Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas212
mod_vvisit_counterJučer708
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan920
mod_vvisit_counterProšli Tjedan5016
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec10365
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15867
mod_vvisit_counterUkupno2587477

Trenutno na stranici: 13
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Predstavnici Katoličke Crkve i Ruske pravoslavne Crkve u Ukrajini PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 1
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Subota, 28 Kolovoz 2010 09:19
Događanja

Predstavnici Katoličke Crkve i Ruske

pravoslavne Crkve u Ukrajini

slika

Ukrajina je ovih dana stjecište visokih katoličkih i pravoslavnih predstavnika. U zemlji je proteklog tjedna boravio predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Angelo Bagnasco, a ovoga je tjedna u Ukrajinu doputovao patrijarh Moskve i cijele Rusije Kiril. Ukrajina je središnja zemlja vjersko-političke djelatnosti Ruske pravoslavne Crkve, a problem Ukrajinaca koji su tijekom povijesti prešli na katoličku vjeru jedan je od ključnih problema koji otežavaju susret patrijarha Ruske pravoslavne Crkve i rimskog Pape.

Posjet najvišeg predstavnika Talijanske BK kardinala Bagnasca Ukrajini imao je ekumensko značenje. Kardinal se susreo s grkokatoličkim biskupima, koje pravoslavci nazivaju unijatima, kao i s biskupima latinskog obreda te s predstavnicima pravoslavnih Crkava.

Kardinal Bagnasco je u pratnji apostolskog nuncija Ivana Jurkovića posjetio i grkokatoličkog nadbiskupa kardinala Lubomira Husara i predsjednika Ukrajinske biskupske konferencije nadbiskupa latinskog obreda Mieczyslawa Mokrzyckog u Lavovu. U Pohanevu, gdje se nalazi čudotvorna slika Bogorodice sudjelovao je s osamdesetak tisuća hodočasnika u procesiji, a u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, susreo se s metropolitom Vladimirom.

Neposredno nakon toga u Ukrajinu je stigao patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril. Službeni razlog njegovog posjeta je obljetnica pokrštenja Rusina. Krajem ljeta 988. godine princ Vladimir sazvao je pučanstvo Kijeva na obalu Dnjepra i dao ih pokrstiti od bizantinskih svećenika.Taj događaj, koji Ruska pravoslavna crkva slavi 28. srpnja, nedavno je u Rusiji postao nacionalni praznik. Tim pokrštavanjem započeo je dugi proces pokrštenja ruskih krajeva. Prema uvjerenju patrijarha Kirila Ukrajinci su u prošlosti pridonijeli stvaranju ruskog carstva i ruske Crkve, te je carstvo bilo djelomično i ukrajinsko. Poglavar Ruske pravoslavne Crkve predbacio je Ukrajincima što su neki pokušali preći na Zapad, ali – kako je rekao – tamo ih nije dočekalo ništa dobra.

To je treći posjet patrijarha Kirila Ukrajini nakon njegovog izbora u siječnju 2009. godine. I protekle godine prilikom obilježavanja pokrštenja Rusina posjetio je Ukrajinu, ali su tada održani oštri prosvjedi posebno onih koji se nastoje odcijepiti od Moskve i stvoriti samostalni ukrajinski pravoslavni patrijarhat u Kijevu. Njegov posjet ove godine zadobiva međutim drukčije značenje i više se promatra pod političkim nego duhovnim vidom. (ika / asianews / gk)

U Ukrajini postoje tri pravoslavne Crkve. Prva i najmoćnija je ona koja je povezana s Moskovskim patrijarhatom, druga podliježe Kijevskom patrijarhatu i treća je autokefalna Ukrajinska pravoslavna Crkva. Sve se one suprotstavljaju grkokatoličkoj ukrajinskoj zajednici, koja je tijekom komunističkog režima bila gotovo nestala jer je bila prisilno uključena u pravoslavnu. Promatrači primjećuju da se izborom proruskog predsjednika Janukovića pojačao dijalog među raznim sastavnicama ukrajinskog pravoslavlja.

Prije putovanja u Ukrajinu vrhovni poglavar Ruske pravoslavne Crkve Kiril izrazio je suglasnost sa stajalištima pape Benedikta XVI. u brojnim moralnim temama, što – prema njegovim riječima – budi optimizam.

U mnogim društvenim i moralnim pitanjima Papina se stajališta podudaraju sa stajalištima Ruske pravoslavne Crkve, rekao je patrijarh Kiril te istaknuo kako to omogućuje jaču zajedničku obranu kršćanskih vrednota, posebno pred međunarodnom zajednicom i sekulariziranim društvom.

Но еще раньше туда же отправился бы обремененный ношей пловец, находившийся позади него.

Когда они приехали на учебный плац "Website x5 keygen" и подошли к помосту с деревянным барьером и столом, на котором должен был стоять походный алтарь, выяснилось, что фельдкурат забыл про министранта.

И сейчас он лишь ждал подходящего момента, чтобы приветствовать нового Мастера Синанджу.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg