Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas128
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2325
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9062
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615082

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
†VUKOVAR GRAD POSEBNOG PIJETETA† PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 1
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Subota, 16 Studeni 2013 12:05

HRVATSKA AKADEMSKA ZAJEDNICA

DOMOVINE I DIASPORE - HAZUD - ZAGREB

  

†VUKOVAR GRAD POSEBNOG

PIJETETA†

I U BASELU PALIMO SVIJEĆE ZA HRVATSKE

ŽRTVE SRPSKOG GENOCIDNOG ZLOČINSTVA

U:  VUKOVARU, ŠKABRNJI, SLUNJU... DILJEM HRVATSKE I BiH...

S BOLOM TUGE, SA ŽALOM I SJĆANJEM NA VAS,

PORUČUJEMO VAM: S NAMA STE!

Spomenik u Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog obranbenog rata u Vukovaru

 

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog obranbenog  rata do siječnja 2012. godine je pokopano ukupno 413 poginulih hrvatskih branitelja, 306 civilnih žrtava iz Domovinskog rata, 115 umrlih HRVI-a, 1 umrli hrvatski branitelj (jedan od vukovarskih zapovjednika) te 45 članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja. Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru bilježi stalan rast broja posjetitelja, posebno tijekom proljeća i u jeseni, dok za vrijeme obilježavanja „Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.“ posjećuju ga tisuće Hrvata.

U poštivanju dragih pokojnika pomaže nam Bog i ljubav za našu domovinu Hrvatsku.

 
Štovatelji naših pokojnika - osobno i ispred HAZUD-a u Zagrebu

Nada Landeka - tajnica  Emilija Herceg - dopredsjednica  Srećko Sladoljev - predsjednik

i ispred HAZUD-a u Baselu

Ilija Šikić - tajnik    Emilija Herceg - dopredsjednica    Dragan Hazler - predsjednik

Diljem Hrvatske gore svijeće u znak sjećanja na žrtve Vukovara

Uoči obljetnice vukovarske tragedije u svim se hrvatskim gradovima prisjećama žrtava. Svijeće su zapaljene u svim Vukovarskim ulicama, ali i kod legendarnog crvenog fiće.

Zagrepčani zapalili svijeće na Vukovarskoj ulici u sjećanje na žrtve Vukovara, Foto: Luka St Stanzl

Podsjetnik iz 1912. Pod sloganim "I reću ću vam još jednu stvar - zapamtite Vukovar" Klub vetarana 148. brigade HV-a, organizirao je tradicionalno paljenje svijeća duž cijele Ulice grada Vukovara te je tako obilježio 21. obljetnicu okupacije i žrtve Vukovara.

Nekoliko tisuća građana, branitelja i djece zapalili su svijeće uz 9 kilometara dugu Ulicu grada Vukovara, a na središnjoj svečanosti zapaljene su svijeće u obliku imena grada Vukovara i križa s velikom svijećom u sredini na travnatoj površini između kolnika ulice Hrvatske bratske zajednice kod križanja s Vukovarskom.

Velika svijeća zapaljena je vukovarskim svjetlom mira, svijećom preuzetom u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru koje je iz tog grada na svečanost donijelo nekoliko desetaka branitelja na motociklima.

Na prigodnoj svečanosti predsjednik Kluba 148. brigade Boris Vukadinović rekao je da nikad nećemo zaboraviti bitku za Vukovar te da je "Vukovar simbol Domovinskog rata te simbol žrtve u Domovinskom ratu". Dodao je da je "borba za Vukovar jedan od temelja Hrvatske".

Naglasio je da je "zajedništvo Hrvatske i ljubav prema domovini dovela do toga da nakon okupacije Vukovara 1991. dođe do mirne integracije Hrvatskog podunavlja te da se neprijatelj povukao bez ispaljenog metka".

Sjećanje na tragediju Vukovara: Dan koji je potresao Hrvatsku

Veliku svijeću zapalio je potom predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević, a svijeće oko nje zapalila su djeca iz Osnovne škole Brezovica.

Na skupu ispred KD Lisinski, nazočili su i zagrebački gradonačlenik Milan Bandić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić te nekoliko tisuća građana i branitelja, a prigodnu molitvu predvodio je pater Zdravko Barić.

Večeras je tradicionalnim paljenjem svijeća uz molitvu obilježeno stradanje grada heroja Vukovara i u Splitu.

Zapaljeno je na stotine svijeća koje su donosili brojni građani gotovo cijelog dana.

Građani Splita su lampione s voštanicama duž Vukovarske ulice počeli paliti već rano popodne, no najviše ih je na obilježavanje tog dana došlo oko 19 sati. Sve je organizirano uz potporu hrvatske udruge Benedikt koja djeluje u Splitu.

U Splitu se čitav tjedan obilježava Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju.

To je 14. godina po redu da se u Splitu obilježava dan stradanja i progona stanovnika Vukovara.

Slično je bilo i u Osijeku gdje su građani palili svijeće oko spomenika legendarnom crvenom Fići. U povodu dana sjećanja na žrtvu Vukovara izaslanstva Osječko-baranjske županije, grada Osijeka i udruga iz Domovinskoga rata položila su vijence i upalila svijeće kod spomenika hrvatskom domobranu u osječkom Parku kralja Držislava, te kod umjetničke instalacije "Crveni fićo", na križanju Vukovarske i Trpimirove ulice.

Župan Vladimir Šišljagić kazao je kako se večeras prisjećamo vukovarske tragedije, svih branitelja koji su branili Vukovar, Osijek i Hrvatsku, a što se obilježava dan nakon oslobađajuće presude Haaškoga suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, čime je potvrđena istina o časnoj i dostojanstvenoj obrani Hrvatske u Domovinskom ratu.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je kako se danas odaje počast svim žrtvama oslobodilačkog Domovinskog rata, jer je puno života ugrađeno da bi Hrvatska bila slobodna, a sada treba raditi na njenom razvoju i gospodarstvu.

U obilježavanje dana sjećanja na žrtvu Vukovara uključili su se učenici 34. osječke osnovne i srednje škola, paljenjem više od osam tisuća svijeća, duž Vukovarske ulice u Osijeku. (Hina)

Dodatak 2013. uoči Dana Vukovara - Grada s posebnim pijetetom

Ovih dana u studenome 1991. srbski četnici i JNA pod vrhovnim zapovjedništvom predsjednika SFRJ Stjepana Mesića i njegovig generala JNA Kadijevića, Rašete, Mladića... ubijali su, progonili Hrvate, silovali Hrvatice, granatirali i bombardirali hrvatske gradove, napose Dubrovnik, Šibenik, Gospić, Slunj, Karlovac, Sisak... i Osijek.

Slunj spada u hrvatske gradove s najvećim brojem žrtava

Posebice ovdje treba spomenuti hrvatski grad Slunj, koji je prije pada u ruke srbskih zločinaca iz redova lokalnih Srba i JNA bio nekoliko puta bombardiran iz zraka i granatiran s poligona JNA, gdje je bilo središte oružanig snaga svih srbskih zločinaca od 1991-1995.

Nikakvi pregovori lokalne hrvatske vlasti u Slunju sa Srbima četničke i jugoslavenske opredijeljenosti nisu pomagali. 16. studenoga 1991. je dio slunjskih Hrvata prognan iz Slunja, a veći dio je pobjegao radi životne opasnosti. Srbi su ubijali Hrvate pri bijegu, a one koji nisu mogli su doslovce klali (primjer poštenog bračnog para Milana Kovačevića i supruge). 

U Slunju su boravili, haračili i ubijali srbski zločinci od 16. studenoga 1991. do pobjedonosne "Oluje" 5. kolovoza 1945. Za to vrijeme su srbski zločinci, četnici svih naziva, posebice oni od kapetana Dragana i od Vojislava Šešelja popljačkali sve hrvatske kuće i nakon toga ih porušili ili spalili. Spalili su i čak minirali sve katoličke crkve, uništili sakralnu i drugu kulturnu i matrijalnu baštinu, čak su minirali neka katolička groblja i kao vrhunac srbskih zločinstava poubijali su točno 297 Hrvata s prostora Dekanata slunjskog.

 

Zato na današnji dan i nekoliko sljedećih dana gore i gorjet će svijeće u Baselu, u kojemu ima Hrvata iz svih hrvatskih krajeva RH i iz BiH. Sve hrvatske žrtve srbskih genocidnih zločinstava od onih u Hercegovini i Konavlju preko hrvatskih i bosanskih ravnica i planina do Vukovara i Iloka jednako žalimo, jednako im palimo svijeće i jednako osuđujemo srbske patološke zločince, koji u svima svojim ideologijama i SPC-u imaju sprovedbu genocida i progona Hrvata, da bi za sebe prisvojili prelijepu i svima darovima božjim bogatu zemlju i državu Hrvata, prema SPC-u: "Do zadnjeg srpskog groba".

 

U plamenu svijeća sjaji naša ljubav i žal za sve pokojne Hrvate i naš ponos i hrabrost da branimo svoju dragu Hrvatsku od srbskih lakomih, divljih, genocidnih i vandalskih zločinaca.

 

Neka vam je vječna slava dragi hrvatski pokojnici, žrtve srbskog genocida, neka vas miluje zemlja Hrvatska i čuva vječni pokoj, a mi živi uz molitvu Svevišnjemu, poručujemo Vam:

S nama ste!

 

Dragan Hazler - hrvatski djelatnik i sanitetski častnik HV u pričuvi

 

Basel, 16. studenoga 2013. - na obljetnički dan Vukovara - grada posebnog pijeteta

 

 

 

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg