Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas173
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2370
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9107
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615127

Trenutno na stranici: 7
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
UZNEMIRENI SRPSKI SVECENICI TRAŽE INTERVENCIJU DRŽAVE PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 7
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Petak, 17 Prosinac 2010 20:44

UZNEMIRENI SRPSKI SVEĆENICI....

traže zaštitu države i to zbog najave još jedne pravoslavne zajednice, a koja bi se zvala Hrvatska. Interesantno je da  ih nije smetala registracija nekoliko pravoslavnih vjerskih zajednica u Hrvatskoj -drugih nacija. Očito je da srpska pravoslavna crkva koja, uzgred rečeno, nije nikada registrirana u Hrvatskoj, još uvijek se nije pomirila s time, da je Republika Hrvatska samostalna država i da su Srbi u njoj sa statusom nacionalne manjine, kojoj, kao i ostalim manjinama pripadaju samo ona prava koja su Zakonom propisana. Poglavito naglašavamo da Međunarodna konvencija o ljudskim pravima garantira svim njenim žiteljima pravo na individualno i samaostalno vjersko i nacionalno izjašnjavanje. Prema tome, SPC nema pravo tutorstva nad drugim narodima i na osobna izjašnjavanja pojedinaca.

S tim  u svezi i Ustav RH je tako koncepiran (čl.40.,41., 42. i 43.).

Što se pak imovine tiče koju SPC koristi, to je Ustavno  pravno pitanje, koje će se riješiti institucijalno. Stim u svezi i plaće svećenika. Apsurdno je da pravoslavni svećenici SPC u Hrvatskoj desetero struko (misli se na broj vjernika na jednoga svecenika) primaju više dotacija od države, od svojih kolega u katoličkoj crkvi.

Prema provedenoj anketi u RH ima više pravoslavnih svećenika nego vjernika. Dakako ne u globalnom smislu, ali u pojedinim selima postoje svecenici i crkva, a vjernika nema. Sve pravoslavne crkve koje drže u posjedu SPC su uglavnome potpuno prazne i najčešće izložene provalnicima i devastotorima.

Stoga ističemo da će naša udruga Hrvatskih pravoslavnih vjernika pokrenuti akciju oko dokazivanja naših tvrdnji, kao i dokazivanju istinitog stanja o broju stanovnika, broju vjernika i broju polupraznih i praznih crkava u  srpskoj nacionalnoj manjini u RH.

Uredništvo


 


ENGLISH PAGES


ПОСЛЕДНИЕ
НОВОСТИ

::..::


PRILOZI NOVOM STRADANJU EPARHIJE DALMATINSKE


::..::


FOTO ARHIV
EPARHIJE DALMATINSKE

::..::

DIGITALNE BROŠURE
DALMATINSKIH MANASTIRA

MANASTIR KRKA

MANASTIR KRUPA

MANASTIR DRAGOVIĆ

::..::


sv. Sava
BESEDA O PRAVOJ VERI

::..::

 


SIMO MATAVULJ
PILIPENDA
(pripovetka)

::..::


Episkop Fotije
VAPAJ IZ DALMACIJE

 

 

 

Pavelić ANTE PORTAS?

(Pismo SPCO Šibenik nadležnim institucijama R. Hrvatske i regiona o tragičnom pokušaju legalizacije institucija iz vremena zloglasne NDH)

OTVORENO PISMO

Po pitanju RJEŠENjA Ureda državne uprave u Šibensko-Kninskoj županiji služba za opštu upravu KLASA: Upl-230-02/10-01/170 ; URBROJ:2182-06-01/3-10-02 od 11 studenog 2010 godine, kojim je odobren upis UDRUGE HRVATSKIH PRAVOSLAVNIH VJERNIKA sa sjedištem u  Murteru, Žrtava ratova 21, u Registar udruga Republike hrvatske.

Nakon što se ovih dana na službenoj internet stranici  Udruge hrvatskih pravoslavnih vjernika pojavio „PROGLAS“   o uspješnoj registraciji pomenute udruge, osjećamo potrebu i dužnost kao pastiri Crkve da reagujemo na ovu uznemirujuću vijest.

Osnivanje ovakvog jednog udruženja ne bi bilo toliko zabrinjavajuće da u njihovom ranije najavljivanom programu, a posebno u objavljenom proglasu ne stoji cilj i zadaća udruženja, a to je: „da u dogledno vrijeme registruje HRVATSKU PRAVOSLAVNU ZAJEDNICU odnosno  samostalnu (autokefalnu) Hrvatsku pravoslavnu crkvu u Republici Hrvatskoj“.Pokretači i osnivači ove udruge, kojoj je cilj prerastanje u „crkvu“ , vezuju se za postojanje ovakve „crkve“ za vrijeme Ante Pavelića i Nezvisne države Hrvatske.Pavelićeva Hrvataska pravoslavna crkva je imala za cilj  potpuno uništenje i zatiranje Srba i Srpske pravoslavne Crkve na prostorima Hrvatske progoneći ih ili pokrštavajući prevođenjem u HPC.U govorima predsjednika Udruge hrvatskih pravoslavnih vjernika može se čuti negiranje postojanja Srba u Republici Hrvatskoj (you tube, zadušnice za poglavara Hrvatske pravoslavne crkve, video snimak od 21.08.2010.godine),što nam ukazuje na sličnost sa Pavelićevom HPC.Kao što je svima dobro poznato, Pavelićeva ideologija je iza sebe ostavila bezbrojne žrtve, jame i logore gdje su pobijeni mnogi nevini ljudi samo zato što su bili druge vjere ili nacije.Dokaz da je HPC bila u službi ustaškog i Pavelićevog režima je i osuda poglavara ove crkve, patrijarha Germogena, na smrt strijeljanjem od strane anitifašističkog pokreta.U presudi je, između ostalog, stajalo da je osuđen zbog razbijanja jedinstva Srpskog naroda u Hrvatskoj i poticanja na bratoubilački rat.

Pored ovakvih ciljeva, takođe je zabrinjavajuće prisvajanje imovine Srpske pravoslavne Crkve što se jasno vidi na internet stranici udruženja (slika manastira Gomirje –Eparhija gornjokarlovačka), te znamenitih ličnosti  srpskog naroda (Nikola Tesla).

Zbog svega ovoga, ovo udruženje bi svojim djelovanjem moglo doprinjeti oživljavanju rasizma i vjerske netrpeljivosti, te ugroziti bezbjednost srpskog naroda, Crkve i njihove imovine što je suprotno Zakonu o pravnom položaju verskih zajednica (članak 3, stavak 1) kao i Zakonu o udrugama u Republici Hrvatskoj (čl.35, tačka 4).

S toga najdobronamjernije apelujemo i molimo sve nadležne i odgovorne institucije u Republici Hrvatskoj  da spriječe registraciju i rad ovog udruženja koje svojim djelovanjem ne donosi ništa dobro već nas vraća u mračni period velikih stradanja, podjela i svakog zla koje je vladalo u vrijeme Pavelićeve NDH i HPC, a s kojom se ovo udruženje poistovjećuje.

Šibenik, 03. 12. 2010.

za Crkvenu opštinu Šibenik

protonamjesnik Milorad Đurđević

DOSTAVITI:

1. Pravoslavna Eparhija dalmatinska

Episkop dalmatinski gospodin Fotije-Težačka 8, Šibenik

2. Predsjednik Republike Hrvatske gospodin Ivo Josipović-pantovčak 241, Zagreb

3. Ured predsjednice vlade Republike Hrvatske- Trg sv.Marka 2, zagreb

4. Predsjednik Republike Srbije gospodin Boris Tadić-Andrićev venac 1 ,Beograd

5. Ministarstvo uprave- Zagreb, Maksimirska 63

6. Ured državne uprave u Šibensko-Kninskoj županiji, Služba za opću upravu-Šibenik

7. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske-Runjaninova 2, Zagreb

8. Ambasada Republike Srbije u R.Hrvatskoj- Pantovčak 245, Zagreb

9. Srpsko nacionalno vijeće- Ilica 16, Zagreb

10. Savjet za nacionalne manjine- Mesnička 23, Zagreb

11. Ministarstvo vjera Republike Srbije-Bulevar Mihaila Pupina 2, Beograd

12. Vlada Republike Srpske – Sekretarijat za vere, Banski dovri, Banja Luka

PISMO PREDSJEDNIKA
R.HRVATSKE IVE JOSIPOVIĆA
EPISKOPU DALMATINSKOM G. FOTIJU O HPC

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg