Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas166
mod_vvisit_counterJučer783
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan166
mod_vvisit_counterProšli Tjedan5016
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9611
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15867
mod_vvisit_counterUkupno2586723

Trenutno na stranici: 10
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Druže Savo, ljubičice bela PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 13
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Petak, 04 Veljača 2011 13:18

TROLIČJE O SVETOSAVLJU

Ne snalaženje ili snalaženje, kako se uzme, staronovih profesora povijesti ili bogoštovlja u Republici Srbiji -  sekularnoj državi koja uz to još baštini i Svetosavlje. Iščitavamo dalje iz srpskog tiska kako će Republika Srbija 2013.g. ugostiti i Sv. oca, poglavara Rimokatoličke crkve i to ne kao poglavara Vatikanske države u službenom kutuaznom svojstvu, već kao poglavara svekolikog katoličanstva u svijetu, koji će odvojeno od državnog protokola sudjelovati u Nišu na Prvom ekumenskom Saboru svih kršćana svijeta. Najvjerojatnije ne baš svih, već samo katolika i pravoslavaca. A što će se do tog vremena još dogoditi među razjedinjenim episkopima vaskolikog srpstva i nesnalažljivi, dole neimenovanih profesora povijesti, ostaja nam da nagađamo.

No, bilo, kako bilo - slike Tita, Sv. Save i Dositeja obradovića i dalje će se vrtjeti u glavama (ne)snalažljih staro-novih profesora povijesti oli ti istorije. I ne samo u glavama nego će se i međusobno mijenjati na zidovima školskih učionica.

Ovaj vrlo zaninmljiv tekst odabrali smo i zbog naših profesora u novo otvorenim školama za tzv. srpstvo u RH koji sa slikama još nisu imali problema, ali imaju sa problemom osipanja učenika i sa srpskim jezikom, kojeg đaci u školi moraju učiti, a li ne i služiti se s njime na ulici. Imao sam neki dan i jedan zanimlnjiv razgovor sa jednim đakom iz Zagreba koji potječe iz miješanog braka - katolkinje mame i pravoslavnog oca. Inače mojih prijatelja od davnina. Pitam mladog Sinišu: " pa dobro, pravili ti to probleme sa komunikacijom sa ostalim kolegama, učiti dva slična  jezika, a na ulici komunicirati samo sa jednim - hrvatskim"? Ma ne, odgovara mi Siniša. Ovaj srpski učim samo zato da ga imam u pričuvi. Kad idemo u Srbiju kod nekih tatinih rođaka da se mogu sa njime služiti

Pa dobro, velim ja. Tata ti je Ličanin i nikad ga nisam čuo da govori srpski. Pusti njega na kraju.On ti je bolji Hrvat od mame i mene. On ti je i dobar trgovac sa dušama, a osim toga mešetari nešto i sa Srpskom zajednicom i "Prosvjetom". Baš lijepo, dodajem. Mogu u buduće računati i na suradnika našeg budućeg lista "Hrvatski pravoslavac" i portala Hrvatski pravoslavci. Kako da ne, bit će mi drago da će te me primiti,  odgovori ko' iz topa naš Siniša, inače, skupa sa roditeljima, i član naše Udruge Hrvatskih pravoslavaca.

Nadam se da će i ovaj dole citirani tekst pročitati naš budući novinar Siniša, a i njegov otac Dane iz Udbine.

Urednik

Druže Savo, ljubičice bela

 Decrease font Enlarge font

Dositej je ljude pozivao da se uzdaju u razum, a Sava da veruju u čuda. Tamo gde je Sava išao da traži anđele, Dositej je našao parazite. Ako je škola mesto gde treba da se čuju školska a ne crkvena zvona, ako se u njoj veruje dokazima a ne čudima, onda je najveće čudo da u njoj slavimo sveštenika a ne prosvetitelja. Ali nije moje najvažnije pitanje zašto Sava, a ne Dositej, nego zašto u 21. veku uopšte da laičko školstvo jedne sekularne države ima školsku slavu. U čemu se onaj koji je skinuo Tita a okačio Savu razlikuje od onoga koji skinuo Savu da okači Tita?

Petak je podne, dan nakon Savindana. Profesor srpskog, praćen začuđenim pogledima kolega, s velikom slikom pod miškom umjesto dnevnika, napušta zbornicu i kreće na čas. Juče je sebi dao riječ, i danas će je održati. Trenutak kasnije ulazi u učionicu, klimne glavom, spusti sliku na katedru i zagleda u sliku Svetog Save, na zidu iznad školske ploče.

Kad sam ja išao u ovu gimnaziju, najzad progovori, leđima okrenut razredu, tu je stajala slika maršala Josipa Broza Tita. Sedeo sam tu gde vi sada sedite, i mislio kako je on najbolji i najpametniji čovek na svetu. Za njegov rođendan smo trčali okolo s palicom koja se zvala štafeta i pevali tupave pesme, na primer Druže Tito, ljubičice bela, imali smo u gimnaziji svečane akademije i nagrađivali smo najbolje đake.

U razredu je mrtva tišina. Profesor se okrene, klimne glavom, uzdahne, i nastavi.
Vremenom smo saznavali da je isti taj Tito, koji se borio protiv Hitlera, ustaša, četnika i drugih domaćih izdajnika i neizdajnika presuđivao ljudima bez suđenja, cementirao streljane domobrane u masovne grobnice i slao neistomišljenike na Goli otok.

I onda sam se pitao, jesu li moji profesori to znali, ili nisu znali, ili su se pravili da ne znaju, jer im je bilo najvažnije da imaju posao i dupli godišnji odmor. Kakvi smo mi građani postali, ako smo se učili moralu od plašljivaca, konformista i demagoga?

U međuvremenu se i vlast promenila, i umesto Titove slike iznad table su nam okačili Savinu. To je bilo logično, jer je sveti Sava bio školski svetac pre Tita, još od 1840. godine. Samo se ja od tada pa do sada pitam, zašto su te 1840. izabrali Savu a ne Dositeja.

Tu profesor uzme sliku sa katedre i nasloni je na školsku ploču.

Sava je radio za dinastiju, a Dositej za narod. Sava je spajao crkvu i državu, a Dositej razdvajao sujeverje od razuma. Dositej se zalagao za škole a Sava za manastire. Dositej je putovao po znanje a Sava po relikvije. Sava je upravljao crkvom a Dositej visokom školom. Dositej je ljude pozivao da se uzdaju u razum, a Sava da veruju u čuda. Tamo gde je Sava išao da traži anđele, Dositej je našao parazite. Ako je škola mesto gde treba da se čuju školska a ne crkvena zvona, ako se u njoj veruje dokazima a ne čudima, onda je najveće čudo da u njoj slavimo sveštenika a ne prosvetitelja.

Ali nije moje najvažnije pitanje zašto Sava, a ne Dositej, nego zašto u 21. veku uopšte da laičko školstvo jedne sekularne države ima školsku slavu. U čemu se onaj koji je skinuo Tita a okačio Savu razlikuje od onoga koji skinuo Savu da okači Tita?

Sa zvonika crkve zagrme zvona. Profesor na čas prekine svoj govor. U razredu jednako vlada muk. Zvona vani zvuče mrko, strogo, prijeteće...

Prosvetiteljstvo umesto kulta svetih: Dositej Obradović
Photo: wikipedia
Ni u čemu, odgovorio je profesor na svoje pitanje. Oba su isti, oba koriste školu da deci u glavu usade poslušnost umesto znanja, kameleonstvo umesto samosvesti. Ne služe slike iznad školskih tabli da se deca ugledaju na pastire, nego da ovce utuve kojem stadu pripadaju.

Dositej je bio učitelj, zarađivao je poučavajući, a zaradu trošio na kupovanje i štampanje knjiga. Knjige, knjige, braćo moja, a ne zvona i praporce, govorio je. Njemu bi danas bilo čudno da profesori stupaju u štrajk zbog novca, a ne istupaju iz učionica zbog ikona.

Neko je izvana pokucao na vrata. Kucajte, ja i dalje držim čas! odbrusio je profesor, pa nastavio: Dositej je pokazao kako se od živih ljudi sveci ne mogu napraviti, a Sava u svece uzdigao rođenog oca koji je

'kukolj lukavog i odvratnog đavola porazio krstom', tako što ga je 'popalio, i drugim raznim kaznama kaznio, i prognao iz države svoje (...) a učitelju njihovu i načelniku jezik urezao u grlu, zato što ne ispoveda Hrista, sina božijeg, i knjige njegove nečastive spalio, i izagnao ga. Tako je sasvim iskorenio tu prokletu veru da se i ne pominje u državi njegovoj'.[1]

Tako jedan naš prepodobni o drugom našem svetom piše.

Time se možda može na zidu ponositi onaj ko nije potpisao Povelju o ljudskim pravima i Deklaraciju o pravima deteta, ali škola u državi koja jeste ne treba i ne sme. Ovo je učionica svih građana Srbije, a ne samo potomaka Nemanjića.

Kucanje na vratima ponovi se jače i nestrpljivije. Najzad se vrata učionice otvore, i iza njih proviri portir: Zaključavamo školu, profesore.

Profesor klimne glavom. Zatim podigne stolicu na katedru, oboje prigura ploči, popne se prvo na jednu pa na drugu, skine sveca sa eksera, spusti ga pored Dositeja kojeg podigne i zakači na ekser. Siđe, pogleda stoji li ravno, onda se malo zamisli, pa se okrene prema redovima praznih klupa, klimne glavom, popne se ponovo na skalameriju, skine Prosvetitelja, spodbije obje slike pod mišku, i izađe pored začuđenog portira.

Ako štrajk potraje, sutra će iščupati ekser i okrečiti zid oko table.

[1] Stefan Prvovenčani, Žitije sv. Simeona

*Tekst je preuzet sa internet portala Deutsche Welle

Мы были в полной боевой готовности, в двенадцать часов получили приказ, а вечером уже ехали, но зато потом нас гоняли по всей Венгрии и не знали, какую дыру на каком фронте заткнуть нами.

Стараясь выбраться с перешейка, я полз со своей ношей так быстро, как мне позволяли силы.

Бен в это время привязал другой конец к обломку гандшпуга, послужившего в свое время рулем на его плоту.

Он исчез, он исчез, и его не вернешь!

Он еле удержался на ногах от пинка Мартина и сейчас оглядывался растерянно и недоуменно, явно ничего не понимая.

Квартирки, говорят, в нем были заторчишь; Ильин вон от одних ванных комнат торчал, где он, случалось, краны чинил, слесаря подменяя, а ведь дальше ванных комнат его и не пускали.

И "Вербальная самозащита" все же,-мерно гремел во мне голос,-тебе не обязательно "Комикс Признание т.2" умирать, Стивен.

Особое оживление на берегу было заметно против "1000 игр скороговорок загадок" двух крупных пароходов.

Они отвезут "Дознание Роман о маркизе де Саде" Сигрейва туда, когда вырежут его из машины.

Указывайте путь, "Автопортрет Роман моей жизни" сказал я дворецкому, и он повел "Письмо не по адресу" меня.

Я пошевелил "Принцесса Анна" рукой боль несусветная.

Перед его глазами переплетались взаимосвязанные линии "Психология рекламной деятельности" различных цветов, все они пульсировали, а "Игра в классики" сгустки энергии хаотично метались "Поставим заслон инфаркту Практические рекомендации ученых…" между точками пересечения линий, но эта хаотичность была лишь кажущейся.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg