Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas162
mod_vvisit_counterJučer373
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan535
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec7272
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2613292

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Odgovor Županijskom vijeću srpske nacionalne manjine u Ogulinu PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 10
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Četvrtak, 13 Svibanj 2010 23:20

OGULIN-INFO PRESS

 

Odgovor Županijskom vijeću srpske

nacionalne manjine u Ogulinu

 

Ogulin-info pres u broju 16 svoga Glasnika objavio je reagiranje Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije na obznanu Udruge Hrvatske Pravoslavne Zajednice u osnutku, u kojemu između ostalog neutemeljeno i neargumentirano se oštro suprostavljaju obnovi Hrvatske pravoslavne zajednice (Hrvatske autokefalne pravoslavne crkve). Kao primjer navode kako im HPZ osporava pravo na samoopredjeljenje i «pravo na različitost i snošljivost prema drugima».

 

Ne znamo iz kojeg su opanka tzv. Srbi, spomenute Županije, isisali ovu tvrdnju. U nedostatku utemeljenih argumenata služe se lažima i poznatim srpskim floskulama o «ugroženosti Srba i sl.».Ne pada nam na pamet da bilo koga ugrožavamo od nacionalnih manjima, pa tako niti tzv. Srbe u Hrvatskoj. Namjerno nazivamo srpsku manju sa «tzv.» jer se radi o drskoj manipulaciji vođa srpske manjine koji sve pravoslavlje u Hrvatskoj svojataju i po Ilije Garašanina načrtanijama Srbima ih nazivaju. Naime poznato je kako su Srbi svojevremeno preko ovih «načrtanija» posrbljavali pravoslavce. I to ne samo u Hrvatskoj nego po cijelom Balkanu. Osobito to im je uspjelo za vrijeme balkanskih ratova. Kao pobjednici iz tog rata Srbi su tada sve pravoslavce – Vlase proglasili Srbima u cijeloj Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini pa tako i u Hrvatskoj. Potom su ih kao «topovsko meso» uporabili za sve svoje daljnje ratove protiv susjednih naroda. Poglavito protiv Hrvata i Muslimana u Drugom svjetskom ratu i ovom Domovinskom ratu. U oba slučaju Hrvatski pravoslavci su izvukli deblji kraj. U Drugom svjetskom ratu natjerali su svoje posvojene ratnike u «Jasenovac», a u Domovinskom ratu u «Oluju» preko koje su rastjerani po cijelom svijetu da se potucaju „od nemila do nedraga“.

 

Nakon «Oluje» i ponovnog povratka tzv. Srba u Hrvatsku, ogroman broj, preko 90% tzv. Srba se više ne izjašnjavaju Srbima, već Hrvatima pravoslavcima Velimo, dosta kasno, al' nikad nije kasno. Konačno su se Hrvatski pravoslavci ili ti Vlasi otrijeznili i uvidjeli da su bili zavedeni od Srba čitavo jedno stoljeće. Doživjevši tri egzodusa u samo jednom stoljeću i sam Bog se umiješao u nihovu pamet. Pa danas nadahnuti Božjom providnošću okreću se Bogu i svojoj napuštenoj braći Hrvatima katolicima, s kojima su više stoljeća živjeli u slozi i u blagodati ovog podneblja.

Iščitavajući svekoliki hrvatski tisak, a napose tisak iz Srbije i tzv. Republike srpske, primjećujemo da su se voždovi samaozvanih srpskih vođa u RH i vaskolikog srpstva u našem okruženju uspaničili do te mjere da prijete čak i sa međunarodnim silnicama. A kako i ne bi kad im crkve zjape prazne, a vjernici se razišli „ko' rakova djeca“ - kud koji mili moji. Od zadnjeg popisa samo se ih 24 tisuće izjasnilo kao vjernici Srpske pravoslavne crkve, a ostatak od 177 tisuća ili 86,5% nestali su negdje u praznini. Najčešće su se izjašnjavali kao neopredjeljeni ili ti kao agnostici. Gle čuda, više nisu ni ateisti. Istina treba ovdje odmah dodati da se je preko 15 tisuća bivših tzv. Srba na popisu 2001. izjasnilo kao Hrvatski pravoslavci. Odbačeni tako od Srpske pravoslavne crkve mnogi su od njih potražili duhovnu hranu u katoličkim crkvama.

Puno bi se toga još moglo reći kao odgovor na napis Županaijskog vjeća srpske manjine Karlovačke županije, ali bi to nas odvelo daleko. Nu, neizostavno je još reći da se još veća uznemirenost tzv. Srba u Hrvatskoj očekuje i u narednom periodu, kad ćemo u javnost izaći sa još preciznijim podatcima o imovini SPC koju nelegalno koriste. I o tome kako SPC nije nikada niti registrirana u državi Hrvatskoj, za razliku od drugih 20 vjerskih zajednica drugih nacionalnih manjina. Posebno ćemo prezentirati cjelokupnoj hrvatskoj i svjetskoj javnosti poslanice o priznavanju HPC od drugih autokefalnih pravoslavnih pomjesnih crkava u svijetu. Poglavito iz velike Rusije i Ukrajine.Već do sada su nam ukazali povjerenje 6 pomjesnih pravoslavnih crkava iz svijeta, a kada pribavimo svu dokumentaciju bit će to stopostono priznanje svih pravoslavnih crkava u svijetu. Osim srpske naravno.

Upravo zbog toga a i radi toga koristimo i ovu prigodu da pozovemo sve pravoslavce koji nas podržavaju da nam se pridruže. Nije čak bitno da se i učlanjuju u Zajednicu, jer zakonski cenzus za registraciju već imamo. Dovoljno je samo da se vraćaju crkvi i da sve svoje duhovne potrebe privremeno potraže kod braće katolika. Kad će naša zajednica zaživjeti i organizaciono se srediti, tada će to moći u Hrvatskim pravoslavnim crkvama. Dolazak i povećanje broja pravoslavnih svećenika, rješenje crkvenog prostora sa državom, a radi se o povratu crkvenih prostora od Srpske pravoslavne crkve, koji sada zjape prazni, omogućit će nam normalni rad i zadovoljenje duhovnih potreba naših vjernika.

Moram za kraj odgovoriti gospodinu Siniši Ljubojeviću da on debelo laže kad veli: „Srbi na ovim i drugim podrručjima vjekovima su se selili, a sa sobom su hiljadu godina nosili ime srpskog roda“ Da su se selili to je istina, a da su nosili sa sobom i srpsko ime, to je čista laž. Upućujem ga još jednom da dobro iščita naš portal www.hrvatskipravoslavci.com gdje će naći cijelu genezu pravoslavaca u Hrvatskoj i šire na Balkanu. Od Garašaninovih „načrtanija“ srpstvo se počinje širiti i to raznim bizantskim smicalicama i metamorfološkim pretvorbama vjere u naciju. To više neće ići. Neće ići ni u samoj Srbiji, jer i tamo se Bugari i Vlasi odvajaju od srpstva, a to je brojka preko 2,5 milijuna stanovništva. U Bosni i Hercegovini proces preobrazbe Vlaha već je počeo. Sve je, vjerovali ili ne, počelo u Ogulinu, što želimo ovdje posebno naglasiti...

Gospodo samozvani voždovi vaskolikog srpstva u Hrvatskoj nemojte se puno uznemiravati. Svi će te vi ostati tu gdje jeste ali bez ikakvog nadzora nad pravoslavnim vjernicima koji su vam okrenuli leđa.Napose u Karlovačkoj županiji, preciznije u Ogulinu i bližoj okolici.

Koristim prigodu da i ovog puta pozdravim sve naše pristalice i pravoslavne obitelji Tatalovića, Trbovića, Vukelića, Rodića,( ne odnosi se na Milana Rodića), Stojanovića, Zatezala, Manojlovića, Pražića, Stjepanovića, Radojčića, Borića, Uzelaca i dr. Sve u svemu 49 obitelji sa ukupno 150 već do sada učlanjenih vjernika.

Molim uredništvo da tekst ilustrira sa našim logotipom kako je to uradilo i za predsjednika SDSS gospodina Sinišu Ljubojevića.

Bog i Hrvati svih vjeroispovjesti!

Zadar, 14.svibnja 2010.g.

Tajnik Udruge HPZ:

Ivo Matanović

Kontakt; Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

 

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg