Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas180
mod_vvisit_counterJučer478
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan1444
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec8181
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2614201

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Nije svaki Srbin pravoslavac PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 16
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Ponedjeljak, 27 Rujan 2010 18:29

Nije svaki Srbin pravoslavac

Poistovećivanja srpstva sa pravoslavljem je tursko nasleđe koje se duboko ukorenilo u srpsko društvo. Ali da ne mora biti tako govori i podatak da u Albaniji živi više od 500 srpskih porodica muslimanske i hrišćanske veroispovesti.

Pravoslavni vernici u svom hramu

 

Na poslednjem popisu stanovništva iz 2002. godine u Srbiji se oko 85 odsto građana izjasnilo da su pravoslavci, a kod većine naših sunarodnika srpstvo se vezuje za pravoslavlje, pa je po tim razmišljanjima Srbin samo onaj ko je pravoslavan.

 

 


Međutim, Srbi nisu bili, niti jesu, niti moraju biti isključivo pravoslavne veroispovesti, objašnjava protojerej-stavrofor Zoran Krstić, profesor kanonskog prava i hrišćanske sociologije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.


“Apsolutno poistovećivanje vere i nacije nam je ostalo kao tursko nasleđe. Hristos nas je iskupio Bogu iz svakog roda i jezika, naroda i plemena. Po svoj prirodi crkva ne deli ljude ni po kakvoj osnovi bilo nacionalnoj, bilo rasnoj, bilo starosnoj, bilo rodnoj, bilo klasnoj ili staleškoj. Ovakav karakter crkve ne podrazumeva potiranje i brisanje razlika između ljudi ili između naroda. Naprotiv, svaki čovek i svaki narod je prizvan da sa svojim specifičnim darovima uđe u crkvu”, ističe protojerej-stavrofor Zoran Krstić.


Otac Krstić ističe da je sloboda veroispovesti bitan faktor religioznosti i da Srbin može biti musliman ili budista, podjednako kao i ateista.


“U crkvu se ulazi i u njoj živi slobodnom voljom. Sloboda veroispovesti je preduslov svake zdrave religioznosti. To podrazumeva da ako Srbi po rođenju mogu da budu agnostici ili ateisti, na šta smo navikli, mogu isto tako svojim slobodnim opredeljenjem da postanu muslimani, budisti i slično. Pitanje da li su pojedinci ili grupe nekada u istoriji nasilno prevođeni u druge vere jeste pitanje greha i zločina tih drugih.

 

Ono što je za nas bitno jeste to da bezuslovno poštujemo verska opredeljenja naših bližnjih i onda kad se sa tom činjenicom ne slažemo. Pored zloupotrebe slobode veroispovesti, istorija poznaje i zloupotrebe crkve i hrišćanstva u nacionalne i političke svrhe. Svaka nacija može da nađe svoje mesto u crkvi, ali crkva nije sluškinja nijedne nacije niti je Hristos bilo čiji plemenski bog.

 

Zloupotreba ovakve vrste je naročito bilo tokom 19. i 20. veka u periodu stvaranja nacionalnih država na Balkanu kada su mlade i nestabilne nacionalne države koristile pravoslavlje za unutrašnju integraciju stanovništva, ali i za spoljašnju konfrontaciju, pa čak i prema istovernoj, pravoslavnoj braći, ističući prvo nacionalni pa tek onda pravoslavni identitet”, kaže otac Zoran.

 

Najpoznatiji Srbin muslimanske veroispovesti je pisac iz Tuzle Meša Selimović

 

Kada bismo se, na primer, vodili tezom da su Srbi isključivo pravoslavci, odrekli bismo se i dela naše istorije. Nešto više od 20.000 Srba katolika živelo je u Dalmaciji i Boki u 19. veku, najviše u Dubrovniku, Splitu i Zadru, a njihov uticaj bio je znatno veći od udela u ukupnom stanovništvu, koji je činio između tri i četiri odsto, objašnjava istoričar Čedomir Antić. On ističe da su mnogi srpski srednjevekovni krajevi u primorju bili u određenim razdobljima katolički, kao i da su brojni naši vladari bili katolici.


“Srbi katolici su bili politički Srbi. Njihova porodična tradicija je bila katolička. To je išlo dotle da je austrougarski podanik, katolik Lujo Bakotić, a ne neki pravoslavni vladika, pregovarao o konkordatu sa Vatikanom u ime Kraljevine Srbije. Pero Budmani, filolog, rođeni Splićanin, iz revolvera je pucao na učesnike pogromaških demonstracija protiv Srbije koje su usledile posle Sarajevskog atentata 1914. Godine”, navodi Antić primere iz istorije.


Srbi muslimani jesu ili bi mogli biti pripadnici srpskog naroda koji su u određenom trenutku primili islam, ističe orijentalista Darko Tanasković, dodajući da je tokom viševekovne osmanske vladavine na Balkanu priličan broj Srba, odnosno slovenskog stanovništva za koje se s razlogom može pretpostaviti da je bilo srpsko, prešao na islam.


“U periodu stvaranja modernih nacija za naš prostor je ključni kriterijum za nacionalno razdvajanje etnički i jezički bliskih i srodnih narodnosnih grupa postala verska pripadnost. Zbog toga je gotovo potpuno ukinuta mogućnost da Srbi budu, kako je govorio još Vuk Karadžić, ‘svih triju zakona’, što je umnogome suzilo opseg srpskog nacionalnog (samo)određivanja.

 

Neretko i protivno osećanju Srba muslimanske vere, jedinim prirodnim stanjem smatralo se, i smatra se, da Srbi mogu biti isključivo pravoslavni, a danas, naravno i ateisti, ali s pravoslavnom tradicijom. Srbi muslimani su, tako, usmereni ka nacionalnom identifikovanju sa svojom verskom pripadnošću, odnosno ulivanju u naciotvorni proces čiji je konačni izraz bošnjačka nacija. Mnogi pojedinci koji su religijski ili kulturno-tradicijski bili muslimani, nacionalno su se osećali Srbima, a neki istaknuti su to i u novije vreme javno iskazivali.

 

Statistički, a i politički, to je, međutim, bilo irelevantno, a često je doživljavano i kao provokacija i narušavanje utvrđenog poretka stvari, ma koliko ljudski bilo autentično. Srba muslimana danas kao društveno institucionalizovane skupine nema”, ističe Tanasković i dodaje da upravo ta činjenica čini vest o “Srbima muslimanima“ iz okoline grada Fijere u Albaniji interesantnom.

Я не знаю, как "кровосток гантели скачать"вам двоим удалось доставить их всех сюда, но я "Животные Disney № 1202 Раскрась, наклей, отгадай!"вас благодарю за это.

Ну что ты, папочка, конечно, нет.

Странное поведение "новинка музыка мр3 скачать"и поступки мулата, то, что он "Дом образцового содержания"снял жерди и оставил свободный пролом, и "Национальная платежная система. Структура, технологии, регулирование. Международный опыт"то, что он постоянно оглядывался назад, вот доказательства того, что "Метро 2034"он знал, кто следует за ним.

После графа он "скачать песни из мультфильмом"не доверял никому.

Можно бы "Настенная патч панель"и избавиться от обоих, но тогда придется идти напролом, а это слишком "Внешняя угроза: Второй шанс"опасно.

В течение десяти "баста гуф моя игра скачать"лет я только и слышал от вас, что секретность, секретность и еще раз секретность.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg