Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas173
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2370
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9107
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615127

Trenutno na stranici: 7
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Propao pokušaj ubojstva generala Glavaša! PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 4
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Petak, 10 Travanj 2015 14:26

 

 

 

Županijski sud ponovno bacio

 rukavicu dželatima iz Vrhovnog 

 

Nakon brojnih apela i najave prosvjeda, agonija i životna drama hrvatskoga generala Branimira Glavaša privremeno je okončana. Upravo je ta agonija vrhunski dokaz mentalne i pravosudne okupacije Republike Hrvatske. Briljantna pobjeda u Domovinskom ratu nije tu okupaciju dokinula, već joj je dala novo i perfidnije ruho. Pravosudni teror koji nad Glavašem provodi Vrhovni sud Republike Hrvatske nije dosad zabilježen, ne samo od nastanka hrvatske države, nego takav slučaj nije nikad zabilježen ni u komunističkoj Jugoslaviji. Bez pretjerivanja valja reći da je bezdušna i odnarođena politička elita besramnim pravosudnim bravurama pokušala zakrabuljiti njegovu fizičku likvidaciju.

Radi se o proračunatome i bezočnome pokušaju ubojstva jednog junaka obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata. Ubojstva jednakoga onom kada je umoren još jedan junak Domovine – general Đuro Brodarac. A posredno i mnogi drugi. Sve to komunistička pravosudna mafija radi pod krinkom poštivanja zakona i pravne države iako je posve jasno da bez takvih junaka ne bi bilo ni te države ni njenih zakona. Dana 5. ožujka ove godine, general Glavaš je stupio u štrajk glađu nakon što je Vrhovni sud protivno svakoj pravnoj logici, suprotno svakome rezonu odgovorne države, suprotno pravičnosti i moralu, odredio za njega istražni zatvor.

Prošlog ponedjeljka Sud je odlučio da se zatvor produlji. Vijeće Vrhovnoga suda RH zauzelo je stav da istražni zatvor za Branimira Glavaša može trajati još dulje od godinu dana: "Odlučujući u skladu s naputkom Ustavnog suda, Vrhovni je sud zaključio da Glavaš ostaje u istražnom zatvoru, koji ne smije trajati dulje od 5. svibnja 2016. godine", izjavio je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić. Najugledniji hrvatski pravni stručnjaci potvrdili su da je u pitanju najobičnija pravna svinjarija. Nakon opće pobune u javnosti (samo akademik Josip Pečarić je osobno uputio desetke apela na brojne domaće i međunarodne adrese) i nakon što je Glavaš u teškom stanju dopremljen u zatvorsku bolnicu, Županijski sud se još jednom hrabro suprotstavio Vrhovnome sudu. Ukinuo je istražni zatvor, ovaj puta 'zbog zdravstvenih razloga'.

Bez namjere da se upuštamo u veliku pravnu elaboraciju, mora se zaključiti da je navedena odluka Vrhovnoga suda u suprotnosti s temeljnim smislom i pravnom logikom instituta istražnog zatvora. Istina je da bez upuštanja u Osijek rattemeljitu pravnu analizu o tome ne bismo smjeli ni govoriti. OdmazdaU slučaju Branimira Glavaša ne radi se ni o

kakvom pravnom postupku, nego o goloj političkoj

odmazdi onih kojima je Glavaš srušio njihov svijet,

njihovu kulu bjelokosnu. To je osveta onih kojima je

Glavaš razbio ogledalce u kojem se ogledao humanizam i

dobrota njihovoga velikog vođe

.Međutim, isto tako je istina da je u ovome predmetu sasvim deplasirano iznositi bilo kakve pravne argumente. U slučaju Branimira Glavaša ne radi se ni o kakvom pravnom postupku, nego o goloj političkoj odmazdi onih kojima je Glavaš srušio njihov svijet, njihovu kulu bjelokosnu. To je osveta onih kojima je Glavaš razbio ogledalce u kojem se ogledao humanizam i dobrota njihovoga velikog vođe.

Oni pripadaju drugom svijetu, drugoj životnoj, političkoj i pravnoj školi. Njihov inspirator, mentor i nalogodavac je isti onaj Milorad Pupovac, koji priređujući saborske performanse negira pravnu državu, nasrće na ustavna načela i vrijeđa dostojanstvo svakoga pojedinca, a ne samo Branimira Glavaša. Pupovac, koji banči po Hrvatskome saboru u društvu četničkih zločinaca i rušitelja hrvatske države, bez ikakvih skrupula i bez ikakvog srama nasrće na junaka hrvatske obrane. Na čovjeka koji je pod kišom granata gledao dok su agresorski koljači pobili gotovo tisuću njegovih sugrađana. Samo u razdoblju od 2. svibnja 1991. do 26. srpnja 1994. u osječku bolnicu su primljene 5.222 žrtve rata, od kojih su 954 poginule (preminule). U Osijeku su JNA i pobunjeni Srbi oštetili ili uništili između 15.000 i 20.000 objekata. Ukupna materijalna šteta na stambenim i gospodarskim objektima procijenjena je na iznos od 4.348.225.000 tadašnjih DM.

Sluganski refleks Pupovčevih uškopljenika

Pravosuđe je jedno od područja društvenoga života koje na najdrastičniji način pogađa propust novonastale države da provede lustraciju, kao moralnu i političku katarzu društva. Nakon povratka s bojišta, ratnici su zatekli gotovo netaknute strukture vlasti bivše države. Tuđmanova politika nacionalne pomirbe bila je nespojiva s bilo kakvim PravosuđePravosuđe je jedno od područja

društvenoga života koje na najdrastičniji način pogađa

propust novonastale države da provede lustraciju, kao

moralnu i političku katarzu društva. Nakon povratka s

bojišta, ratnici su zatekli gotovo netaknute strukture

vlasti bivše države. Tuđmanova politika nacionalne

pomirbe bila je nespojiva s bilo kakvim revanšizmom i

političkim čistkama. Tako se po prvi put u povijest

i dogodilo da je u jednome nametnutom, prljavom i

krvavom ratu izvojevana pobjeda, a da vladajući sloj

, društvena elita općenito, tj. establishment staroga

režima, ostane netaknut

.revanšizmom i političkim čistkama. Tako se po prvi put u povijesti dogodilo da je u jednome nametnutom, prljavom i krvavom ratu izvojevana pobjeda, a da vladajući sloj, društvena elita općenito, tj. establishment staroga režima, ostane netaknut. To se dogodilo u politici, obrazovnome sustavu, gospodarstvu, kulturi, znanosti i u svim područjima društvenoga života. Posebno pogubne posljedice stvara gotovo nedirnut pravosudni sustav, koji je duboko prožet duhom i praksom zločinačkog komunističkog režima. Hrvati se danas, četvrt stoljeća od nastanka države, nalaze pred gorkom spoznajom: nisu ovim narodom i njegovim prirodnim bogatstvima stoljećima vladali stranci zbog svoje superiornosti u bilo kojem smislu. Tu vlast su im omogućili domaći izdajnici!

Istražni zatvor je pravni institut koji se prije pravomoćne presude određuje kao krajnja nužda. Ograničavanje slobode, kao jedne od najvećih vrijednosti, a bez konačne presude, smatra se ozbiljnim ograničenjem ljudskih prava. To je, međutim, najčešće nužno zbog osiguranja valjanoga sudskog kaznenog postupka. Za tom mjerom sudovi redovno posežu kad se radi o suđenjima za najteža kaznena djela, pa i za ona lakša – ako je to jedini način da se osigura zakonit postupak te pravilna i pravična presuda.

Pritom, kao i u drugim slučajevima ograničavanja ljudskih prava i sloboda, valja voditi računa o načelu razmjernosti. To znači da ta ograničenja moraju biti u odgovarajućoj korelaciji s težinom predmetnog kaznenog djela, odnosno s društvenim dobrom koje je tim kaznenim djelom povrijeđeno. Zbog zaštite prava optuženika zakon određuje takvu mjeru istražnoga zatvora samo u taksativno pobrojenim slučajevima i pod striktno određenim uvjetima. Ni jedan od tih zakonskih uvjeta u slučaju Branimira Glavaša nije ispunjen, što je Vrhovni sud i priznao u posebnom priopćenju od 6. ožujka.

Teror komunističke pravosudne mafije

Zato Sud poseže za čl 123. ZKP-a koji u svojem drugom stavku određuje "da će se pri izricanju presude uvijek odrediti ili produljiti istražni zatvor protiv okrivljenika kojem je izrečena kazna zatvora od pet godina ili teža kazna". Dakle, ne radi se o tzv. fakultativnom, nego o tzv. obligatornom (obveznom) istražnome zatvoru. Sud je SudZnači li to da Vrhovni sud može Branimira Glavaša i

nakon odslužene eventualne kazne, recimo negdje u

dubokoj starosti, zgrabiti na cesti, ili mu opet, po tko zna

koji put, poslati policiju u stan da ga odvede u 'istražni

zatvor'? Jer, zaboga, uvijek je uvijek. I to zauvijek! To u

konačnici znači da je Vrhovni sud, poput diktatorske

totalitarne bande, orvelijanski gospodar naših sudbina i

naših života. 'Uvijek' i zauvijek

.pritom zanemario stavove Županijskog suda, koji je prije njega odbio odrediti istražni zatvor, ali je također promašio u logičkom, teleološkom i gramatičkom tumačenju citiranog članka zakona. Sporno je i ono 'pri izricanju presude' jer je od presude prošlo puno godina, ali bit spora je u riječi 'uvijek'. To 'uvijek' se može odnositi samo na maksimalno vrijeme koliko može trajati istražni zatvor, a to vrijeme je isteklo! Istražni zatvor kao institut kaznenog prava striktno je određen i ono 'uvijek' niti smije, niti može, niti jest neodređeno i vječno, kako to sebi zamišlja Vrhovni sud. Takvo "neodređeno i vječno" poimanje izraza 'uvijek' predstavlja teško i neodgovorno kršenje načela pravne sigurnosti. Pravni instituti u svojim odredbama moraju biti striktni i precizno određeni, kako bi građani, kao adresati pravnih propisa, imali izvjesnost u pogledu svojih prava i obveza. Inače bi uvijek bili izloženi ovakvim nebuloznim i voluntarističkim zloporabama trabanata totalitarizma s Vrhovnog suda.

Kad bi Vrhovni sud u svojem apsolutiziranju pojma 'uvijek' i bio u pravu, dolazimo do sljedeće logičke nakaradnosti: kada to 'uvijek' prestaje i može li 'uvijek' ikada prestati? Znači li to da Vrhovni sud može Branimira Glavaša i nakon odslužene eventualne kazne, recimo negdje u dubokoj starosti, zgrabiti na cesti, ili mu opet, po tko zna koji put, poslati policiju u stan da ga odvede u 'istražni zatvor'? Jer, zaboga, uvijek je uvijek. I to zauvijek! To u konačnici znači da je Vrhovni sud, poput diktatorske totalitarne bande, orvelijanski gospodar naših sudbina i naših života. 'Uvijek' i zauvijek.

U svemu tome žalosna je istina da bi Branimiru Glavašu bilo puno bolje da mu Sud sudi prema komunističkome ZKP-u. Ali ne... Gospoda iz Vrhovnog suda, protivno pravnim uzusima i protivno pravnoj logici, smislili su da procesni zakon ne mora slijediti sudbinu materijalnoga kaznenog zakona, (s kojim čini organsku cjelinu), a kako bi ostvarili bolji manevar za samovolju i malverzacije. Što drugo očekivati od sljedbenika masovnog ubojice, koji su u posljednji trenutak spriječeni da i sami postanu ubojice.

Iako je javnost odluku Županijskoga suda doživjela kao veliku pobjedu Glavaševe dosljednosti i ratničke odlučnosti, sa zanimanjem se očekuje kako će Vrhovni sud odgovoriti na ovako žestok i prkosan izazov Županijskog suda.

Alibaba i četrdeset hajduka u Vrhovnome sudu RH

Prije nekoliko godina u našem tjedniku, u dopisu od samo nekoliko rečenica, autora Milivoja Zagrajskog, objavljen je podatak da samo jedan od 40 sudaca Vrhovnog suda nije obnašao sudačke dužnosti u komunističkom režimu. I gotovo svi su bili članovi Komunističke partije Jugoslavije. Valja to podcrtati: Samo jedan od četrdeset! Navedeno je bilo da je ta iznimka od 'pravila' gospođa Renata Šantek, sutkinja 'koja živi u izvanbračnoj zajednici sa sucem Županijskog suda Đurom Sessom', (od 2009. sudac Vrhovnog suda) Čudnim spletom okolnosti tjednik se u sljedećemu broju ispričao zbog te objave iako je informacija bila od javnog interesa, nije bila lažna, već istinita, i nije bila uvrjedljiva. Ta dramatična situacija s kadrovskom situacijom Vrhovnoga suda do danas se nije bitno promijenila. Za razliku od Hrvatske, u Vrhovnom sudu Srbije od 35 sudaca iz bivšeg sustava ostalo je samo dvoje

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg