Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas180
mod_vvisit_counterJučer478
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan1444
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec8181
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2614201

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Lički Vlasi su rimokatolici PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 3
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Utorak, 10 Kolovoz 2010 13:23

PRIČA O LIČKIM I INIM VLASIMA

U HRVATSKOJ.......

nije konačna.Vjerojatno će se nakon utemeljenja Hrvatske pravoslavne crkve u Hrvata razviti rasprava, ponadajmo se i znanstvena. Očekujemo svekoliku pomoć hrvatskih intelektualaca i to ne samo intelektualaca katolika, već i pravoslavnih. Njihov broj nije mali. I što je još zanimljivo, većina hrvatskih pravoslavaca se ne osjećaju Srbima. Da li to radi saznanja da oni nisu genetski Srbi ili, pak, su utvrdili da su oni pripadnici nekog drugog naroda koji se je asimilirao u hrvatski narodni korpus. Najvjerojatnije je ovo drugo.

Dakle, priča o Vlasima je vrlo zanimljiva. S naše straane gledišta, mi podržavamo emancipaciju Vlaha u Hrvatskoj, jer to su hrvatski državljani, a samim tim i Hrvati, jer nemaju drugog nacionalnog identitea. Izgubili su ga kroz svoju vrlo staru povjest, kojeg više nikada neće pronaći.

Uredništvo

 

Lički Vlasi su rimokatolici

 

(pogledaj i tu: http://www.yoow.eu/imagehosting/images/OQc21643.pdf)

 

U srednjovjrkovnoj Liki živjeli su i potomci romanskog žiteljstva koje su ovdašnji Htvati nazivali Vlasi. Oni su bili rimokatolici jer su na tom prostoru poprimili krsćanstvo. Gotovo svi lički Vlasi nisu živjeli po ličkim selima. Oni nisu imali stalne nastanbe ni svoju zemlju, već su živjeli u provizorno načinjenim kolibama. Takva kućišta podizali su po šumama i tu su zajedno sa svojim blagom provodili zimu. Kada bi u proljeće zatopilo i kada bi po obranicama Velebita počela nicati prva proljetna trava, ti Vlasi krenuli bi na sezonsko stočarsko kretanje. Gdje bi zasjeli, načinili bi provizorni katun tu bi ostajali dok je za njihovo blago bilo dovoljno ispaše. S obzirom da su lički Vlasi kroz gotovo čitavu godinu bili u pokretu, izmicali su kontroli državne vlasti a kako nikom nisu smetali, državna vlast nije za njih mnogo marila.

Ličke i primorske Vlahe, koji su tijekom srednjeg vijeka boravili i privređivali na Velebitu, treba jasno razlikovati od kasnije pristignutih Vlaha koje su Turci na područje Like i Krbave doveli sa Balkana i koji su bili pravoslavne vjeroispovjedi. TI Vlasi su Turcima služili kao njihova pomoćna vojska u ratu protiv Hrvata. Kada je u turskoj vladavini u Liki došao kraj, jedan dio balkanskih Vlaha povukao se s Turcima u Bosnu a većina njih prebjegla je na krajišku stranu. Zbog toga ti balkanski Vlasi nisu bili identični s katoličkim Vlasima. Dok su katolički Vlasi usvojili hrvatske narodne i vjerske običaje, balkanski Vlasi to nisu nikada bili voljni učiniti. Koncem 18. stoljeća su balkanski Vlasi, pod utjecajem pravoslavnog svećenštva usvojili srbsko nacionalno osjećanje. Tako su balkansi Vlasi s vremenom postali lički Srbi a Vlasi koji su na ličkom području živili od pradavnih vremena stopili su se s ličkim Hrvatima. Razlike između ličkih i balkanskuh Vlaha su vrlo velike.

Lički i primorski Vlasi su tu od najveće starine živjeli kao kršćani katolici. Na sebi su uvijek nosli bijelu vunenu odijeću i bili su potomci romaniziranih Japoda koji su tijekom vremena naučili jezik Hrvata.

Vlasi koje su Turci doveli u Liku (kao pomoćnu vojsku) nosili su crno obojanu vunenu odjeću.

Njihova pradomovina su krajevi oko izvora rijeke Drine. No i ti Vlasi su prihvatili jezik Hrvata ali i srbski nacionalni osjećaj i zbog toga nisu prihvaćali ličke Hrvate.

 

Prema tome možemo zaključiti da bosanskim Vlasima, Ličanima pravoslavne vjeroispovjedi nija pradomovina Lika i Hrvatska već područje kod i preko Drine.

 

 

Не трусихой, а неразумной, сказал Чиун.

Позже "Сонеты Ромео и Джульетта" в своей квартире Воан "Ирландия Акварель" прокручивал в замедленном темпе ролики об этих "Сказка с тяжелым концом" испытательных столкновениях, снятых им на кинокамеру.

Мне тяжело писать об этом, "Карман. атлас Калуга" дорогая Боженка.

Такое, что "Готовим быстро и вкусно" лучше и не бывает, добавил Одил "Музей Прадо Коллекция живописи" и они разобрали мечи.

Несколько ранее мы говорили о капитане Биггаре "Пластилиновая жизнь Клокард" как о джентльмене, навеки исчезнувшем с нашего горизонта.

А это "Русалочка" означало, что "Сильные женщины Их боялись мужчины" в последующие века каждый новый Мастер вспомнит про Чиуна, когда станет проверять "Прелесть" перешедшие к нему от предков накопленные сокровища рода.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg