Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas356
mod_vvisit_counterJučer367
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan1916
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2696
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec10265
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12796
mod_vvisit_counterUkupno2669341

Trenutno na stranici: 5
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
DRUGI O NAMA: www.imoart.hr PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 2
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Nedjelja, 01 Kolovoz 2010 15:58

PRENOSIMO…………..

sa portala www.imoart.hr polemiku i razna stajališta o osnivanju Udruge HPZ, odnosno u nastavku HPC. Radi se naime o već objavljenim tekstovima na portalu www.hrvatskipravoslavci.com koji su Prepričani. Svi do jednoga – u stopostotnom broju posjetitelja portala Imoart su se pozitivno izjasnili, što nam daje nadu da će projekt utemeljenja HPC biti na vrijeme i realiziran. Stoga još jednom molim obožavatelje i štovatelje hrvatskog pravoslavlja da nam se pridruže i svojim potpisom pristupnice i formalno potvrde da su naši članovi.

Na prvoj stranici imamo objavljenu i našu Zamolnicu za milodare, jer Udruga je u osnivanju i ne raspolaže sa financijskim sredstvima. Održavamo se od milodara samih osnivača i malobrojnih pojedinaca.

Poseban je problem financiranje svećenika – smještaj, prehrana i minimalni džeparac. Kao udruga i zajednica u osnutku, još nemamo ni uredskih prostorija za tri glavna odbora - budući episkopati u RH.

Nemamo niti jedne slobodne crkve u kojoj bi mogli okupljati vjernike. Počinjeno sa okupljanjem u privatnim kućama gdje obavljamo i religijske vjerske obrede. Uz Božju providnost nadamo se da će nam

i država priskočiti u pomoć, kao što to čini i prema drugim vjerskim zajednicama. U svakom slučaju Vaša pomoć, kao članova, pa i formalno ne članova ove zajednice, bit će nam od neprocjenjive koristi u ovom trenutku.

Bilježimo se s vjerom u Boga i svekolika hrvatska kršćanska sloga!

Uredništvo udruge

Anketa

Pitanje: Podržavate li HPC (Glasanje završeno: 12 Travanj 2010, 02:53:54 )

DA 150 (100%)

NE 0 (0%)

ostajem suzdržan 0 (0%)

Ukupno glasača:1 50

Autor Tema: Hrvatska pravoslavna crkva (HPC) (Posjeta: 555 puta)

benco

Forumaš sa stavom...

Sve zna, sve čita, svugdje piše...

Online

Postova: 862

Kada čovjek prešuti istinu, kamen progovori!

Hrvatska pravoslavna crkva

 

(HPC)

� na: 13 Ožujak 2010, 02:53:54 �

________________________________________

Mada će se pojaviti različita tumačenja oko ove teme. Naći će se oni koji će to vezati uz ustaštvo, a neki i kao dobru šalu. Međutim, gledajući kroz vrijeme od 1990.-95. godine mogli smo uočiti da su kolovođe pobune, a i samih zločina obavljane i uz podršku nekih osoba iz SPC.

Osniva se Hrvatska pravoslavna crkva, odnosno ne osniva već obnavlja, kako kaže njen budući duhovni vođa, iguman Jelisej. No, prije samog obnavljanja osnovana je Udruga hrvatske pravoslavne zajednice inicirana još prije 5 godina od strane Ive Matanovića, poznatog zadarskog zagovornika NDH-zije. Hrvatska pravoslavna crkva svoj je puni procvat doživjela upravo za vrijeme NDH, 1942. godine, na čije je čelo postavljen patrijarh Germogen Maksimov. Okončanjem 2. svjetskog rata došlo je do prekida u radu HPC, kada je pravoslavlje na području Hrvatske preuzela Srpska pravoslavna crkva. Smatra iguman Jelisej, nespojivo je s hrvatskim suverenitetom da ingerenciju nad pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj ima neka druga država. Iako je procedura priznanja crkve 5 godina i 500 članova, očekivanja su kakao će HPC zaživjeti kroz godinu dana. Smatra budući episkop realno je za očekivati kako će država upravo HPC priznati kao jedinu crkvu pravoslavnih vjernika u Hrvatskoj. Isto tako očekuju napade od strane Srpske pravoslavne crkve koja se osnivanju one Hrvatske već sad žestoko protivi. No, veliku podršku, kazao je iguman, HPC uživa od Ruske istinske pravoslavne crkve.

Hrvatska pravoslavna crkva, koju planira obnoviti još neregistrirana udruga Hrvatska pravoslavna zajednica, raspisala je javni natječaj za prelazak pravoslavnih svećenika u HPC na koji su se dosad javila dvojica visokoobrazovanih svećenika Grčke pravoslavne crkve, koji su kandidati za episkopa, potom dvojica svećenika Ruske pravoslavne crkve te nekoliko svećenika Srpske pravoslavne crkve. Kazao je to danas u Zadru iguman Jelisej iz Nikšića u Crnoj Gori, nekadašnji svećenik Crnogorske pravoslavne crkve, koji je, kako je kazao, HPC-u ponudio da svojim 12-godišnjim iskustvom pomogne njezinoj obnovi.

Evidentirano

... Svakim danom čovječje je promišljanje sve kompliciranije ...

benco

Forumaš sa stavom...

Sve zna, sve čita, svugdje piše...

Online

Postova: 862

Kada čovjek prešuti istinu, kamen progovori!

Grb i zastava HPC

� Odgovor #1 na: 13 Ožujak 2010, 03:02:33 �

________________________________________

Grb HPC-a je 25 naizmjeničnih bijelih i crvenih pačetvorinskih polja u pet redova, a početno je bijelo polje. U sredini poluštita je križ modre boje.

Zastava je crveno-bijelo-plava trobojnica (vodoravne pruge) s jednokrakim zlatnim križem na bijelom dijelu.

Službeni jezik je hrvatski, a slova su hrvatska.

Evidentirano

... Svakim danom čovječje je promišljanje sve kompliciranije ...

benco

Forumaš sa stavom...

Sve zna, sve čita, svugdje piše...

Online

Postova: 862

Kada čovjek prešuti istinu, kamen progovori!

Kako su Vlasi postali Srbi?

� Odgovor #2 na: 13 Ožujak 2010, 03:28:36 �

Srednjovjekovni, predturski stočari zvani „hrvatski Vlasi“ bili ostatci predhrvatskih starosjeditelja koji nisu, kako pojedini pisci pretpostavljaju, govorili nekim iskvarenim latinskim jezikom.

Povijesna istraživanja utvrdila su da je romaniziranje starosjeditelja postojalo samo u nekim dijelovima Balkana.

U kontinentalnom dijelu rimske Dalmacije, a posebno u Bosni i Hercegovini, stvarnoga romaniziranja nije bilo, ni u kakvom obliku.

Činjenica je da se Vlahe spominje već od ranoga srednjeg vijeka i u nekim drugim balkanskim krajevima u kojima nikad nije živjelo romanizirano starosjedilačko pučanstvo.

Samo dio tih STOČARA koji su se nazivali VLASI, i to onaj dio koji potječe iz stare Dacije, bio je znatno romaniziran. SVI VLASI PRAVOSLAVNE VJERE, koji su se doselili u XVI. stoljeću (pa i kasnije) s osmanskim osvajačima, bez obzira na stvarno etničko podrijetlo, prihvatili su srpstvo.

Josip Smodlaka je vjerovao da može, kao osoba jugoslavenskoga političkog svjetonazora, slobodno pisati kako pravoslavni Vlasi, koji su u hrvatske zemlje došli kao turske predstraže, odnosno kao turske pomoćne čete, nisu bili podrijetlom Srbi. On je zaključio i sljedeće:

Pravoslavni živalj u Hrvatskoj ubrajao se u Hrvate sve do posljednje trećine XIX. vijeka.

Ovo važi za Liku, Kordun i Baniju, a ne za Slavoniju i Dalmaciju gdje se Vlasi nisu nikad nazivali imenom Hrvata.

U Dalmaciji su samo jezik nazivali ‚RVACKIM’.

Poslije trideset godina jalovog prepiranja prepušteno je najzad svakome na volju da se naziva narodnim imenom koje mu je milije.

Tad se ustanovilo da su se svi pravoslavni opredijelili za srpstvo, a katolici za hrvatstvo.

Sada se vidjelo koliko je jak narodnosni faktor vjerozakon, kad je eto i pravoslavne Hrvate kroz srpsku crkvu priveo k nacionalnom srpstvu. Smodlakina zaključivanja osudio je Ferdo Čulinović u režimu dodvoravajućem tekstu pod naslovom Srbi u Hrvatskoj i to u partijskom dnevniku za Hrvatsku Naprijed. F. Čulinović je istaknuo da Smodlakine postavke o Vlasima „historijski nisu točne, a ostavljene bez odgovora mogle bi možda poslužiti kakvom neprijatelju za njegovu rabotu“. On nije ni spomenuo da Smodlaka u istoj raspravi iznosi kako su se svi Vlasi katolici u Hrvatskoj asimirali u Hrvate. Stvarnost je bila takva da je čak i J. Šidak zaključio kako Smodlaka iznoseći pretpostavke o jednom od najtežih problema naše historiografije... ipak olako tvrdi, da je širenje srpskog imena u Bosni, Dalmaciji‚ i u samoj Hrvatskoj’ rezultat veliko-srpske propagande poslije okupacije Bosne i Hercegovine 1878.

Poslije ovoga Smodlakina iskustva u hrvatskoj historiografiji o Vlasima su, osim N. Klaić, pisali rijetki pojedinci. Tako je Branimir Gušić 1973. (i to u izdanju Srpske akademije nauka u Beogradu i na njemačkom jeziku) zaključio kako su se oni Vlasi, KOJI SU POSTALI PRAVOSLAVNI, IAKO ETNIČKI RAZLIČITI OD SRBA, zbog svoje pripadnosti pravoslavlju POČELI SMATRATI SRBIMA.

U nizu primjera koji potvrđuju činjenicu poistovjećenja vjerozakona i narodne pripadnosti navodim samo ovaj: Godine 1551. general Ivan Lenković je javio kralju Ferdinandu da su Turci izveli iz unutrašnjosti Turske više tisuća Morlaka ili Vlaha i da su ih naselili oko mjesta Srb i na Kosovu polju kod Knina.

S tim Vlasima su vjerojatno došli i pravoslavni kaluđeri koji su osnovali pravoslavni samostan.

U Hrvatskoj se tek 1974. godine Ivan Ostojić (profesor iz Krapine) usudio o problematici Vlaha objaviti monografiju (202 stranice gusto tiskanog teksta) pod naslovom Vlasi u Hrvatskoj. Nažalost njegova knjiga tiskana je tehnikom „ciklostila“ i u tako ograničenom broju primjeraka da je ostala nepoznata čak i Z. Mirditi, koji je svoje djelo o Vlasima napisao u Zagrebu.

Izvor:

Hrvatska povijest devetoga stoljeća Ivan Mužić, 21000 split

Prilog:

*postponiranim članom - post|po|ni|ran: (upravljati) na kraju - kao zadnje staviti.

Osnova Prezimena odaje vlaško podrijetlo. Između ostalog, to su :

Picul(a),

Krstul(ović),

Kožul(ić),

Žužul,

Marul (imamo Marulića, koji se, kao Marulić, nikada tako nije potpisao),

Dančul itd.

� Zadnja izmjena: 13 Ožujak 2010, 04:01:34 od benco � Evidentirano

 

... Svakim danom čovječje je promišljanje sve kompliciranije ...

glonga

Sve zna, sve čita, svugdje piše...

Offline

Postova: 4.684

Odg: Kako su Vlasi postali Srbi?

� Odgovor #3 na: 13 Ožujak 2010, 12:51:35 �

Citat: benco na 13 Ožujak 2010, 03:28:36

Činjenica je da se Vlahe spominje već od ranoga srednjeg vijeka i u nekim drugim balkanskim krajevima u kojima nikad nije živjelo romanizirano starosjedilačko pučanstvo.

Ova i svaka manipulacija vlasima, malim slovom namjerno, je više i Bogu dodijala, meščini.

Oni, vlasi, nisu nikakav etnik, već zanimanje (katunari) i porezna kategorija stanovništva u, pa i oko, otomanskoga imperija.

Ponovljeni vlaški zakon u vrime Sulje I. Zakonodavca:

Citat:

Bosanska kanun-nama iz 1565.godine - za kršćansku baštinu upisana pristojba za resmi cift i oproštene su 3 akče od 25 propisanih

ne plaćaju ni harač, ni ni ispendžu, ni desetinu, ni porez na ovce, ni pristojbu na ime mlađarine, niti šta drugo od tih pristojbi. Ali na rođendan Isata (Isus)--aleyhisselam- čemu oni vele Božić, daju s kuće na kuću za jednu filuriju («filuri»-dukat) 45 akči i kao vrijednost jednog ovna 15 akči, te na 50 filurija, što čini jedan katun, za šator, dva ovna, dva kotura sira, dva konopca i tri julara po 3 akče, što ukupno iznosi 63 akče. To daju za božić.

A na proljeće, na dan što ga zovu Hizir-Ilyas (Đurđevdan) daju od svake pojedine filurije i kuće 20 akči kao vrijednost jedne ovce s jagnjetom ukupno po 83 akče.

http://www.bosanskialim.com/rubrike/tekstovi/000364R025.PDF

http://www.imoart.hr/forum/index.php?topic=1538.msg30316#msg30316

Moačanine, di si? Netko bi provlačio tvrdnju da je otomanski imperij imao etnički posloženu fiskalnu politiku.

Evidentirano

Potjeh

Sve zna, sve čita, svugdje piše...

Offline

Postova: 2.172

Odg: Hrvatska pravoslavna crkva (HPC)

� Odgovor #4 na: 13 Ožujak 2010, 14:38:07 �

http://imotacaffe.yuku.com/topic/1863/t/Hrvatska-pravoslavna-crkva.html?page=1

Evidentirano

benco

Forumaš sa stavom...

Sve zna, sve čita, svugdje piše...

Online

Postova: 862

Kada čovjek prešuti istinu, kamen progovori!

Odg: Hrvatska pravoslavna crkva (HPC)

� Odgovor #5 na: 13 Ožujak 2010, 16:22:43 �

________________________________________

Citat: Potjeh na 13 Ožujak 2010, 14:38:07

http://imotacaffe.yuku.com/topic/1863/t/Hrvatska-pravoslavna-crkva.html?page=1

Prof. Filip Čorlukić:

"Premda antinacionalisti, a vjerski - najblaže rečeno - nezainteresirani, komunisti su prihvatili tvrdnje srpskih nacionalista da je uspostava HPC-a zločin. Stoga su svi svećenici Hrvatske pravoslavne crkve - njih 61 - osuđeni na smrt i strijeljani. Patrijarh je obješen. Čak ni nacisti nisu pobili sve žžidovske rabine.

Povijest minulih stoljeća učinila je da se uspostavljanjem novih država stječe i pravo na autokefalnost PC-a, ali tomu se "matične" crkve obično protive, a kod nas je, umjesto na "pravoslavna", naglasak premješten na "srpska". Zanimljivo je da se u "Novoj istoriji srpskog naroda" pojam "Svesrpstva" ne ostavlja mitološkoj prošlosti, nego se jasno aktualizira: "Od svih nacionalnih programa nastalih u modernom dobu, najveći značaj imalo je Načertanije (nacrt) Ilije Garašanina, sastavljano 1844. koje je usmjereno izrazito nacionalno i državotvorno, pa je to i posebno naglašeno. Tako već u Uvodu knjige piše da je odanost Srpskoj pravoslavnoj crkvi te da je taj identitet "u poslednja dva veka, iz etničkog, versko-etničkog i protonacionalnog prerastao u nacionalni identitet", a posebno od početka buđenja nacionalne svijesti polovinom XIX. stoljeća. Stoga ova knjiga snažno aktualizira stalno potiskivanu potrebu uspostave autonomije HPC-a. Buđenjem nacionalne svijesti, sredinom XIX. stoljeća, populistički politikanti skreću u nacionalistički hegemonizam. SPC ne samo da ih u tomu slijedi, nego hijerarhija SPC-a srpsko pravoslavlje čini temeljnom podlogom srpskom nacionalističkom hegemonizmu.

Njoj je glavni cilj zadržati jurisdikciju i na područjima koja nikad nisu bila u sastavu srpske države. Poznato je da su i Turci i Austro-Ugarska masovno naseljavali pripadnike pravoslavlja iz istočnih krajeva na područje Hrvatske i BiH. Bez obzira na njihovu etničku pripadnost, upisujući ih krštenjem u SPC, oni su automatski postajali Srbima. Time je SPC postala velikom "tvornicom" srpstva. Djelujući potpuno nekršćanski, u ovom zadnjem krvavom sukobu SPC se spremno pridružila Miloševićevu sotonskom pozivu: "Svi Srbi u jednoj državi".

I uz oštro protivljenje hijerarhije SPC-a, PC je u Makedoniji već praktično samostalna. Proglašena je i samostalnost PC-a u Crnoj Gori. Pa zašto to ne bi smjele učiniti i Pravoslavne crkve u RH i BiH? To su samostalne države.

Bi li pravoslavnim vjernicima u tim državama automatski bilo oduzeto njihovo srpsko nacionalno opredjeljenje? Većina ljudi ne zna, a nacionalistički politikanti prešućuju da postoje, npr. Mađarska, Poljska i Finska pravoslavna crkva, premda u tim crkvama praktično nema pripadnika većinskih naroda tih država - pa ipak pripadnicima nacionalnih manjina nitko ne osporava njihovu nacionalnu pripadnost. Bjelorus je ostao Bjelorus - državljanin Poljske.

Imaju li pravoslavni građani Hrvatske snage i mudrosti da u svojoj domovini Hrvatskoj proglase svoju autokefalnu crkvu, koja može i treba biti u prijateljskim vezama s SPC-om, ali ne i o njoj ovisna?"

Evidentirano

 

... Svakim danom čovječje je promišljanje sve kompliciranije ...

glonga

Sve zna, sve čita, svugdje piše...

Offline

Postova: 4.684

Odg: Kako su Vlasi postali Srbi?

� Odgovor #6 na: 14 Ožujak 2010, 00:04:07 �

Citat: glonga na 13 Ožujak 2010, 12:51:35

Ova i svaka manipulacija vlasima, malim slovom namjerno, je više i Bogu dodijala, meščini.

Oni, vlasi, nisu nikakav etnik, već zanimanje (katunari) i porezna kategorija stanovništva u, pa i oko, otomanskoga imperija.

Citat:

Ali na rođendan Isata (Isus)--aleyhisselam- čemu oni vele Božić, daju s kuće na kuću za jednu filuriju («filuri»-dukat) 45 akči i kao vrijednost jednog ovna 15 akči, te na 50 filurija, što čini jedan katun, za šator, dva ovna, dva kotura sira, dva konopca i tri julara po 3 akče, što ukupno iznosi 63 akče. To daju za božić.

Porezne bilješke, poreznika i poreznih zakupnika jasno pokazuju da se radi o 25. prosincu, o Gregorijanskom kalendaru, nakon preračunavanja s hidžretskog kalendara.

Citat:

A na proljeće, na dan što ga zovu Hizir-Ilyas (Đurđevdan) daju od svake pojedine filurije i kuće 20 akči kao vrijednost jedne ovce s jagnjetom ukupno po 83 akče.

Porezne bilješke opet govore o Jurjevi travanjskoj, uz subaške prijave i kadijske bilješke o kaznama za štetu koju počini stoka na kosnim livadama nakon Jurjeve po Gregorijanskom kalendaru, opet nakon preračunavanja s hidžretskog kalendara.

� Zadnja izmjena: 14 Ožujak 2010, 00:07:59 od glonga � Evidentirano

benco

Forumaš sa stavom...

Sve zna, sve čita, svugdje piše...

Online

Postova: 862

Kada čovjek prešuti istinu, kamen progovori!

Presuda mitorpolitu Gergomenu

� Odgovor #7 na: 14 Ožujak 2010, 03:01:18 �

donosimo one dijelove sudske presude koji se odnose na mitropolita Germogena:

 

VOJNI SUD KOMANDE GRADA ZAGREBA

Sud. broj: 290/45.

U I M E N A R O D A J U G O S L A V I J E !

Vojni sud Komande grada Zagreba sastavljen od kapetana Ranogajec Vlade kao pretsjednika, majora Rapaić Ljubodraga i redova Borovac Jovana kao članova suda, Radan Dr. Ota kao zapisničara, a u prisutnosti Popović Dr. Zdravka sudskog istražitelja kao zastupnika optužbe u krivičnom predmetu protiv okrivljenog Filipović-Majstorović Miroslava i družine, radi djela iz čl. 13 i 14

U.V.S. nakon odrđanog glavnog pretresa, u prisustvu okrivljenih donio je dne 29. VI. 1945.

p r e s u d u

/…/

2/ Okrivljeni GERMOGEN MAKSIMOV, sin pok. Ivana, rođen 10.I. 1861 u Stanjici Negavskoj /Donska oblast/ dovršio teologiju u Kijevu, rukopoložen za svećenika u Novočerskatu, episkop, navodno neosudjivan.

/…/

k r i v i s u:

/…/

napose su krivi:

/…/

2/ GERMOGEN MAKSIMOV što je

a) primio položaj ime i naslov metropolite zagrebačke, a kasnije i patriarha, tzv. hrvatske pravoslavne crkve, koja je bila stvorena po zločincu Paveliću da bi se što lakše ostvarila posvemašna okupacija Jugoslavije, i da bi se razbilo jedinstvo srpskog naroda u Hrvatskoj i izazvao bratoubilački rat, a sve to u namjeri da posluži okupatoru da što lakše porobi narode Jugoslavije i kako bi se što bolje sakrili ustaški zločini, počinjeni nad nevinim stanovništvom,

b) sa toga položaja i kroz tu organizaciju po nalogu Pavelića, a u službi stranoga zavojevača nasilno provodio i tjerao u članstvo Srbe u tzv. hrv. prav. crkvu te je na taj način skrivio smrt hiljadama Srba koji su prilikom tih prevodjenja u masama ubijeni,

c) sa toga položaja kroz tu organizaciju po nalogu i u službi okupatora raspirivao nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, pokušavajući na taj način izazvati bratoubilački rat, a sve to u namjeri slabljenja jedinstvenog otpora naroda Jugoslavije protiv stranog zavojevača,

d) sa tog položaja i kroz tu organizaciju podržavao tijesne političke i prijateljske veze sa vrhovnim funkcionerima okupatora i njegovog terorističkog napadača, te stavljajući se u potpunu službu okupatora harangirao je na sastancima formacije Čerkeza na pokolj mirnog i nevinog stanovništva,

e) godine 1942. izdao poslanicu po nalogu okupatora, u kojoj je pozivao pripadnike narodno-oslobodilačkog pokreta, da napuste borbu protiv okupatora i da se vrate svojim kućama, te je na taj način stavljajući se potpuno u službu okupatora pokušao razbiti jedinstvo narodno-oslobodilačkog fronta i oslabiti borbu, te omogućiti okupatoru i njegovim slugama, da izvrše što lakše pokolj nad narodima Jugoslavije, dakle je počinio krivično djelo služenja okupatoru i njegovim pomagačima i djelo pomagača i podstrekača na masovna ubijanja naroda i uništenje narodne imovine.

/…/

Opisnim djelima svi okrivljeni počinili su krivična djela ratnih zločinaca i narodnih neprijatelja iz čl. 13. i 14. Uredbe o vojnim sudovima. Stoga se okrivljeni presudjuju na osnovu propisa čl. 13. i 14. u vezi sa propisima čl. 16. i 17. UVS i to:

/…/

II. Na kaznu smrti strijeljanjem, trajan gubitak gradjanske časti i konfiskaciju imovine: 1/ Germogen Maksimov /…/.

O B R A Z L O Ž E NJ E

Njemački fašizam u provedbi svojih imperijalističkih ciljeva služio se svim sretstvima, da bi što brže i potpunije ostvario svoj cilj tj. porobljavanje naše zemlje.

/…/

U tom svom radu naišao je na potporu i pomoć medjunarodne reakcije i najistaknutijih reakcionera u pojedinim zemljama. Svako sredstvo za postizavanje toga cilja, počam od na oko najnevinijih društava, pa do otvorenog terora vršenim masovnim hapšenjima, odvodjenjima u logore, mučenjima po tamnicama, klanjem, ubijanjem maljem i drugim zvjerskim ubistvima, paležom i pljačkom, bilo je upotrebljavano. Unazad desetak godina fašizam je uz pomoć domaće reakcije i uz podršku starih protunarodnih vlasti pripremao teren za porobljavanje Jugoslavije.

/…/

Nije slučajno da su Germogen i Popp i Muftić i Guberina preko na oko različitih organizacija služeći i suradjujući sa istim gospodarom, radili na istoj liniji, harangirajući naše narode jedne na druge raspirujući rasnu i vjersku netrpeljivost i šovinizam.

/…/

Kada su uvidjeli da se terorom vršenim nad srpskim pučanstvom u Hrvatskoj ne može slomiti jedinstveni otpor Jugoslavije, njemački imperijalisti naredili su preko zločinca Pavelića izdajničkoj grupi reakcionera, okupljenih oko Germogena, koja je u većem svom dijelu već jedanput izdala svoj nalog, da se formira neka radna organizacija u vidu tzv. hrvatske pravoslavne crkve. Ta neka radna organizacija imala je zadatak, da obećavši Srbima u Hrvatskoj slobodu i miran život, odvrati Srbe od aktivnog učešća u narodno-oslobodilačkoj borbi i tako oslabi jedinstveni otpor naroda Jugoslavije protiv fašističkog okupatora. Oni od Srba, koji su se dali zavesti obećanjima da mogu mirno živjeti kod

svojih kuća, krvavo su platili tu svoju lakovjernost, što svjedoče popaljena sela Kalnika, Bilogore, Slavonije, Bosanske i Sremske posavine, te poklani i na zvjerski način po ustašama i njemcima pobijeni srpski stanovnici tih sela, koja su stradala nakon formiranja tzv. hrvatsko-pravoslavne crkve i unatoč toga, što su stupili u tu nakaradnu organizaciju.

U stvaranju te tzv. pravoslavne crkve i u daljnjem provodjenju u život zadataka koji su pred nju postavljeni, istakli su se Germogen, Kupčevski, Mrihin, Borisov, Cvijanović, Mifka i Glavaš.

/…/

Rad tih i njima sličnih okupatora, u našoj zemlji imao je za posljedicu milione uništenih života, opustošenu, popaljenu i opljačkanu zemlju, a sada je na njima red da slože račun i podnesu odgovornost za zločine i nasilja izvršena nad narodom i za svoj izdajnički i zločinački rad u korist fašizma.

Smrt fašizmu - sloboda narodu !

Zapisniar

M.P.

Pretsjednik:

/potpis nečitljiv/

VOJNI SUD

KOMANDE GRADA ZAGREBA

Da je ovaj prepis vjeran svom originalu tvrdi: Zemaljska Komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača

Zagreb dne 22. XII. 1945.

(Pečat s nadnevkom i potpisom kojim je ovjeren prijepis. Desno od ovjere kružni pečat: FEDERALNA DRŽAVA HRVATSKA / ZEMALJSKA KOMISIJA ZA

UTVRĐIVANJE ZLOČINA OKUPATORA I NJIHOVIH POMAGAČA).

Sažetak

Ustaška je vlast na bilo koji način željela “riješiti” srpsko pitanje u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH). Kad program iseljavanja i fizičkog uništenja srpskoga pravoslavnog stanovništva, a potom i prijelazi pravoslavaca na katolicizam nisu uspjeli, rješenje se tražilo u uspostavi Hrvatske pravoslavne crkve (HPC) kao sredstva odmicanja pravoslavnog stanovništva od nacionalne identifikacije sa srpstvom. Osnivanje HPC-a u NDH 1942. predstavljalo je zaokret u politici NDH spram Srba, pri čemu se vjerovalo da će time prestati i progoni te represalije nad njima. Poglavarom HPC-a u dostojanstvu metropolita imenovan je Grigorij Ivanoviči Maksimov Germogen, podrijetlom Rus. Nakon rata i propasti NDH

Hrvatska je pravoslavna crkva raspuštena, a mitropolit Germogen je uhićen 1945. kada su u Zagrebu usklađeno djelovale komisije za utvrđivanje ratnih zločina i Vojni sud II. jugoslavenske armije te narodni sudovi i sudovi časti, koji su nekoga proglašavali krivim bez valjanih dokaza i prije prikupljanih dokaza.

Sve to potiče sumnju u vjerodostojnost sudskih procesa “narodnih vlasti”. Mitropolit Germogen je suđen u procesu protiv Miroslava Filipović-Majstorovića i “družine”, ukupno 58 okrivljenika, na montiranome sudskom procesu Vojnog suda Komande grada Zagreba, koji ga je, na temelju slobodnog tumačenja Uredbe o vojnim sudovima, 29. lipnja 1945. osudio na smrt strijeljanjem. Hrvatska pravoslavna crkva je brojila 61 svećenika i svi su osuđeni na smrt streljanjem!

Evidentirano

... Svakim danom čovječje je promišljanje sve kompliciranije ...

SpiDom

Sve zna, sve čita, svugdje piše...

Offline

Postova: 1.877

Odg: Hrvatska pravoslavna crkva (HPC)

� Odgovor #8 na: 15 Ožujak 2010, 10:58:26 �

________________________________________

Makedonska pravoslavna crkva već je saživjela u RH uz sva protivljenja SPC, zašto ne bi i HPC Srba?

Evidentirano:

Zavelim

Forumski mudrac...

Sve zna, sve čita, svugdje piše...

 

Offline

 

Postova: 1.836

Odg: Hrvatska pravoslavna crkva (HPC)

� Odgovor #9 na: 15 Ožujak 2010, 11:28:46 �

Kažu da po popisu iz 2001. u RH ima oko 11000 pravoslavnih koji se deklariraju ko Hrvati. Ako im je od volje neka naprave HPC bez obzira priznali je kao autokefalnu ili ne, po zakonu RH imaju pravo na to. Jedino mi je glupo da osnivanje te crkve iniciraju i prave oni koji nisu bar koju dekadu deklarirani pravoslavci.

Evidentirano

SpiDom

Sve zna, sve čita, svugdje piše...

Offline

Postova: 1.877

Odg: Hrvatska pravoslavna crkva (HPC)

� Odgovor #10 na: 15 Ožujak 2010, 20:27:17 �

Čestitke prvom Igumanu

Hrvatske pravoslavne crkve

Dugo je čekano na obnovu Hrvatske pravoslavne crkve čiji korijeni idu čak do devetoga stoljeća. Hrvatska pravoslavna crkva bila je obnovljena za vrijeme NDH sa svim svojim institucijama kao i središnjom crkvom Svete Margarete na Cvjetnome trgu u Zagrebu. No odmah nakon sloma NDH svi svećenici HPC-a pobijeni su na najgrublje načine na čelu sa patrijarhom HPC-a Georgijem Ivanovičem Maksimovim Germogenom, kojega su objesili u 84. godini života. Po čemu su ovi sveti ljudi, svećenici HPC-a, bili zločinci? Samo zato su pobijeni što su voljeli svoju domovinu i narod hrvatski. Zato je obnova HPC-a iz Zadra veliki povijesni čin kojega treba pozdraviti sav hrvatski narod.

Zagreb 12. ožujka 2010. god. Savjet Slobodne Hrvatske

Mate Ćavar

Evidentirano

Potjeh

Sve zna, sve čita, svugdje piše...

Offline

Postova: 2.172

Odg: Hrvatska pravoslavna crkva (HPC)

� Odgovor #11 na: 15 Ožujak 2010, 23:01:11 �

________________________________________

Citat: SpiDom na 15 Ožujak 2010, 20:27:17

No odmah nakon sloma NDH svi svećenici HPC-a pobijeni su na najgrublje načine na čelu sa patrijarhom HPC-a Georgijem Ivanovičem Maksimovim Germogenom, kojega su objesili u 84. godini života. Po čemu su ovi sveti ljudi, svećenici HPC-a, bili zločinci? Samo zato su pobijeni što su voljeli svoju domovinu i narod hrvatski. Zato je obnova HPC-a iz Zadra veliki povijesni čin kojega treba pozdraviti sav hrvatski narod.

ja doista ne vidim razlog zbog kojega bi spc imala ekskluzivno pravo na teritorij hrvatske. neka spc ali zašto ne i hpc. ovo s germogemom mi je, međutim, malo je reć nategnuto. pobijeni jer su voljeli domovinu i narod hrvatski...a zvao se (pokoj mu duši) georgije ivanovič maksimov. nemojte. slažem se sa zavelimom u ovome:

Citat:

Jedino mi je glupo da osnivanje te crkve iniciraju i prave oni koji nisu bar koju dekadu deklarirani pravoslavci.

Evidentirano

benco

Forumaš sa stavom...

Sve zna, sve čita, svugdje piše...

Online

Postova: 862

Kada čovjek prešuti istinu, kamen progovori!

Odg: Hrvatska pravoslavna crkva (HPC)

� Odgovor #12 na: 16 Ožujak 2010, 01:21:00 �

Priopćenje Eparhije dalmatinske povodom najave osnutka tzv. "HPC"

Vijest da je jučer (12.03.2010.g.) u Zadru najavljeno osnivanje tzv. "Hrvatske pravoslavne Crkve" izazvala je uznemirenost kod svećenstva i pravoslavnih Srba u Republici Hrvatskoj. Poznato je HPC formirana 1942.g. u vrijeme fašističkog i ustaškog režima Ante Pavelića u NDH. Tadašnji Pavelićev režim izvršio je genocid nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u NDH, a cilj fantomske HPC je bio da uništi svaki trag postojanja pravoslavlja i pravoslavnih Srba na ovim prostorima.

Srpska pravoslavna Crkva i srpski narod postoje već stoljećima na prostorima Dalmacije, što najbolje potvrđuju i svjedoče njezine parohijski crkve i manastiri, koji su u najvećem broju podignuti od XIII do XV stoljeća i predstavljaju značajnu kulturnu baštinu, koja je kao takva, pod zaštitom nadležnih institucija hrvatske države.

Već prilikom objave sajta i programa udruga u formiranju "Hrvatske pravoslavne zajednice" postalo je izvjesno da se ovo udruženje poistovjećuje i organski povezuje s ustaškim režimom iz vremena Ante Pavelića i tzv. HPC. Oni su, kao jedna neodvojiva cjelina, imali genocidni program uništenja i istrebljenja svih nehrvata u vrijeme zločinačke NDH, pa formiranje ovoga udruženja jasno izaziva ljudsku strepnju pred mogućnošću ponovnog ostvarenja njihovog programa. Iza njega su u vrijeme Drugog svjetskog rata ostali bezbrojni logori, stratišta i jame od kojih je svakako Najzloglasniji i najveći logor istrebljenja - Jasenovac.

Mi se iskreno nadamo da ovo Udruženje, koje se vezuje za najmračniji razdoblje novije povijesti Hrvatske - zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera neće moći biti registrirano u nadležnim institucijama današnje Hrvatske - koja se nalazi pred vratima ulaska u Europsku uniju.

Isto tako apelujemo na organe pravne države i nadležna ministarstva R. Hrvatske, da zaštite objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve, kao i naše vjernike od eventualnog uznemiravanja i napada, što su neki od čelnika ovoga fantomskoga udruženja najavili. Oni su ovih dana promovirali i time javno rehabilitirao jednu "avet iz prošlosti", kojom se povampiruje fašizam i ustašstvo na ovim prostorima Europskog kontinenta.

Našem svećenstvu i vjernicima u pastirskoj brizi i odgovornosti preporučujemo pojačati svoj post i molitvu Bogu, koji je jedini Gospodar i Sudac vaseljenje i zaštitnik naše mučenički Crkve u stoljećima raspinjanoj i raspetoj Dalmaciji, da se ne plaše i ne primaju ove lažne pastire i propovjednike, "koji dolaze u odijelu ovčijem, a in su vuci grabljivi" (Matej 7:15), već da čuvaju svoju svijetu pravoslavnu Crkvu i svoju vjeru, svoju Krsnu slavu i svoje dalmatinske svetinje, koje su ga očuvale i čuvaju kroz povijest.

Info služba Eparhije dalmatinske

Evidentirano

... Svakim danom čovječje je promišljanje sve kompliciranije ...

benco

Forumaš sa stavom...

Sve zna, sve čita, svugdje piše...

Online

Postova: 862

Kada čovjek prešuti istinu, kamen progovori!

Odg: Hrvatska pravoslavna crkva (HPC)

� Odgovor #13 na: 16 Ožujak 2010, 01:23:15 �

Pismo Episkopa dalmatinskog G. Fotije predsjedniku R. Hrvatske dr. Ivi Josipović

Poštovani gospodine predsedniče,

Dozvolite mi da Vam u svoje ime iu ime Eparhije dalmatinske čestitam na nedavnom izboru na visoku funkciju Predsjednika Republike Hrvatske sa željom da dugo i uspješno obavljate ovu delikatnu i odgovornu dužnost.

Povod ovog našeg pismenog obraćanja Vama je dobronamjerna i iskrena potreba da Vam ukažemo na moguću opasnost od nagoveštenog formiranja tzv. Hrvatske pravoslavne zajednice i jučerašnje objave u Zadru, da će uskoro biti formirana i tzv. Hrvatska pravoslavna crkva. Sve ovo spomenuto moglo bi izgleda potpuno nepotrebno, pa i sama naša zabrinutost oko formiranja ovih udruženja, jer smo svjedoci da u demokratskim društvima razna udruženja niču kao gljive poslije kiše. Međutim, čini nam se, da se u ovom slučaju ipak radi o nečem drugom i ne tako bezazlenom.

Spomenuta «Hrvatska pravoslavna zajednica» u svom osnivačkom programu iznosi da ona svoje utemeljenje i povijesno izvorište ima u Pavelićevoj NDH. Iza NDH, kao što nam je svima poznato, ostali su bezbrojni leševi, jame i logori, gdje su najvećim dijelom pobijeni nevini ljudi, samo zato što su bili druge vjere ili nacije. Ustaški poglavnik Pavelić je pored svirepih zločina i genocida nad Srbima, Židovima i Romima, 1942. godine formirao tzv. Hrvatsku pravoslavnu crkvu, s ciljem potpunog uništenja i zatiranja Srba i Srpske Pravoslavne Crkve na prostorima Hrvatske. Da ne bismo puno duži u povijest, osjećamo svoju ljudsku i pastirsku dužnost da Vam ukažemo na militantnu i proustašku prirodu ovoga Udruženja u formiranju. Ovo Udruga bi svojim eventualnim radom i djelovanjem moglo doprinijeti ponovnom povampirenje rasnih teorija i vjerske netrpeljivosti, koje nemaju nikakvu prođu, pa čak su i zakonom zabranjene u većini zemalja današnje demokratske Europe.

Naša Crkva i pravoslavni Srbi u eparhiji dalmatinskoj poslije nedavnog tragičnog rata, pokušavaju živjeti iscjeljujuće duhovne i materijalne rane, te brinući se o životu i opstanku našeg naroda, koji je stoljećima živio i živi na ovim prostorima. Taman kada smo pomislili: «evo mira» i da su «raskovani mačevi i napravljeni plugovi», pojavljuje se jedno ovakvo zlokobno udruga, koje u svom temeljnom programu ima negaciju drugoga - trenutno Srba i Srpske Pravoslavne Crkve.

Nadamo se da ćete ovo naše kratko obraćanje razumjeti najdobronamernije i svojim predsjedničkim autoritetom pomoći da se zaustavi i suzbije eventualna registracija ovakvog udruženja. Ovo udruženje sa sobom ne donosi mir, niti prosperitet, već nagovještava novu i novu tragediju, koja nikome ne bi bila od koristi, a posebice ne državi Hrvatskoj i njenim građanima, koji teže ulasku u Europsku uniju.

S velikim poštovanjem,

Episkop dalmatinski Fotije

Šibenik, 13.03.2010. god.

povraća delo Pavelića

U Zadru je 12. marta osnovana takozvana "hrvatska pravoslavna crkva" za "hrvatske pravoslavce" koji ne žele da se poistovećuju sa Srbima. Članovi inicijativnog odbora, među kojima su Ivo Matanović i monah Jelisej Lalatović, na konferenciji za novinare izrazili su očekivanje da će "hrvatska pravoslavna crkva biti zvanično registrovana u hrvatskoj državi u roku od godinu dana". Ustašku versku tvorevinu obnavlja, dakle, Jelisej Lalatović, doskorašnji pripadnik tzv. crnogorske crkve, raščinjeni monah SPC, poreklom iz Nikšića, koji je nedavno zbog malverzacija pobegao iz Crne Gore iz zagrljaja Miraša Dedeića.

Samozvani "osnivači": Matanović i LalatovićKako su rekli Matanović i Lalatović, ovde se "ne radi se o formiranju nove crkvene zajednice za koju je potrebno 500 vernika i pet godina da bi bila registrovana, već je reč o obnavljanju nekadašnje Hrvatske pravoslavne crkve" koju je, inače, 1942. godine za vreme Drugog svetskog rata osnovao Ante Pavelić u ustaškoj NDH, a koja je nestala 1945.

U vezi obnove ove nazovicrkve Lalatović je, prema Matanovićevim rečima, kontaktirao i "Sinod Ruske istinske pravoslavne crkve", odakle je dobio "podršku". Međutim, u ruskim teološkim krugovima pojašnjavaju da je RIPC "nekanonska i samozvana crkva u odnosu na zvanično pravoslavlje, kao i u odnosu na zakonitu Rusku pravoslavnu crkvu i Moskovsku patrijaršiju".

Takođe, jedan od čelnika obnove nekadašnje crkve strave i užasa za srpski živalj u ondašnjoj NDH, Jelisej Lalatović, poreklom je iz Nikšića, bivši je bogoslov i raščinjeni monah Srpske pravoslavne crkve za čije ime se vezuju finansijske malverzacije i falsifikovanje manastirskih pečata.

Crkva ustaša

HPC je osnovana aktom poglavnika Ante Pavelića u aprilu 1942. godine nakon prvog talasa genocida i pokatoličavanja Srba na području NDH kako bi se na nešto suptilniji način uništio njihov identitet kao Srba i vernika. Na njeno čelo doveden je ruski sveštenik Germogen koga su partizani nakon oslobođenja 1945. osudili na smrt, a sama HPC je ukinuta.

Prvo ustaška emigracija, a onda i ekstremna desnica u Hrvatskoj od 1990. zagovaraju formiranje HPC i ukidanje SPC, koristeći se argumentacijom da u Hrvatskoj nema Srba već hrvatskih pravoslavaca, "koji zapravo nisu Srbi nego Vlasi".

U Mitropiliji crnogorsko-primorskoj podsećaju da je njihov bivši bogoslov Lalatović svojevremeno "zbog samovoljnog posezanja za crkvenim novcem prebegao iz Crne Gore u Srbiju kako bi izbegao odgovornost".

Nedugo zatim je na nepoznat način dospeo u manastir Mileševu, odakle je još u vreme dok je patrijarh Pavle administrirao mileševskom eparhijom, poslednje decenije 20. veka, proteran i raščinjen iz monaštva zbog falsifikovanja manastirskog pečata i finansijskih malverzacija. Zatim se pridružuje Mirašu Dedeiću, samozvanom poglavaru takozvane crnogorske crkve.

Međutim, od prošle jeseni, kada su pojedini crnogorski političari počeli da forsiraju Lalatovića na štetu Dedeića, Jelisej je pod novom sumnjom za finansijske malverzacije jesenas nestao iz Dedeićevog okruženja, da bi se pojavio kao obnovitelj ustaške hrvatske pravoslavne crkve.

Tako je Lalatović od srpskog, preko crnogorskog stigao i do hrvatskog tobožnjeg pravoslavca - ironično primećuju u kanonskoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Jelisej Lalatović je novinarima u Zadru rekao da je još pre pet godina u Ogulinu predložena obnova hrvatske pravoslavne crkve i pozvani "svi zainteresovani hrvatski pravoslavci i drugi hrišćanski vernici da im se pridruže". On je, takođe, rekao da je "nespojivo s hrvatskim suverenitetom da ingerencije nad pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj ima neka druga država".

U Zadru je takođe rečeno da će, kad zvanično obnove "hrvatsku pravoslavnu crkvu", njeni čelnici dobiti i nove odežde sa hrvatskim obeležjima, dok je na konferenciji za novinare Lalatović imao na sebi lentu u znaku hrvatske trobojnice. Ivo Matanović, poznati hrvatski nacionalist, tvrdi da je trenutno "više od 500 ljudi okupljeno oko te ideje", kao i da ih ima i iz "redova pravoslavnog sveštenstva". Napomenuo je da se na poslednjem popisu 15.000 ljudi u Hrvatskoj izjasnilo da su hrvatski pravoslavci.

Srpska pravoslavna crkva žestoko se protivi ovoj nameri. Vladike SPC, dalmatinski Fotije i gornjokarlovački Gerasim, uputili su pismo hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor upozoravajući je da osnivanje Hrvatske pravoslavne zajednice (HPZ) i tzv. hrvatske pravoslavne crkve "vraća u mračno doba NDH".

Javni konkurs

"Hrvatska pravoslavna crkva", koju planira da obnovi još neregistrovano udruženje - Hrvatska pravoslavna zajednica, već je raspisala javni konkurs za prelazak pravoslavnih sveštenika u "HPC" na koji su se, kako su rekli Matanović i Lalatović, "do sada javila dvojica visokoobrazovanih sveštenika Grčke pravoslavne crkve, koji su kandidati za episkopa, potom dvojica sveštenika Ruske pravoslavne crkve, te nekoliko sveštenika Srpske pravoslavne crkve".

 

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg