Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas165
mod_vvisit_counterJučer783
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan165
mod_vvisit_counterProšli Tjedan5016
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9610
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15867
mod_vvisit_counterUkupno2586722

Trenutno na stranici: 10
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA KAO DUHOVNA POTREBA PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 0
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Nedjelja, 21 Ožujak 2010 19:33

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

ZADARSKE ŽUPANIJE

 

Piše: magistar Miljenko Marić

 

 

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

 

KAO DUHOVNA POTREBA

 

Kakva je to Srpska pravoslavna crkva, koja se ne pridržava osnovnih načela pravoslavlja u svijetu. Ali Hrvati su to zadnjih 150 godina osjetili  na vlastitim leđima, kulminacijom terora od 1918. do1941. godine potom od 1945. do 1990. godine uključujući i rat koji su Srbi vodili od 1990. do 1995. godine opet na hrvatskom teritoriju, sve kako bi i dalje Hrvate eksploatirali i držali u pokornosti. Hrvati znaju i nije tajna da Srpska pravoslavna crkva sukreira skupa sa svjetovnom vlasti Srbije, što je i normalno, ali je i glavni savjetnik u srpskoj politici koji tendenciozno potiče ratove protiv Hrvatske zbog eksploatiranja, nanijevši hrvatskom narodu toliko stradanja.

 

Nakon što je stvorena kraljevina SHS na tim područjima silom ili milom ujedinile su se sve pravoslavne crkve sa sjedištem u Beogradu ( glavnim gradom velike Srbije).

Danas kao i prije 100 godina nitko ne zamjera Srbima što ne žele biti pod Grčkom ili Bugarskom pravoslavnom crkvom, još od propadanja Bizanta pravoslavne crkve se vežu uz vlastitu državu, a ne kao katolici, bilo koje države uz duhovni centar Vatikan.

 

Dakle, nije vlada Nezavisne Države Hrvatske 1941. godine kršila pravila hrvatskih pravoslavaca ili pravila pravoslavne crkve u svijetu, naprotiv poštivala je pravila pravoslavne crkve, omogućivši Hrvatima pravoslavne ispovijest da imaju svoju crkvu koja se vezala uz Zagreb i hrvatsku svjetovnu vlast, kao što je pravilo pravoslavnih crkvi uopće, kao što se Srpska pravoslavna crkva vezala uz Beograd ili Bugarska pravoslavna crkva uz Sofiju.

Drugo je što se Srpska pravoslavna crkva teže odriče svojih kolonija nego svjetovna vlast u Srbiji, koju je ona i poticala protiv Hrvata još od 1879. od svoje autokefalnosti, i više od stvaranja Jugoslavije 1918. godine, još drskije nakon što se Srbima svidjela Hrvatska kao kolonija.

 

Ako je riječ o samoj duhovnosti, zašto se Srpska pravoslavna crkva ne pripoji npr. Grčkoj pravoslavnoj crkvi, Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu kakvi jesu to ne zanima, jer znaju da bi takvim potezom postali grčka kolonija.

 

Nije slučajno da Srpska pravoslavna crkva stvara probleme i u Crnoj Gori gdje također želi zauzeti mjesto Crnogorske pravoslavne crkve.

 

Znaju Srbi da se pretpostavljalo kada je Srpskoj pravoslavnoj crkvi sjedište u Beogradu, da je automatski Hrvatska srpska pokrajina ili kolonija, i evo odgovora što se događalo i zašto se događalo s Hrvatskom sve do 1990. godine od strane Srba.

 

Ovo sve skupa hrvatski predsjednik kao znanstvenik trebao bi znati a ne da mu kao paravan služi članak tri stav jedan, koji je davno smišljen u Beogradu, potom navikavanjem hrvatski  predsjednik misli da tako nešto treba prijeći pomoću ustanka 1941. godine u Srbu u tradiciju, što su Srbi uz pomoć janjičara taj članak tri stav jedan potvrđivali u Borićevcima, Zrin, u podkozarju i još puno mjesta u Hrvatskoj, fizički uništivši sve Hrvate pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti, isto su učinili i 1945. godine pobivši ukupno svećenstvo Hrvatske pravoslavne crkve i katoličke koliko su stigli, i to na hrvatskom teritoriju koju su ponovo okupirali do 1990. godine.

 

Istina je da Srpska  pravoslavna crkva direktno sudjeluje i u svjetovnoj vlasti države, što je i demonstrirala zadnjih 100. godina nad kolonijama koje su tvorile Jugoslaviju, odnosno Veliku Srbiju.

 

Nevjerojatno, znanstvenik - pravnik, aktualni predsjednik Hrvatske tumačeći članak tri stav jedan kao da želi pomoći Srbima, da Bugarska, Grčka, Makedonija čak i Rumunjska preko Srpske pravoslavne crkve postanu srpske kolonije.

 

Josipović misli da bi Srbe u Hrvatskoj, kako ističe, Hrvatska pravoslavna crkva uznemirila, kao produžene ruke matice Srbije, tu je u pravu.

Nije se sjetio kao pravnik da Srbima kaže kako proturiječe sami sebi svojim ponašanjem zbog Udruge Hrvatske pravoslavne crkve.

 

Gdje je tu demokracija? Ipak, XI. dalmatinsku danas više ne može poticati Srpska pravoslavna crkva na akcije od Kočevskog roga do Širokog brijega i Mostara.

Na kraju Josipoviću, u Srbiji postoji katolička crkva, Luteranska i. . . a ipak se Hrvati u Srbiji zbog toga ne ljute, a niti im srpski predsjednik Tadić pomaže člankom tri stavom jedan zakona . . . države.

 

U Zadru, 21. ožujka, 2010. godine

 

Stranka hrvatskog zajedništva Zadarske županije

Komentari (2)
 • pravoslavac  - Podrška fra MARTINA

  Činjenica meni poznata

  Prije svršetka I. svjetskoga rata nije bilo SPC na teritoriju s lijeve strane rijeke Drine. Pravosklavni na tako širokom području bili su pod jurisdikcijom Carigrada. Budući da je Carigradska patrijaršija imala svoje sjedište na Fanaru u Carigradu, pravoslavni toga širokoga područja zvali su se fanarioti. Svršetkom I. svjetskoga rata i stvaranjem SHS Srbi su uzeli sve crkvene posjede i sakralne i gospodarske od Carigradske petrijaršije. Koliko je to časno i pošteno neka se ispita.

  Kako bi bilo da naši fratri na njemačkim i austrijskim župama razviju hrvatsku zastavu, počnu na hrvatskom propovjedati i hrvatski jezik u crkvi progalsiti službenim? Naši fratri poštuju narodnost i Nijemaca i Austrijanaca. Oni im propovjedaju Kristov nauk.

  Dužnost je bila i danas je da pravoslavci u Hrvatskoj propovjedaju Kristov nauk, poštujući nacionalnu pripadnost pravoslavnih vjernika i ne protiviti se obnovi HPC. Neka se obnovi HPC nakon mučeničke smrti njezina Patrijarha, njezinih svećenika i pravoslavnih vjernika hratskoga naroda. Neka se na hrvatseke pravoslavce primjeni Tertulajanova izreka: "Mučenička krv sjeme je novih kršaćana!" U ovom slučaju: Mučeničaka hrvatska kršaćsnko-pravosklavna krv sjeme je obnove HPC, ali ne na području Srbije nago samo na području Hrvatske, ako je uopće ona postoji. No, na žalost, tako barem izgleda današnja je Hrvatska pod navodnim znacima takozvana Hrvatska ili "Hrvatska" pa zato raste suvišna i betrazložna polemika.

  Bez potpisa.


  P. s.: Kad budem uvjeren da je s gledišta povjesne znanosti istina ovo što sam napisao, ponovno ću ovo napisati i svečano potpisati. Što sam napisao u fazi je čekanja provjere od povijesne stručnosti.
 • banjanin
  Normalna stvar ,HPC je duhovna potreba nas pravoslavnih Hrvata ,ako zelimo sacuvati svoju pravoslavnu vjeru potrebna je HPC.Srpska pravoslavna crkva u hrvatskoj nikakvu duhovnost ne propovjeda.Pravoslavne su crkve prazne upravo zbog te "duhovnosti" SPC,ljudi spontano i podsvijesno izbjegavaju ici u pravoslavne crkve upravo zbog karaktera SPC.
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg