Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas164
mod_vvisit_counterJučer373
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan537
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec7274
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2613294

Trenutno na stranici: 8
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Bosanski i Hrvatski Srbi, istorijski su Vlasi PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 154
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Srijeda, 23 Prosinac 2009 22:23

 

Bosanski i Hrvatski Srbi,

istorijski su Vlasi

"da bi Laških sinov ne bilo, puste bi Kraine bile ..."

"da bi Laških sinov ne bilo, puste bi Kraine bile ..."
Iz knjige koju su potpisala 3 srpska doktora istorijskih nauka: Radovan Samardžić, Rajko Veselinović i Toma Popović, poštena knjiga, ali naravno, strogo zabranjena za širu srpsku javnost. Srbima kao naciji ne daje se na uvid istorija, već im se daju svetosavske bajke.

Knjiga: Istorija srpskog naroda, izdata u Beogradu 1994.

 

U knjizi, srpski istoričari kažu da su 1636. godine postojali u hrvatskoj Krajini privilegovani i neprivilegovani "Srbi", oni pošteno navode što je u originalnom dokumentu, u kom vidimo da se radi samo o fantomskim "Srbima", riječ je naravno o potpuno drugom narodu. Naravno, te 1636. godine nikakvi Srbi u Hrvatskoj nijesu postojali.

 Dakle, radilo se, NE o privilegovanim i neprivilegovanim Srbima, već o privilegovanim i neprivilegovanim Vlasima, to jest u IZVORU se nazivaju Privilegiati Valachi i Priuati Valachi.

Dakle, Vlaški Vojvoda Đurđe godine 1642. odgovara zagrebačkom biskupu na jedan njegov zahtjev. Srpski istoričari kažu za njega i za krajiške pravoslavce da su Srbi, međutim sam Vojvoda Đurđe ne misli tako već odgovara zagrebačkom biskupu:
"da bi Laških sinov ne bilo, puste bi Kraine bile, nego se s nimi Kraine brane i podpiraju i oni su kakti jedan čit. I to dobro znate vaše gospodstvo, da smo jedna bratia, da oni ne mogu prez nas živi biti, kako ti ni mi prez nih.
Tako nemoite nas bantuvati ni burkati Kraine med sobom"
Dalje Vojvoda kaže:
"ja ne možem kraine deržati ar se ona hoće zadovoljiti i fantiti"

To su dakle ti srpski preci zapadno od Drine, koj nijesu bili Srbi, već Vlasi!

I u ovom IZVORU vidimo da tada nema, naravno, nikakvih Srba u Ugarskoj, u Krajini, nikakvi Srbi nijesu bili izbjegli u državu Ugarsku, u hrvatske krajeve i bosanske, radi se o pravoslavnim Vlasima koje je Vuk Karadžić u 19. vijeku proglasio, ćiribućiriba, za Srbe, jednim potezom pera u njegovom čuvenom tekstu SRBI, SVI I SVUDA!

================================

Objavio/la valach u 20:32, 0 komentar(a), print, #

28.06.2007.

Bajagi to bješe "SRPSKA" ZAJEDNICA , a u IZVORU stoji COMMUNITAS VALACHORUM! Srbi su samo fantazija, te 1630. godine u Ugarskoj!

Bajagi to bješe "SRPSKA" ZAJEDNICA , a u IZVORU stoji COMMUNITAS VALACHORUM!

Srbi su samo fantazija, te 1630. godine u Ugarskoj!
Iz knjige koju su potpisala 3 srpska doktora istorijskih nauka: Radovan Samardžić, Rajko Veselinović i Toma Popović, poštena knjiga, ali naravno, strogo zabranjena za širu srpsku javnost, Srbima kao naciji ne daje se na uvid istorija, već im se daju svetosavske bajke.

Knjiga: Istorija srpskog naroda, izdata u Beogradu 1994.

 

Poglavlje je zanimljivo nosi naziv SRPSKI STATUTI, naravno radi se o imaginarnim fantomskim Srbima, koji tada naravno nijesu, postojali u Ugarskoj, na teritoriji današnje Hrvatske i Bosne. U svim originalnim izvorima vidi se da je riječ o Vlasima.

 

 

 

 Vidimo da srpski istoričari duhovito zovu Vlase Srbima, a u ugovoru (koji ipak pošteno prikazuju), je stojalo da se radi o Vlaškoj zajednici, ili opštini to jest o COMMUNITAS VALACHORUM
12 pravoslavaca koje je predvodio Maksim Predojević, 5. oktobra 1630. godine primilo je iz kraljevih ruku privilegie koje su dakle date njima pod VLAŠKIM IMENOM, još jednom VLAŠKOJ ZAJEDNICI, to jest COMMUNITAS VALACHORUM kako pošteno citiraju IZVOR ovi srpski istoričari jer ipak ne žele da se skroz ukake u svoje titule i naučni rad.

I u ovom IZVORU vidimo da tada nema, naravno, nikakvih Srba u Ugarskoj, u Krajini, nikakvi Srbi nijesu bili izbjegli u državu Ugarsku, u hrvatske krajeve, radi se o pravoslavnim Vlasima koje je Vuk Karadžić u 19. vijeku proglasio, ćiribućiriba, za Srbe, jednim potezom pera u njegovom čuvenom tekstu SRBI, SVI I SVUDA!

 

========================================

Objavio/la valach u 00:02, 1 komentar(a), print, #

26.06.2007.

"... Vlaški sinove k orsagu dobrovoljno pridadu."

Iz knjige koju su potpisala 3 srpska doktora istorijskih nauka, poštena knjiga, ali naravno, strogo zabranjena za širu srpsku javnost, Srbima kao naciji ne daje se na uvid istorija, već im se daju svetosavske bajke.

Knjiga: Istorija srpskog naroda, izdata u Beogradu 1994.Bila je neka odluka kraljevskog ugarskog suda, poslije te odluke krajiškim pravoslavnim Vlasima ponuđena je pogodba u sedam tačaka u vezi njihovog statusa.

 


Vidimo da srpski istoričari duhovito zovu Vlase Srbima, a u ugovoru koji ipak pošteno prikazuju je stojalo:

"... Vlaški sinove k orsagu dobrovoljno pridadu."

(Orsag na mađarskom znači DRŽAVA)


I u ovoj pogodbi, IZVORU vidimo da tada nema, naravno, nikakvih Srba u Ugarskoj, u Krajini ...  Nikakvi Srbi nijesu bili izbjegli u državu Ugarsku, u hrvatske krajeve, radi se o pravoslavnim Vlasima koje je Vuk Karadžić u 19. vijeku proglasio, ćiribućiriba, za Srbe, jednim potezom pera u njegovom čuvenom tekstu SRBI, SVI I SVUDA!

==========================================

Objavio/la valach u 14:07, 0 komentar(a), print, #

24.06.2007.

Commissio Valachorum, commissio Valachica, commissio de negotio Valachorum

Commissio Valachorum, commissio Valachica, commissio de negotio ValachorumIz knjige koju su potpisala 3 srpska doktora istorijskih nauka, poštena knjiga, ali naravno, strogo zabranjena za širu srpsku javnost, Srbima kao naciji ne daje se na uvid istorija, već im se daju svetosavske bajke.

 
Srpski istoričari u sljedećem isječku Vlasima tepaju da su Srbi, iako u izvornim dokumentima u tim vremenima, ne postoji nijedan jedini Srbin u tim krajevima.
Evo, srpski istoričari objašanjavaju kako je kralj Matija formirao kobajagi "srpsku" komisiju, koja se ustvari zvala Vlaška komisija!!!


Srpski istoričari dakle, kažu:

Quote:

Imajući u vidu sasvim porečna gledišta Srba krajišnika i slavonsko-hrvatskih staleža, kralj Matija II je u septembru 1615. odredio četvročlanu tzv. srpsku komisiju (Commissio Valachorum, commissio Valachica, commissio de negotio Valachorum) sa zadatkom da Srbe krajišnike potčini svetovnoj i crkvrnoj vlasteli na korist i opšte narodno dobro ...

Srpski istoričari koji su napisali ovu knjigu, duhovito, na Garašaninovski način, zovu ove Vlahe Srbima, ali pošteno navode što je stojalo u originalnim dokumentima, đe su naravno ti pravoslavni krajišnici nazivani Vlasima.
Ipak su ljudi potrošili godine i godine stječući znanja i titule, ne mogu a da ne navedu što je u originalnom dokumentu.
Recimo ima veljesrpskih istoričara kao što je bio Vladimir Ćorović, koji nikad ne navode što je u originalnom dokumentu, samo pletu svoje svetosavske bajke.
Eto, to vam je još jedan mali dokaz, od hiljada dokaza, ko su bili preci tih sadašnjih hrvatskih i bosanskih Srba.

Preci im nijesu bili Srbi, već pravoslavni Vlasi, etnički Vlasi.

=======================================

Objavio/la valach u 15:39, 0 komentar(a), print, #

18.06.2007.

"Pounska krajina vlaški sinovi ...."

Vuk Karadžić je znao, ako misli da napravi naciju, da joj mora napraviti jedan jezik.
U momentu kad je Karadžić počeo da pravi jezik, pravoslavni Vlasi su pričali čakavicu i kajkavicu, niko se nije razumio sa Nišlijama, Vranjancima.
Iskreno vjerujem da su se sa teškoćama razumjeli i dukljanski Sloveni (Crnogorci, Dubrovčani, Hercegovci), sa Lalama i tako ...
Ćopko im je svima napravio jedinstven jezik, Hrvati su prihvatili taj jezik, nijesu nikada standardizovali neki svoj dijalekt, i tako su izgubili pravoslavne Ličane, Krajišnike, Dalmatince.
Naravno te procese pravljenja nacija ćopko je vidio u Beču, vidio je da se njemačka nacija pravi pomoću jedinstvenog jezika, vidio je da se talijanska nacija pravi pomoću jedinstvenog jezika (firentinskog), pa je ćopko samo iskopirao model.
Uložio je neizmjerni trud da napravi, konstruiše jezik, to jest da napravi naciju.
Isključivo, prvi cilj Vuka Karadžića bio je pravljenje srpske nacije, takozvana "reforma" jezika bila mu je samo sredstvo za pravljenje savremene srpske nacije.

Dakle,

Vuk Karadžić (ili naš omiljeni istorijski junak Ćopko!), bistro je, poseljački, zaključio NACIJA=JEZIK, to jest ćopko ovako razmišlja: "Ako napravim jedan jezik, napraviću jednu naciju".
Za rezone 19. vijeka, to je bilo OK, pa čak i za današnje rezone, ali mi u 21. vijeku znamo da NACIJA ne znači JEZIK, kao što je to bilo i prije 19. vijeka takvo shvatanje.

Dakle budalasti Hrvati nijesu standardizovali neki svoj dijalekt, čakavicu ili kajkavicu, prihvatili su Vukov jezik, i kad su u školama pravoslavni hrvatski Vlasi naučili Vukov jezik, Srbi su Hrvatima jednostavno iščupali iz narodnog bića Tesle, Martiće, Paspalje, Raškoviće, lako su ih osrbili.

Evo ključnog dogovora, đe je ćopavac izradio kao goveda Hrvate, i nagovorio ih da prihvate njegov model da bi napravili jedan veliki narod, naciju, problem je u tome što se nikada nijesu dogovorili kako će ta zajednička nacija da se zove, i kako će jezik da joj se zove!!!

Ćopko je kao brave izradio u ovom dogovoru/ugovoru predstavnike hrvatske elite:

Ivana Mažuranića, Frana Miklošića, Dimitrija Demetara, Vinka Pacela ...

Becki Knjizevni Dogovor po kome mi danas izučavamo jezik u školama!


Vjekovima su se pravoslavci u Hrvatskoj zvali Vlasima ili Morlacima (Crni Vlasi), jer su kao pravoslavni narod, sa baš takvim nazivom,  pristigli iz države Nemanjića.
U 19. vijeku pravoslavne Vlahe Hrvati su uspjeli da uvedu u svoju političku naciju, pravoslavci u Hrvatskoj su se deklarisali Hrvatima, ali bilo je kasno, zaboravili su izvorni hrvatski jezik, prvi put u istoriji Vranjanac i Kninjanin mogli su se razumjeti, mogli su se jasno razumjeti neki Pasuljkovć i neki Tesla, neki Desnica i neki Zablaćanski ... tako da je 1918. te pravoslavce kralj Aca pomoću religije i Vukovog jezika kralj Aca lako posrbio ...
Kao rezultat svega toga imamo sada da se taj junački Vlaški/Morlački narod koji je dao mnogo vitezova, pisaca, naučnika (u okviru AustoUgarske i hrvatske kulture) potuca skita i prosi po rajskoj zemlji Srbadiji ... i imamo beskrajno srećnu SPC kojoj je jedini cilj, vječni - svetosavčenje.

 

"Pounska krajina vlaški sinovi ..."

 

Iz knjige koju su potpisala 3 srpska doktora istorijskih nauka, poštena knjiga, ali naravno strogo zabranjena za širu srpsku javnost, Srbima kao naciji ne daje se na uvid istorija, već svetosavske bajke.

Knjiga: Istorija srpskog naroda, izdata u Beogradu 1994.5. jula 1596. godine pounski Vlasi obraćaju se nadvojvodi Ferdinandu III,  hoće da se bore protiv Turaka, ali kad oslobode neku zemlju od Turaka da im se daju povlastice, vjerska sloboda i zemlja.
Pismo pišu ćirilicom, pismo šalje, potpisuje, pravoslavni episkop i 12 vlaških knezova.

U komentarima, ovaj srpski naučnik njih zove Srbima, naravno da mora, jer bi ga u Beogradu zaklali da to ne učini, ali pošteno CITIRA riječi pravoslavnih Vlaha, koje sam MARKIRAO.
Ovi kobajagi Srbi, u pismu SAMI SEBE ZOVU VLASIMA.

 

 

 

Da ponovim što Vlasi pišu, u ovom pismu, ljeta gospodnjeg 1596:

 

"Pounska krajina vlaški sinovi ...." obraćaju se Ferdinandu III kao

"svih slovinskih i hrvatskih i primorskih krajina, štajerskih, karantanskih i svih zapadnih zemalja ..."

pa izražavaju radost zbog vijesti

"da hoćeš napridovati na ovu krainu pounsku ..." pozivaju ga da dođe i da će ga čekati

"nego li služiti poganim Turkom i viri prokletoga Muhameda otpadnika, ki nas popirau, i našu viru kršćenu i terau, da mi kršćenu krv prolivamo, a mi volimo nih krv prolivati nego li svoe vire kršćene"

 

Eto to su ti "Srbi", koji govore ikavicom, a sami sebe zovu Vlaškim sinovima!!!


Ima puno poštenih radova srpskih istoričara, oni mnoge narode i etničke grupe pretvaraju abrakabraka / ćiribućiriba - u Srbe, ali to su ipak pošteni radovi jer ti istoričari citiraju IZVORE.
Međutim, ono što se srpskoj naciji predstavlja kao istorija, to su samo svetosavske bajke.

Istorija je vrlo, vrlo, vrlo dug proces i jako komplikovan, moram da napišem ogroman predgovor da bi ljudima razjasnio ova čudesna dokumenta, potpuno neshvatljiva današnjoj novokomponovanoj srpskoj naciji, VUKOVIM SVETOSAVCIMA!

Tako je Vuk Karadžić iščupao iz hrvatskog narodnog bića ove pravoslavne Vlahe jer im je omogućio da se sporazumijevaju sa Čavoškim, Pasuljkovićima, Kokoreckovićima ... a ostalo je odradila Svetosavska crkva.
To je ćopko uspio, iz prostog razloga jer Hrvati nijesu standardizovali recimo čakavicu, ili kajkavicu.
Da su je standardizovali, ovi pravoslavni Vlasi bi to učili u školama, i ne bi se razmumjeli sa Beograđanima, Lalama, Nišlijama, Vranjancima ...
Pošto bi govorili različitim jezikom od pravoslavaca na istoku, smatrali bi se Hrvatima naravno, govorili bi hrvatskim jezikom (različitim od Vukovog) i smatrali bi se Hrvatima, prirodno i normalno.
Izradio ćopko hrvatsku elitu, ćopko - stari Dukljanin posrbljeni, iščupao drob Hrvatima i napravio im čudnovatu kifla državu-teritoriju!

Svetosavske bajke, jedine bajke na svijetu koje su proglašene za realnu istoriju!!!

=========================

Objavio/la valach u 22:46, 3 komentar(a), print, #

15.06.2007.

Vlasi, ko su? Da vidimo stavove srpskih doktora nauka u, od srpske javnosti dobro ukrivenoj knjizi!

Vlasi, ko su?

Da vidimo stavove srpskih doktora nauka u, od srpske javnosti dobro ukrivenoj  knjizi!

Pošto se u svim povijesnim izvorima poslije 16. vijeka počinje u Bosni i Hrvatskoj srijetati termin Vlasi, i to pravoslavni Vlasi, ko su oni u stvari bili???

 

Benedikt Kuripečić, u svom putopisu iz 1530. kaže:

 

Quote:

Benedikt Kuripečić:
As early as 1530, when the Habsburg official and Slovene monk, Benedict Kuripesic traveled through Bosnia, he was able to report that the country was inhabited by three peoples - the Turks, who ruled "with great tyranny" over the Christians; "the old Bosnians, who are of the Roman Catholic faith"; and "Serbs, who call themselves Vlachs ... They came from Smederovo and Belgrade".

"da je Bosna nastanjena Turcima, starim Bošnjacima rimo-katolicima i Srbima KOJI SAMI SEBE ZOVU VLASIMA... Oni su došli iz Smedereva i Beograda"

http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Croatia

 

Još tokom 15. vijeka na teritoriju Bosne i Hrvatske prebjegao je veliki broj naroda pred Turcima iz Srbije. U Srbiji su do tada živjeli uglavnom sebri/srbi i Vlasi.

Prema svjedočenju Kuripečića i svih drugih izvora iz tog vremena iz Srbije su pristigli Vlasi.

U srednjevjekovnoj Srbiji Vlasi i Srbi (sebri) su bili podijeljeni i zakonom cara Dušana koji ih je u njegovom zakonu jasno podvajao, čak je išao dotle da je zabranjivao da se Vlasi i Srbi (sebri) uzimaju među sobom.


Vlasi nijesu bili narod slovenskog porijekla.
Ko su Vlasi i njihov opis, daju srpski doktori istorijskih nauka u knjizi:

Knjiga: Istorija srpskog naroda, izdata u Beogradu 1994.

 


O porijeklu Vlaha i ko su oni, ovi srpski naučnici pišu vrlo pošteno, da bi na kraju istorijske Vlahe morali nekako, abrakadabra, da pretvore u Srbe.
Pošto je Morovlahe i Vlahe u Srbe pretvorio Vuk Karadžić u sljedećem tekstu "Pa i sami Morlaci u Dalmaciji ... nijesu ništa drugo do Srbi ...." čitava kasnija srpska poštena istoriografija morala je da se muka muči, kako da ih srpski istoričari nučno pretvore u Srbe, što je zaista beskrajno težak zadatak, jer su od ranog srednjeg vijeka uvijek u izvorima strogo razdvojeni Srbi i Vlasi!

 

 Dakle, srpski istoričari naučno i pošteno kažu da su Vlasi:
"Ostaci romanizovanog starobalkanskog stanovništva, koje su doseljeni Sloveni razbili na mnoge oaze, veće ili manje, širom jugoistočne Evrope, potisnuli ih u planine i prinudili da se sklone u primorske gradove i na ostrva, izloženi su asimilaciji nejednakog djelovanja i trajanja ..."Srpski istoričari ipak su potekli iz Garašaninove falsifikatorske istoriografske škole, Ilija Garašanin im je ovako dao uputstvo u svom tajnom programu za posrbljavanje Balkana:

------
"...Na ovo djelo treba osobito vnimanije obratiti i istoriju o kojoj je gore reč dati napisati črez čoveka vrlo sposobnog i duboko pronicavajućeg"...
Ilija Garašanin, Načertanije (1844. g.)
------

Pošto su dobili uputstvo da prave "sposobne" i "pronicljive" istorije, a NE ISTINITE, srpski istoričari iz ove knjige abrakadaka, ćiribućiriba pretvaraju Vlahe u Srbe:
"Status Vlaha dobili su pretežno Srbi, koji su po njemu ČESTO nazivani u izvorima RAZNOG porijekla, Vlaško i srpsko ime postali su sinonimi" ?!?!?!

Pošto su pretvorili, abrakadabra Vlahe u Srbe, tri srpska doktora nauka, odmah se u sljedećoj rečenici popravljaju, da ne bi pljunuli na svoje diplome, na svoje radove i svoje godine i godine provedene po arhivama širom Evrope, oni sad opet mijenjaju stav, vjerovatno malo ljuti na Garašanina i njegovu direktivu, pa vele:
"Sasvim je prepoznatljivo kad se pod nazivom Vlah podrazumijeva poseban narod, ili etnička grupa romanskog porijekla" !!!

Sad su Vlasi opet Vlasi, različiti od Slovena-Srba, iako su već nekako uspjeli ovi srpski doktori nauka, da pretvore Vlahe u Srbe!!!

Sve u svemu knjiga koju su napisali doktori istorijskih nauka Radovan Samardžić, Rajko Veselinović, Toma Popović je vrlo poštena, jer navodi citate iz IZVORA, iz starih dokumenata, tako da imamo uvid što u originalnim IZVORIMA piše.
Citati iz originalnih IZVORA su kod Srba strogo zabranjeni u javnosti, mogu se naći samo u ovako jakim naučnim radovima.
Prosto je nemoguće, to jest za to bi se po Srbiji klalo i ubijalo, da neko pokuša da u srpske udžbenike ubaci originalne CITATE iz starih dokumenata, đe preci današnjih Srba sami sebe Vlasima nazivaju, ili da se tako neki originalni stari dokument pojavi u srpskim medijima.
U udžbenicima i srpskim medijima nije dozvoljeno ikada, i na jednom jedinom mjestu nazvati pretke ovih današnjih Srba Morlacima ili Vlasima, kako su oni sami sebe zvali. U srpskoj javnosti dozvoljeno je samo te Morlake i Vlahe pretvoriti, preimenovati u Srbe, i tako ih zvati.
U srpskoj javnosti dozvoljeno je prikazivanje samo komadića istine, puna istina je strogo zabranjena kod Srba.

Dalje, iz knjige, Dubrovčanin Jaketa Palmotić opisuje smotru koju je na sarajevskom polju napravio bosanski paša, neposredno poslije katastrofalnog zemljotresa koji je razorio Dubrovnik 6. aprila 1667. Bosanski paša je tada izvršio smotru vojske koja je trebala da krene ka jugu, u vojsci je bilo i Vlaha.
Pošto su ispred paše projezdili najviđeniji junaci sa svojim odredima, pa je na kraju prošla i komora, za povorkom konja, mazgi i kamila, otisnula se čudna masa

Iz planina kojijeh slijede

Njeke vlaške lupežine

Kojijeh mnoštvo na plijen grede,

dubrovačke u krajine

Oružje je njih tojaga,

divlje srce praća i kami,

I kamena tvrda snaga

U kamenijem svijem stranami

Kako divlje koze skaču,

I po grmu svud se veru;

Bosom nogom plešu draču

I njom mesa ne oderu.

Crna 'e zemlja njima postelja,

a uzglavje kami tvrdi;

Neznanoga jedu zelja;

Ko medvjedi svi su grdi.

Trpeći su u nevolji,

Lastan svaki trud imaju,

i za to su svi najbolji

da gradove potkopaju

Dalje srpski istoričari kažu:

"Stanovništvo u zaleđu mletačkih posjeda u Dalmaciji i Boki Kotorskoj nazvano je Morlacima ("Crnim Vlasima"), a njihova zemlja Morlačkom (ital. - Morlachia).

 

I na kraju spektakularno priznanje iz knjige izašle 1994. u Beogradu, knjige koju su potpisala tri srpska doktora istorijskih nauka: Radovan Samardžić, Rako Veselinović i Toma Popović:

 

"Nisu se Srbi u novije doba, bez napora vratili svome istinskom imenu"

Imamo jasno priznaje tri srpska doktora istorijskih nauka, da ovi sadašnji Srbi zapadno od Tara-Drina, od skora nose ime Srbin!!!

Komentari (21)
 • Ante
  Slazem se s tekstom - pogledajte website koji dolazi iz Srbije!

  http://www.melnica.com/Vlasi.htm
 • Ante Vlaj
  N'ti gospu Ante da ti to nisi traga za svojim porjeklom?
 • Ante
  Pa sigurno da jesam no ne na toj stranici.
  Ali eto ostavio sam tebi da pogledas - sigurno te zanima tvoje porijeklo. Dobro, zaboravio sam staviti i web stranicu o Turcima pa da mozes citat o svim svojim precima. Ti tu glumis nekog Dalmatinca a kladim se da pises iz Srbije.
 • JUNG
  Ante mene Srbija interesuje otprilike koliko i tebe.Mislim da je nebitno odakle ko pise,bitno je sta se pise. Ovaj sajt je pun fasistickih ideja sto otvorenih ,sto nevjesto kamuflranih.Ovo je djelo polupismenog hrvatskog obavjestajnog podzemlja.Kada nasa zajednicka domovina Hrvatska udje u EU takvi sajtovi ce biti gaseni u roku nekoliko sati zbog prpagiranja fasizma.
 • JUNG
  A sto se tice turaka ti vrlo dobro znas da smo mi bili vojnici koji su cuvali evropu od turaka.Ante moje porjeklo je sigurno cistije od tvojega.U tim ratovima moji preci su bili vojnici a tvoji kmetovi i konjusari...toliko
 • Zoran  - Bravo Jung
  Lepo si odgovorio konjusaru Anti. Sto se mene tice nema veze da li si Hrvat ili neko drugi (da ne kazem Srbin).

  Odgovor ti je odlican
 • Neko  - Svašta...
  A što nigde ne piše da car Ferdinand u pismu papi 1538. kaže da su oni ,, Srbi ili Vlasi ili Rašani''.
  Naziv vlasi im je iz Turske, to nema nikakvu etničku odrednicu, Turci su tu kategoriju verovatno uzeli iz nemanjićke Srbije. U turskoj vojsci postojala je kategorija Srba koje su zvali vlasi, pored Srba martoloha, vojnuka i spahija. Vlaški status davan je Srbima u pograničnim oblastima Turske, dakle, u Bosni, centralnoj Srbiji, kasnije u turskoj Ugarskoj. Kada su se preselili u Austriju, oni su isticali svoj vlaški status iz Turske (otud ,, vlaški sinovi''), kako bi dobili povlastice u Austriji. I dobili su - od bivših turskih Srba - vlaha vojnika, sada su formirani austrijski Srbi Krajišnici. Eto,otud im naziv vlasi. Rašani i Srbi je jasno šta znači.
  Inače, vlasima su se nazivali svi Srbi u Austriji, dakle, i Srbi u Vojvodini, ne samo u Bosni i Hrvatskoj.
 • pravoslavac  - Netko-svašta pa ništa
  Nije ti dobra ova izvodnica iz turskoga. Turci sa vlasima nemaju ništa, niti su oni znali tko su vlasi ustvari. Vlasi su najveće Ilirsko pleme, između 26 drugih, pa su tako i Srbi u Srbiji preveli ih na svoje ime i na slavljanski jezik. Što se pak tiće Nemanjića, on nije Srbin već Crnogorac, a prije toga Hrvat. Kršten je u Rimokatoličkoj crkvi. Njegov sin Rastko (sv. Savo) je anatemiziran iz pravoslavlja zbog ubojstva brata stefana. Završio je u Bugarskoj u manastiru. Zbog njegovog izopćenja Srbima je oduzeta Pomjesnost, pa su tako ostali sve do 1920. godine nepriznata SPC.
  Akademik Ivo Matanović , urednik portala
 • Pero
  Gospodinu akademiku Matanoviću je izgleda čitanje potpuno strano.
  Crna Gora se prvi put spominje 1296. godine, u povelji kralja Milutina i to kao katuni (pašnjaci oko Crmnice), 97 godina nakon što je umro Stefan Nemanja, tako da govoriti o njemu kao Crnogorcu je malo uvrnuto.To što je kršten u katoličkoj crkvi ne određuje njegovu etničku pripadnost, negova otac je Raški princ u izbjeglištvu u Duklji.
  Nije postojala nikakva anatema na Sv Savu, koji je umro ne u Bugarskom manastiru nego u bugarskoj prestonici Trnovu pri povratku iz Svete zemlje, a tu je svratio radi pomirenja carigradke i bugarske patrijaršije. Samostalna srpska pravoslavna crkva postoji od 1217. do 1463.(od 1346. patrijaršija), zatim ponovo od 1557. do 1766.Patrijaršija je ponovo uspostavljena 1920. ali su postojale de facto (iako de de iure) nezavisne srpske pravoslavne crkve i to Karlovačka miropolija u Austro-Ugarskoj i Episkopija crnogorska i zetsko-brdska u Crnoj Gori.
 • Neko  - Činjenice
  Turci su vlasima zvali deo Srba u turskoj vojsci, u Turskoj termin vlah nema etničko značenje, kao ni kod Nemanjića, Ja govorim o vlasima kao o povlašćenoj kategoriji Srba u Turskoj, za razliku od Srba u raji koji su bili nepovlašćeni, ne o romanskim Vlasima poput onih u istočnoj Srbiji, to je narod.Turci nikada nisu pravili popise po naciji, već po veri i klasi, tako da se naziv vlah u Turskoj i Austriji može odnositi samo na Srbe. Evo objašnjenja:
  Do 1530. vlaški status postojao je, pored ostalih i u Smederevskom, Zvorničkom i Kruševačkom sandžaku, a onda je ukinut i prenet u osvojenu i pustu Ugarsku, kako bi se Srbi naselili tamo. Tako su Srbi vlasi naselili Pakrački i Požeški sandžak, odnosno, Donju (tursku) Slavoniju, otud naziv Mala Vlaška. U to vreme, 1531 - 1538, grupa doseljenika sa Cetine i zapadne Bosne dolazi u Žumberak, i njih car zove ,, Srbi ili Vlasi ili Rašani''. Dugi rat između Rimsko - nemačkog carstva i Turske počinje 1593, tada se, zbog turskog tlačenja, oni Srbi iz turske Slavonije sele u Gornju, austrijsku.
  Srbi sa Cetine i iz Bosne se naseljavaju na području oko Karlovca, i tu se 1578. formira Karlovački generalat, a do njega i Varaždinski generalat, u koji 1593/4. dolaze Srbi iz turske Slavonije. Već sam rekao da su i jedni i drugi Srbi imali povlašćeni vlaški status kao vojnici u Turskoj, pa su ga hteli dobiti i u Austriji, te su se zato najčešće zvali ,, vlaškim sinovima'', i zato se u austrijskim popisima često zovu vlasima, a taj naziv im i danas daju Hrvati. No, ako pogledamo njihova imana, videćemo imena tipa Vuk, Vukašin, Radoje, Miloje itd, dakle srpska, ne rumunska. Tako su bivši turski Srbi vlasi postali austrijski krajišnici Te 1578. formira se Vojna Krajina, odlukom sabora u Brusu na Muri, a car je odlučio da Krajini da i Žumberak, koji isprva nije bio u njoj. Do tada, Žumberak se nalazio u slovenačkim (austrijskim, nemačkim) zemljama, a potom u Krajini, a od njenog ukidanja 1881. u Hrvatskoj. Žumberak je zato danas u Hrvatskoj umesto u Sloveniji.
  Srpski statuti (Statuta Valachorum) doneti su samo za Varaždinski generalat 1630, vezani su za svojinu nad zemljom i administraciju.
  Srbi u nemanjićkoj Srbiji nisu posrbili Vlahe, jer sam već objasnio da je to kod Nemanjića kategorija Srba koju su preuzeli Turci. Ovi Vlasi (Rumuni) iz istočne Srbije naselili su se tu tek 1594. sa Karpata, kad su Tatari opustošili pobunjena srpska sela. U nemanjićkoj Srbiji o etničkim Vlasima nema podataka, bilo ih je jako malo.
  Stefan Nemanja bio je Srbin Dukljanin, tako ga zovu sinovi Sava i Stefan u biografijama. Njegova loza bila je rod sa lozom kralja Mihaila i Bodina po muškoj liniji. To da je Nemanja Hrvat je izmišljotina, nema izvora koji to kaže. Kršten je u rimokatoličkoj crkvi u Duklji jer nije bilo pravoslavne u blizini, kako kažu njegovi sinovi, otac Zavida mu je bio zbačen sa vlasti u Raškoj od strane rođaka, pa je pobegao u Duklju, gde je i rođen. Kasnije su se vratili u Rašku i Nemanja je kršten u pravoslavnoj crkvi. Gradio je pravoslavne manastire i zamonašio se u pravoslavnoj crkvi, dakle bio je pravoslavac. Vi Hrvati uporno koristite za Dukljane naziv Crnogorci, što je pogrešno. Naziv Crna Gora javlja se u XV veku za Gornju Zetu, i to je geografska, a ne etnička odrednica. Naziv Crna Gora i Crnogorci pre XV veka je anahronizam.
  Sava nije ubio brata Stefana Prvovenčanog, niti je anatemisan, već je 1219. dobio za srpsku crkvu status nadbiskupije (arhiepiskopije) od nikejskog patrijarha, a 1217. je ...
 • pravoslavac
  Kako to govoriš....."Nemanićeva Srbija"?. Očito skačeš sam sebi u usta. Nemanić je autohtoni Crnogorac (najprije Hrvat, pa Crnogorac). Koliko je poznato Današnja Crna Gora se je nekada zvala Duklja, a Duklja nije nikada bila srpska. Zapravo, u to doba se Srbi nigdje niti ne spominju da su postojali na Balkanu...

 • rumun iz cuprie  - da vlasi su ustvari rumuni ali ne vise vasi vlasi
  ad bas je tako jer vasi vlasi iz Hrvatske i Bosne ne govore nas jezik, nemaju vise nikakve tradicije i ne ispunjavaju vise nikakva kritere da pripadaju nasem narodu i uz to jos su narod koji osim divljastva nije drugo cinio sto nas narod je jedan mirnodopski narod,
  oni mora da su pili tamo neku vodu od neko=g izvora gde ste vi pisali :)
 • Igor
  Ne znam da su Srbi branili Europu od Turaka - Srbi su u velikoj mjeri napadali Europu kao janjicari u turskoj vojsci. Vi volite sebi govoriti kako ste branili Europu ali cinjenice govore drugo. A i oni koji su se nasli na teritoriju Habsburske monarhije ti su se borili protiv Turaka radi svojih posjeda a ne za obranu Europe.
 • Pjotr
  Vlasi zive u vise drzava na Balkanu(SR,AL,MK,BG,GR) i svoj vlaski(arumunski) jezik odlicno govore.Znaju li tzv. Vlasi u Hrvatskoj i BiH vlaski jezik?Ne.Nije valjda da su svi zaboravili...
 • Brdar
  Pjotr,znaju,
  Odi u Istru u selo Susnjevica i tamo ti ljudi jos govore Aromunski jezik. Doduse sve manje ali jos ga govore.
 • Mauricio  - Vlah
  Ljudi tjerate to do bezsmisla. Ovako: prvo i prvo VLASI su prijeklom iz Vlaske Nizije i romanski su narodi slicni francuzima i italijanima. Jezik im je rumunski. Drugo asimilirali su se u srbe tokom poslednjih par stotina g. Logicno da su zaboravili svoj jezik nakon 400 godina. Evo vam primjer djeca nasih doseljenika u stranim drzavama, malo koje djete zna dobro ( ako ikako) nas jezik. Trece: izmjesali su se sa srbima do te mjere da se ne zna da li je ostalo ista cisto srpsko ili cisto vlasko vec je sigurno 90% srba mjesane krvi. Dalje, to isto se desilo u Hrvatskoj samo u malo manjoj dimenziji. Horvati su plemicka porodica Madjara i nametnuli su se slavenskom stanovnistvu tako sto su pomijesali svoje avarske gene kroz pokoljenja tacnije od okupacije Cengiz ( CENGIC) Kanovih mongola na ovim prostorima 1200 - pa na dalje. Ta mongolska plemena huna, avara, tatara, cerkeza, cuvasa i ostalih azijata su se nametnula kroz familijsko ime Horvat u narodu. Tako da su Hrvati mjesavina slavena i pomenutih plemena uz to da se narodno ime Horvat nametnulo. Zasto ima 50 000 Horvata u Hrvatskoj? Zasto ima vise od 700 000 Horvata u Madjarskoj? Vecina Hrvata su slavenskog porijekla, pogotovo u Dalmaciji. Sve je to jedan veliki cirkus. Postovanje
  _______________________________________________
  Ništa nisi rekao što već gore nije rečeno. A rečeno je, da Vlasi jesu Vlasi, a nikako Srbi. Prema tome tzv.Srbi u Hrvatskoj nemaju genetski kod Srpski već Vlaški, a kako su izgubili svoj vlastiti identitet, sasvim prirodno je da su u Hrvatskoj mogli postati samo Hrvati.
  Isto tako nije točna ni tvoja tvrdnja da su Hrvati Avari. Hrvati su najstariji balkanski narod na ovim terenima koji su sačuvali svoje izvorno ime još od prije 12 tisuća godina...
  Urednik
 • Brdar  - Vlasi
  U prilog tezi o porijelu Vlaha u nasim krajevima evo linka na Wiki iz francuskih i eng.izvora koji su neovisni i nemaju potrebu podilaziti ni Hrvatima ni Srbima.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Vlachs
 • Normalanlik  - Neozbiljno
  Srbin sam iz Hrvatske, poreklom bas iz Krajine. Ovo je pro-fasisticka glupost koja nema veze sa zdravom pamecu. Mrznja prema Srbima Vas je oslepela, ali tu notu mrznje dobro prepoznajem. Verovatno ti je ako ne otac onda djed ili majka etnicki Srbin, pa se pokusavas oprati pred drugima kao najcistiji Hrvat. Treba da te bude sramota. Imam takvog brata kao ti u Zagrebu, budalu koja je zaboravila da mesto rodjenja ne radja etnicku pripadnost vec poreklo predaka. Eto, mozda i nije najsretnija cinjenica biti Srbin danas, vise bih mozda voleo biti Amerikanac, ali ne mogu sakriti sta su mi roditelji, djedovi, pradjedovi... I ponosim se njima.
  _____________________________________________________________________
  Interesantno, brat ti je shvatio da je cijelo vrijeme živio u zabludi, pa se konaćno vratio svojim korjenima. Nije ni za tebe još uvijek kasno. Shvati jednom da više nije rentabilno biti Srbin, a pogotovu ne za one koji to nikada i nisu bili, već su pomoću Garašanovih NAČRTANIJA posrbljeni kako bi poslije služili Srbima "čarapanima" za TOPOVSKO MESEO.
 • reb  - Pravoslavci Hrvati
  Normalanlik, sasvim je prirodno da netko tako reagira kad se prvi put susretne sa ovakvim informacijama. Ima jedan dokaz prvog stupnja na ovom websitu da su se sva ta "srpska" prezimena koja postoje u HR u Krajini, Lici, Kordunu itd, izjasnjavali prije samo stotinjak godina kao Hrvati. Mozes to naci na sasvim objektivnom websitu, kao cinjenicno stanje ako odes na imigracijski americki website, naime Ameri imaju website u kojem mozes naci putnike imigrante koji su se pocetkom 1900 tih doseljavali u USA, tamo pise njihovo ime, prezime, zemlja podrijetla, nacionalnost, moze se cak i naci tko im je platio putnu kartu te kod koga su isli, kojim brodom su plovili itd. wbsite se zove Ellisisland....ukucaj bilo koje srpsko prezime s ovih prostora i vidjet ces da je postojala vrlo jaka Hrvatska nacionalna svijest kod njih, svi su se izjasnjavali kao Hrvati. Pa cak i Tesle :)) kasnije je tu ocito politika uplela prste. morat ces se uclanit da bi trazio ....
 • reb
  Dakle ih nitko u stranoj zemlji nije tjerao da se izjasnjavaju kao Hrvati, ako se nisu smatrali Hrvatima. Ovo je vrlo vrlo zanimljivo, priznat ces. Da se je osnovala Pravoslavna crkva u Hrvata i da nije bilo politickog posrbljavanja, ne bi "srbi" u HR danas bili Srbi niti bi imali ista sa Srbima u Srbiji. Oni su ocito potomci vlaha, Vlasi i Srbi nisu jedno te isto, pa i povijesni izvori kazu da se oni medjusobno nisu mijesali, dapace, Vlasi su bili niza kategorija gradjana tamo kod njih.
 • rss outlook 2013  - Bosanski i Hrvatski Srbi, istorijski su Vlasi
  Internet-based Aggregators are the simplest solution to learn feeds. Firefox Internet browser , which helps you to save RSS feeds as "Reside Bookmarks" that replace usually (the Sage extension makes Firefox a extra useful aggregator).
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg