Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas126
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2323
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9060
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615080

Trenutno na stranici: 5
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
CITATI IZ TISKA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 0
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Ponedjeljak, 26 Travanj 2010 18:41

BEZ KOMENTARA.......

prenosimo vam nekoliko tekstova iz srpskog tiska i njihovih vjerskih dostojanstvenika. Poanta je

-zašto im se raspada pravoslavlje i u samoj Srbiji, pa kako onda ne bi i u dijaspori, primjerice Hrvatskoj i u BiH?

Svakako više od toga pročitat ćete u citatima koji slijede:

Urednik

 

CITATI IZ TISKA SRPSKE

PRAVOSLAVNE CRKVE

 

"Nije retkost, priča dalje zagrebački paroh, da mladići traže krštenicu, kao u neku drugu svrhu, da kumuju na primer, pa ipak, stupe u brak i to uglavnom u Rimokatoličkoj crkvi.

- Na krštenici jasno piše za koju svrhu se izdaje, ali to izgleda kolegama u Rimokatoličkoj crkvi ne smeta. Jedino ih zanima da u njoj vide da mladoženja ranije nije bio oženjen, a to što mu njegova crkva nije dala blagoslov, ne tiče ih se. Najbitnije im je da je Katolička crkva dobila još jednog vernika, bez obzira na to što je takav način protivan i njihovim pravilima - kaže Popović. - Odgovorno mogu da tvrdim da je u Zagrebu 30 odsto Srba sahranjeno pod katoličkim uslovima, a da ovaj grad nikad nije bio bez srpskog pravoslavnog sveštenika.

Odnedavno, venčanja koja obave srpski sveštenici u Hrvatskoj priznaju se i kao svetovna venčanja.

- Sada imamo pet-šest venčanja mesečno, što je, ipak, napredak u poređunju sa prvim poratnim godinama. Pre rata imali smo godišnje između 300 i 350 krštenja, a sada ih ima svega pedesetak - priča paroh. - Hrvatska vlast je uredila da veronauka u mešovitim sredinama bude rimokatolička. Ako se ovako nastavi, kroz nekoliko godina srpskih vernika neće ni biti u Hrvatskoj. U Zagrebu, na primer, deca idu na katoličku veronauku i velike su šanse da će, kad odrastu, sami otići iz pravoslavlja u - katoličanstvo.

 

________________________________________

PDA

View Full Version : Srbija je kršćansko funadamentalistička država - SPC je nositelj velikosrpske ideje?

________________________________________

Jekna

15.02.2007., 18:23

Državno-verski praznici

Slobodan KOSTIĆ

U Orašcu, u centralnoj Srbiji, danas je održana centralna proslava Dana državnosti Srbije i Dana vojske te zemlje. Ovaj datum izabran je u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je počeo Prvi srpski ustanak, te kada je na isti dan 1835. godine proglašen prvi ustav Srbije - poznat i kao Sretenjski ustav. S obzirom da je Sretenje inače verski praznik, te s obzirom na činjenicu da se u poslednje vreme veoma često važne odluke donose upravo na verske praznike, potražili smo odgovor na pitanje – zašto je to tako?

Dan Državnosti Srbije samo je jedan u nizu zvaničnih praznika ili značajnih državnih datuma koji se poklapaju sa ‘crvenim slovima’ u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, tako da su liturgiji u Orašcu prisustvovali najviši državni i crkveni zvaničnici. Bez obzira što je Sretenje jedan od najstarijih hrišćanskih praznika, taj dan je odabran za glavni državni praznik s obzirom da je tog datuma podignut Prvi srpski ustanak, što se smatra začetkom moderne srpske državnosti. No tu nije kraj, jer je poslednji srpski ustav donet na Mitrovdan, rezolucija o Kosovu izglasana na Aranđelovdan, a za državne praznike proglašeni su dan Svetog Save i Vodovdan. Stoga istoričar Miodrag St. Protić u svemu tome vidi ne tako uspešno podržavanje običaja iz nekih dalekih vremena:

 

“To jeste naša tradicija, ali treba voditi da je ona svojevremeno proistekla iz sasvim praktičnih potreba. U 19. veku sabori i skupštine održavale su se na velike verske praznike zato što se tada nije radilo, pa su se tih dana donosile najznačajnije odluke za državu. U današnje vreme na tome se sve više insistira, pa se gleda da se državne odluke podudaraju sa verskim datumima. To izgleda nametnuto i izveštačeno, jer ono što je imalo smisla pre jednog veka, u današnje vreme deluje arhaično.”

 

Novi Zakon o državnim praznicima usvojen je u Srbiji neposredno nakon petooktobarskih promena. Umesto brojnih datuma koji su slavili velike bitke i ustanke socijalističke Jugoslavije,nove vlasti su se umnogome oslonile upravo na crkvene praznike, u čemu sociolog religije Mirko Đorđević primećuje i znatan upliv političkog marketinga:

 

“Crkva koja slavi Sretenje šalje poruku da se ona pita za državu, naciju i državnu politiku, a mi živimo u klerikalizovanoj atmosferi s obzirom da su crkva i država u poslednjih dvadesetak godina skoro sasvim srasle.”

..

 

Preklapanje državnih sa verskim praznicima u zemlji koja se deklariše kao laička država više je nego upadljivo, tim pre, što u Srbiji žive brojne nacionalne manjine i različite etničke zajednice. Stoga nemali deo građana ove zemlje ima problem da Srbiju prepozna kao svoju državu,o čemu razgovaramo sa novosadskim sociologom Laslom Vegelom:

 

“Sama Vlada se deklariše da se treba što više približavati Srpskoj pravoslavoj crkvi, i ta koncepcija se dosta konsekventno sprovodi. Naravno to nije dobro ni za državu ni za crkvu, a posebno za njene građane. To postaje poseban problem za manjine, jer državni praznici, zahvaljujući verskim konotacijama, dobijaju neku vrstu ‘duplih’ značenja. Stoga bi trebalo razdvojiti državne od verski praznika. To bi bilo najbolje i za državu i za crkvu.”.

http://www.danas.org/article/2007/02/15/0307fa97-0ad4-4060-9d60-f74de4b9a3f5.html

 

Nije tajna da je SPC glavni zagovornik velikosrpstva i velikosrpske politke. To se pokazalo juce a evo pokazuje se i danas. Jos jedan dokaz da je Srbija ustvari jedna fundamentalisticka i za evropsko podneblje neprihvatljiva drzava.

 

Opresija koja se vrsi nad tamosnjim manjima poprima zabrinjavajuce razmjere a ovaj, iznad opisani oblik diskrimacije, je samo jedan od njih. Srbija je uredena kao u srednjem vijeku gdje je uloga crkve bila neogranicena. Vrsi se nevidena hajka na manjine.

 

 

Ne shvatam zbog kojih su razloga ukinute sankcije Srbiji? Kako im je to poslo za rukom?"

 

 

 

 

Группа "Что такое хорошо и что такое плохо?" была маленькой и компактной, сказал я.

Римо "Роман А.С. Пушкина Капитанская дочка В помощь старшеклассникам…" даже заверил его, что в ближайшем будущем "Проект счастье Мечты Планы Новая жизнь" он снова сможет пользоваться ногами.

После этого мы "Испытание пламенем" с Серой Метелкой отправились к пасторскому дому.

Он "автокредит с 18 лет" полез в пиджак, "Английские фразы на каждый день" достал тяжелый сверток и протянул его мне.

Я употребил "Безопасность в городе или Самообороны для умных" это междометие в том смысле, пояснил Билл "Педиатрия Справочник семейного врача" срывающимся от волнения голосом, что в суматохе "Логистика Стратегическая кооперация" последних событий "Тачки 2. Подарочное издание" совершенно забыл про продажу дома.

Сэмми поднялся, протирая сонные глаза.

Как команда "Round-Up Russia 5 SB (+CD)" судна, так и пассажиры уже знали, что капитан не "реферат по психологии психология личности" собирается устраивать гонки, и хотя этот ``выход из игры'' вначале вызвал "Оборванные нити. В 3 томах. Том 1" громкое осуждение, однако постепенно общее недовольство улеглось.

Мы могли бы воспользоваться своей "скачать календарь православный 2012" магией!

Пока я занимался ягодами, украшенная гребнем, красная как помидор ящерица лениво сползла "скачать игровые автоматы сейфы" с верхушки камня и устроилась на моем ботинке.

Римо инстинктивно "адвайта альбом скачать" потянулся, чтобы, как рекомендовала первая из тридцати семи ступеней любовной техники Синанджу, "скачать любовные романы на телефон" начать легко массировать пальцами правую кисть девушки.

Со мною служил цыган, мы долго не "женя барс скачать песни" знали, что он этим промышляет.

Холси-корт, а особенно "бесплатные игры diablo 2 скачать" лестница Холси-билдингс, подготовили ее к чему-то в высшей степени гадкому, "скачать самую новую" вроде настоящего Шимпа Твиста; вместо этого она увидела приятного, чисто выбритого молодого человека.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg