Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas161
mod_vvisit_counterJučer373
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan534
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec7271
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2613291

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Patrijarh SPC svojom Božićnom porukom inicirao pokret otpora agresivnom svetosavlju PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 5
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Subota, 11 Siječanj 2014 17:10
 

Patrijarh SPC svojom Božićnom porukom inicirao pokret otpora agresivnom svetosavlju

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve gospodin Irinej, u svojoj Božićnoj poslanici za pravoslavni Božić, svojim izjavama o položaju pravoslavaca u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu inicirao je pokret otpora agresivnom kolonijalnom svetosavlju, kao instrumentu velikosrpske politike.

Da čitatelje podsjetimo, da patrijarh Irinej u svojoj poslanici, unatoč međunarodno priznatoj državi, Kosovu poručuje da nitko ne će istrgnuti Kosovo iz Srbije, jer su Kosovo i Metohija srpski zavjet.

istoj poslanici Hrvatsku je razdijelio u više teritorijalnih dijelova nego što je imala 1868.g (kao rezultat Hrvatsko-ugarske nagodbe) na; Dalmaciju, Hrvatsku, Slavoniju, Liku, Kordun, Baniju, pritom ispustivši Gorski Kotar i Istru, očito smatrajući ih talijanskim teritorijem.. Makednosku pak pravoslavnu crkvu naziva raskolničkom, a Makedoniju - bivšom republikom Jugoslavije. Crnogorsku demokratsku vlast naziva režimom, optuživši ga za "nasrtaj" na identitet Srpske pravoslavne crkve, a pripadnike Crnogorske pravoslavne crkve naziva samozvanim autokefalistima i ateistima te tamošnju vlast poziva da mjesnu Katoličku crkvu izdvoji od Vatikana i podvrgne je sjedištu u Crnoj Gori.

Doista je to previše, za jednog patrijarha koji kao da je prespavao sve ono vrijeme od 1918.g. (nakon koje su su sve pravoslavne crkve dekretom Kralja Aleksandra, dominantno pod Carigradskom patrijaršijom, pretvorene i preimenovane u  Srpsku pravoslavnu crkvu u Kraljevini Jugoslaviji), prespavao sve do dan danas pa kao da ne zna što se u međuvremenu događalo na ovim prostorima. Te 1922. g. vlasništvo (sve crkvene nekretnine i zgrade u Hrvatskoj i BiH, a možda i šire), SPC platila je Carigradskoj patrijaršiji s 22.000 zlatnika prisilno oduzetih od Prve hrvatske štedionice u Zagrebu.

Čitateljima treba posebno napomenuti da nije riječ o Pravoslavnoj crkvi koja je svuda u svijetu gotovo bez ikakvog većeg prigovora, već je riječ o “svetosavskoj” crkvi koja se od svog nastanka ponaša agresivno prema susjednim narodima i njihovom vjerskom svjetonazoru i postala je osvajački politički instrument u izgradnji Velike Srbije na prostorima na kojima nikada u svojoj povijesti nije bila prisutna kao država.

“Moćna infrastruktura svetosavske državne crkve Republike Srbije, koju izvan srbijanskih državnih granica finaciraju države u kojima ona kao inozemna organizacija djeluje. Riječ je ponajprije o Kosovu, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, koje su, kako se može iščitati iz božićne poruke srbijanskoga patrijarha Irineja, skrivena meta velikosrpske politike, umrežene u cijeli niz ruskih gospodarsko-političkih projekata.” (citat novinara M.K)

Ta poslanica srbijanskog Patrijarha naišla je na opću osudu intelektualnih struktura u navedenim državama koje su nastale na tlu bivše Jugoslavije njenim raspadom. Gotovo da se može reći da je pokrenula pokret otpora tom agresivnom pravoslavlju. Nikada niti jedna izjava Patrijarha SPC nije nanijela više štete pravoslavnim vjernicima na tlu bivše Jugoslavije (izvan Srbije), kao ova toliko nepromišljena i nedostojna jednog tako visoko pozicioniranog patrijarha, koji je umjesto širenja evanđelja, progovorio rječnikom osvajača. Ta poslanica je djelovala razorno, upravo kontraproduktivno prema svetosavskoj crkvi u tim državama.

Valja posebno napomenuti da su sve Srpske pravoslavne crkve (kao posebne vjerske zajednice) u državama izvan Srbije financirane iz državinih proračuna tih država u kojima se nalaze i gdje se protupravno nazivaju “srpske” pravoslavne crkve. Patrijarh je udario na gazdu koji ga financira, tj. na onoga koji financijski održava te crkve na životu u spomenutim državama.

Patrijarh progovara riječnikom osvajača, umjesto da se zahvali tim državama u kojima djeluje Srpska pravoslavna crkva u potpunoj slobodi, da se zahvali tim narodima i poreznim obveznicima koji ju financiraju, da im se zahvali što u svojoj sredini prihvaćaju tu crkvu kao vjersku zajednicu ravnopravnu svim drugim crkvenim zajednicama, a posebno ravnopravnu i najvećoj crkvenoj zajednici u Hrvatskoj – Katoličkoj crkvi u Hrvata, on progovara rječnikom osvajača.

Što će se dalje događati sa Srpskim pravoslavnim crkvama u spominjanim samostalnim državama, to nitko ne može  sa sigurnošću reći, ali je jedno nedvojbeno da sami sebi sijeku granu na kojoj sjede takvim nepromišljenim i netaktičnim izjavama svog Patrijarha, patrijarha svoje matične države. Patrijarh je pokrenuo kotač kod više naroda protiv svoje vlastite crkve kojoj je na čelu. To mudar čovjek nikada ne bi napravio.

Mile Prpa

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg