Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas217
mod_vvisit_counterJučer708
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan925
mod_vvisit_counterProšli Tjedan5016
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec10370
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15867
mod_vvisit_counterUkupno2587482

Trenutno na stranici: 12
0 198.143.37.145
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
KOMENTARI: Hrvatski pravoslavci ili Srbi? PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 127
LošeOdlično 
HPZ - Povijest
Urednik Administrator   
Nedjelja, 25 Listopad 2009 14:51

Hrvatski pravoslavci ili Srbi?


Od kuda uopće "srbi" u Hrvatskoj? Ako znamo da se kao takvi nisu predstavljali pred samo nekih 100 godina? Da bi to shvatili, moramo se vratiti u vrijeme VOJNE KRAJINE i rata s Turcima, tj. osmanlijama. Tada su u VOJNU KRAJINU doseljavani PRAVOSLAVCI s istoka. Jer je hrvatsko pučanstvo bilo doslovno - DESETKOVANO ratom, bolestima i raseljavanjem pred stalnim sukobima. Ti pravoslavci sa istoka su, vremenom počeli tvoriti većinu u pojedinim hrvatskim županijama. da bi od kraja 19. stoljeća Srpska Pravoslavna Crkva (SPC) počela propagandu među tim pučanstvom, da su oni - Srbi!???? U tom poslu zla, pridružile im se i neke antihrvatske stranke, potpomagane od Pešte i Beča, jer su time mislili Hrvate držati u političkoj pokornosti - ucjenjivanjem (kao što i danas čine EU NATO i ostali razbojnici). Srbobran, list srpskih šovinista i bandita, 1902 godine objavljuje "Borba će trajati do istrage (istrebljenja) našeg ili vašeg". Tako je počela politika velikosrpske hegemonije, koja će se povećavati s osnutkom kraljevine SHS i kraljevine Jugoslavije, te potom komunističke Jugoslavije, iza drugog svjetskog rata. Iz tog terora Srba nad Hrvatima, izrasla je i agresija na Hrvatsku 1991.

Agresija dijela hrvatskih građana, pravoslvane vjeroispovjedi, koje je instrumentalizirala SPC i srpski politički šovinistički ološ - orjunaško četnički kriminalci koji su preuzeli vrh JNA i raspalog političkog sustava bivše SFRJ. Pitanje je: Čime dokazuju svoje "srpstvo" oni koji se u Hrvatskoj smatraju "srbima" a rođeni su na teritoriju Republike Hrvatske? Zar je religijska pripadnost postala nacionalna kategorija?

________________________________________________________________

U nas to nikako da se distancira. Za ne povjerovati. Nikada nije religiozna pripadnost bila istovjetna s narodnosti.
Pa tako i ovo. Hravti mogu i imaju pravo slobodno izabrati koju će vjkerue ispovijedati. Sukladno tome to može biti i pravoslavlje...

Uvijek tu navodim primjer i roditelja Nikole. Tesle. Majka mu je bila Hrvatica. Otac pravoslavni svećenik. Ali nije bio Srbin po nacionalnosti. .. što se u nas nekako namjerno prešućuje ili izbjegava  razapetim jedrima-naprijed!

________________________________________________________________

Dao sam glas za opciju: što sami izaberu. Jer danas je teško u ovakvim stvarima biti pametan. Ako netko smatra da je Japanac, mada to etnički nije, ipak mu ne možemo zabraniti da se smatra Japancem. Samo mora biti lojalan državi u kojoj živi. Problem sa Srbima je što oni u Hrvatskoj žele biti - većina, i ne mire se sa statusom - manjine, što jesu i svatko vidi i zna da jesu manjina. Pod okupatorskom jugoslavenskom čizmom, oni su bili politička većina i PROGANJALI su i ubijali Hrvate. Bahati, napuhani i primitivni ljudi, manjina u Hrvatskoj, su proganjali većinski narod.

Problem je srpska bolest u glavi i njihova želja da svakom loncu budu poklopac. I vidite sad u novinama, napali policiju u Donjem Lapcu. A te incidente netko režira, da bi zapad mogao vršiti pritisak na Hrvatsku. Zato su uvijek Srbi u Hrvatskoj bili - KAMEN OKO VRATA!


_______________________________________________________________________________


Ей-богу, мы "Скачать картинки крутые картинки"с тобой где-то уже "Книги скачать для андроид самсунг"встречались!

На вершине холма, как бы отлитая из бронзы, "Каталог загорский скачать"на фоне бледного неба вырисовывалась "Скачать я помню белые обои чёрную посуду"фигура безумной "Скачать альбом клубную музыку"королевы.

Они снова возникнут сбоку, но уже на последней "Скачать ирины круг я прочитаю в глазах твоих"прямой.

Не помогать этому было "Скачать темы для n"бы непорядочно и "Игры скачать черепашки ниндзя в будущем"нечестно, но у нас есть "Скачать фильм третий лишний в гоблинском переводе"и свои задачи.

Тебе хочется хорошо жить и многим "Игра барби на ранчо"владеть.

Час, который Гайар выбрал для своего визита, тоже вызывал подозрение.

Komentari (19)
 • pravoslavac  - Tko si ti?
  Tko si ti anonimni? Veliš "eto kakvi ste vi"..koji "mi"???

  Ako ovako zamomuljeno budeš i dalje pisao, obrisat ću sve tvoje priloge
  urednik
 • ante  - pomoc hrvackim pravo slacima
  posto sam veliki ljubitelj hrvacke

  za hrvacku i hrvacki narod i mir u okolici jedina je buducnost da svi hrvacki pravoslavci se iznasnjavju hrvati jasam katolik ali bi tijo pomoc finciski za gradnju hrvacke pravoslave crkve javite gde i kako pomoc
 • JUNG
  Ante pise se Hrvatske i to velikim slovom...hvala na donaciji koja sigurno nikom nece trebati...
 • Karlo  -  geneza hrvatskih pravoslavaca
  Kod nas se povijest ući iz novina, a ne iz povijesno priznatih izvora, što dovodi do neznanja i politički usmjerenih masa i likova.
  Hrvatski pravoslavci su nastali razdvajanjem naših krajeva u rimsko doba na Istoćno i Zapadno rimsko carstvo, od tada može se pratiti kršćanstvo istočnog obreda u našim krajevima, koje je ovisilo o migraciji stanovništva i pomicanjem granica carstva i kasnijih država na tom prostoru. Pa i Grgur Ninski je zagovarao narodnu crkvu, koja je imala svoje obrede i liturgiju sličnu istoćnoj crkvi. Pogotovo se ta sličnost vidjela u doba Ćirila i Metoda. Od 1820. godine, odnosno nastankom Načrtanija i srpskog nacionalizma, nastaje i dobro poznata uzrečica Vuka Stefana Karađića "da su svi pravoslavci Srbi". To su prihvatili skoro svi zapadni povjesničari, najviše zbog svojih političkih interesa u našim krajevima. Tako su Srbi asimilirali mnoge narode, kao Kara Vlase, Vlase, Cincare, itd. na području današnje Srbije. Iz malog naroda, asimilacijom nastaje nacija, koja slično Izraelu, poistovjećuje vjeru i narodnost. No sva sreća, da je stvoren jedinstveni svjetski genetski atlas, koji jasno kaže, da genetski Srbi nemaju veze sa genima "Srba" sa ove strane Drine. Genetska slika "Srba" u Dalmaciji ista je sa Dalmatincima rimokatoličke vjere. Što kaže, da svatko može biti Srbin ako to želi, ali isto tako postoji povjesno pravo da se netko smatra hrvatom sa pravoslavnom vjerom.
  Zabrinjava, što se srpskom nacionalizmu nitko ne suprostavlja. Danas imamo slučaj asimilacije u Vojvodini, gdje taj nacionalizam negira manjine, pa tako Bunjevce naziva Srbima rimokatoličke vjere.
 • Anoniman
  Lupaš Karlo kao otvoren prozor! I malo jače!
 • Strogi  - Dobronamjerni prijedlog Administratoru
  Cijenjeni Uredni-če/ca, želim Vas napomenuti da demokracija ne odobrava propagiranje onim koji se ne pridržaju demokratskog načela ili bilo na koji način,svjesno ili nesvjesno zaglupljuju drugog,sotoniziraju,nastoje da opljačkaju i slično.
  Gore pojavljeni gadovi imaju webstranice svojih istodjelatnika pa nek preko njih jedni drugim iskaljuju svoj sotonski gnjev.
  Nemojmo im dozvoliti da se služe hrvatskim medijima u trovanju hrvatskih duša a istodobno su štetni i svojoj naciji: Isključite ih sa svoga portala. Brišite nove koji se pojave kao i gornji anti Hrvati, inače bi mogli odbiti pristojne osobe od kojih se može pročitati što je poučno i informativno za dobrobit svih.Hvala!
 • Ivan  - Mladi Hrvat
  volim Hrvatsku i svjestan sam svih nepravdi koja su se događala... Da ne duljim, zanima me tko su onda ti Pravoslavci koji doseljavaju s istoka?? jesu li to, zapravo, oni Hrvati koji su za vrijeme Osmanskog Carstva bili prisiljeni prijeć na Islam ili Pravoslavlje kako bi donekle bolje živjeli?? Puno pozdrava
  __________________________________________________

  Poštovani Ivane!
  Prije 140 godina srpski političar i ondašnji ministar vanjskih poslova Ili Garašanin je jednim dekretom sve pravoslavlje nma Balkanu proglasio Srbima, a kako je poslije toga Srbija u više ratova , a poglavito za vrijeme Balkanskih ratova, okupirala dosta teritorija, na cijelom tom okupiranom teritoriju, sve su pravoslavce proglasili Srbima. Tako su svi Makedonci, koji su inače bili svi pravoslavci, postali Srbi. To isto uradiše i sa Crn ogorcima, Rumunjima, Bugarima i svim pravoslavcima koji su bili genetski Hrvati, samo su imali pravoslavnu vjeru. Ivane, ako se nalaziš negdje u Hrvatskoj onda naruči naš časopis "HRVATSKI PRAVOSLAVAC" pa ćeš tamo naći sve o pravoslavlju.
  S poštovanjem i budite blagoslovljen.
  Urednik
 • pravoslavac  - Nastavak na Poštovani Ivane
  NASTAVAK: časopis "HRVATSKI PRAVOSLAVAC" pa ćeš tamo naći sve o pravoslavlju.
  Bilo bi dobro da nas kontaktirate preko maila ili direktno na brzoglas: 098-171-3697
  S poštovanjem i budite blagoslovljen.
  Urednik
 • Ivan  - Mladi Hrvat
  hvala vam na odgovoru! dakle, vi želite zapravo potaknuti i podsjetiti pravoslavce nesrpskog podrijetla da su, u našem slučaju, Hrvati? to mi je drago čuti... i žarko bih želio da ta pravda dođe na vidjelo već jednom... jer stalno ispada da je Srba tako puno upravo zbog tih njihovih svojatanja. uglavnom, pravi Srbi su samo oni u centralnoj Srbiji (Šumadija i sl.)? Naravno ima i pravih Srba, zahvaljujući takvoj njihovoj politici, po Hrvatskoj, BiH, Makedoniji... ono kada su naseljavali obitelji davajući im posjede lokalnih stanovnika... ima i Srba katolika naravno... veoma je izmiješano ovo "bure baruta" iliti Balkan. Pozdrav!!
  P.S. Hvala na ponudi, katoličke sam vjeroispovijesti, ali nadalje ću biti aktivan na ovoj stranici i čitati članke, možda kasnije i naručim koji broj ili se uključim u donacije...
 • Ruđer Bošković_Srbin Katolik
  Želim da se zahvalim vašem udruženju, što ste pokrenuli pitanje razlikovanja nacije i vjeroispovjest. Možda sada naizad se istraži pitanje šta se dogodilo sa mnogim Srima katolicima u Hrvatskoj?
  ________________________________________________Moram te razočarati...Ruđer Bošković nije nikada bio Srbin, a u njegovo doba u Hrvatskoj nije uopće bilo Srba. Bilo je pravoslavaca koje je Ilija Garašanin sa svojim načrtanijama sve posrbio, pa su tako u Hrvatskoj nastali Srbi. Osim toga R. Bošković nije nikada bio u Srbiji, a njegova biografija je kristalno čista. On je HRVAT
  Akademik Ivo Matanović
 • Ruđer Bošković_Srbin Katolik
  U pravu ste, razočarali me jeste, ali zbog činjenice da ispred imena pišete akademsku titulu, a ne posjedujete ni osnovna znanja iz povjesti. Načertanije je napisano 1844, a dugo nakon toga je držano u tajnosti, tako da takav jedan tajni akt nikoga nije mogao posrbiti, a o tragovima Srba na prostoru Dubrovnika svjedoče mnogi istorijski izvori.Što se tiče mene, Ruđera Boškovića; zar ja nisam rođen u Dubrovniku od oca Nikole, Srbina iz Orahovog Dola kod Trebinja i majke italijanke Pavle Betere, te baš nisam siguran što ja to toliko sa Hrvatskom i Hrvatima imam.
  Pošto sam se uvidio iz prve ruke u svu zlu namjeru vašeg učenja, ostavljam vas da je u miru širite.
  ________________________________________________Kad već spominjete "istorijske" dokumente, zašto ih ne citirate. Još jedno pojašnjenje...Ruđer Bošković je bio pravoslavac, a ne katolik
  Akademik Ivo Matanović
 • krscanin
  heheheh imem Rudjer pravo sprsko ima hahah kakav si ti gaf. garantiram da cita jovana decica.. i blazena djevica marija je srpkinja ma cjeli svjet je srpski hahahaah kakav moron
 • čovjek  - Rudejr Bošković
  hhehheh...čitajući ove komentare ovog kršćanina gde kaže..Rudjer pravo sprsko ima hahah kakav si,,,,pa pitam ditičnog...A OTKAD TO IME OZNAČAVA VERU I NACIJU?koliko srba ima sa imenom Robert,,Ivan,,,a hrvata sa imenom ,Milan,,dragan itd..........NEMOJTE SE VIŠE SRAMOTITI I LUPATI GLUPOSTI,I ISTORIJU PRILAGADJATI SVOJIM POTREBAMA.Ono što pripisujete srbima i Garašaninu o posrbljavanju drugih propagandom....UPRAVO I VI NA ISTI NAČIN RADITE ISTO TO.......putite više barod na miru,,svako zna dobro ko je i šta je a vi budite šta vas volja.
 • franc ferdinad
  dobro je dobro je, dok god "ovi imaju oko cega da raspravljaju, ili jos bolje da se oko toga svadjaju, nas uspeh je zagarantovan.
 • Pavle Mitrovic
  Ne mislim ovdje nikoga da vređam, al da mi neko kaže da pravoslavci u Hrvatskoj nismo Srbi, e tu mi pukne film načisto.... Mi jesmo Srbi i ostaćemo Srbi. A to što vama ne odgovara što još živimo na vašem prostoru, to je vaš problem. Ima hrvata i u beogradu, pa im niko ne govori da su katolički srbi. Nikakvi srbi u Hrvatskoj nisu vlasi, pa ni oni u Bih.
  I još nešto, nema većih srba od onih u BIH. Ono su najveći i najbolji srbi!
  Ima naravno i poturčenih srba a i pokatoličenih- dalmacija!!! to nisu vlasi!!! To su danas najveći 'hrvati'- veći pape od pape!!!
  A što se tiče hrvata, onda ste vi pokatoličeni persijanci, s obzirom da vam ime potiče iz persije???
 • Išpila  - Hrvatske pravoslavne crkve
  Sve pravoslavne crkve su nacionalne crkve i vezane su za državu. Tako postoji bugarska, rumunjska, srpska a ubrzo i makedonska te crnogorska pravoslavna crkva.. Ako u Hrvatskoj postoji srpska pravoslavna crkva, uz čiju je tada državu vezana? Uz Srbiju ili Hrvatsku? Smatram, da bi sve pravoslavne crkve u Hrvatskoj trebalo prevesti na hrvatske pravoslavne crkve i to na isti način, na koje su sve pravoslavne crkve u Hrvatskoj i u vrijeme Kraljevine Jugoslavije prevedene na srpske pravoslavne crkve t. j. jednim dekretom. Ostavimo li i jednu srpsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj, tada moramo i Bugarima, Rumunjima, Makedoncima, Crnogorcima i drugima koji žive u Hrvatskoj izgraditi njihove pravoslavne crkve. Zašto bi neki Hrvat pravoslavne vjere, koji se rodio i živu u Hrvatskoj u vjerskoj slozi s velikom većinom katoličkih Hrvata, morao odlaziti u srpsku pravoslavnu crkvu. On je tada gost u toj crkvi. Prevođenje svih pravoslavnih crkava u Hrvatskoj na srpske u vrijeme stvaranja Kr. Jugoslavije ustvari je nasilno prisvajanje ( krađa) tuđe imovine. Sve pravoslavne crkve u Hrvatskoj izgrađene su za vrijeme Austrougarske monarhije s hrvatskim novcem, a ni jedna nije izgrađena srpskim i u ime srpske pravoslavne crkve. Hrvati su izgrađivali pravoslavne crkve u Hrvatskoj za svoje pravoslavne sunarodnjake a ne za Srbe. Ako neki Srbin želi odlaziti u pravoslavnu crkvu, a živi u Hrvatskoj, tada neka on bude gost u hrvatskoj pravoslavnoj crkvi ili neka odlazi na molitvu u Srbiju.
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg