Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas295
mod_vvisit_counterJučer388
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan295
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2487
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9574
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15925
mod_vvisit_counterUkupno2602611

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.145
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Osmi vaseljenski sabor 2011?! - Konačno i dobra vijest iz svijeta pravoslavlja PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 6
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Utorak, 11 Siječanj 2011 21:12

Osmi vaseljenski sabor 2011?!

Osmi vaseljenski, odnosno svepravoslavni sabor, mogao bi da bude održan do kraja ove godine, sugerisali su iz ruske pravoslavne crkve. Mada tačan datum, mesto i vreme, kao i teme još nisu poznati javnosti, iz Moskve se nagoveštava da bi ta velika pravoslavno-međunarodna manifestacija mogla da se održi tokom ove godine.

Freska Prvog Vaseljenskog sabora održanog u Nikeji 325. godine


Pripreme za ovaj skup traju skoro 100 godina, a želju da učestvuju izrazili su i predstavnici drugih hrišćanskih konfesija.

 


Svepravoslavni sabor može da nastavi tradicije čuvenih Vaseljenskih sabora, čije održavanje je prestalo 787. godine., kada je u tada jedinstvenoj hrišćanskoj crkvi održan VII Vaseljenski sabor.


Pripreme za Održavanje VIII Vaseljenskog sabora teku intenzivno, a carigradski patrijarh Vartolomej koji nosi titulu prvog među jednakim patrijarsima ostalih pomesnih sestrinskih crkava izdvojio je 10 tema za razmatranje.


Jedna od njih se odnosi na pravoslavnu dijasporu, odnosno određivanje jurisdikcije (nadležnosti) za pravoslavne zajednice koje su izvan nacionalnih granica matičnih zemalja i svojih autokefalnih crkava. Druga tema bi trebalo da bude priznanja crkvene autokefalije (samostalnosti), kao i crkvene autonomije.

 

Na dnevnom redu očekuje se i utvrđivanje pravila za uzajamno kanonsko priznavanje pravoslavnih crkava, kao i uspostavljanje zajedničkog kalendara praznika.

Najavljuje se i ustanovljenje pravila za vršenje svete tajne braka, a pod tim se pre svega podrazumeva preciziranje da li mirski sveštenik može po drugi pu da stupi u brak i da li će ubuće episkopi moći da se postavljaju i iz redova mirskog ( oženjenog) sveštenstva, a ne samo iz redova monaha.

Trebalo bi da bude otvorena rasprava i po pitanju posta u savremenom svetu, te veza sa drugim hrišćqanskim konfesijama, kao i učešće pravoslavnih u ekumenističkom pokretu. Isto tako očekuje se da bude definisana uloga i doprinos pravoslavlja u u učvršćenju hrišćanskih ideala sveta, bratstva i slobode.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg