Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas294
mod_vvisit_counterJučer388
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan294
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2487
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9573
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15925
mod_vvisit_counterUkupno2602610

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Srbi gubljenjem vjernika u ex jugoslaviji pronalaze ih u Južnoj Africi PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 3
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Nedjelja, 26 Rujan 2010 19:13

SRPSKA KOMPENZACIJA VJERNIKA SA

CRNCIMA......

Za razliku od katolika, iz čitavog svijeta, konačno su i pravoslavci iz Istočnih zemalja Istočne Europe razaslali svoje misionare - po uzoru na katolike, da osvajaju Afriku. Evo, kako iščitavamo iz srpskog tiska, i Srbi su u zadnjih nekoliko godina počeli slati  svoje misionare. Ništa ružnoga i nečasnoga. Dapače, kršćani smo - ma kojoj crkvi pripadali, dobro je da se širi kršćanstvo. Međutim, što je ovdje zanimljivo i vrlo upitno - da li Srbi šire pravoslavlje u Africi ili srboslavlje, odnosno svetoslavlje? Pomno iščitavajući tekst, koji slijedi, primjećujemo da Srbi u Africi traže nove Srbe ratnike. Poput Ilije Garašanina oni ne mogu preboliti smanjenje broja Srba u bivšoj Jugi pa pokušavaju kompenzaciju namiriti u Africi. Pri tome zaboravljaju da pravoslavci, za razliku od katolika, u Africi već imaju najstariju pravoslavnu crkvu - u Sjevero-Istočnoj Afrci - u Etiopiji (bivša Abesinija), sa vrlo sličnim jezikom kakvim govore i njihovi odabranici, "čistokrvni Zulu ratnici". Čini mi se da ovdje nije riječ o širenju pravoslavlja već srboslavlja, a preko njega i traženja novih ratnika sa svoje neke buduće osvajačke ratove na Balkanu. Male su im i teoretske mogućnosti da bi srpstvo mogli proširiti i u samoj Africi - ali zato imaju velike mogućnosti da iz siromašnog i primitivnog plemena Zulu ratnika regrutiraju ratnike- uvoznike za Balkan.Ovdje odmah moram primjetiti da su se, i ovoga puta, Srbi preračunali. Zaboravljaju da se radi o primitivnim plemenima i da preselenje u Europu to puno košta, a još više košta preobrazba i prilagodba nepismenih crnaca u iole civilizirani svijet.Vjerojatno su se Srbi povodili sa primjerom muslića iz Bosne, koji su uvozili Mudžahedine iz Arapskih zemalja, a koji nisu dolazili o svom trošku već o trošku i financijskoj potpori bogatih islamskih zemalja.

Ipak, "Srbija do Tokija" morat će promijeniti svoju rutu - u Srbija do Južne Afrike.
Ovdje moram odmah odgovoriti i na pitanje, zašto Srbi zaobilaze pravoslavlje u Etiopiji? Odgovor je vrlo jasan, što ovi pravoslavci u Etipiji nikada nisu priznali srpsku pravoslavnu crkvu.

Za Hrvatsku pravoslavnu crkvu su poručili,  preko svojih pravoslavnih svećenika, da će Etiopijska crkva  biti prva koja će HPC priznati - čim se zato steknu Zakonski uvjeti da se HPC registrira u RH.
 
Sa zadovoljstvom mogu već sada izvijestiti svekoliko hrvatsko pučanstvo da nam se ponudio jedan svećenik iz Etiopije, koji čak govori i hrvatski jezik (studirao u Zagrebu). Na žalost, mi ga nismo mogli prihvatiti jer za sada nemamo fincijskih mogućnosti. Obećali smo mu, da će biti primljen čim se zato steknu uvjeti i da ozbiljno računamo na njega - a dotle će naš budući svećenik Etiopljanin Emanuel lobirati za nas u Etiopiji i širom Afrike.

Svakako, dragi čitatelji ovog portala, nemoj te preskakati cjelovit ovaj  tekst, vrlo je zanimljiv, vidjet ćete. Možda ćete, za razliku od mene, iščitati i nešto drugo. Recimo švercanje Srba sa oružjem preko misionara i preko primitivnih ratničkih plemena.

Ratnicima svih boja malo je potrebna crkva i vjera. Njih zanima samo oružje sa kojim svakodnevno preživljavaju.

Ivo Matanović, urednik portala i
generalni tajnik HPZ.
**************************************************************************************

Kad Zulu ratnik postane JovanNN

Srpska pravoslavna crkva u Africi poslednjih nekolko godina privlači sve više vernika i to, verovali ili ne - čistokrvnih Zulu ratnika. Trenutno, čak 150 njih uveliko uče veronauku, sve više ih posti, ispoveda se i pričešćuje.

Novi član Srpske pravoslavne crkve: Krštenje

 

 

"Nekima će zvučati čudno, ali oni mnogo ozbiljnije pristupaju suštini pravoslavne vere. Nije dovoljno uzdržavati se od hrane, već i od grešnih misli, reči i dela, a crnci koji prelaze u pravoslavlje to dobro razumeju", priča za "Vesti" arhimandrit Pantelejmon Jovanović, jedini srpski sveštenik u Africi i ujedno prvi i za sada jedini misionar u istoriji SPC.

 

Krštenje po pravoslavnim običajima

 

 

Od 2002. kako je preuzeo parohiju u Johanesburgu do danas, zahvaljujući misionarskom radu kršteno je oko 100 crnaca, mahom pripadnika Zulu i severnog Sutu plemena. Svi oni sada nose stara hrišćanska imena: Jelisaveta, Marija, Jovan, Đorđe...

Kosovo je srce Srbije


Jedina pravoslavna crkva na afričkom kontinentu, hram Svetog apostola Tome od 17. februara 2008. je ukrašen sa dva ogromna bilborda. Od zvonika je spušten transparent sa natpisom na englesom: "Neka Bog čuva Kosovo", a duž crkve, na krovu: "Kosovo je Srce Srbije". "Oni će ostati sve dok se ne reši pitanje Kosmeta", kaže Pantelejmon.

"Da ih ne mučimo previše, ta imena pretvaramo u engleska, ali neverovatno je s kakvim ponosom ih nose mada niko od njih nikada u životu nije bio u Srbiji i čak i ne znaju gde se ona tačno nalazi", priča otac Pantelejmon i dodaje da očekuje da će ove godine broj vernika SPC među crncima biti još veći.


"Lane smo imali najveće do sada saborno krštenje sa 42 duše. Verovatno sam za ovih osam godina mogao da krstim i više njih, ali nije mi bila želja da oni samo formalno ili folklorno postanu pravoslavci, već da pridobijemo ljude koji će zaista živeti u duhu naše vere i sa Bogom", veli skromno ovaj 36-godišnji monah koji je pre Afrike služio u manastiru Crna reka.


"Do tada su se u našoj jedinoj crkvi u Africi, Svetog apostola Tome na svakih nekoliko meseci smenjivali sveštenici sa porodicama i zbog teških uslova života brzo odustajali. Njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Pavle, uvidevši da se tamo crkveni život ne razvija, a poznat po štedljivosti i duhovnom rasuđivanju, zbog toga je i odlučio da pošalje monaha, a izbor je pao na mene.

Rodom iz Čačka, otac Pantelejmon u ovom gradu provodi odmor, mada je najveći deo godine na jugu Afrike odakle, mahom svojim automobilom, kruži ovim kontinentom obilazeći ne samo Srbe koji tamo žive, već i crnce koji žele da upoznaju pravoslavlje.

 

Molitve na engleskom


U Africi je dosta misionara iz Grčke i Ruske pravoslavne crkve i većina je pokušavala da domoroce nauči svom jeziku i kulturi. "Tako nešto i ne pokušavam. Neka budu pravoslavci, ali sa svojom kulturom. Otuda se i sve molitve obavljaju na engleskom jeziku, a neke pesme iz Biblije oni pevaju na svom jeziku koji su počeli da me podučavaju".


"Ostale crkve i religije ih privlače uglavnom humanitarnom pomoću, ali ja za to niti imam novaca niti smatram da je ispravno. Otuda imamo osam lokacija u okolini Johanezburga gde držimo časove veronauke onima koji zaista iskreno pristupaju veri i slušaju reč Božju", objašnjava Pantelejmon i nevoljno priznaje da to čini i u onim kvartovima oko Johanesburga u koje beli čovek godinama nije kročio.

Sveštenici iz drugih pravoslavnih parohija se čude otkuda mi tolika hrabrost da držim veronauku u delovima grada u kojima cveta kriminal, a ubistva su svakodnevica, poput najopasnijeg kvarta Tembisa, ali do sada tamo nisam imao ni najmanji problem. Uvek sam se susretao sa blagodarnošću jednog ponosnog, ali jako siromašnog naroda.

 

Posledice aparthejda


Otac Pantelejmon kaže da se u Južnoj Africi i dalje osećaju jake posledice aparthejda koji je dugo vladao u ovoj zemlji, a da se crnci i dalje sa strahopoštovanjem odnose prema belcima. "Kada trebate nešto da im platite oni ispruže ne samo jednu, već obe ruke kako bi na taj način pokazali pokornost. Ništa ne vredi što ih molite da sa tim prestanu. Ne vredi".


Dok nam na laptopu pokazuje fotografije snimljene na sve četiri strane najstarijeg, crnog kontinenta, otac Pantelejmon se posebno zadržava na onima snimljenim na nedavno završenom Svetskom prvenstvu u fudbalu jer je, kako kaže, većina stanovnika Afrike tada prvi put čula za ime Srbije pošto znaju isključivo za Tita i Jugoslaviju.

 

Svi bili uz "Orlove"


Novokršteni pravoslavci - Zulu ratnici su zdušno navijali sa Srbiju, ali otac Pantelejmon sumnja da je bilo ko od njih bio na stadionu ili gledao prenose. "Jednostavno, karte su bile skupe, u rangu njihove mesečne plate, a sumnjam i da većina u domovima ima televizore. Međutim, na stadionu sam upoznao neke crnce koji su čak nosili naše majice i pevali srpske pesme, ali ne znam odakle su".

 


"Ne postoje tačni podaci koliko je Srba u Africi, ali ih bez sumnje ima u svim državama. Najbrojniji smo u Južnoj Africi i prema nekim procenama tamo nas je oko 10.000. Druženje tokom prvenstva bilo je fenomenalno jer su Srbi iz svih krajeva sveta posećivali našu crkvu, a pred utakmicu protiv Gane organizovano krenuli na stadion posle liturgije - priča otac Pantelejmon i dodaje da se malo razočarao u naše fudbalere, ali i kompletan stručni štab reprezentacije, jer ma kako se svi busali u grudi da su vernici i dobri Srbi, za većinu njih bio je važniji odlazak u zoološki vrt nego poseta jedinom srpskom pravoslavnom hramu na teritoriji cele Afrike!"

 

Četiri generacije emigranata

Naš sagovornik objašnjava da je u Africi četiri generacija srpskih emigranata.
"Prvi su, još u 18. veku došli Bokelji i oni koji su dolazili za zlatom i dijamantima. Krajem Drugog svetskog rata došli su uglavnom protivnici komunističkog režima, a sedamdesetih godina mahom zanatlije koje su s firmama iz Srbije gradili po celom kontinentu. Poslednja generacija je stigla s ratovima početkom devedesetih godina".


"Jedino su golman Vladimir Stojković i igrači Marko Pantelić i Danko Lazović dolazili u crkvu pre svake utakmice da se pomole Bogu. Žao mi je što su naši ljudi svakodnevno iščekivali dolazak naše reprezentaciju u crkvu kako bi ih pozdravili, ali njima je bila bitnija poseta zoo vrtu u Johanezburgu. Ne krivim nikoga, ali se iskreno nadam da se ovako nešto više neće ponoviti i da će, ma koja naša reprezentacija nastupala u inostranstvu, voditi računa o svojoj veri i znati gde su joj svetinje kako bi odatle i crpeli energiju", kaže arhimandrit Pantelejmon.

pošalji na:

Если путь откроется, "Трен. тетр. по мат-ке 3 кл Внетабличное умножение и деление Деление с остатком" все должно "Очарованный странник" измениться.

Снайпер, разумеется, ответил Чиун.

с отсутствующим видом "самые большие вклады" произнес Билл и стал "Гипюрное вязание и кружево" смотреть на книжные "Курсовое и дипломное проектирование" полки.

Отраженный от бетонного парапета "Черная книга" хлопок словно сдетонировал "Инквизитор Костер для инквизитора" под черепом Роберта Мейтланда.

Потом "Какого типа ваш ребенок" отвернулся от своего клиента и "ЕГЭ-2006 Русский язык 10 настоящих вариантов зад. для подгот. ед. гос. Экз. 2006" глубоко вздохнул с выражением "Темная сторона любви" отвращения на лице.

Как ты научилась льстить, Флоринда!

Komentari (3)
 • Vasojevic
  A brate primite katolicanstvo nemojte da vrijedjate nasu pravoslavnu vjeru prestavljajuci se kao pravoslavc.VASOJEVICI REPUBLIKA
 • Stefan
  Pojavila se priča da postoje crnogorski Srbi, bosanski Srbi, hrvatski Srbi i ko zna kakvi Srbi. U suštini je reč o jednom narodu – Srbima. Dva su osnovna pravca asimilacije srpskog naroda: prvi njegovo katoličenje i nasilno prevođenje sa pravoslavne na katoličku varijantu hrišćanske crkve i drugi prelaz na islam, kao religiju koju donose turski osvajači srpske srednjovjekovne države. Katolička crkva sa centrom u Vatikanu nastoji uporno i bez ikakvih skrupula da Srbe, gdje god bili na Balkanu, pokatoliči, naročito nakon raskola u hrišćanstvu početkom druge polovine XI vijeka. To je upravo doba nestajanja srpske države u Zeti i njenog obnavljanja pod Stevanom Nemanjom sa centrom u Podgorici. Rimski papa je nastojao krunisanjem srpskih vladara da ih pridobije za svoje potrebe, a sa njima i srpski narod. Kada mu to nije uspijevalo, kao u Bosni i Hercegovini, onda je slao čitave krstaške vojske da te “pagane”, “jeretike”, “bogumile”, “šizmatike” nasilno pokrsti po katoličkoj liniji. Imao je tu uspjeha, ali mnogi srpski vladari su mu se opirali koliko su mogli, kao bosanski ban Kulin, kralj Tvrtko Kotromanić itd. Sam Tvrtko se 1377. godine krunisao za bosanskog kralja u Mileševu, zadužbini Save Nemanjića čije su mošti Turci spalili u Beogradu na Vračaru.Tradicija nemanjićke države najviše se sačuvala u prostorima današnje Crne Gore. To je razumljivo, jer je najduže tu postojala. Stoga je i tako snažno nastojanje katolicizma da je upravo tu sasvim izbriše. Zato se od srpskog naroda u Crnoj Gori koji se najsnažnije odupro, kako katolicizmu tako i islamizaciji, nastoji stvoriti posebna nacija — crnogorska — kako bi se Srbi podjelom lakše uništili.Makedonci su hiljadu godina bili Južni Srbi samo se geografski prostor na kome su živeli nazivao vardarski deo Makedonije.1965 stvorena je i treća novokomponovana nacija „Muslimani“. Sve do popisa 1971 muslimani su se izjašnjavali kao Srbi – muslimanske veroispovesti jer su i poreklom Srbi, čiji maternji jezik Srpski a koji u doba okupacije Turaka pod raznim oblicima pritisaka prešli u islamsku veru. Neki kažu da su „Muslimani“ u Bosni poreklom Hrvati, mada na tim prostorima Hrvati nikada nisu živeli.Svemu ovome treba dodati da je najveći deo Dalmacije bio naseljen pravoslavnim Srbima ali da su pod snažnim pritiskom Vatikana, u ratnim vremenima i nasilno pokrštavani prešli u katoličku veru i danas ih smatraju Hrvatima.Današnji muslimani sa prostora bivše Jugoslavije u večini su slovenskog porekla.To je u nauci neosporno,mada ima i onih koji bi hteli da su bogumilskog porekla..Ne znaju ili neče da znaju,da su bogumili samo jedna hrisčanska jeres, moze se slobodno reči u pravoslavlju,a nikako jedan poseban bogumilski narod. Ako je veći dio bogumila došao iz Raške,oni samo mogu biti Srbi. Najstariji dokazi da su Srbi primili hrisčanstvo imamo oko 870.godine u imenu srpskog arhonta/vladara/ Petra,iz dinastije Klonimirovica,dok su Nemanjići/Rastko/ zaslužni za stvaranje SPC. Posle raskola,večina se okrenula pravoslavlju,ali je dio ostao i katolicima/Duklja,okolina Dubrovnika,Hum i Zahumlje/ ostao katolički i na kraju se “pretvorio” u Hrvate.Posle poraza Hrvata na Petrovoj Gori 1102. godine, Hrvatska kao država prestala je da postoji. Ona je, kao osvojena, potpala pod mađarsku vlast. Poslednjeg vladara svoje krvi, kralja Petra Svačića, lišili su slobode i predali Mađarima, te su ga oni obesili. Hrvatskaje osvojena a ne pridružena Ugarskoj kraljevini Personalnom unijom — samo jedna više provincija Dvojne mo...
 • Grujic
  E znate sta braćo Hrvati! Ne obracam se uredniku portala jer njemu ne vredi pisati jer to što radi je pokazatelj da nema K od kršćanstva ni S od slovenstva, a što se pravoslavlja tiče može slobodno dobiti priznanje od etiopske pravoslavne Crkve koja inače nije u opštenju ni sa jednom pomesnom pravoslavnom Crkvom tako da bi time samo dobio potvrdu svoje nekanoničnosti. A vama dragi Hrvati koji čitate ovaj sajt poručujem, budite to što hoćete,lepo je biti Hrvat, jer Hrvat je Sloven, a roditi se kao Sloven je divna stvar! Neće vam Srbi više iznositi povjesne činjenice,nema veze, budite vi svi Hrvati jer i živite u domovini Hrvatskoj. Nadam se da sada kada vam kažemo da nema onih koji su postali Hrvati od Srba katolika, da ćete prestati više da nas prozivate, napadate ili da se branite od toga. Bolje bi bilo,jer već je postalo neprirodno. Medju svim slovenskim narodima ste postali trn u oku,bilo da dođu kao turisti u Srbiju (Česi,Slovaci,Poljaci) ili neko od Srba da ode tamo samo čuješ -šta oni više hoće, dobili su šta su hteli i sad ako imaju iole slovenske svesti u sebi treba da žive normalno sa slovenskim susjedima.Ako ne mogu neka se okrenu već jednom od vas, sad ih bar ništa ne sprečava. E tako i mi u Srbiji mislimo, brate Hrvatski, ako ti toliko smetam svojim postojanjem ponasaj se kao da me nema, nemoj se opterecivati, jer i mi ovde više ne primećujemo vaše prozivke, sa svim slovenima možemo da pričamo a sa vama i dalje ne, pa idite više, smorili ste.
  ______________________________________________________________
  Poštovani gospodine Grujiću!
  Puno ste napisali ali niste ništa rekli. Ovdje nije animoziotet Hrvata prema vama Srbima u Srbiji, već prema posrbicima Hrvatima koji su svojevremeno pomoću Garašaninovih Načrtanija posrbilljeni i koji puno jedno stoljeće ratuju protiv svoje braće Hrvata, a za račun vas srbijanaca. Dakle, na djelu je opća desrbizacija Balkana, jer ste posrbljavali i Makedonce, Bugare, Vlahe,Crnogorce, Bosance, a napose Hrvate. Došlo je vrijeme da su se ljudi kojima je nametnut tuđi identitet (u ovom slučaju hrvatski pravoslavci) otrijeznili i progledali svojim očima. Ne žele više biti topovsko meso "čarapanima" i "gedžama". Sad su svoji na svome i imenuju se po svojoj želji kako im odgovara - vraćaju se svojim nacionalnim korjenima.
  Bog i Hrvati!
  Uredništvo
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg