Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas162
mod_vvisit_counterJučer373
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan535
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec7272
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2613292

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Monasi su sada hajduci - A što su do sada bili? PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 4
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Ponedjeljak, 07 Lipanj 2010 18:39

RASPAD SVETOSAVLJA - DA LI?

Sudeći po ovom slučaju u Srbiji, na pomolu je vrijeme raspada vaskolikog srpstva. Naime, poznato je da je vaskoliko srpstvo uvijek se oslonjalo na Svetosavlje, a kako je došlo vrijeme da se od ajdučije više živjeti ne može, došlo je vrijeme preobrazbe. U svakom slučaju srpski Vlasi se dijele - na Srbe Vlahe i Srbe Svetosavce. Očito je da su braća Tarabići bili u pravu rekavši u svom proročanstvu: "doći će vrijeme kada će Srbi morati vratiti sve ukradeno, pa će tako morati priznati i Vlasima njihovu volju da se izjašnjavaju kako oni to žele". Po braći Tarabićima, Vlasi su ukradeni narod od svoje matice i tako bez njihove volje posrbljeni. Poput ostalih Vlaha u Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Vlasi Srbije bude se od više-stoljetnog sna. Neka im je sa srećom...

Urednik

Monasi su sada hajduci

Odluka da napustimo manastir Crnu reku bila je saborna, a sa vladikom Artemijom nismo ni u kakvoj vezi, pa ni u telefonskoj, kako mu i ovo ne bismo natovarili na vrat, kaže otac Nikolaj, bivši starešina manastira Crna reka u razgovoru za "Vesti".

Otac Nikolaj poručuje da će nastaviti s podrškom episkopu Artemiju

Nakon što su bez kanonskog otpusta napustili manastir Crnu reku, 17 monaha smestilo se u selo Loznica kod Čačka, u etno-domaćinstvu Miloja Stevanovića.

- Naš slučaj je do sada nezabeležen u srpskoj crkvi, kao što je nezabeleženo i to da jedan episkop bude uklonjen bez dokazane krivice i bez suda, kao što je to slučaj s Artemijem. Bratstvo manastira Crna reka je preko ove nepravedne odluke nekako i prešlo, ali ono što je prevršilo svaku meru i izdalo naše strpljenje bila je odluka da episkop Artemije ne bude više naš duhovnik. Tada smo ustali da podržimo pravednu borbu episkopa Artemija koji je naš manastirski duhovnik već 28 godina. Odlučili smo se da se odmetnemo u hajduke. Da, baš tako, da se odmetnemo u hajduke.

Od patrijarha i Sinoda samo kazne

Može li patrijarh srpski Irinej da razreši ovu situaciju?

- Nisam siguran da može i da ima nameru. Ne očekujemo milost ni od njega, ni od Sinoda, već kazne. Oni su na potezu, a mi ćemo podneti sve kazne ma kakve one bile, ali nam je savest čista.

Napustili ste manastir bez kanonskog otpusta, šta to znači?

- Tražili smo od Amfilohija otpust osam dana pre nego što smo napustili manastir, ali on je rekao da nam otpust neće dati. Posle toga su braća saborno odlučila da napuste manastir, svesni svih mogućih posledica. Dao sam slobodu braći da svaki od njih pojedinačno odluči moliteveno, po savesti, i oni su odlučili ovako. Sedamanest monaha je krenulo, a u manastiru je ostao jedino otac Irinej kako bi predao manastir vladiki Teodosiju i dva naša brata koja se nalaze u planinskim isposnicama. Ovo je bilo vreme da pokažemo kavi smo bili učenici vladike Artemija i da pokažemo našu veru. Odnosno, da pokažemo šta smo od našeg učitelja i duhovnika Artemija naučili.

Kako je narod tog kraja doživeo odlazak monaha?

- Manastir Crna reka je bio duhovna oaza i sigurnost za žitelje tog kraja, pa je ljudima naš odlazak istinski teško pao. Veliki je plač bio i velike suze, ali više nije imalo smisla ostajati tamo. Crna reka je za nas sada samo lep san. Jer, ovo je rat u kojem se dobijaju i gube bitke, ovo je rat za pravoslavlje.

Zbog čega ste došli baš u ovo selo na planini Jelici?

 

- U pitanju je slučajnost jer je naš brat Miloje Stevanović, koji je veliki vernik i dobitnik mnogih gramata, čuo šta se dešava i odmah nam ponudio gostoprimstvo u svom etno-domaćinstvu u selu Loznica. Dočekani smo solju i hlebom, što govori da ljudi poštuju našu odluku da se borimo za našeg vladiku i duhovnika Artemija, za naše dostojanstvo, a ponajviše za pravoslavlje. Ovde smo i ne znamo šta ćemo dalje, ali smo odmah obavestili i vladiku Hrizostoma na čijoj smo eparhiji da nećemo činodejstvovati, ali da nam niko ne može zabraniti da se molimo Bogu.

Izdaja svetosavlja

Sprema nam se nešto zbog čega će se mnogi u grobu prevrnuti, nešto što se nije moglo pretpostaviti ni u fantazijama. Dakle, da bi ušli u Evropu, priprema se izdaja svetosavlja i svetog Save, srpstva i svetih predaka mučenika. Priprema se unija sa Latinima, što potvrđuje i izjava nadbiskupa Hočevara po kojoj "Srbi ne mogu u Evropu sa svetim Savom". Na sve ovo je ukazivao i episkop Aremije i to je razlog zbog čega je napadnut, tvrdi otac Nikolaj.

 

Все эти мысли вихрем пронеслись в моей голове и убедили меня в том, что роковой укус был не случайным и что всему виной Габриэль заклинатель змей.

Не бери в голову, Тит, арестуют принесешь передачку.

Я предпочитаю землю на ней и спится лучше и никуда не свалишься.

Да, да, в точности, как у него.

Великий Ван способен творить любые чудеса, но я никогда не слышал, чтобы он одновременно появился в двух разных местах.

Чистенько, гладенько, десяток кокнули, остальные лапки кверху.

Несомненно, "скачать книгу медицинские" он разделял предубеждение всех родителей и "краткое содержание пиковая дама пушкин" ближайших родственников, что священник "интересная музыка скачать" незавидная партия.

Дос Сантос побежал к своему оружию, Элен "скачать книгу алексея иванова" бросилась к "скачать multiplayer для gta 4" своей палатке.

Он держал в одной "скачать игру вокруг света за 80 дней" руке стрелу и собирался вставить "игры для нокия с5 06 скачать" ее в арбалет.

Так попробуй еще, "скачать завоевание америки скачать" предложил Римо.

Его отражение повторило его движение.

Это был "китайско русский разговорник скачать" тот самый человек, "коды на сан андреас гта скачать" запомнившийся в ночь невидимой пирушки.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg