Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas218
mod_vvisit_counterJučer708
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan926
mod_vvisit_counterProšli Tjedan5016
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec10371
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15867
mod_vvisit_counterUkupno2587483

Trenutno na stranici: 13
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Raskoli i Raskoljnikovi PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 11
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Utorak, 08 Veljača 2011 11:58


mišljenja...
Raskoli i Raskoljnikovi
23.03.10 06:34
Starost: 322 dana
Autor/ica: Benjamin Tolić

Dva su gospodina - Jelisej Lalatović i Ivo Matanović - prije desetak dana izvijestila javnost da su osnovali Hrvatsku pravoslavnu zajednicu, udrugu koja kani obnoviti Hrvatsku pravoslavnu crkvu.

Na takvu bi se vijest u liberalno uređenoj pravnoj državi malo tko osvrnuo. Osnivanje crkava stvar je slobode vjeroispovijedi i mjerodavnih zakona. Nisam pravoslavac, ne bavim se organizacijom vjerskoga života, ne istražujem stanje i dosege ekumenizma, a ne poznam ni spomenutu gospodu. Valjda me se stoga ta vijest i nije osobito dojmila.

Kadli, gle! Sam spomen Hrvatske pravoslavne crkve podiže prašinu i raspiri strasti. Bjesovi se, začudo, najžešće oglasiše tamo gdje ih nikako ne bi smjelo biti: u nominalno sekularnim krugovima – u dnevnomu tisku, u političkim strankama, u državnoj upravi. Takvi odjeci trgnuše i mene iz nemara i ravnodušnosti.

Nimalo me nije iznenadila Srpska pravoslavna crkva (SPC). Još manje srpske političke organizacije. Ipak me je u prvi mah malko osupnuo priziv episkopa dalmatinskoga Fotija na Pantovčak. Što ima – začudih se - Srpska pravoslavna crkva s hrvatskim pravoslavcima?! I što bî kršćanskomu crkvenom dostojanstveniku te priziva neznabošca (agnostika) Ivu Josipovića da arbitrira u vjerskim stvarima?!

Ali Fotijeva je argumentacija, koju hitro podupriješe srpske političke organizacije, brzo raspršila sve nedoumice. On osuđuje nakanu da se obnovi Hrvatska pravoslavna crkva. Takva je crkva, veli, postojala samo od 1942. do 1945. Ona je militantna proustaška udruga usmjerena na potpuno uništenje i zator Srba i Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Fotije se stoga nada da će hrvatski državni poglavar svojim ugledom spriječiti registraciju Hrvatske pravoslavne crkve.

Episkop pretjeruje. Ali njegova je bojazan donekle razumljiva. Osnutak Hrvatske pravoslavne crkve nije doduše zatoran za Srpsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj, ali to bi svakako umanjilo njezinu moć. Nema naime drugog izvora iz kojega bi Hrvatska pravoslavna crkva mogla crpsti svoje članstvo. Opravdani su dakle strahovi od raskola i proklinjanje  raskoljnikova.

Episkop međutim strahuje i proklinje – drsko i bezobrazno. On ponovno lijepi stare etikete i uspostavlja stare tabue. U tomu je žešći od komunističkih propagandista. Oni su žigosali nepravde nanesene pravoslavlju u NDH, ali nisu za to krivili Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Ako treba spriječiti obnovu te crkve zato što je postojala samo u NDH, što ćemo s Hrvatskom enciklopedijom? I ona je postojala samo u NDH, a obnovljena je u Republici Hrvatskoj. Hoćemo li je zbog njezina „istočnog grijeha“ spaliti kao što su jugoslavenski komunisti 1945. spalili njezinu prethodnicu?

Drzak je i bezobrazan takav javni govor u Republici Hrvatskoj. Jednostavno stoga što je naša država najpermisivnija politička zajednica na svijetu. Nema države koja je tako bezuvjetno prigrlila idejne i oružane protivnike svoga nastanka i opstanka kao Republika Hrvatska svoje „krajinske“ odmetnike. Velim bezuvjetno, jer im je prije šest godina – ne tražeći ni da je priznaju – prepustila dio vlasti. A njihovi se politički predstavnici i crkveni dostojanstvenici ni danas ne daju vidjeti na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Raspravu je tajnik Vladine komisije za odnose s vjerskim zajednicama Franjo Dubrović htio držati u ustavnim i zakonskim okvirima. Rekao je da će RH, poštujući zakon, priznati Hrvatsku pravoslavnu crkvu ako kao udruga ispuni zakonske uvjete, tj. ako okupi najmanje 500 članova i potraje pet godina. A u Hrvatskoj, dodao je, postoji oko 11. 400 Hrvata koji su se očitovali kao pravoslavci.

Ali u igru su, kao na pucanj iz startnog pištolja, uskočili WAZ-ov Morgenblatt (Jutarnji list) i Styrijin Abendblatt (Večernji list).
Oba su lista čudovišno razradila Fotijevu argumentaciju. Miljenko Jergović je u Morgenblattu pregledao bubrege Talatoviću i Matanoviću, te zaprijetio ministrima Karamarku i Šimonoviću da će ih tužiti Bruxellesu ako ne procesuiraju njegove nalaze.

Darko se Pavičić u Abendblattu, kao Hegelova sova, vinuo u Škegrine visine. Škegro nam je razjasnio da su hrvatske banke, otkad su u tuđinskomu vlasništvu, hrvatskije i razvojnije nego ikad, a Pavičić nas poučava da je SPC „hrvatskija od hrvatske i pravoslavne“, jer njezini poglavari „rade na onome što Hrvatsku spaja i povezuje, a ne razdvaja i rastače“.

Unatoč tomu što se nasilnim sprječavanjem raskola u Srpskoj pravoslavnoj crkvi konzervira hrvatski nacionalni raskol - predsjednik Republike Ivo Josipović i ministar kulture Božo Biškupić nisu, kao Franjo Dubrović, stali na stranu Ustava i Zakona. Podlegli su Fotijevu diskursu.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg