Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas295
mod_vvisit_counterJučer388
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan295
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2487
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9574
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15925
mod_vvisit_counterUkupno2602611

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.145
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
PRAVOSLAVLJE U HRVATA –HRVATSKI PRAVOSLAVCI PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 98
LošeOdlično 
HPZ - Povijest
Urednik Administrator   
Petak, 23 Listopad 2009 16:25
******************************************************************************

IZVOR: Wikipedija

Skoči na: orijentacija, traži

Pravoslavlje je jedno od glavnih ogranaka kršćanstva (uz katolicizam i protestantizam).

Termin pravoslavna ili ortodoksna za vjeru i Crkvu isticao se na istoku da bi označio pristajanje uz pravovjerje i odbacivanje hereza. Antagonizam između Rima i Carigrada, politika bizantskih careva (cezaropapizam), težnje Carigradskog patrijarha, razlike u obredima, jeziku, formuliranju dogmi, crkvenoj disciplini (celibatu) itd., doveli su do privremenog (864.-868.) te konačnog (1054.) razilaženja pravoslavlja i zapadne Crkve. Danas u pravoslavlju postoji petnaest neovisnih crkava. Na čelu im stoji patrijarh ili arhiepiskop te arhijerejski sabor ili zbor svih episkopa. Najugledniji je Carigradski patrijarh koji nosi titulu Ekumenskog patrijarha. Neovisna crkva dijeli se na eparhije kojima upravlja episkop, a eparhija se dijeli na parohije kojima upravlja paroh. Stari istočni patrijarhati, Jeruzalemski, Antiohijski i Aleksandrijski, gube u 7. stoljeću širenjem islama svoje značenje. Pravoslavlje se iz Bizanta širi na Balkan,u Istočnu Europu, Armeniju i Gruziju. Za razliku od Katoličke crkve, pravoslavlje je razvilo nacionalne i državne autokefalne crkve.

Sadržaj

[sakrij]

Pravoslavlje u našim krajevima

Do 20. stoljeća

Na našim područjima pravoslavlje se širilo u nekoliko navrata. U 15. stoljeću nakon turskih osvajanja, u 17. stoljeću za vrijeme austrijsko-turskog rata, te u 18. stoljeću pod vodstvom patrijarha Arsenija IV.

Podizale su se pravoslavne crkve, organizirala školovanja pravoslavnih svećenika itd. U Republici Hrvatskoj postoji pet pravoslavnih episkopija: Dalmatinska, Gornjokarlovačka, Osječkopoljska i baranjska, Slavonska i Zagrebačka. U Bosni i Hercegovini postoji pet pravoslavnih eparhija. Sve su podređen je Srpskoj pravoslavnoj crkvi s patrijarhom u Beogradu. Uz Srpsku pravoslavnu crkvu, još djeluju Makedonska i Bugarska pravoslavna crkva s vjernicima iz makedonske i bugarske nacionalne manjine. Crnogorska pravoslavna crkva obnovljena je 1993. kao autokefalna crkva koja je u prošlosti postojala od sredine 18. stoljeća pa do 1918. godine.

20. stoljeće

U 20. stoljeću, poglavito za razdoblja dviju Jugoslavija, pravoslavlje se u Hrvatskoj proširilo prirodnim doseljavanjem Srba sa sela u obližnje gradove odnosno u velike gradove i industrijska središta.

Pravoslavlje je u Hrvatskoj nažalost bilo obilježeno i velikosrpskom politikom, koja je, primjerice, planirala naseljavati Makedonce u Hrvatskoj, jer su velikosrpski ideolozi smatrali da Makedonci s područja Kraljevine Srbije pokazuju sklonost bugarstvu, a u Hrvatskoj će prikloniti se srpstvu i postati Srbima; praksa to nije pokazala.

Drugi zanimljiv slučaj je bilo privođenje hrvatskog katoličkog stanovništva k pravoslavlju na otocima, gdje se stanovnicima dijelila zemlja uz uvjet da prijeđu na pravoslavlje (o toj pojavi piše hrvatski književnik Brešan). Ipak, ta politika nije uspila polučiti značajnije rezultate.

Najveće rezultate je polučivala planskim naseljavanjem državnih službenika, Srba i Crnogoraca u gradove. Nakon drugog svjetskog rata, pravoslavlje se širilo koloniziranjem Srba i Crnogoraca iz pasivnih krajeva u iseljena njemačka sela te u hrvatska sela koja su bila proglašena "ustaškima", čije je stanovništvo bilo prisilno raseljeno uz zabranu povratka.

Od 1942.-1945. godine, na području NDH, djelovala je Hrvatska pravoslavna crkva, koja je sjedište svoje patrijaršije imala u Zagrebu. Na čelu joj je bio patrijarh Germogen. . 1990-ih godina su krenule incijative za obnovu njena rada.

Danas u svijetu ima oko 220 milijuna pravoslavaca.

Pravoslavne crkve

Osporen status

Makedonska pravoslavna crkva

Nekadašnje

Vanjske poveznice

Portal: Kršćanstvo

Dobavljeno iz "http://hr.wikipedia.org/wiki/Pravoslavlje"

Kategorija: Pravoslavlje

 

Но "Ориенталист. Тайны одной загадочной и исполненной опасностей жизни"лавочник Гавласа пошел к купцу Пошмоурному да и рассказал ему, "Мир вверх тормашками"что Горжейший дает тысячу двести крон "Из времени в вечность. Посмертная жизнь души (+DVD, +CDmp3)"за его лавчонку и предлагает войти "Рай где-то рядом"с ним "Читаем мысли наших детей: по рисункам, снам, страхам, играм"в компанию.

До нее донеслись чьи-то голоса.

Вероятно, "Книга № 6: Про детей"она просто еще раз выразила ему свою признательность.

Хикмэну "Личные мотивы. В 2-х томах. Том 1"пришлось присутствовать при сцене расставания.

Последние три дня я "Расскажите детям о московском Кремле"охотился за одним редкостным мустангом "Джейн Эйр"и не брал с собой "Развитие речи в детском саду: 2-3 г.: Наглядное пособие"ружья.

Каждый год кто-нибудь пытается сдать экзамен, спрятав под пиджаком приятеля со шпаргалкой.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg