Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas168
mod_vvisit_counterJučer783
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan168
mod_vvisit_counterProšli Tjedan5016
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9613
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15867
mod_vvisit_counterUkupno2586725

Trenutno na stranici: 11
0 198.143.37.145
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Sv. Tajne PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 22
LošeOdlično 
HPZ - Pravoslavni nauk
Urednik Administrator   
Utorak, 14 Prosinac 2010 20:18

Sv. Tajne

Neizostavni elemenat pravoslavlja jesu, bez sumnje, sv.Tajne, ili, kako bi rimokatolici rekli, sakramenti. Kada govorimo o Tajnama, prosječnom kršćaninu na pamet često padaju razne stvari: nerazumljivi obredi, tradicionalni rituali kojima ne vidimo smisla, novčani prilozi koje „popovi“ ubiru uz njih..međutim, sv.Tajne su neizostavni dio kršćanstva, ključni način na koji Bog djeluje u životu svakog kršćanina, pa tako i hrvatskog pravoslavca.

Koji je smisao i cilj Tajni? Ponajprije, treba reći da su one izviru iz djelovanja našega Gospoda Isusa Hrista. Naš Gospod jest utjelovljeni Bog ovdje na Zemlji, možemo reći, Hrist jest vidljivi znak nevidljivog Božjeg djelovanja ovdje na Zemlji. Ovo je zapravo klasična definicija Tajni primjenjena na Hrista Gospoda. U ovome izgubljenome svijetu, Bog se pojavio u obliku čovjeka, i pokazao se živim i djelotvornim, kroz propovijed, navještanje Evanđelja, iscjeljenja, istjerivanja demona..On sam jest glavna sv.Tajna kršćanstva, pravoslavnog kršćanstva. Svoje djelovanje on je nastavio kroz Crkvu, osobito kroz svećenstvo, koja zapravo nastavlja Njegovo djelo na Zemlji. Ova djela, koja je ustanovio Hrist, a nastavila sv.Crkva, iskristalizirala su se kao sv.Tajne. One su, dakle, vidljivi znakovi, kroz koje nevidljiva Božja blagodat ulazi u ljude, i uistinu ih preobražava na Božju sliku, i pomaže im u životu.

Koliko ima sv.Tajni? Klasični broj od 7 Tajni (sakramenata), preuzet je iz rimokatoličke teologije, i nije izvoran. Naime, ni Hrist, ni rana Crkva, nisu definirale Tajne, niti im odredili broj, već kroz povijest nailazimo na razne popise i na Istoku i na Zapadu. Općenito je opasno sv.Tajne izuzimati iz redovnog bogoslužnog života Crkve, jer je ne samo svaki crkveni bogoslužni čin, već i svaka dobra riječ i djelo kršćaninovo, vidljivi znak nevidljive Božje blagodati za onoga koji ga sluša. Međutim, držeći se općeprihvaćenog reda, ustaljenog i na Istoku i na Zapadu, i mi hrvatski pravoslavci imamo sedam sv.Tajni.

Broj 7 je inače sveti broj, broj punine i savršenstva. U njemu se sastaju broj 3, broj božanstva (sv.Trojica), i broj 4, broj Zemlje (4 strane svijeta, 4 praelementa). On je dakle, savršeni broj u kojem se spajaju nebesko i zemaljsko, i zato broj Hrista, u kojem se spajaju Nebo i Zemlja. Ovime se želi naznačiti kako u centru svake sv.Tajne stoji Hrist Gospod, koji preko nje osobno zahvaća u život Crkve i kršćanina. Sv.Tajne u užem smislu su: krštenje, miropomazanje, euharistija, ispovijed, eleopomazanje, svećeništvo i ženidba. Međutim, kao što smo rekli, sve u sv.Crkvi, jest Tajna, i sama Crkva jest Tajna i cijeli pravoslavni pristup životu jest svetotajinski.

U sljedećim tekstovima obradit ćemo svaku sv.Tajnu za sebe. Sada, potičemo svakog pravoslavnog kršćanina u Hrvatskoj, da čim savjesnije pristupa sv.Tajnama, znajući da pristupa samome Hristu Gospodu koji ga pobožanstvenjuje i preobražava. Želiš li se izvući iz svoga blatnog, zemaljskog i grešnog stanja? Okusi izvor besmrtnosti-sv.Tajne.

Hrvoje Kotromanić

Тот, кто хвастался "Скачать карты на варкрафт 3 фрозен трон"тогда, теперь, должно "Скачать игру на пираты карибского моря на краю света"быть, жалеет об этом.

Давайте сюда карты, вы все сели.

продолжал он после некоторого молчания.

Конвоир исчез и впустил троих парней, голых по "шевроле нива автокредит"пояс, в серых тренировочных брюках.

вдруг воскликнул старший писарь Ванек.

Шестнадцатую камеру водили в часовню в одних подштанниках, "Песни из индийских фильмы скачать"так как им нельзя было позволить надеть брюки,-это было связано с риском, что кто-нибудь удерет.

Но она так заманчиво ходила у "прописной шрифт скачать" самого их носа, что сперва одна, затем другая рыбка "Скачать ключ для рег органайзера" стали подплывать все ближе и, "Скачать антивирус бесплатно доктор веб торрент" отхватив кусочек, вдруг роняли его и испуганно кидались прочь, словно "скачать музыка кай метов" учуяв что-то неприятное в его вкусе или "можно ли скачать на электронную книгу игры" запахе.

Банда молчаливых девиц сдвинула ряды, обступила Ильина-Лукича.

Я не участвовал в этой сделке,-ответил мустангер, многозначительно, но "сериалы дикий ангел скачать" любезно улыбаясь.

С болью в сердце слушал "скачать игры классные игры" я рассказ негра.

изобразил я пренебрежение и равнодушие.

А вот и две старые девы, вечные "скачать бланки расходных накладных" девушки, толстая и тонкая, смелая "скачать игру остров сокровищ 2" и тихая, умная и глупая, обе на эскалоп позарились, на "скачать еду еду еду еду я" сочный дойче эскалопчик с итальяниш зрелищем вприглядку.

Komentari (3)
 • goran  - ispovijed
  Htio sam pitati da li ima negdje materijala o tajni - sakramentu ispovijedi..
  hvala
 • pravoslavac  - Sv.tajne
  Poštovani, žao nam je, što vam ne možemo pomoći.Mi se još nismo kadrovski kompletirali, a osim toga mi smo civilna udruga. Za sada nemamo nekoga od duhovnika koji bi ti mogli pomoći. Pratite nas, pa kada to nađemo, stavit ćemo to na ovaj portal.
  Urednik
 • adolpho nicolas
  Ne bih rekao da su preuzeti od rimokatolicke teologije,ovo je pristrasan sajt po svom nacelu i ne oglasava stavove pravoslavnog vjernika,ja kao pravoslavni hrvat tvrdim da svete Tajne porijeklo ili podrijetlo vode od Hrista.Osnovno obrazlozenje Istine ili Pravoslavne vjere jeste proishodjenje Duha od Oca,a ne kako rimokatolicizam doticno siri vjerovanje u ishodljivost Duha od Oca i Sina.dalje nisam kompetentan da navodim slicne oprecnosti kroz vjekovima razdiranu i razoravanu jedinstvenu Crkvu Hristovu.
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg