Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas160
mod_vvisit_counterJučer373
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan533
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec7270
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2613290

Trenutno na stranici: 5
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
MALI HRVATSKI DUHOVNO-KULTURNI CENTAR S CRKVOM NA BLEIBURG PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 7
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Utorak, 19 Listopad 2010 12:54
Poštovani primatelji ovog pisma!
Šaljem vam svima ovo pismo od našeg supervrijednoga polyhistora  fra Šite Ćorića, da se strpite sa svojim novčanim i drugim darovima za prijedlog Projekta Bleiburg, dok za njega ne dade zeleno svjetlo HBK.
Ovom prilikom skrećem pozornost braći Bošnjacima i hrvatskim muslimanima da se uključe u fra Šitin Projekt Bleiburg jer su uz Hrvate katolike oni bili najveće žrtve genocida od komunističkih partizana i njihovih fašističkih saveznika srbskih četnika. Zato šaljem ovo pismo velikom domoljubu BiH i Hrvatske, znanstveniku i pjesniku, Prof. Dr. Asafu Durakoviću.
Završavam s najljepšim hrvatskim pozdravima i prilažem pismo od našeg fra Šite.
Dragan Hazler


Dragi Dragane,
Opet si prvi, ovaj put sa svojim darom za ovu ideju. Veeeelika Ti hvala na potpori i Tvome javnome obrazloženju ideje. Naravno, malo ćemo pričekati da hrvatski biskupi krenu s ovim ostvarenjem. Nadam se da se to neće otegnuti, mada bi - dok se ideja razrađuje  i postavlja na organizacijske noge - mogli otvoriti pri HBK konto isključvo za ovu namjenu.
Sve ti lijepo uvijek od srca želim,
Šito

Odjek slijedi iza ovog velevrijednog prijedloga fra Šite Ćorića

 

 

Jedan javni prijedlog HSK-a

 

 

MALI  HRVATSKI  DUHOVNO-KULTURNI

 

  CENTAR

 

S  CRKVOM  NA  BLEIBURGU

 

 

Na tragu spomena koji su hrvatski prognanici i preživjeli, pojedinci Bleiburga i Križnog puta čuvali u Austriji od završetka Drugog svjetskog rata, ali i u duhu onoga što smo u ime Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) davno potakli kao i onoga što je dosad tamo učinjeno, dolazimo s prijedlogom koji bi trebao voditi prema upotpunjenju i završetku izgradnje spomen-obilježja na Bleiburgu.

 

Kad već imamo na Bleiburgu dobar vlastiti komad zemlje, držimo da bi tu još trebalo

a)      izgraditi jednostavne prostore za prikladan prijem posjetitelja i/ili hodočasnika, te

b)      ako se nakon temeljitog promišljanja učini potrebnim, osigurati boravak za par osoba, među njima i jednoga svećenika, a koje bi bile na raspolaganju za duhovno-kulturne potrebe posjetiteljima i/ili hodočasnicima.

 

Stoga smatramo nužnim da se počne s ostvarenjem ovoga projekta, primjerice, s imenovanjem stručnjaka koji bi odmah počeli oblikovati sadržaj „Malog hrvatskog duhovno-kulturnog centra s crkvom na Bleiburgu“. On bi uz skromnu multifunkcionalnu crkvu, mogao uključiti, ako se pokaže potrebnim, i stan za par osoba, koje bi tu stanovale ili često tamo dolazile, neku vrstu dvorane (odmorište, prismok i sl.) barem za dva-tri autobusa posjetitelja, pa višenamjenski muzejsko-izložbeni prostor, te higijenske prostorije.

 

Zapravo ono, što je ovakvom jednom susretištu potrebito, bez pretjerivanja s građevinskim prostorom, imajući u vidu da će to trebati uzdržavati. Vjerujemo, da bi se uvijek našlo u našoj Crkvi i narodu par prikladnih osoba koje bi se mogle na jedno vrijeme obvezati svojim boravkom, molitvom i nazočnošću podgrijavati „vječnu vatru“ na Bleiburgu i biti na usluzi posjetiteljima. Crkva bi mogla biti posvećena, primjerice, Gospi tješiteljici, Kraljici mira, žalosnoj Gospi ili sl.

 

Kad bi se tako nešto osiguralo, sigurno bi tu preko cijele godine ili u određeno dogovoreno  vrijeme  dolazili posjetitelji, od raznoraznih skupina odraslih do ministranata, krizmanika i ostale školske djece, koje bi tu trebalo s onim najosnovnijim dočekati i primiti.

 

Nije lako doći ni na samu ideju za nešto, ali ovdje je najvažnije da iza ovoga projekta stane netko s moralnim i duhovnim autoritetom pred  cijelim našim narodom. Kako je nekoliko časnih hrvatskih emigranata koji simbolično čine „Počasni Bleiburški vod“ već prešlo 80-tu godinu života, a hrvatske državne vlasti očito nisu na rečenoj razini, ipak bi - među svim našim slabima – najbolje bilo da, uz sve moguće prigovore, ovaj crkveno-nacionalni „projekt“ povedu hrvatski biskupi (HBK i BKBiH), naravno, uz dogovor i sudioništvo odgovarajućih hrvatskih državnih ustanova.

 

U tom slučaju mislimo da ne bi zapelo na financiranju ovoga projekta. Pod vodstvom naših biskupa mislimo da bi malo koja hrvatska župa i misija u domovini i u hrvatskom izvandomovinstvu  sa svojim vjernicima odbila svoju pomoć. Bilo bi tu darova pojedinaca i  sponzora, a što osjećamo među članovima HSK-a koji  djeluje u više od tridesetak država svijeta. Osim toga, ne bi to trebao biti „projekt“ samo Hrvata vjernika!

 

Uz to, gradnja nipošto ne bi smjela spadati u skupe crkveno-nacionalne objekte, već vidno skromna i praktična, odvijala bi se bez pritiska žurbe i u vremenskom ritmu stvarnih mogućnosti dobročinitelja i mogućih donatora. Njome se nikoga ne bi smjelo optereti, posebice ne u ovim vremenima krize i još važnijih potreba našega naroda, primjerice, iskorjenjivanja siromaštva u HR i BiH.

 

Nadalje, ovo mjesto bi moglo imati za posjetitelje i/ili hodočasnike, između ostalog,  dvije važne dimenzije. Na jednoj strani, bilo bi to mjesto mira, molitve, pijeteta, čuvanja uspomene, središnje mjesto posjeta i/ili hodočašća svim hrvatskim žrtvama Bleiburga i Križnog puta. Na drugoj strani, bilo bi to mjesto brige, promišljanja i molitve za pravedni mir i blagostanje među ljudima i narodima na ovom našem planetu, za sve žrtve svirepih progonstva i nepravdi, a kojih uvijek ima i, nažalost, još će ih dugo biti.

 

O ovome sam osobno razgovarao s nekoliko hrvatskih biskupa i jedan bi se vrlo rado sam angažirao na ostvarivanju ovoga cilja. Ali eto, dobro bi bilo čuti o ovome prijedlogu i glas javnosti, pa radi toga ovo najprije javno pred nju i iznosimo.

 

Fra Šimun Šito Ćorić,

glasnogovornik Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK)

sito.coric(et)gmx.net

 

Solothurn, 7. listopada 2010

 

.....................................................................................................................................................

 

 

Moj odjek na ovaj velevrijedni prijedlog fra Šite Ćorića

 

 

Dragi i štovani fra Šito!

 

Kao često, tako i u ovome prijedlogu predstavio si se u svima oblicima vrijednima poštivanja, slijeda u svemu predloženome, podržke i aktivnoga sudioništva.

 

Izostavio si samo dopisati namjenski bankovni račun ili broj Postcheka, na kojega se može slati novac za Projekt Bleiburg s Crkvom posvećenoj Gospi tješiteljici, Kraljici mira, žalosnoj Gospi ili sl.

 

Mislim da bi u posveti Crkve trebalo ukomponirati: "Svima palim i umrlim Hrvatima u vjekovnoj obrani svoje domovine ili sličan slogan.

 

 

Iako sam umirovljenik, uskoro nastupam u 82. godinu ja se odmah odazivam svojim prvim novčanim prilogom od CHF 500 za Projekt Bleiburg s Crkvom posvećenoj Gospi tješiteljici, Kraljici mira, žalosnoj Gospi ili sl. prema Tvome odlično zamišljenome prijedlogu.

 

 

Dakle, molim Te, vrijedni, neumorni i poštovani fra Šito, da objaviš namjenski račun za sve donatore, na kojeg šaljem odmah najavljeni iznos i povremeno ću nastaviti sa slanjem svojih priloga za ovo potrebno djelo, koje si predložio i za njega se zalažeš.

Možeš računati i na svaku moju, za moje godine moguću suradnju na Tvome prdloženom Projektu Bleiburg s Crkvom posvećenoj Gospi tješiteljici, Kraljici mira, žalosnoj Gospi ili sl.

 

 

Imam iskustva na tome polju rada

 

Na polju dosadašnjih sadržaja Hrvatskog spomenobilježja imam dosta iskustva u domovini i u dijaspori. U hrvatskome spomenobilježju Bleiburg sudjelovao sam novčano u kupovini zemljišta, u prilozima za izgradnju postojećih spomenobilježja, u članstvu Hrvatskog kulturnog društva Bleiburg, odnosno u Počastnom Bleiburg-škom vodu (PBV). Dobitnik sam srebrne i zlatne plakete PBV-a, koje sam voljan darovati za buduću muzejsku zbirku.

U domovini sam uključen u razne uloge veterana Hrvatskog domobrana. Uz ostalo predsjednik sam Županijskog odbora Hrvatskog domobrana u Karlovcu. Podigao sam brojna spomenobilježja zaslužnim Hrvatima, uključujući i vitezu Juri Francetiću, u Slunju.

Molim da se ovo ne shvati kao samohvala, nego kao informacija, kao podstrek još živim hrvatskim ratnicima da daruju svoje trofeje u predviđeni muzej i ujedno podstrek mađim Hrvaticama i Hrvatima na svestrtano sudioništvo na Projektu Bleiburg s Crkvom posvećenoj Gospi tješiteljici, Kraljici mira, žalosnoj Gospi ili sl. kao si to Ti neumorni i vrijedni, fra Šito predložio.

Ne ću ulaziti u razčlandbu Tvoga prijedlog-pisma pa sam ga umjesto toga priložio izpred moga pisma, da ga pročita svaka Hrvatica i svaki Hrvat, kome ću poslati Tvoje pismo i moj odjek na njega.

 

 

Umjesto razčlandbe Tvoga prijedloga, što može činiti iz gornjeg pisma svaka Hrvatica i Hrvat po svome nahođenju i svojoj savjesti, evo još nekoliko informacija, prijedloga i spoznaja iz osobnog izkustva, koji mogu na ovaj ili onaj način pomoći u realizaciji projekta Bleiburg...

 

 

Suradništvo s našim europskim i austrijskim prijateljima

 

Hrvatski Bleiburg-ški Vod i Udruga ratnih veterana HRVATSKI DOMOBRAN su ne samo prijateljski, nego i članski povezani s EUROMIL-om (Europski savez ratnih veterana) i Austrijskim savezom veterana, koji djeluje u Koruškoj (gdje je i Bleiburg) pod naslovom:

OESTERREISCHER KAMERADSCHAFTSBUND

 

K a m e r a d s c h a f t

 

Feldmarschall Radetzky Kärnten

 

Herrn Präsident Mag. Peter-E. HENSCHKE

 

Kinderstrasse 5

 

A-9073  K L A G E N F U R T

 

Na toj adresi su naši najbolji prijatelji glede Bleiburga i inače. Veterani ovog Kameradschaft-a sudjeluju s PBV-om u svima komemoracijama na Bleiburgu, a mi Hrvatski domobrani im uzvraćemo na komemoraciji u Crkvi palim ratnicima na brdu pored Klagenfurta.

 

 

 

Osobno sam stalni član EUROMIL-a kao zastupnik Urv. Hrvatskog domobrana i član sam kao i nerazdvojivi prijatelj u Kameradschaft-u Feldmarschall Radetzky Kärnten. Ova prijateljska Udruga s njenim predsjednikom, mojim osobnim prijateljem Mag. Peter-om E. HENSCHKE-om će nam uvijek pripomoći u rješavanju svih pitanja u svezi sa Šitinim veleprojektom: Crkvom posvećenoj Gospi tješiteljici, Kraljici mira, žalosnoj Gospi ili sl.

 

 

 

Ovo sam napisao radi ohrabrenja i znanja, da nismo sami: S nama je BOG i uz nas su naši prijatelji. Dok smo u takvom savezu, uvijek ćemo uspjeti u svakom dobrom podhvatu.

 

Sve Hrvatice i Hrvati pozvani su i uvjeren sam da će se brojni, napose oni najdomoljubniji odazvati suradnji u ovome velebnom projetu, kojeg je predložio i stoji izpred njega naš, po svima uzorima poznati fra Šito Ćorić. Bravo fra  Šito i hvala Ti za ovaj velebni projekt!

 

 

 

Uz najljepše kršćanske i hrvatske pozdrave, preporučam se za svaku moguću suradnju!

 

Mr.sci. Dragan Hazler, domobranski saniteski častnik HV u pričuvi, i u svima drugim ulogama za Hrvatsku

 

Basel, 14. listopada 2010.

Скажите, пожалуйста,-заметил "Защитник виндовс скачать"про себя Швейк, с интересом следя за событиями дня.

Я тоже был в такой "Скачать игра для nokia c5 00"команде, а когда мы "Скачать книгу олифер компьютерные сети"пришли в одно село в Милевском районе, я все "Скачать красивую инструментальную музыку"перепутал и объявил сельскому старосте, что владелец собаки, которая ночью "Как крякнуть фотошоп"залает, будет уничтожен по стратегическим соображениям.

Когда несколько лет тому назад я "Скачать оперу мини для телефона нокиа"отбывал военную службу, в нашем полку случалось еще хуже.

Пожалуй, "Скачать игру домашняя рыбалка бесплатно"Снежок и задрожал бы под этим взглядом, да, к счастью, не "Скачать 50 cent dj profy mahsun belal"успел его заметить.

С берега казалось, что они "Winrar на русском"плывут чуть ли не рядом с "Мануал форд фокус 2"беглецом и в любой момент могут его схватить.

Он совсем не был похож на хозяина.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg