Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas173
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2370
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9107
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615127

Trenutno na stranici: 7
0 198.143.37.145
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
U SVJETSKOJ DEMOKRATSKOJ PRAKSI NEMA MJESTA ZABRANAMA I DISKRIMINACIJI PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 1
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Subota, 03 Srpanj 2010 16:34

"GLAS SLAVONIJE"


Ovo je Google predmemorija za http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=2&ID_VIJESTI=122229. To je kratki pregled web stranice kako je izgledala dana 27 lip 2010 04:50:05 GMT. Trenutna stranica možda se u međuvremenu promijenila. Saznajte više

Samo tekstualna inačica

Ovi pojmovi za pretraživanje su istaknuti: hpc Ovi pojmovi pretraživanja pojavljuju se samo u vezama koje vode na ovu stranicu: mitropolit germogen

*

Hrvatske pravoslavce očekuje bojkot i izolacija u ortodoksnom svijetu

Objavljeno: 20.3.2010

 

Nedavna najava mogućeg obnavljanja Hrvatske pravoslavne crkve izazvala je očekivane reakcije iz redova srpske etničke zajednice i Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, ali i dijela ovdašnjih novinskih komentatora. Gotovo jednoglasan zaključak bio je da bi osnutak te nove vjerske zajednice država trebala zabraniti, a pokretače te inicijative podvrgnuti policijskom i obavještajnom mobingu. Nekome tko se prvi put susreće s pojmom Hrvatske pravoslavne crkve ovako žestoki komentari nailaze na dileme, a napose na raznorazna podmetanja, što u svakom slučaju ne ide na ruku osnivačima, monahu Jeliseju iz Crne Gore i Ivi Matanoviću iz Zadra.

POŽAR O MITROPOLITU GERMOGENU

Nekadašnji glavni urednik Glasa Slavonije i komentator u ovoj rubrici, Petar Požar, objavio je 1996. knjigu “Hrvatska pravoslavna crkva u prošlosti i budućnosti” (Naklada Pavičić), u kojoj vrlo dokumentirano opisuje fenomen hrvatskog pravoslavlja. Citirajući kanonskog pavnika Miloša Obrkneževića, čija je uloga u osnutku HPC-a bila ključna i koji je zajedno s ustašama 1945. pobjegao na Zapad, ali i druge izvore, Požar tvrdi kako je osnutkom i djelovanjem HPC-a znatno ublažen hrvatsko-srpski sukob tijekom Drugog svjetskog rata, vjerski prijelazi na katoličanstvo su zaustavljeni te kako je ozakonjenjem hrvatskog pravoslavlja čak i zločinačka NDH pronašla kakav-takav etnički i vjerski modus vivendi. Nažalost, NDH za hrvatske Židove i Rome nije imala nikakve milosti.

I PAVELIĆ HTIO PRIJEĆI NA PRAVOSLAVLJE

Ideje da je nemoguće da neki Srbin postane katolikom, a Hrvat pravoslavcem, kolikogod bile uvriježene na Zapadnom Balkanu, duboko su tribalističke, predmoderne i promašene. Zgodno je podsjetiti na popis pučanstva iz 1931., prema kojem je Nijemaca u Kraljevini Jugoslaviji bilo 500.000, kada je svoju pripadnost pravoslavnoj vjeri iskazalo otprilike 300 Folksdojčera, a svoj muslimanski vjerski identitet posvjedočilo čak stotinjak jugoslavenskih Nijemaca. Činjenica da je Viktor Axmann svoje rođeno ime promijenio u Vladoje Aksmanović nije spasila život tom uglednom osječkom arhitektu (Kino Urania), koji je 1946. umro u komunističkom “radnom logoru” u Valpovu. O prelasku na pravoslavlje naglas je razmišljao, nota bene, i tada mladi zagrebački sveučilištarac, kasniji poglavnik i ratni zločinac, Ante Pavelić, koji je iz frankovačkih pobuda prosvjedovao zbog pokušaja Kraljevine Ugarske da 1911. iz Senjske biskupije izdvoji Rijeku u zasebnu crkvenu cjelinu, otvoreno kritizirajući Vatikan i Kaptol! Na pravoslavlje prelaze i mnogi Hrvati, među njima i bivši katolički svećenik, mason i beogradski propagandist Viktor Novak.

o se prvi put susreće s pojmom Hrvatske pravoslavne crkve ovako žestoki komentari na račun vjerske zajednice u osnivanju mogli bi se činiti recidivom staljinizma i govorom mržnje.

Naime, kada je riječ o liberalnoj demokraciji, ljudskim pravima i vjerskim slobodama, tada nema mjesta diskriminaciji i zabranama. Zato su promašeni svi politički pritisci i pogromaški novinski komentari. Prema našem zakonu, svaka denominacija koja želi status vjerske zajednice mora skupiti najmanje 500 članova, kompletirati vjersku papirologiju te odraditi petogodišnji staž u statusu udruge građana.

 

Poljski primjer

Na pravoslavnom zemljovidu Europe nije teško primijetiti postojanje Poljske pravoslavne crkve, Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke ili Estonske apostolske pravoslavne crkve, čiji vjernici nisu ni Poljaci, Česi, Slovaci ili Estonci, nego pripadnici tamošnjih manjina, mahom Rusa, Bjelarusa i Ukrajinaca. To govori kako je u pravoslavlju potpuno normalno da mjesne crkve nose ime po državi u kojoj djeluju. Tako postoje Ruska pravoslavna crkva, Grčka pravoslavna crkva, Rumunjska pravoslavna crkva, Finska pravoslavna crkva, Albanska pravoslavna crkva, Filipinski egzarhat itd. No to nije i jedino načelo pravoslavnog crkvenog ograniziranja, jer postoji i cijeli niz lokalnih pravoslavnih crkvenih organizacija koje priznaju “suverenitet” patrijarhata u Carigradu ili Moskvi, a o brojnim zapadnoeuropskim i prekomorskim arhiepiskopijama i eparhijama postojećih autocefalnih pravoslavnih crkava iz istočne Europe da i ne govorimo.

Dakle, nije ništa neobično da u Hrvatskoj djeluje Srpska pravoslavna crkva, ali također ne bi trebala biti nelogična, bar kada je riječ na razini načela, ni opstojnost Hrvatske pravoslavne crkve, slijedom primjera iz Poljske ili Češke.

Ipak, kada je posrijedi Hrvatska pravoslavna crkva, koja je djelovala u vrijeme Endehazije, tada upadamo na sklizak teren tragičnih povijesnih i političkih događaja i prilika tijekom Drugog svjetskog rata. Naime, Hrvatsku pravoslavnu crkvu osnivaju ustaše, najvjerojatnije na njemački pritisak, 1942. godine, nakon što je teror genocidnih razmjera prema Srbima urodio masovnim četničkim i partizanskim ustankom unutar granica Nezavisne Države Hrvatske, što je prisiljavalo Berlin da znatne vojne snage drži na Balkanu umjesto da ih pošalje na Staljingrad.

Pokušavajući promijeniti katastrofalnu politiku prema Srbima, Pavelić 1942. osniva HPC, na čije čelo imenuje mitropolita i arhiepiskopa Germana (Maksimova), podrijetlom donskog Kozaka, osniva četiri biskupije te obnavlja rad stotinjak pravoslavnih nadžupa i župa, uključujući i one u Osijeku i Kninu. U Zagrebu izlazi list Glas pravoslavlja, endehazijski režimski mediji opširno i naklono pišu o HPC-u, visoki ustaški dužnosnici dolaze na liturgije u crkvu Sv. Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu, a hrvatski pravoslavni klerici (mahom ruski, bjelaruski i ukrajinski emigranti) i članovi njihovih obitelji dobivaju državna primanja.

Jugoslavenski su partizani 1945. raspustili Hrvatsku pravoslavnu crkvu te uhitili mitropolita Germogena i njegove svećenike. Nakon neregularnog suđenja, komunistička je vlast u Zagrebu 29. lipnja 1945. strijeljala mitropolita Germogena (Maksimova), evangeličkog biskupa Philippa Poppa i zagrebačkog muftiju Ismeta efendiju Muftića. Sarajevskog pravoslavnog biskupa Spiridona (Mifku) partizani su objesili. Jedini vjerski poglavar iz NDH koji je uspio preživjeti crveni teror bio je nadbiskup Alojzije Stepinac!

 

Kraj monopola

Iako je prosvjed SPC-a logičan s obzirom na gubitak monopola i rastakanje ideje o nacionalnom okupljanju na vjerskoj osnovi, HPC, ako je uopće riječ o ozbiljenoj inicijativi, ovaj put ne osniva fašistički režim, nego tek skupina građana. Od 195.969 pravoslavaca koji žive u Hrvatskoj (popis iz 2001.) njih tek 11.400 sebe smatraju Hrvatima. Svi hramovi, manastiri i ostale nekretnine te institucije pravno pripadaju SPC-u i to im nitko ne može oduzeti, kao ni većinu vjernika, koji, bar u skorije vrijeme, zacijelo neće optirati prema hrvatskom nacionalnom identitetu. U Ukrajini djeluju čak četiri međusobno povađane i nepriznate pravoslavne crkve. Hrvatsku pravoslavnu crkvu, budimo iskreni, očekuje otužna sudbina Crnogorske pravoslavne crkve, Turske pravoslavne crkve (Türk Ortodoks Patrikhanesi), Pravoslavne crkve u Italiji (Chiesa Ortodossa in Italia), Bugarskog alternativnog sinoda te brojnih skupina grčkih starokalendarista i ruskih starovjeraca koji životare u izolaciji i na margini.

 

Piše: Draško CELING

OPASKA UREDNIKA Udruge HPZ

Mi nismo skupina „građana“ kako nas krsti autor gornjeg teksta, već skupina Hrvatskih državljana mahom svih pravoslavne vjeroispovjesti. Osim toga za utemeljiti HPZ ili bilo koju drugu vjersku zajednicu potreban je broj vjernika najmanje 500. Ovaj cenzus Hrvatski pravoslavci već davno su premašili. I sam autor iz popisa stanovništva od 2001.g. iznio je podatak od 11.400, što je sa ironijom citirao „njih tek 11-.400“. Za nas je to značajna brojka, a ne „tek“, koja je evidentirana na službenom popisu prije deset godina. A što će se tek dogoditi na popisu iduće godine ostaje nam da nagađamo. Prema našim saznanjima i prema saznanjima episkopa SPC, koji su još prije 5 godina ustvrdili da je preko 30 tisuća Srba prešlo na katoličku vjeru, a samim tim i na hrvatstvo.

Stoga, dragi čitatelji portala HPZ - ne uzimajte „novo za gotovo“ što vam sugeriraju režimski novinari, poput gore rečenog Duška Cilinga, nego se učlanjujte u Hrvatsku pravoslavnu zajednicu i prije nego će se popis izvršiti .

Čim prije, tim za vas bolje, jer ćete i na taj način,prije ostalih, riješiti svoj nacionalni problem identiteta. Dakako ovdje mislimo, prije svega, na dosadašnje tzv. Srbe koji svoj nacionalni identitet skrivaju ko' zmija noge. I sve to opet samo zato jer su nasilno prije stotinjak godina posrbljeni. Zatim gurnuti u rat protiv svoje braće Hrvata. Efekat tog i takvog nasilnog posrbljavanja rezultirao je dva egzodusa za Hrvate pravoslavce i protjeranih i ubijenih -u dva rata, preko milijun hrvatskih pravoslavaca.

Daljnji komentari s ovim u svezi, mislim da su izlišni.

Vaš urednik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg