Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas167
mod_vvisit_counterJučer783
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan167
mod_vvisit_counterProšli Tjedan5016
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9612
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15867
mod_vvisit_counterUkupno2586724

Trenutno na stranici: 11
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Raspada vaskolikog srpskog pravoslavlja - Artemije služio liturgiju na Kosmetu -( II. dio) PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 1
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Petak, 19 Studeni 2010 10:52

 

Artemije služio liturgiju na Kosmetu

Umirovljeni vladika Srpske pravoslavne crkve Artemije sa oko 50 monaha služio je jutros liturgiju u trpezariji manastira Duboki potok pošto je iguman Romilo dobio naređenje da ne sme da otključa crkvu. Liturgiji je prisustvovao stotinak vernika koji su stigli tokom noći i jutros.

Vladika Artemije (foto: arhiva)

Kako saznaju Vesti-online u Dubokom potoku se noćas nije spavalo jer je jutros u četiri sata počelo jutrenje, a posle toga liturgija, sve po manastirskom tipiku.

 

Liturgija je jutros služena u manastirskoj trpezariji pošto je iguman Romilo odbio da otključa crkvu, pravdajući se da je dobio takvo naređenje.

 

 

Noćas i rano jutros, kada se dolazilo u Duboki potok, monaštvo koje je krenulo iz centralnog dela Srbije i do pola sata je zadržavano na admonistrativnom prelazu. I srpski i albanski policajci ispitivali su ih kuda i zašto idu, što ranije bila praksa kada je reč o ljudima u mantijama.

 

U manastiru Duboki potok jutros su se pojavili i neki od monaha i sveštenika koji su ostali u eparhiji raško-prizrenskoj. Takođe, veliki broj vernika koji žive u tom delu KiM od noćas se nalazi u manastiru i oko njega uz obrazloženje "da brinu za bezbednost" vladike Artemija i njegovih monaha.

 

Kako nezvanično saznajemo, od kako se pronela vest da je episkop lipljanski Teodosije izabran za novog episkopa eparhije raško-prizrenske mnogi monasi koji su za vreme privremene uprave opstajali počeli su da se pakuju.

 

Umirovljeni episkop raško-prizrenski Artemije stigao je sinoć, nešto pre 22 sata, na Kosovo i Metohiju, sa nekolicinom monaha koji su bili u njegovoj pratnji. Čim je stigao u manastir Duboki potok Artemije je najavio da će danas u ovom manastiru služiti jutarnju liturgiju.

 

 

Monasi manastira Crna reka poslali su tokom noći saopštenje u kojem optužuju patrijarha Irineja i Sinod za pravljenej raskola u SPC. Prenosimo vam ga u celini.

 

Patrijarh i Sinodalci proizveli raskol u SPC


Vinovnici raskola razotkrili sebe
Pored živog Episkopa raško-prizrenskog određen preljubnik

Dugotrajni već napor na stvaranju raskola u Srpskoj Crkvi od strane Patrijarha Irineja i Sinodalaca (kao i njihovih istomišljenika među Episkopima), danas je urodio plodom. Današnjim proglašenjem tobožnjeg Episkopa raško-prizrenskog, pored živog kanonskog Episkopa raško-prizrenskog Artemija, ostvarila se njihova davnašnja namera i želja, stvoren je raskol u SPC. Tim činom su se i oni svrstali među raskolnike, ne ni tako malobrojne u istoriji Crkve.

 

Praksa koja je izričito zabranjena kanonskim ustrojstvom Crkve, da se pored živog nadležnog Episkopa imenuje drugi, danas je primenjena u Srpskoj Crkvi. To je bio najsigurniji način tvorcima raskola da dostignu ostvarenje svoga cilja.

 

Tim činom Patrijarh je za samo nekoliko meseci nakon svoga izbora uspeo da stvori raskol u Crkvi - to nije uspelo čak ni njegovom prethodniku Patrijarhu Germanu, koji je kao poslušnik Brozovog režima za vreme svoga mandata proizveo dva raskola, Makedonski i Američki, ali ne takvom brzinom.


Stvaranje raskola ni mučenička krv ne može oprati, svedoči samosvest Crkve, te su stoga i današnji raskolnici zapravo dostojni svakog žaljenja, jer su upali u ponor iz koga nema spasenja. Njihova imena ostaće crnim slovima upisana u istoriji.

 

Na taj način vinovnici raskola, Patrijarh i Sinodalci - Irinej Bulović, Amfilohije Radović, Grigorije Durić, Fotije Sladojević, nezaobilazno i Atanasije Jevtić (svakako i njihovi pomagači među Episkopima), i formalno su otpali od životvornog tela Crkve. Mnogobrojna i dosadašnja njihova dela vodila su ka raskolu i stvarala su raskol, ali je današnjim činom ta tragična stvarnost i formalizovana.

 

Ličnost koja je proglašena za tobožnjeg Episkopa raško-prizrenskog osim mnogih drugih tereta na taj način na sebe je preuzela još jedan veliki greh - postala je preljubnik i bludnik (u duhovnom smislu). Ko će sa preljubnikom sutra imati opštenje i ko će rizikovati da sa njim zajedničari u prokletstvu koje je preuzeo, ostaje da se vidi.

 

Izražavajući istinsku žalost zbog nove rane koja se nanosi telu Srpske Crkve, žaleći i nove raskolnike koji ovim činom nasleđuju večnu pogibao, apelujemo na Srbe, u državi Srbiji i van nje, da se mole Ustrojitelju Crkve kako bi ova najnovija duboka rana bila što pre zalečena, na način kako nas uči Sveto Predanje, i kako je to već mnogo puta do sada potvrđeno i ukazano od strane Svetih Otaca.

 

 

Uskoro još informacija.

Prijavite se ako želite da budete obavešteni o izmenama.
Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg