Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas86
mod_vvisit_counterJučer413
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan872
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec7609
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2613629

Trenutno na stranici: 10
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
SRBIJA: IPAK RASKOL U SRPSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 22
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Srijeda, 01 Prosinac 2010 19:33
PRENOSIMO........

sa zadovoljstvom prenosimo sva izvješća o događanjima u SPC u Srbiji, i to ne zato da bi se miješali u njihove unutarnje vjerske trzavice, već zato što svakim danom dobivamo sve više ovakovih izvješća o raskolu unutar SPC i to zbog ničega drugoga doli zbog napada velikog dijela srpskog radikalnog svećenstva na EKUMENU. Na  zbližavanje dviju sestrinskih crkava Katolika i Pravoslavaca.

Mi iz HPC - koji smo tek u osnutku, svim silnicama se zalažemo za Ekumenu i za što skorije ujedinjenje svih kršćana na ovim balkanskim prostorima.  Svima nam je poznato da su i svi ratovi u zadnjem stoljeću nastali na Balkanu upravo zbog vjerskih netolerancija između dviju sestrinskih crkava Katolika i Pravoslavaca i to ponajviše zbog srpskog radikalizma i osvajačkih namjera tuđih zemalja u okruženju Srbije. Uz veliku podršku SPC to je srpskim vlastodršcima često puta polazilo za rukom.

Nu, kako je došlo neko drugo vrijeme - vrijeme kada agresori moraju polagati račune i vraćati drugima ono što su im silom oteli  crkvenim šovinistima. Očito je da "trojstvo" u poimanju svetosavlja-srboslavlja i istinskog Hršćanskog Pravoslavlja se moralo raspasti, a time svakako i otete teritorije koje su nasilno otete susjedima, vraćene su narodima kojima su  vjekovima pripadale.

Ujedno, ovo je još jedno, u nizu drugih, upozorenje našim tzv. Srbima u RH da im je krajnje vrijeme da shvate ozbiljnost svekolike srpske politike i njihovog klera, te da se ujedinjuju u Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu, jer tu je njihovo ishodište i temelj gdje se trebaju i Bogu obraćati.

Orite svoju zemlju.
Site' svoje sjeme, 
Molite Boga  za kišu da vam vaše polje navodnjava,
a ne tamo neko u tuđoj  zemlji,
kojoj ne pripadate niti ste ikada pripadali.
Budite svoji na svome!   
Ipak, više od ovoga naći ćete u tekstu koji slijedi.
Urednik.
****************************************************************************************

Vesti - Srbija - Ipak raskol Šumadijska SPC
dika Artemije sa grupom odbeglih monaha iz Raško-prizrenske eparhije može zadati raskolnički udarac Srpskoj pravoslavnoj crkvi, poput onog Dionisijevog iz 1963. godine? Ovo pitanje, doskora odbacivano i od bivšeg vladike, ali i u samoj Patrijaršiji, nametnulo se nakon nedeljne liturgije koju je raščinjeni episkop služio u šumadijskom selu Ljuljaci pred oko 1.000 vernika! Da li je ovakav odziv vernika dovoljan da se osnuje "istinska Svetosavka crkva" kako je navodno preko pisma svojim protivnicima u Crkvi nedavno zapretio optuženi vladika?

Gde je istina: Artemije Radosavljević

Autor knjige "Istina o slučaju vladike Artemije" Zoran Čvorović kaže da se sadašnji jaz može prevazići ako se ponovo uspostavi kanonski poredak Crkve, čije je narušavanje započeto u februaru kada je episkopu Artemiju oduzeta eparhija.

 


- Vladici treba da bude omogućeno fer i na kanonima zasnovano suđenje i to u svojstvu episkopa raško-prizrenskog. Ako te mudrosti ne bude, onda se plašim da može doći do dve stvari.

 

Prvo da vladike koje su ga raščinile nastave sa narušavanjem kanona, a pojedinci i sa narušavanjem dogme i tako da odstupe i od samog bića SPC.

 

 

Na drugoj strani postoji opasnost da progonjeni zbeg, vladika Artemije i rašk-prizrensko monaštvo, ne izdrže u borbi za očuvanje kanona pravoslavne crkve i da zapadnu u iskušenje koje mi olako kvalifikujemo kao raskol. Nadam se da do toga neće doći - kaže Čvorović za "Vesti".


Analitičar religije Mirko Đorđević kaže da je za sada izvesno da Artemija podržavaju šestorica episkopa i oko 90 monaha, ali da niko ne može sa sigurnošću da kaže koliku podršku uživa među vernicima.


- Sada postoje dve eparhije raško-prizrenske, od kojih je jedna legalna i priznata, a druga deluje u egzilu. One potvrđuju da je unutar SPC došlo do raskola, što je veliki udarac za vrh Crkve, ali i za patrijarha Irineja. Jedinstvo Crkve je ugroženo, a Artemije kao glavni razlog navodi ekumenizam - smatra Đorđević.

 

Crkva potčinjena državi

 

Čvorović je uveren da će zbog namera međunardne zajednice, i pre svega Rimokatoličke kurije, doći vreme kada će mnogi Srbi, po uzoru na vladiku i monahe, morati da brane kanone svoje crkve jer su oni jemstvo za očuvanje svetosavlja.


- Ako se nastavi tim putem, Crkva će biti potpuno potčinjena državi, a onda će ideološki stavovi vladajućih koalicija biti i stavovi Sabora i Sinoda. Tako se može desiti da Crkva podrži ili prećuti i ne iskaže svoj stav o evropskim integracijama ili o homoseksualizmu i drugim pitanjima koja su bitna za savremenog pravoslavnog hrišćanina - upozorava sagovornik "Vesti".


U kom pravcu bi mogla da se odvija ideologija raščinjenog vladike neki naziru i u Artemijevom obraćanju vernicima, posle služenja liturgije, i pored toga što mu je Sinod zabranio činodejstvovanja.


- Mnogi vetrovi su krenuli da ugase kandilo vere u dušama našim, najopasniji vetar jeste takozvani ekumenizam, nastojanje da se sjedini ono što se ne može sjediniti. Istina i laž, Bog i đavo, svetlost i tama nemaju ništa zajedničko. Ne može se krivoverje sjediniti sa pravoverjem. Kad sipamo vodu u vino onda to nije vino već bevanda.

 

Mi ne možemo dozvoliti da razni i nepozvani u naše pravoslavno vino sipaju vodu. Ne mogu ni patrijarsi ni vladike uneti nešto novo u veru, jer je narod čuvar naše prave vere - zborio je Artemije u nedelju.

Ostavio hram onima kojima treba


Kako su se raščinjeni vladika i njegovi sledbenici monasi našli u hramu svetog Jovana Preteče u selu Ljuljaci, u knićkoj opštini, još je jedna neobična priča koja pojedinim vernicima potvrđuje postojanje "Božje ruke" u slučaju Artemija.

Hram svetog Jovana Preteče u selu Ljuljaci

Crkva je zadužbina pokojnog prote Tomislava Markovića, koji je veći deo života proveo u Nemačkoj i Engleskoj, gde je radio i kao vojni sveštenik u britanskoj armiji za pravoslavne vojnike.

 

Zadužbinu je podigao na imanju svog dede, ali je posle njegove smrti (2004) namera zadužbinara da crkva bude metoh manastira Vraćevšnice, ostala neostvarena.

 

Navodno, zbog testamenta. Prota Toma je, naime, sve ostavio narodu Eparhije žičke, ali ne i "raskalašnoj vlasti", kako državnoj tako i crkvenoj.

 

Priča se da je na primedbu nemačkog notara da je to suviše neodređen naslednik, prota uzvratio: "Celog života sam bogu služio i on će najbolje znati kome će ovo zdanje najviše trebati".


Ovakav testament je razljutio nadležnog vladiku žičkog Hrizostoma, pa je monahinjama zabranio da dolaze, rešen da crkvu osudi na propadanje. Sve do nedelje, kada je vladika Artemija sa monasima ponovo oživeo hram, veruju njegovi sledbenici.

 

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg