Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas168
mod_vvisit_counterJučer783
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan168
mod_vvisit_counterProšli Tjedan5016
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9613
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15867
mod_vvisit_counterUkupno2586725

Trenutno na stranici: 11
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Jure Vujić: Tko će štititi kršćane Srednjeg Istoka? PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 0
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Petak, 13 Rujan 2013 23:45
 

Jure Vujić: Tko će štititi kršćane Srednjeg Istoka?

 
Kršćanske zajednice na Srednjem istoku ( tzv. istočna katolička i pravoslavna crkva) , među kojima kaldejska, siro-malabarska, koptska, maronitska i armenska crkva, među najstarijim su vjerskim zajednicama u svijetu, danas izložene progonu i izumiranju, i to u potpunoj ravnodušnosti međunarodne zajednice ( izuzev Katoličke crkve). U Saudijskoj Arabiji i islamskim zemljama Zaljeva koje bezuvjetno podržavaju SAD, radikalni vahabitski islamisti i vjerska policija, prijete smrću onima koji promijene vjeru, te zabranjuju Bibliju i kršćanske knjige.


U Afganistanu radikalne skupine talibana također proganjaju kršćane, a poznat je slučaj Abdula Rahmana koji je konvertirao na kršćanstvo, a tek nakon pritiska međunarodne zajednice ukazana mu je “milost”: proglašen je duševno poremećenim te je umjesto smrtne kazne dobio izgon iz zemlje. U službeno laičkoj Turskoj kršćani su također žrtve napada radikalnih islamista, a poznat je slučaj biskupa Luigi Padovesea koji je u Iskenderunu zaklan, izmasakriran i obezglavljen.

U Siriji je stanje alarmantno glede progona kršćana. Mnogi kršćani iz gradova kao što je Homs napustili su svoje domove. Radikalne skupine El-Nusra fronta i druge islamističke grupe su ušli u Malulu (Maaloulu), stari kršćanski gradić koji je 55 kilometara udaljen od Damaska u kojem se još uvijek govori stari aramejski, i poubijale civile. U istom selu Malula i diljem Sirije uništavaju se starokršćanski aramejski natpisi i spomenici pa se u pravom smislu može govoriti o kulturocidu. Zanimljivo je da se 2003. Međunarodna zajednica zgražavala zbog uništavanja kipova Bude iz Bamiyania u Afganistanu (UNESCO čak organizira komemoraciju tog događaja), a da nitko danas iz međunarodne zajednice ne protestira na vandalizam.

>>Jean Chedid: Paradoksi politike - Kršćani u grotlu sirijske revolucije

Ista službena šutnja prevladava kada je riječ o sustavnoj pljački Bagdadskog muzeja slijedom američke intervencije u Iraku godine kad je nakon pada Saddama Huseina iz muzeja otuđeno više od šest tisuća umjetnina. Grkokatolički melkitski patrijarh Antiohije Gregorios III Laham oštro je kritizirao isporuku oružja Siriji. Pozvao SAD i Rusiju da izrade mirovni plan te da hitno zaustave nasilje i rat u Siriji istaknuvši kako je već 450 000 sirijskih kršćana (jedna trećina sveukupnog broja) moralo napustiti svoje domove i pronaći utočište u drugim susjednim zemljama. Naglasio je kako razni ekstremisti nastoje raspirivati mržnju između kršćana i muslimana radi viših političkih interesa.

U tom smjeru je je sirijsko-katolički patrijarh Youssef III Younan izjavio kako je „Zapad sirijske kršćane prodao za naftu – istaknuvši kako treba pomoći sukobljenim stranama da nađu put pomirbe, da pokrenu dijalog za obnovu oslonjenu na pluralističkom ustroju vlade. Treba povući pouke iz povijesti i priznati da se nakon vojnih intervencija Zapada, od Afganistana, Libije, Iraka, položaj kršćana pogoršao. Rat i vojna intervencija su na tim prostorima prouzrokovali vjersko-etničku fragmentaciju i proliferaciju nekontroliranih radikalnih islamističkih skupina koji ugrožavaju kršćanske manjine. Treba također podsjetiti da su Gadafijeva Libija, Husseinov Irak, Mubarakov Egipat i Tunis Ben Alija osiguravali svojevrsnu vjersku zaštitu kršćanske zajednice dok se u Iranu pak ulaže velika pažnja na slobodu vjeroispovijesti.

Iste su kršćanske zajednice stale u obranu režima ne zbog toga što podržavaju autokratske političke režime, već zbog toga što laički poredak Baasističkog modela država Iraka i Sirije nastoji štiti vjerski pluralizam i slobode. Zapad dobro zna da su se radikalne islamske skupine poput Jabhat al-Nusra i Al-Nusra, kao grane Al-Qaïde snažno pozicionirale unutar pobunjeničke sirijske vojske i ne kriju svoje militantno anti-kršćansko raspoloženje, ali SAD ih još uvijek smatra legitimnim saveznicima . Danas su kršćani Srednjeg i Bliskog istoka « žrtveni jarci » konvergiranja triju krivih percepcija i stajališta :

- Islamski esencijalizam koji progoni kršćane kao krivovjernike i strano tijelo na « islamskom tlu »

- Zapadni kulturalistički esencijalizam koji tretira kršćane kao predstavnike Zapada u « zemljama islama » kao izolirano tijelu na tom području

- Makijavelistički i materijalistički tržišni fundamentalizam Zapada koji se isključivo bavi stjecajem interesnih zona, naftom i resursima i koji instrumentalizira etničko-vjersku pripadnost u političke i geoekonomske svrhe ( igrajući kartu islama protiv kršćanstva). Treba napomenuti kako se anti-muslimanska propaganda u Libanonu, Palestini, Siriji, Iraku odvija putem jačanja broja protestantskih evangelističkih misionara, TV i radio emisijama poput Eutelsat Hotbird 3, la CNA-Channel North Africa, Arabvision, Life-TV, Miracle Channel ,Al Hurra.

Daljnji proces vjersko-etničke fragmentacije i jačanja islamskog radikalizma na srednjem istoku, kao i daljnje protjerivanje kršćanskih manjina će zasigurno na dulji rok izbrisati svaku prisutnost kršćanstva na tom području. Sjetimo se također da su Zapadne sile intervenirale u Libiji pod sintagmom ‘responsibility to protect civilians’, pa ako postoji valjani i mogući razlog za humanitarno interveniranje u Siriji onda bi to bilo zaista u ime zaštite kršćanske zajednice, međutim to bi bilo contradictio in adjecto, jer iste sile isključivo interveniraju kad je u pitanju geopolitički i interes i tako potvrđuju da isključivo služe Zlatno tele bezbožnog monoteizma. 

Jure Vujić

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg