Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas175
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2372
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9109
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615129

Trenutno na stranici: 8
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
ŽALOPOJKE ZA PROŠLIM VREMENIMA -ILI IZGUBLJENI IDENTITET PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 0
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Ponedjeljak, 12 Srpanj 2010 17:23

 

ŽALOPOJKE ZA PROŠLIM VREMENIMA - ILI

IZGUBLJENI IDENTITET.....

 

ili nekad bilo sad se spominjalo. Ili još bolje, isplati li se  više  biti Srbin?

Bilo kako bilo, tekst kojeg smo skenirali iz Beogradske Arene, zaprepašćuju ći je. U potrazi za autorima ideje o osnivanju Hrvatske pravoslavne zajednice, novinarka Beogradski novosti i Arene otkriva nam o  tzv. Srbima u Hrvatskoj i ono što do sada nismo znali. Primjerice;

-         nismo znali da  tzv. Srbi u Hrvatskoj više ne primaju svete sakramente u svojim crkvama,

-          da ne posjećuju svoje crkve.

-         da vjeronauk pohađaju u katoličkim crkvama.

-         da u vrijeme  najvećih pravoslavnih blagdana – Božića i Uskrsa, srpski pravoslavni vjernici u vrlo malom broju dolaze u Srpske pravoslavne crkve,

-         da velik broj već krštenih osoba u pravoslavnim crkvama traže ispisnice, itd. itd….

Potaknuti idejom o utemeljenju Hrvatske pravoslavne zajednice, srbijanski novinari pronalaze razlog u ovoj ideji te za sve opet optužuju, a koga će drugog, doli “fašisoidne ustaše“. Pri tom zaboravljaju da se radi o ljudima koji, u većini slučajeva, ni sami ne znaju kojoj naciji pripadaju. Jedino još čega se sjećaju, da su se sve donedavno Vlasima zvali i da su pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti.Od pamtivijeka Bogu se mole, kakao su se i njihovi pra-pra djedovi molili .Mnogi se još i danas pitaju, pa da li je to dostatno -  kako se i na kojemu jeziku  Bogu mole? Ili  je pak nešto drugo u pitanju, pa ih zato sam Bog kažnjava.

Dva egzodusa i tri rata u samo jednom stoljeću, preživješe, a da valjanog razloga  zato nikada ne doznaše.

Još prije nekoliko godina najavljena ideja o obnovi Hrvatske pravoslavne crkve probudila je u Pravoslavnim Hrvatima  nadu, da ih Bog ipak nije zaboravio i da će se konačno povratiti svojim korijenima – svome hrvatskome pravoslavlju, kojeg su pod imenom Vlasi, doseljavajući u ove hrvatske krajeve,  donijeli. Svjesni činjenice da su oni u bijegu pred najezdom turskih osvajača i zločinaca našli utočište i gostoprimstvo među starosjediteljima - Hrvatima  i da su prihvatili sve njihove običaje, stopivši se tako u jednu narodnosnu cjelinu, postali  dio njihova nacionalnog bića.

Kad to već jesu, a jesu, onda je nedvojbeno da se tako i službeno identificiraju i javno deklariraju. Po  ustavu Republike Hrvatske, (članak 14,, 15,,17,, 40. i 43.) ispovijedanje vjere i nacionalno izjašnjavanje je individualno pravo svakog pojedinca , pa stoga i u svezi sve naglašenijeg problema nacionalnog opredjeljenja tzv. Srba u Hrvatskoj, Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti mogu se i u nacionalnom pogledu tako izjašnjavati. Ovo pravo nije ničim zapriječeno, dapače,Ustavom i Zakonima je zajamčeno. Citiranim Zakonima zabranjeno je svako manipuliranje većinskog naroda nad manjim narodom i narodnostima, a poglavito nije dopušteno miješanje stranih država u slobode nacionalnog izjašnjavanju  ljudi druge države.

U ovom slučaju radi se Republici Srbiji koja preko svoje Srpske pravoslavne crkve svojata dio državljana Republike Hrvatske i to samo zato jer se oni pravoslavcima nazivaju.

S toga uredništvo ovog portala i dalje poziva sve državljane Hrvatske koji svoju vjeru preko pravoslavlja ispovijedaju, a Hrvatima se osjećaju, da ne nasjedaju na propagande srpskih ultra nacionalista i da se vrate u svoju hrvatsku pravoslavnu Crkvu, koju su sve do Prvog svjetskog rata (1914.) posjećivali. Doduše sam proces posrbljavanja  hrvatskih pravoslavaca počeo je dekretom „načrtanija“ Ilije Garašanina drugom polovicom devetnaestog stoljeća kojim dekretom Ilija Garašanim započeo proces posrbljavanja. Dakako preko Srpske pravoslavne crkve,  koja je u to vrijeme u Srbiji imala i svjetovnu vlast. Prvobitni cilj je ciljano usmjeren prema Vlasima- narodu ilirskog romaniziranog podrijetla, koji je svoj nacionalni identitet  mnogo ranije izgubio te se prilagodio onom narodu koji  je zavladao sa njima. U to vrijeme bili su to,  Grci u Grčkoj, Albanci u Albaniji, Bugari u Bugarskoj, Rumunji u Rumunjskoj, Srbi u Srbiji, Makedonci u Makedoniji, Crnogorci u Crnoj Gori te Hrvati u Hrvatskoj. Kako je većina Vlaha već bilo krštena u pravoslavnim crkvama, Srbima nije bilo teško sve vlahe na terenima bivše Jugoslavije proglasiti  Srbima.

Prilagođavajući se olako drugom narodu i služeći mu kao topovsko meso, u ovom slučaju Srbima, Vlasi su u samo jednom stoljeću doživjeli dva egzodusa, 1941//45. i 1991/95. g.

Zar može biti veće tragedije od ove koju im „braća“  iz Srbije darovaše?

Zato,Braćo hrvatski pravoslavci, na pravom ste putu. Ako  se priključite  Hrvatskoj pravoslavnoj zajednici postat ćete integralni dio  svekolikog hrvatskog korpusa  i ne ćete biti više  ničija nacionalna manjima niti državljani drugog reda.

Ivo Matanović, tajnik i urednik HPZ Hrvatske.-

U Zadru, 15. veljače  2010.g.

И Снежок решил лучше положиться на собственные силы, на удачу, а не ждать жалости от своих бывших товарищей, тем более что они за последнее время сильно его невзлюбили.

Больше не выдержу,-сказал его сосед по койке, которого только что привели из амбулатории, где "WinX 3D Волшебное приключение № 3" ему уже во второй раз промывали желудок.

Я в неоплатном долгу перед вами за вашу преданную дружбу.

Скоро им предоставляется возможность доказать искренность их обещания.

С ними вместе вошел еще один человек "песню скачать pretty woman" вернее, он ввел их в зал, так как шел впереди, и сразу направился к месту торгов.

Пойми, что нам подымать скандал нельзя.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg