje prošlosti? Jer, ne možeš prošlost vaditi selektivno, samo one dijelove koji ti pašu, a za ostalo se praviti kao da se nije ni dogodilo. Ne mogu nas mlatiti po glavi ustašama, NDH i Jasenovcem, a očekivati da se ne spominju srbočetničke horde koje su po našoj zemlji ubijale i palile, te stvarale koncentracione logore u kojima su žrtve bile Hrvati.

Možda to jednom shvati čak i episkop Fotije.

 

Diana Majhen

 

 

В другом таком же бараке помещался пункт Красного Креста.

Послушай, Кассий,-возразил молодой Пойндекстер,-ты к нему несправедлив.

Старый охотник исполнил мою просьбу, и, обменявшись с ним еще несколькими словами, я поехал вверх по берегу реки.

Я посажен под арест на три дня и теперь уже должен ехать с остальными в телячьем вагоне.

Темный плащ с лежащим в "Скачать пехов киндрэт"нем человеком бросался в глаза.

Знакомого индейского военного клича не было слышно.

Случилось "туве янсон скачать книгу"ЧП национального масштаба.

История Синанджу знает "устав общевоинский вс рф скачать"немало щедрых на "скачать крокодил данди"похвалу тиранов.

Так что достаточно убрать его из армии, но сделать "Скачать 13 сказка диана сеттерфилд"его настоящим героем для его отряда "Большая книга заданий и упражнений по развитию памяти"безумцев.

Кое-где видны короткие куртки "ключ к игре колыбель света"и широкие сомбреро мексиканцев.

Болезненный "Worms ultimate mayhem русификатор"стон, крик смертельной муки.

Но "сексуальные ролевые игры"тут я вспомнил о докторе Рейгарте.

Капрал строго взглянул "Любви безумные волненья. Шедевры русской поэзии"на вольноопределяющегося.

Впрочем, у меня был еще "Будь моим светом"один тест, "Нортенгерское аббатство"как любил говорить Мартин, однако "Скованные одной цепью"я не сообщил о нем даже Джемсу.

Среди "Православная Церковь: История Церкви в рассказах для детей и взрослых"них были братья Оматла и "Толкование на Символ веры"Черная Глина.

Я и раньше подозревал, "ЖЗЛ. Малая серия. Ольга Калашникова: "Крепостная любовь" Пушкина"что Гайар захочет приобрести Аврору.

Он, конечно, "Тачки. На старт! Раскраски и краски"нужен Гайару, иначе тот не "Тайна"держал бы его здесь.

Но "Полный курс русского языка. 2 класс"по истечении этого промежутка я снова стал восприимчивым к впечатлениям внешнего мира.

Komentari (6)
 • culjkin
  Nažalost uvaženi Fotije drži konstantu vođa(vožd)- narod, koja je sve samo ne u duhu Evanđelja, pa se vjerojatno zbog toga obratio Predsjedniku, misleći naivno da se obraća Miloševiću.

  Mislim da bi pravoslavni narod koji misli da je srpske nacionalnosti trebao konačno shvatiti da je izmanipuliran i iskorišten, na žalost na svoju štetu, i razmisliti o svojim korijenima koji su duboko usađeni u hrvatski i europski demokratski kulturni identitet, a to im konačno nudi Hrvatska pravoslavna zajednica.

  Imam dosta prijatelja među pravoslavnom populacijom i mogao sam primijetiti da njihove povijesne navike i kultura življenja nemaju nikakve veze sa srpstvom, osim što su mnogi,zbunjeni propagandom za vrijeme zadnjeg rata, naivno povjerovali da su nacionalni Srbi.
  Tek kad su stjecajem ratnih okolnosti otišli u Srbiju, postali su svjesni velikih razlika između svoje i kulture koju su tamo zatekli.

  Interesantno je i to da sam i prije rata imao kontakte sa pravoslavnim iz Hrvatske i BiH, prilikom kojih se ni jedan nije izjasnio kao srbin već kao pravoslavac bosanac, slavonac, hercegovac i sl.

  Također sam imao prilike zapaziti da pojedinci pravoslavci pokužavaju zatajiti svoju vjeru kako ih se ne bi percipiralo kao srbe koji su nanijeli zlo hrvatskom narodu, tj. distanciraju se od velikosrpske politike, ali su eto pravoslavci i automatski srbi iako se osjećaju dijelom hrvatskog kulturnog etnikuma!

  Mislim da bi trebalo poštovati slobodnu volju svakog čovjeka i omogućiti mu da bude ono što osjeća da jest i da SPC nema pravo uvjetovati ljude da, kao pravoslavni automatski budu - srbi!

  Povijest se ne da zataškati i zato pozdravljam inicijativu Hrvatske pravoslavne zajednice, jer smo pred Bogom svi isti i imamo ista prava!
 • banjanin
  Lijep tekst,svaka cast.Mi pripadamo zapadnoj uljudbi ili zapadnom civilizacijskom krugu ne pripadamo Balkanu.Srbi su zadnjih 100 godina uvelike unijeli balkanstinu medu nas i balkanizirali dobar dio naseg naroda.Ja na tome uvijek inzistiram da mi pravoslavni Hrvati sa Srbima nista zajednicko nemamo ni povijest,ni kulturu ama bas nista.Samo na zalost mnogi Hrvati nisu svjesni i ne znaju sto je zapad a sto Balkan,zato se moramo boriti.
 • culjkin
  Naša djeca su zbunjena (katolička i pravoslavna)jer im je nametnuta podjela na Srbe i Hrvate, a svi žive u Hrvatskoj kao i njihovi pradjedovi. Poštedimo djecu zabluda iz prošlosti, učimo ih da je Evanđelje jedno i da su pravoslavni slobodni da izražavaju svoju nacionalnu pripadnost prema svome osjećaju, svojoj tradiciji, zavičaju u kojem su se digli, a to je Hrvatska Domovina. Ja se osobno usuđujem učiti svoju djecu da su pravoslavni rođeni u Hrvatskoj isto Hrvati i da ih poštuju kao svoje, jer sam primijetio da se neka djeca srame izjasniti u školi kao Srbi, jer htjeli mi priznati ili ne, ipak u bliskoj prošlosti je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku i djeca to moraju učiti u školi.
  Braćo Pravoslavci imajte hrabrosti napraviti zaokret od štetne politike SPC, spoznajte tko ste i odakle ste potekli i učite svoju djecu gdje im je domovina i gdje pripadaju, jer će im to omogućiti da se osjećaju svoji na svome, a ne kao nekakva manjina koja je uvijek žrtveno janje za nečije bolesne ambicije.
 • banjanin
  Evandelje je jedno,ljudi se djele ,nije ih Bog podjelio.Tko pomno prouci Bibliju vidi da na vise mjesta pise da su Bogu dragi oni koju ga stuju,bez obzira na naciju,narod ili jezik. Mnoga pravoslavna djecica su zbunjena isto kao i njihovi roditelji,to sto SPC radi je getizacija.
 • Sjeverac  - banjanin & cukljn!
  Sto drugo reci nego da vas kao bracu ljubim!Svaka cast na vasim komentarima! Djecu treba uciti Da je Bog jedan,Isus jedan i nas narod jedan!Mnogo posla je pred nama a njiva velika ali uz Bziju pomoc uspjet cemo!
 • Rafael Boban
  Zašto bi se hrvatski građani sramili(ili im neki zabranjivali)da se izjašnjavaju kao Hrvati pravoslavci????Zašto bi im bilo uzeto to pravo koje imaju i po ustavu? Zašto samo njima nešto uzeti i zakinuti ih, zar samo zato što su Hrvati(ili neki drugi nesrbi)??SPC ne priznaje ni crnogorsku,makedonsku PC, pa ipak u Hrvatskoj priznamo(naravno da priznamo) postojanje MPC i CPC u Hrvatskoj i one dobiju od države određena financ.sredstva(naravno da dobiju), pa zašto samo onda žele uskratiti prava, obveze i osnovne ljudske i vjerske potrebe za našu HPC???????
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg