Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas295
mod_vvisit_counterJučer388
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan295
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2487
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9574
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15925
mod_vvisit_counterUkupno2602611

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Kotor: Završno slavlje 1200. obljetnice prijenosa relikvija sv. Tripuna PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 0
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Subota, 17 Listopad 2009 21:07


Kotor: Završno slavlje 1200. obljetnice prijenosa

relikvija sv. Tripuna

slika

Vrhunac proslave 1200. obljetnice prijenosa relikvija sv. Tripuna iz Carigrada u Kotor bilo je svečano misno slavlje koje je u subotu ispred kotorske katedrale Sv. Tripuna predvodio izaslanik pape Benedikta XVI. kardinal Franc Rode, prefekt Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, izvijestio je Hrvatski katolički radio a prenijela Informativna katolička agencija.

Uz domaćeg biskupa Iliju Janjića koncelebrirali su biskupi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, Makedonije, Kosova te izaslanici iz drugih zemalja. Misi su nazočili i visoki državni dužnosnici te diplomatski predstavnici u Crnoj Gori.

U Kotor je stiglo i oko tri tisuće hodočasnika iz republika Hrvatske i BiH, a brojnim domaćim vjernicima katolicima u slavlju su se pridružili i pravoslavni vjernici.

Svečanost je počela na glavnim gradskim vratima gdje je pripremljen poseban doček izaslanika Svetog Oca kardinala Rodea. Ondje je Bokeljska mornarica izvela i Kolo u čast sv. Tripuna. Uoči početka misnog slavlja na trgu ispred kotorske katedrale izvedene su Lode, pohvale sv. Tripunu, a na jarbol je podignut slavni Tripunov stijeg.

Kardinal Rode je u propovijedi podsjetio na lik sv. Tripuna, kršćanskog mladića iz Frigije u današnjoj Turskoj, koji je mučeničku smrt podnio u 18. godini života, u doba Decijevih progona 250. godine.

Tripun, "prosvijetljen i osnažen milošću vjere, ni jednog trenutka nije dvojio koga izabrati i kome iskazati čast i poštovanje", rekao je kardinal Rode, govoreći ujedno o mučeništvu kršćana kao o njihovoj neraskidivoj vezi s Isusom Kristom na Golgoti. Podsjetio je i na suvremenog mučenika zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, koji je na montiranom političkom procesu 3. listopada 1946. godine rekao da je "za svoje uvjerenje spreman podnijeti ne samo ismijavanje, prezir i poniženje", već je bio spreman i "svaki tren umrijeti."

Iskustvo kršćanske Crkve pokazuje da nije bilo razdoblja u kojem se nisu događali progoni kršćana, a samo je u proteklom stoljeću zabilježeno oko 30 milijuna kršćana koji su dali svoje živote za svjedočanstvo vjere, istaknuo je kardinal Rode i osobito ukazao na tri zla koja su obilježila prošlo stoljeće; nacizam, fašizam i komunizam.

"Sve te tri bezbožne ideologije nisu zaobišle ni ovo područje sa svim razornim posljedicama. O komunističkim zločinima i progonima Katoličke Crkve u mnogim državama jedva da se štogod i govori. Još uvijek anđela tame se prikazuje kao anđela svjetla. Ono što je za nas Kristove vjernike utješno jest da progonitelji prolaze i nestaju, a stablo kršćanstva ostaje i uvijek se iznova obnavlja novim mladicama."

Prema riječima kardinala Rodea, mučeništvo sv. Tripuna i danas je poticaj za promišljanje čvrstoće vlastite vjere i svjedočenja kršćanskog opredjeljenja. "U današnje vrijeme neprijatelji kršćanstva promijenili su svoje taktike i sofisticirali metode progona", rekao je kardinal Rode i pojasnio što su današnji progoni: "U mnogim državama suvremena progonstva ne podrazumijevaju zatvore, mučenja i ubijanja. Progon se sastoji u nametanju bezbožnih načela u javnosti, ponajviše kroz različite medijske promidžbe. Iskrivljivanje vrijednosnog sustava donošenjem protunaravnih zakona relativiziraju se tradicionalne obiteljske i uopće općeljudske etičke vrijednosti."

Stoga je Papin izaslanik u Kotoru ohrabrio mlade da nikada ne zanemare svoj kršćanski katolički svjetonazor. Pozvao ih je da vjeru produbljuju studijem, dnevnom molitvom i redovnim sakramentalnim životom kako bi mogli odgovoriti izazovima svakodnevice.

Roditelje je pak pozvao na ozbiljan kršćanski život koji ne podrazumijeva uljuljanost u općeprihvaćene modele življenja, lagodno i bez napora, bez ideala i bez zauzetosti da se spozna Istina.

"Kršćanski je život u prvom redu iskušenje i borba za što pravednijim i moralnijim životom. Način na koji mi kršćani redovito prešućujemo i prihvaćamo neprestani gubitak i zatiranje kršćanskih korijena i moralnih vrijednosti u današnjem društvu, jasan je znak da nam je potrebno ponovno traganje za istinom, za upoznavanjem vlastitih duhovnih temelja iz kojih se rađa i živi naša svijest", kazao je kard. Rode.

Nakon misnoga slavlja pročitano je pismo koje je papa Benedikt XVI. u povodu svečanosti uputio kotorskom biskupu Iliji Janjiću.

"Vaše je slavlje razlog velike radosti i ohrabrenja, jer potiče na bratsku ljubav i međusobnu solidarnost. Ujedno vas ova proslava, kao i vaš zemljopisni položaj, posebno obvezuje. Sveti Tripun, kao svetac i mučenik nepodijeljene Crkve, čašćen je i na Istoku i na Zapadu te je, kao zaštitnik svih građana Kotora, bio i jest most između neba i zemlje. Tako i vi, premda malo stado, možete biti most koji spaja braću u vjeri u jednoga Boga Isusa Krista. Česte promjene i nove društvene okolnosti ponekad zbunjuju i stavljaju pred vas nove zadatke. Budete li čuvali postojanom svoju vjeru, koja se u vašoj biskupiji ukorijenila već u prvim stoljećima Crkve, moći ćete nadvladati sve napasti i suočiti se sa svim protivštinama", poručio je u svojoj poruci Benedikt XVI. (hkr / ika / gk)

17.10.2009.

Так что вместо русского языка он объяснялся на ломаном словацком языке, который кое-как усвоил, когда в качестве представителя венской фирмы продавал в Словакии иконы св.

Задавать эти вопросы, пробираясь по подземному ходу, не составляло никакого труда.

А значит, у

Пару раз прошел мимо церкви "скачать песню небо группы небо" и жилища викария, "учебник земельное право учебник" во второй раз Текела меня заметила и улетела.

Да, "Читаем после Букваря" точно, Провиденс, штат "Информатика: Тетрадь проектов. В трех частях. Часть 1: Пособие для учащихся общеобр. учреждений" Массачусетс.

У первого же окна они остановились, выглянули "бюро медицинской статистики" наружу и увидели Очарованную землю "Сборник заданий по математике для самостоятельных, проверочных и контрольных работ в начальной школе" и скелетообразных всадников на скелетообразных лошадях, "рф кодексы скачать" уносившихся в небо сквозь клубящийся дым.

Поль "учебник истории 6 класс история россии" посмотрел в след уходящей паре, затем вновь взял бокал.

И "скачать ключ для виндовс 8" вообще, литературой много не заработаешь.

Всю "игры для ipad 3 торрент" эту историю я слышу впервые.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg