Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas164
mod_vvisit_counterJučer373
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan537
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec7274
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2613294

Trenutno na stranici: 8
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
KRALJICA JELENA – MAJKA HRVATSKOG KRALJEVSTVA (spomendan 8. listopada) PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 0
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Nedjelja, 07 Listopad 2018 19:58

Kraljica Jelena (Slavna) rođena je oko 900-te godine, u najmoćnijoj zadarskoj plemićkoj obitelji Madijevaca te je najpoznatija hrvatska kraljica narodne krvi. Bila je supruga kralja Mihajla Krešimira II. iz hrvatske dinastije Trpimirovića, koji je kraljevao od 949. do 969., nakon razdoblja velikih dinastičkih borbi te je za svog vladanja uspio obnoviti kraljevsku vlast i teritorijalnu cjelovitost države.

(izvor: Wikipedia)

Nakon smrti svog muža, samostalno je vladala kraljevstvom kao regentica umjesto malodobnog sina – kraljevića Stipana Držislava, budućeg velikog hrvatskog kralja. Prema Tomi Arhiđakonu, sagradila u Solinu dvije crkve, manju crkvu Sv. Stipana i veću crkvu Sv. Marije na Gospinu otoku, kojega je u svom toku oblikovala rijeka Jadro, a koja je služila kao krunidbena bazilika (trobrodna bazilika s četverokutnim stupovima, veličine 23×10 m). U crkvi Blažene Djevice Marije krunjeni su hrvatski kraljevi, a u crkvi sv. Stjepana, po zapisima Tome Arhiđakona iz 13. stoljeća, oni su sahranjivani. Ove dvije Jelenine crkve spadaju u red takozvanih dvojnih crkava, basilicae geminatae, poznatih i na našim stranama, a u srednjem vijeku posebice građenih od benediktinaca. Po srednjovjekovnoj praksi, kraljevi se pokapaju u onoj crkvi u kojoj se i krune, pa je vjerojatno prije kralja Zvonimira, crkva Gospe od Otoka bila i krunidbena bazilika. Narodna je tradicija sačuvala uspomenu da se u Solinu okrunilo sedam kraljeva hrvatske krvi. Poslije uspješnog vladanja, posvetila se molitvi, postu i činjenju dobrih djela, a osobito dijeljenju milostinje. Bila je zaštitnica Crkve te veliki duhovni i moralni autoritet svog vremena. Kraljica Jelena Madiana je jedna od najslavnijih velikih žena u srednjovjekoj starohrvatskoj povijesti, s iznimnim značenjem u narodnoj kulturi. Preminula je 8. listopada 976. godine (po julijanskom kalendaru)

Arheolog don Frane Bulić je u kolovozu 1898. pokraj današnje solinske crkve Gospe od Otoka pronašao temelje negdašnje starohrvatske bazilike, a u njezinu predvorju sarkofag i nadgrobni natpis kraljice Jelene.

Kraljica Jelena je bila sahranjena u crkvi Sv. Marije kraj svog supruga, a na sarkofagu u kojem je sahranjena, uklesan je latinski natpis (epitaf):

IN HOC TUMULO QUIESCIT HELENA FAMOSA QUE FUIT UXOR MIHAELI REGI MATERQUE STEPHANI REGIS HABENASQUE TENUIT REGNI. VIII. IDUS MENSIS OCTOBRIS OBIIT IN PACE. HIC ORDINATA FUIT ANNO AB INCARNATIONE DOMINI DCCCCLXXVI. INDICTIONE IV. CICLO LUNARI V. EPACTA XVII. CICLO SOLARI V. LUNA V. CURRENTE VI. ISTAQUE VIVENS FUIT REGNI MATER FIT PUPILORUM TUTORQUE VIDUARUM. ICQUE ASPICIENS VIR ANIME DIC MISERERE DEUS.

(izvor: Wikipedia)

U slobodnom prijevodu na hrvatski jezik:

“U ovom grobu počiva glasovita Jelena, žena kralju Mihajlu, majka kralju Stipanu i vladala je kraljevstvom. Ona napusti kraljevski sjaj dneva osmoga mjeseca listopada (osmog dana prije oktobarskih ida). I bi ovdje pokopana godine 976. od upućenja (utjelovljenja) Gospodinova, indikcije četvrte petoga cikla mjesečeva, sedamnaeste epakte, petoga cikla sunčanoga, koji pada sa šestim (konkurente šeste). Gle, ovo je ona, koja je za života bila majka kraljevstvu, a zatim postala majkom sirota i zaštitnicom udovica. Deder čovječe, pogledavši amo, reci. Bože smiluj joj se duši!”

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg