Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas169
mod_vvisit_counterJučer783
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan169
mod_vvisit_counterProšli Tjedan5016
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9614
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15867
mod_vvisit_counterUkupno2586726

Trenutno na stranici: 12
0 198.143.37.145
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
OTKAD PRAVOSLAVCI U PODGORI? PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 5
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Nedjelja, 30 Svibanj 2010 19:30
Odgovaramo.......... Autorica teksta koji slijedi očito je nešto čula, ali nije, kako se ono veli, dobro dočula. Gospođo Smiljana ako ste još uvijek u neizvjesnosti, otvarajte ovu stranicu. U njoj ćete naći cijelu povijest hrvatskih pravoslavaca. Očito ste Vi u dilemi, pa ste pobrkali lončiće i sve pravoslavce u Hrvatskoj vidjeli kao Srbe. Početkom ove godine u Hrvatskoj je utemeljena Udruga Hrvatske pravoslavne zajednice u kojoj je već ućlanjeno preko 700 ljudi. Osim toga, ako ste pratili podatke sa prošlog popisa stanovništva u RH (2001) mogli ste uočiti da je 14 tisuća tzv. Srba se izjasnilo kao Hrvatski pravoslavci. U idućoj godini kada će biti opet popis stanovništva, očekuje se da će preko 100 tisuća tzv. Srba upisati kao Hrvatski pravoslavci. REadi se zapravo o Vlasima koji nikada i nisu bili Srbi, već su nasilno asimilirani za vrijeme Prvog svjetskog rata, kada je sve pravoslavlje u Hrvatskoj i cijelom Balkanu proglašeno Srbima. Bilo je to tada i unosno, jer su tim činom postali državčljani Jugoslavije br. JEDAN. Eto, draga Smiljana, u tom grmu leži zec, kojeg ti, očito je, nikako da vidiš. Urednik **************************************************************************** Smiljana Šunde Makarska kronika Nedjelja, 30 Svibanj 2010

O-ho! Dočekali smo i to - tvrdnju da pravoslavni narod od davnina živi u našoj općini.

Mislim: u općini Podgora kojoj je dopis s takvom tvrdnjom poslan (ne spominjem grad Makarsku ni druge primorske općine, premda sam u Makarskoj kronici (1. 11. 2005.) pročitala da su dopisi poslani i njima, a znam da je situacija vrlo slična).

I eto: u općini i mjestu Podgora sam se rodila i odrasla, ne znajući da sam možda pravoslavka ili barem da su mi neki daleki preci bili pravoslavci.

Rado bih znala nešto i o toj, meni nepoznatoj strani povijesti, a pogotovo o izvorima i dokumentima za te tvrdnje.

Podaci kojima se to potkrepljuje bi mi pomogli u izradi obiteljskog stabla i s očeve i s majčine strane.

Povijest mi je uvijek bila zanimljiva, a ni danas je ne prestajem učiti. Pogotovo povijest moje male Podgore.

Priznajem da se ubrajam u onaj zaostaliji dio populacije kojemu je važna povijest i tradicija.

Samo - čudno: baveći se podgorskom prošlošću i pišući o njoj, imala sam u rukama i više puta iščitavala sve poznate matične knjige za selo i župu Podgoru (a one sežu unatrag do 1621. godine), ali nisam nailazila na pravoslavne pojedince ni u knjigama rođenih/krštenih ni u knjigama vjenčanih ni u knjigama umrlih.

Jest, uoči Drugoga svjetskog rata jedan se Podgoranin oženio pravoslavkom.

No, ona je rođena kao katolkinja, zatim udajom za pravoslavca prešla na pravoslavlje, a onda ostala udovica.

Kad se udala za Podgoranina, vratila se Katoličkoj crkvi.

U vrijeme prve Jugoslavije u Podgori su, kao i u cijeloj Hrvatskoj, žandari mahom bili Srbi, tj. pravoslavci.

Kad bi mladi žandari, s dobrom plaćom i privilegijama koje su uz to išle, došli na službu u koje hrvatsko selo, nije im bio problem naći ženu među domaćim djevojkama.

Tako se pravoslavlje širilo prema zapadu (što bi rekli stari Podgorani: "Kud nije da je.").

Jedan takav žandar, na službi u Podgori, ostao je udovac (prva mu je žena također bila Hrvatica) i poslije Drugog rata oženio se Podgorkom te je, umirovljen, ostao živjeti u Podgori.

Tog prvog Srbina u Podgori mnogi pamte kao dobrog i tihog čovjeka.

Prije pedesetak godina, u doba tzv. dobrovoljnih radnih akcija (kada je milicija noću silom odvodila mladiće i djevojke iz njihovih kuća), jedna je podgorska djevojka na akcijama očarala jednog mladog Srbina i on se zbog ljubavi doselio u Podgoru.

Tu je u miru sa svima živio sve do smrti.

I to je sva veza Podgore s pravoslavljem.

Jest da se i nekoliko podgorskih djevojaka udalo za pravoslavce (pogotovo neposredno poslije Prvog i poslije Drugog rata), ali one su i otišle iz Podgore.

Nisam se bavila time traže li one da se po Šumadiji ili na jugu Srbije grade katoličke crkve.

Tek jačim razvojem turizma prije tridesetak godina, iz unutrašnjosti (ponajprije iz Bosne i Srbije) mladi su počeli dolaziti u Podgoru na odmor.

No, dolazili su i u potrazi za poslom i za životnom srećom.

Tada je sklopljeno i nekoliko tzv. miješanih brakova.

I eto otkad Srbi u Podgori.

Poslije Drugog svjetskog rata Katoličkoj crkvi u Podgori oduzeto je nekoliko zgrada, te nekoliko desetaka tisuća četvornih metara zemlje.

Općinski se proračun puni dijelom i od te zemlje (primjerice od prihoda autokampa koji je na oduzetoj crkvenoj zemlji).

Zar bi sada od onoga što je oteto Katoličkoj crkvi trebalo dati Pravoslavnoj crkvi, koja nikada u povijesti ovdje nije postojala?

Ili bi možda od onoga što je oteto privatnim vlasnicima, (među kojima je i moj pokojni otac), od čega se puni i blagajna hotelskoga poduzeća i općinski proračun, trebalo dati za razvoj pravoslavlja?

Na kraju, kako nema argumenata za tvrdnju da u Podgori od davnina živi pravoslavni narod, a na temelju takve tvrdnje se traži gradnja pravoslavne crkve - mogu to protumačiti samo time da se na čisti hrvatski kraj pravi politički pritisak.

Bili mi ili ne bili vjernici - svi smo svjesni činjenice da gradnja pravoslavne crkve u čisto hrvatskom i katoličkom mjestu i okruženju, gdje pravoslavaca ni Srba nikada nije bilo, nije pitanje ni civilizacijske stečevine ni dosega ljudskih prava.

U ovim našim prilikama i na ovim našim od davnina kojekako napadanim prostorima to je izrazito i isključivo političko

Osim ako uvaženi gospodin imotski protojerej nije pogriješio adresu, pa dopis greškom uputio u malu Podgoru, umjesto da ga je odaslao u Podgoricu.

(Objavljeno u Makarskoj kronici, 15.11.2005.)

Smiljana Šunde

Наконец Снежок, покончив с укладкой припасов, предложил "скачать люди икс игра" сменить Бена у штурвала, на что матрос "скачать песни звезда" с готовностью согласился и, оставив весло, направился на середину плота к своему сундучку.

Мордонт отсутствовал "Ключ для driver detective" больше недели, но он часто замечал, что отец его в "григорий лепс песня водопад скачать" периоды своих болезненных приступов не ощущал хода времени; поэтому на вопрос старшего Мертона он просто ответил "скачать сегодня начнётся наша любовь манга" утвердительно.

Затем он повернулся, и "Скачать muse black black heart" взгляд его упал на меня.

И не только тревоги, но и уважения к человеческому "типовые правила внутреннего трудового распорядка" разуму.

Если это в самом деле человек, то "скачать сборник русского радио" у него, я полагаю, должен быть язык, только где он может "уайльд оскар книги скачать" помещаться не знаю.

Если бы я знал, что ты такая,-пробормотал он, обращаясь к поломанной подкове,-я бы не "масяня скачать игру под желтым прессом" стал утруждать себя и не изучал бы другие.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg