Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas128
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2325
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9062
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615082

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.145
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Na nepostojanju autokefalne ili nezavisne Hrvatske pravoslavne crkve tresu se temelji suvertenosti R PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 4
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Petak, 18 Ožujak 2011 22:44


|

Dragan Hazler

pokaži detalje 22:41 (Prije 56 min)

Dragan Hazler:  Republika Hrvatska treba Hrvatsku pravoslavnu crkvu!
Hrvatska pravoslavna crkva nije utemeljena, nego administrativno obnovljena u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i ona mora biti opet administrativno obnovljena.
 
Na nepostojanju autokefalne

ili nezavisne Hrvatske pravoslavne

crkve tresu se temelji suverenosti

države Hrvatske

  jer na hrvatskom tlu djeluju tri državne nacionalne pravoslavne crkve susjednih država (abecedno):
Autokefalna ili nezavisna Crnogorska  pravoslavna crkva - CPC
Autokefalna ili nezavisna Makedonska pravoslavna crkva - MPC
Autokefalna ili nezavisna Srpska pravoslavna crkva - SPC.
Jedino Hrvatska nema službeno svoju državnu autokefalnu Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Taj propust bi trebao zabrinuti svakog Hrvata, napose Hrvatske vlasti.
Na ovome fundamentalno važnom pitanju mora se uposliti hrvatska državnopolitička i vjerska pamet uz sudioništvo svih struka i znanosti, odlučujućih za svaki segment obstanka i razvoja Hrvatskog naroda u vlastitoj državi ili prepustiuti Hrvatski narod u njegovoj državi guranju u genitiv.

Hrvatska pravoslavna crkva postoji u Hrvatskoj od pamtivjeka
Hrvatska pravoslavna crkva u Hrvatskoj je jednako stara kao i Hrvatska katolička crkva jer je to do raskola 1054. godine  bila jedna ista crkva s dva sjedišta: u Rimu i u Carigradu.
Štoviše na prostoru, gdje žive Hrvati i Srbi, to je i nadalje  do 13. stoljeća ostala jedna Crkva sa sjedištem u Rimu. Onda se je raskolnik  Rastko Nemanjić  prozvani Sveti Sava odmetnuo iz jedinstvene Rimske crkve i osnovao autokefalnu nacionalno-državnu Srpsku pravoslavnu crkvu, skraćeno SPC.
Nijedna spona ne balkanizira Hrvatsku toliko, koliko to čini Srpska pravoslavna crkva.
Nijedan utjecaj iz Srbije ne posrbljuje Hrvatsku kroz čitavu povijest i danas, koliko to čini Srpska pravoslavna crkva. U njoj se protivno govornom jeziku hrvatskih pravoslavaca govori službenim srpskim jezikom.

Umjesto ekumene SPC sprovodi separaciju i nametništvo
Od vremena Rastka Nemanjića do danas ta Srpska pravoslavna crkva, umjesto ekumenskih smjernica, vodi srpsku nacionalno-političku ulogu, nametanja pravoslavlja i srbstva nesrpskim narodima, napose Vlasima i Hrvatima. Ujedno osvaja tuđe prostore za Srbiju.
O nametanju i širanju srbstva kroz pravoslavlje postoje brojni nacionalni i internacionalni dokazi.
Od nacionalnih izdvajamo za ovdje samo dva, a tijekom rasprave navest će se još brojni dokazi.
Prvi: Polovicom 16. stoljeća Pećki patrijarh Srpske pravoslavne crkve Makarije, brat od poturice Mehmeda paše Sokolovića postavlja granice Velikog srpskog pravoslavnog carstva ovako: Jadranskom obalom do Trsta; od Trsata na Budim; od Budima do Temišvara; od Temišvara prerko Videma do Soluna sa srbskim pravom na Carigrad.
Drugi: Danas se više od polovice Srbije nalazi na hrvatsko-ugarskom prostoru, kojeg je srpskim proglasio pećki patrijarh SPC Arsenije III. Čarnojević iza "Seobe Srbalja" 1690. godine. Postupno je SPC pretvarala hrvatsko-ugarski prostor dobro uhodanom strategijom u srbski prostor: Verska autonomija, kulturna autonomija, novo ime za prostor autonomije Vojvodina, politička autonomija, priključenje državi Srbiji.
Za konačno ostvarenje toga cilja Srbija je prognala i znatan dio poubijala oko 700.000 Podunavskih Njemaca i preko 150.000 Mađara i Hrvata. Na imanja prognanika naselila je iza Drugog svjetskog rata Srbe  i tako od hrvatsko-ugarskog Podunavlja, Potisja i čak vjekovnog Hrvatskog Srijema napravila Autonomnu pokrajunu Vojvodinu, koju je poznati velikosrbski zločinac Slobodan Milošević integrirao u državu Srbiju.

Dva internacionalna dokaza separatizma i nametništva SPC
Od internacionalnih dokaza da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi važniji separatizam i nacionalno osvajanje, nego ekumena navest će se ovdje samo dva primjera, a ostale će se dotaknuti tijekom rasprave.
Prvi: Odbijanje sudioništva SPC na Baselskom ekumenskom koncilu 1431-1439.
Srpska pravoslavna crkva je jedina istočna pravoslavna crkva, koja je odbila sudioništvo na Baselskom ekumenskom koncilu, na kojemu se je, napose u njegovom produžetku u Sieni uspješno raspravljalo o ekumeni crkava. Već je naprijed spomenuto, da je pećkome patrijarhu, oko 100 godina iza Baselskog ekumenskog koncila bilo važnije Srpsko pravoslavno carstvo do Trsta, nego vjerska ekumena na tome prostoru.
Drugi:  Zar nije smiješno, ako ne i zabrinjavajuće, da je Srbija pretvorila Zagreb u  središte Srbskog pravoslavlja, iz kojeg se vlada sa Slovenijom i vascelom Italijom. Zašto hrvatske vlasti dozvole da se kroz Zagreb nameće Srpsko pravoslavlje susjednim državama.
Dobro su nam poznate nacionalne velikosrbske vodilje poput ovih: Sve što je pravoslavno, to je srpsko! Do zadnjeg srpskog groba je Srbija. Pod ovim i sličnim sloganima Srpske pravoslavne crkve širi se država Srbija vjerskim, političkim i ratnim metodama.
Zašto glavni hrvatski grad Zagreb preuzima na sebe suodgovornost za velikosrbsko ideološko ludilo, koje predvodi SPC i preuzima ulogu središta Srpske pravoslavne crkve za Sloveniju i vascelu Italiju?! Neka se to čini iz Beograda, a ne iz hrvatskog ekumenskog Zagreba.

Srpska pravoslavna crkva je posrbila sve Vlahe
Vlasi, kao najbrojniji neslavenski narod ne postoje više niti kao nacionalna manjina u BiH i u Hrvatskoj. Sve ih je Srpska pravoslavna crkva prevela na pravoslavlje i posrbila - napravila od Vlaha Srbe.
O tome postoje dokumentarni dokazi, za Vlahe u Hrvatskoj kao što su Vlaški statuti i brojni drugi dokumenti, a za Vlahe u BiH svjedoči dokumentarno "Etnička povijest Bosne i Hercegovine" od Dr. Dominika Mandića, Hrvatski povijesni institut, Rim 1967. Ova povijest je zbirka dokumenata, koji dokazuju o posrbljivanju Vlaha, Hrvata i svi Nesrba u Srbe.
Prisilno prevođenje iz jedne vjere u drugu je za normalne uvjete kažnjivi čin i njime bi se trebala pozabaviti historiografija, demografska genetika i pravosuđe suverenih država Republike Hrvatske i Republike BiH jer je na njihovim prostorima SPC denacionalizirala Vlahe u Srbe. Vlasi imaju pravo vratiti se u svoj nacionalni habitus s najstarijim korjenima na Balkanu.
Suverena država Hrvatska bi trebala posvetiti posebnu Ustavnu brigu i primjeniti podporu svake vrste da se posrbljeni Vlasi u Hrvatskoj vrate u svoju vlašku izvornost. To bi ujedno bila hrvatska zahvalnost Vlasima, koji su rame uz rame branili Hrvatsku od Turaka i od Srba, koji su ratovali protiv Hrvatske. Prisjetimo se između brojnih samo dvojice Srba istaknutih u borbi protiv Hrvata: Mehmad paša Sokolović (brat od pečkog patrijarha Makarija) i Hasan paša Predojević.

Bosanske Srbe je stvorila SPC od Nesrba
Više od 90% svih Srba u današnjoj BiH nastali su instrumentarijem Srpske pravoslavne crkve.
Evo jednog znanstveno dokazujućeg prikaza iz Mandićeve Etničke  povijesti BiH, na str. 518, gdje piše od koga potječu Srbi u Bosni i Hercegovini:
1. Od bosansko-hercegovačkih Hrvata bogumilske vjere......................2-3%
2. Od b.h. Hrvata katolika prevedenih u pravoslavlje........................30-32%
3. Od neslavenskih Vlaha.....................................................................50-52%
4. Od drugih Neslavena: Grka, Armenaca, Albanaca i Cincara.............6-7%
5. Od doseljenih pravih etničkih Srba...................................................8-10%
Svega : 96 - 104 = 100%.

Osiljena SPC se suprostavlja postojanju drugih pravoslavnih crkava
Politička, nacionalna i državna Srpska pravoslavna crkva zabranjivala je Makedoncima i Crnogorcima obnovu svojih nacionalnih pravoslavnih crkava i nije uspjela pa danas djeluju, postoje i postojat će:
Makedonska pravoslavna crkva i Crnogorska pravoslavna crkva.
Postojat će i obnovljena Hrvatska pravoslavna crkva jer se ona temelji na hrvatskom pravu, hrvatskoj tradiciji i nacionalno-vjerskoj slobodi i volji Hrvatskog naroda.
Srpska pravoslavna crkva kao političko-vjerska institucije nema pravo prisiljavati niti zabranjivati ljudima njihovo vjersko opredjeljenje.

Slijedi tekst od: Autora: Hina / tportal.hr 14.03.2010 15:42, a iza toga komentar

UTEMELJENA U NDH
Milan Rodić: Srbi ne žele Hrvatsku pravoslavnu crkvu
Tko ste vi gospodine Milane Rodiću, da bi Vas Hrvati trebali pitati o uspostavi svoje Hrvatske pravoslavne crkve - HPC?!  S kojim pravom Vi određujete Hrvatima u Hrvatskoj i nacionalnim manjinama u Hrvatskoj o njihovom vjerskom druženju?! Tko Vas uopće pita, da li Srbi žele Hrvatsku pravoslavnu crkvu!?
Hrvate ne muči briga, što Srbi ne žele Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Srbi nisu hrvatski gospodari niti imaju bilo koju ingerenciju nad Hrvatima.

U pitanje Hrvatske pravoslavne crkve miješa se SNS
S kojim pravom se Srpska narodna stranka suprostavlja obnovi i osnivanju Hrvatske pravoslavne crkve u Hrvatskoj?! Suprostavljaju se dvije srbsko-nacionalne i političke posestrine: Srpska petokolonaška politika i Srpska pravoslavna crkva.
Srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj ne može Hrvatima u suverenoj državi Hrvatskoj diktirati vjersko ponašanje i opredjeljenje.
Ta vremena velikosrbskog gospodarenja i diktature u Hrvatskoj su nepovratna prošlost. Srpska nacionalna manjina se mora prilagoditi sa stvarnošću suverene države Hrvatske, koja pruža svima nacionalnim manjinama punu građansku ravnopravnost, vjerska i ljudska prava.

Autor: Hina / tportal.hr 14.03.2010 15:42
Srpska narodna stranka (SNS) danas je osudila najavljeno osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, ocijenivši da je ta organizacija po svom poslanju 'antisrpska, nacionalistička i u stvarnoj biti antipravoslavna'
Osnivanje te crkve započelo je okupljanjem bivših svećenika Pravoslavne crkve kojima je, zbog duhovnih, materijalnih i krivičnih prijestupa, oduzet svećenički čin, odnosno inicijativom udruge čiji članovi nisu pravoslavci, već katolici, tvrdi SNS u otvorenom pismu.
SNS zamjera što se na internetskoj stranici Hrvatske pravoslavne zajednice kaže da je temelj osnivanja te crkve njezino djelovanje tijekom Nezavisne države Hrvatske.
Zajednica nastavlja ideju tog razdoblja, udarajući na Srbe u Hrvatskoj i negirajući im da su Srbi, negirajući Srpsku pravoslavnu crkvu, uzimajući kao svoj znak srpski pravoslavni manastir Gomirje te prisvajajući Nikolu Teslu i druge povijesno značajne Srbe, navodi se, uz ostalo, u opširnom pismu.
Ocijenili su da je osnivanje te crkve suprotno načelima za uspostavljanje pravoslavne crkve, po kojima moraju postojati zdravi duhovno-moralni te crkveno-pravni i državno-pravni uvjeti za SNS smatra da država mora voditi računa o tome da se ni jedna pravoslavna crkva ne može osnovati kao udruga te da mora primijeniti zakonske i kaznene mjere protiv "nacionalističkog, antisrpskog, antipravoslavnog djelovanja protiv Srba".
Neophodno je da se od takvog ponašanja članova zajednice ogradi i Katolička crkva kojoj oni pripadaju, kaže se, uz ostalo, u otvorenom pismu koje potpisuje predsjednik SNS-a Milan Rodić.

Komentar i potrebni dodatak uz njega
U temeljno ljudsko pravo svakog čovjeka spada i volja izbora vjerskog opredjeljenja. Kao dojučerašnji ortodoksni rimokatolik, grkokatolik, starokatolik, pravoslavac, evangelist, mormon, pentakosac, agnostik... može svaki čovjek u slobodnome svijetu i u slobodnoj  Hrvatskoj od danas po svojoj volji nastaviti kao Hrvatski katolik, Hrvatski pravoslavac, kao budist, kao musliman, kao Židov (vjerski i nacionalno!)... i čak kao ateist.
Polazeći od spomenutih vjerskih sloboda, kao sustavnica općeg ljudskog prava postavlja se pitanje i ponavljaju se neka pitanja radi izvanrednog značaja:

1. Odkuda srbskomanjincima u Hrvatskoj pravo zabranjivati Hrvatima vjersko opredjeljenje? Danas se u svijetu na takovoj osnovi spori jedino komunistička Kina s Tibetancima.
2. Zašto Hrvatski ustav, Hrvatski sabor i Hrvatska vlada dozvole da se iz Zagreba širi megalomanija Srpske pravoslavne crkve na Sloveniju i na Italiju. Za to postoji središnjica SPC u Beogradu.
3. Stavljanjem Zagreba u megalomansku ulogu SPC, želi se "celom svetu" pokazati, kako je Zagreb, uz Beograd glavno središte SPC-a i srpstva u Europi.
4. Hrvatski Ustav, Hrvatski sabor i Hrvatska vlada moraju dozvoliti posve jednako vjersko pravo Hrvata, posrbljenih Vlaha i svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj i pozabaviti se nazivljem svih vjerskih zajednica u Hrvatskoj. Svaka vjerska zajednica u Hrvatskoj mora u svojoj naslovnoj sintagmi imati hrvatsko obilježje.

Bizantska istočna ili pravoslavna crkva ima u Hrvatskoj duboke korjene
Srbskomanjinci u Hrvatskoj, koji se protive HPC bi trebali znati, da je u Primorskoj Hrvatskoj djelovala u ranim stoljećima Bizantska ili Istočna ili Ortodoksna ili  Pravoslavna crkva još u vrijeme, kad su Srbi u Raši (današnjem Bošnjačko-muslimanskom Sandžaku) bili još nekrsti i vandalski barbari.
U nadolazećem vremenu su se pokrstili, ali ovo posljednje zadržali su Srbi do danas. To su pokazali u Balkanskim ratovima, u Prvom svjetskom ratu, kojeg su izazvali, u Drugom svjetskom ratu kroz četničkosrbski fašizam, zasvjedočen na likvidaciji Židova ("Belgrad ist der erste Judenfrei Stadt in Europa!"), na klanju i progonu Hrvata i Bošnjaka, i u Srbskom okupacijskom i genocidnom ratu od 1991. do 1995. godine na Hrvatsku i na BiH...
U svemu spomenutome imala je duboko uronjene svoje prste Srpska pravoslavna crkva i njeni sveštenici. U svakoj Općini SPC u Hrvatskoj je bilo četničko fašističko središte.
Poznati su četnički fašistički vođe poput veljunskog prote Branka Dobrosavljevića organizatora pokolja mirne hrvatske obitelji Mravunac u Hrvatskom Blagaju (5./6. svibnja 1941) i četničkog fašističkog krvnika u Dalmaciji, pravoslavnog popa Momčila Đujića, koji je progonio i klao Hrvate Primorskoj Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata. Zanimljivo je da SPC i država Srbija proglašavaju četničko-fašističkog vojvodu Momćila Đujića narodnim junakom slično kao i njegovog četničko-fašističkog vožda Dražu Mihailovića.

Sjedišta Istočne crkve (ne srpske pravoslavne crkve!) na Jadranskoj obali
Valja podsjetiti gospodu srbskomanjince, da je glavno sjedište Istočne ili Bizantske crkve (Ne srpske pravoslavne crkve jer ona tada nije niti postojala!) na Jadranskoj obali bilo u Aquileji, s ispostavama u Veneciji i u Raveni. Ivan Ravenjanin je pokrštavao Hrvate. Hrvatski knez Branimir sa suprugom Marušom kao mladi vladar hodočastio je u Aquileju.  Nakon toga se hrvatski biskup Istočne crkve - Teodozije i knez Branimir opredjeljuju za Zapadnu ili Rimsku crkvu. Za taj čin Rimski papa kao ondašnji najmoćniji vladar u Europi, blagoslivlje biskupa Teodozija i Branimira, uz najvažniji čin priznanje suverene države Hrvatske. Bilo je to 7. lipnja 879. godine, prije priznanja brojnih država u Europi.  Evo toga čina:

Pismo pape Ivana VIII. hrvatskom vladaru Branimniru
Papa Ivan VIII piše pismo "Dragom sinu Branimiru, hrvatskom biskupu Teodoziju, hrvatskom svećenstvu i Hrvatskom narodu, kojim potvrđuje prihvaćanje, podržavanje i zaštitu novoustrojenog hrvatskog političkog opredjeljenja. Zadovoljan što se Hrvatska vratila u okrilje Rimske crkve, papa je, na Branimirovu molbu, u crkvi Svetog Petra, 21. svibnja, iste godine (još prije pisma! D.H.) blagoslovio kneza, Hrvatski narod i Hrvatsku državu, što je po tadašnjem međunarodnom pravu, a u skladu s poimanjem papinskog univerzalizma i papinskim pravom priznavanja zakonitosti vlasti i vladara, značilo priznavanje Branimira zakonitim vladarom, a Hrvatsku nezavisnom državom. To je bilo prvo međunarodno priznanje države Hrvatske.

Bizant je i dalje nazočan u priobalnim jadranskim gradovima
Valja dodati da je u dalmatinskim gradovima i dalje ostala bizantska vlast, a onda je vrijedila poznata izreka: "Quius regio, eius religio!" što približno znači "Čija vlast od toga je i vjera!" Prvi hrvatski kralj Tomislav (910-928) je konzul, ali ne i vlasnik bizantskih gradova. Tako je to bilo, uz neke promjene do kralja  Zvonimira (1075), kojemu papa Grgur VII. predaje sve kraljevske znakove - papinsku zastavu, žezlo mač i krunu kao i potvrdu vlasti nad svima dalmatinskim gradovima.
Taj politički potez hrvatskog kralja s papom bio je jedan od najznačajnijih političkih poteza hrvatskog vladara i još jedna potvrda međunarodnog priznanja države Hrvatske i njezina stabilnog međunarodnoig položaja.

Raskol na Zapadnu i Istočnu crkvu 1054. godine
Tijekom povijesti kršćanstva bilo je raznih neusuglasica i koncilskih sporova između pripadnika dvaju glavnih crkvenih središta u Bizantu i u Rimu. Ovdje se ne će ulaziti u njih, nego samo spomenuti da je 1054. godine za Mihaila Cerularia, došlo do Crkvenog raskola, od kojega posljedice traju i danas. Upravo na hrvatskom nacionalnom prostoru protezala se i lomila granica toga raskola. Ima li netko na svijetu, tko može dokazati, da su se svi Hrvati opredijelili za Rimsku crkvu, a nitko za Bizantsku crkvu?!
Poznavajući povijesno i suvremeno ponašanje Hrvatskog naroda, nepobitno se može vjerovati i tvrditi, da su na hrvatskome prostoru iza raskola vladala barem četiri vjerska opredjeljena: Rimsko, Bizantsko, Bogumilsko i Hrvatsko narodno crkveno opredjeljenje (Grgur Ninski i sljedbenici).
Dakle, bilo je i danas ima Hrvata raznih vjerskih opredjeljenja. U medijima se spominju čak 42 vjerske sljedbe u Hrvatskoj.
Po kojoj to diktaturi i nametanju srpskomanjinaca u Hrvatskoj ne bi smjeli postojati Hrvatski pravoslavci i vjerska zajednica Hrvatska pravoslavna crkva?!

Hrvati pravoslavne vjere postoje u Hrvatskoj od pamtivjeka
Hrvatska pravoslavna crkva nije utemeljena za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, nego službeno obnovljena. Ako bi čak bila utemeljena za vrijeme NDH, to je pravo Hrvatskog naroda u svako povijesno vrijeme  i nema pravo nitko u svijetu pa niti srbska nacionalna manjina, niti srbska politika u Beogradu niti Srpska pravoslavna crkva osporavati Hrvatima postojanje Hrvatske pravoslavne crkve.
Suverena država Hrvatska mora poduprijeti obnovu Hrvatske poravoslavne i dozvoliti joj sva prava autokefalne Hrvatske pravoslavne crkve. To spada u temeljno ljudsko pravo Hrvatskog naroda. (Slijedi nastavak o posrbljivanju Vlaha i Hrvata kroz SPC)
Basel, ožujka 2010.      Mr.sci. Dragan Hazler, Hrvat - katolik ekumenskog nazora

Не "Английский язык Тетрадь для записи новых слов" сказал бы, потому что "Морозко" я к этой проклятой "Дело закрыто" корове и близко не подойду.

занес "Интриган Детектив на английском" другую, готовясь переломить "Наука и техника" мой хребет.

Может быть, вы "Ежедневник метод Глеба Архангельского 2012" извините меня, проговорил он.

Странно, но на "Друг" мгновение я "Узоры и орнаменты из бумаги" принял тебя за Чиуна.

Они вместе подошли "Простые и вкусные блюда русской кухни" к мертвому "За гранью" человеку.

Проходят в Эпсоме накануне Дерби, а уж про Дерби вы, конечно, слыхали.

Komentari (13)
 • GLOBAL  - Ma sve je to srpska propaganda!!!
  Naravno, po vama je sve velika laz, srpska propaganda i tako dalje ali pokusajmo malo blize...Svi su posrbljeni, ajde da uzmemo to kao hipotezu.Ali recite mi zasto svuda po hrvatskom primorju ima tragova zapisa na crkvama o tome kad su i pod kojim uslovima bile pokatolicene i prevedene u katolicku vjeru?Ko su ti ljudi po vasim otocima bili prije tog katolicenja?
 • Stojadin  - Otoci i vjernici
  Ljudi su se mijenjali na otocima svakih 300 godina a sa njima i običaji. Od prvih kršćana pa do danas uglavnome su na otocima živjeli Hrvati - bilo da su bili parvoslavci ili katolici. Uglavnome, na otocima nikada nisu živjeli Srbi, ma kojoj vjeri da su pripadali.
 • GLOBAL  - svakih 300 godina...
  Stojadine, hoces da mi kazes da su se svakih 300 godina ljudi na otocima mjenjali ali su uvjek to bili Hrvati?Znaci, prvo su bili jedni Hrvati pa su ih poslje 300 godina zamjenili drugi Hrvati koji su nakon sljedecih 300 godina bili zamjenjeni trecim Hrvatima i tako od 9. vijeka sve do sad...Smijesna ti je teorija.Ljudi se nisu mjenjali nego su se mjenjale okolnosti.U vrijeme Bizantije cijela Dalmacija sa otocima je pripadala tadasnjoj Srbiji!Onda je dosla Marija Terezija u dilu sa papom i pokrstila te ljude za kratko vrijeme da ih nebi ubila.Ali ako laze koza, ne laze rog!Ako ne vjerujes natpisima po crkvama, obrati malo paznju na prezimena ljudi sa otoka...Jankovica, Obradovica, Petrovica, Ostojica...Koliko god se trudili da zatrete trag postojanja Srba na tim prostorima, uvijek ce nesto ostati sto ce vas zuljati i podsjecati na sopstveno porijeklo!!!
  Uzdravlje!
 • Stojan  - Pokrštavanje - posrbljavanje
  Global, očito si primitivan. Kako se pokrštavanjem može mijenjati nacija? Pokrštavanjem se mijenja vjera, a ne nacija. Nacija je genetika, a vjera dogma, koju možeš mijenjati svaki dan kao čarape. stanovnici po otocima su dolazili iz raznih krajeva sa istoka, a najmanje iz Srbije. Ilija Garašanin je svojim "NAČERTANIJAMA" uspio preko vjere povećati broj Srba. Sad se to Srbima vraća u vidu bumeranga.
  Oni tvoji, postaše moji
  A oni vaši, postaše naši
  I tako u nedogled su se Srbi razmnožavali pomoću popova i dekreta. Više dekreta, a manje popova.
  Ta su vremena za nama, ponadajmo se. Kroz par godina koje slijede i Srbi u Srbiji će se prepoloviti, jer i tamo ljudi znaju čitati.
 • GLOBAL  - Pokrstavanje-katolicenje
  Ok Stojane, necemo se vrijedjati sa obzirom da spadamo u civilizovan evropski narod mislim da niko od nas nije primitivan ako je neupucen ili neinformisan.Ja zelim diskutovati, ne zato da bi tebi nesto dokazivao nego da bi cuo i drugu stranu price sa kojom mogu da se slozim ili ne slozim te me stoga interesuje tvoje misljenje o tome zasto svaki katolik na Balkanu mora automatski da bude i Hrvat?Zasto svaki covjek koji zivi na teritoriji hrvatske mora biti katolik ili pravoslavac ali Hrvat?Zbog cega se na ovom sajtu toliko potencira to da su katolicki i pravoslavni obred jako slicni kad postoji par stvari koje su nespojive a to je da pravoslavlje nema oprost grijehova u klasicnom smislu kao katolicizam i drugo, pravoslavna crkva nikad u svojoj istoriji nije imala inkviziciju!I na kraju ovog posta jos jedno pitanje, otkud toliki broj katolickih svestenika u redovima ustasa u toku II Sv. rata i skoro milion ubijenih Srba u Jasenovcu o cemu se rimski papa nikad zvanicno nije izjasnio???Ako ti mene zelis nesto pitati, slobodno!
  Pozzz :)
 • Stojan  - Global budi korektan pa pogledaj malo i drugu stra
  Glabal, budi korektan pa pogledaj malo i drugu stranu.Što je sa pokrštavanjem Hrvata katolika od strane Garašanovih načertanija. I ne samo pokrštavanja nego i posrbljavanja, Što je sa glavnjačom iz Drugog svjetskog rata (200.000.-) ubijenih? Što je sa Srebrenicom, Vukovarom, Škabrnjom i drugim mjestima gdje su pobunjeni tzv. Srbi vršili pokolje? Što je sa dizanjem ustanka u Hrvatskoj i Bosni - i otkazivanja poslušnosti hrvatskim legalnim vlastima. Jasenovac su sami Srbi gradili. Umjesto da se odazovu hrvatsakim vlastima da idu u njihovu vojsku, otišli su u šume, pa kao rezultat toga uslijedio je Jasenovac. 1990. tzv. Srbi u Hrvatkoj i BiH ponovno otkazuju poslušnost legalnim hrvatskim vlastima, pa opet kao rezultat toga neposluha dobivaju "OLUJU". Ako se ta greška ponovi onda ih slijedi "TAJFUN" i više ih u Hrvatskoj neće biti.
  Eto zbog te tragične povijesti hrvatskih pravoslavaca naša zajednica (HPC) obnovila je svoj rad kako bi spriječila daljnji egzodus pravoslavnog stanovništva. Ovim činom mi hrvatski pravoslavci dajemo do znanja dojučerašnjoj "braći" Srbima iz Srbije da nećemo više biti njihovo topovsko meso. Mi imamo svoju Hrvatsku Domovinu i za nju ćemo se boriti, ako to toga, nedaj Bože, ponovno dođe.
 • pravoslavac  - Stojan - nastavak
  Nastavak: stanovništva u Republici Hrvatskoj i Republici BiH.
  U ostalom, što se Srbi iz Srbije toliko zauzimate za tzv. Srbe u Hrvatkoj i BiH, kad oni genetski nisu Srbi već Vlasi, koji su se, izgubivši svoj nacionalni Ilirski identite, tijekom stoljeća asimilirali u one narode gdje su se tog trenutka našli. Globalu, tebi se ovoga puta osobno obraćam, nemoj mlatiti praznu slamu o Srbima. Srbi moraju platiti danak svoje agresije na Hrvatsku i za sve druge narode na Balkanu.
  I (ne)zaboravite, ispunjavaju se Kremanska proročanstva braće Tarabića, da će na koncu Božje kazne, Srba na ovim terenima ostati samo toliko koliko im je Bog odredio, a možda i toliko koliko ih može stati pod jednu šljivu, govorili su braća Tarabići....
 • GLOBAL  - 750 000 ljudi ubijeno je u Jasenovcu!!!
  Stojane, da ti tata Global objasni neke stvari...Garasaninova Nacertanija su jedan minoran politicki pamflet koji je donekle imao smisla u vremenu u kom je nastao i taj dokument danas Srbi ne prihvataju kao sto ga nikad u povijesti i nisu prihvatali sto posto tako da Nacertanija kao takva nisu mogla zadirati u crkvene stvari!
  Druga stvar, otkazivanje poslusnosti ustaskoj vlasti???Mislis da su Srbi zasluzili Jasenovac zato sto nisu htjeli biti, prije svega, na strani fasista kao sto su to bili Hrvati???Ajde molim te.Cak i ako je tako, zar su i djeca, zene i starci morali biti ubijani u Jasenovcu?Da li ti je poznato postojanje djecijih logora u NDH?Naravno da jeste samo nikad neces priznati.Iza svega toga stoji rimokatolicka crkva i papa koji je tri puta primio Pavelica i nikad nije otisao u Jasenovac, i ni jedan jedini papa od tad nije nasao za shodno da posjeti Jasenovac!
  A 91. otkazuju poslusnost zato sto im je ukinut status konstitutivnog naroda a to je odmah asociralo Srbe na ponavljanje povijesti novi Jasenovac!Eto zbog toga su se Srbi pobunili!
  I evo ti jedan stih od mene Stojane za kraj posta:
  AKO JE MOJA SHIZMA RAZLOG TVOG FASHIZMA
  ISTOG BOGA MOLIM DA NAS STO PRIJE STIGNE KATAKLIZMA ILI U NAJMANJU RUKU VANZEMALJSKA CIZMA!!!
  PS:
  To je cisto zato sto prijetis tajfunima i ostalim sranjima...
 • Stojan  - Globalu nekorektan si
  Globalu dokle ćeš nabrajati samo hrvatske grijehe naspram Srba, a zaobilaziti i srpske, koji su daleko veći. Kako možeš govoriti o Paveliću kao fašistu, a zanemarivati Nedića, Ljotića? Pa zar nije cijela Srbija bila pod fašizmom sve dok ju nisu došli Rusi osloboditi koncem 1944.g. Čitaj svoga omiljenog Dobricu Ćosića (daleko je sunce). Govoriš da papa nikad nije posjetio Jasenovac...Pa nije ga posjetio niti drug Tito. Tito to nije uradio jer je i on tamo pohranio preko 20 tisuća zarobljenih folksdojčera i domobrana-ustaša 1946/47. g.
  Ako ostaneš i dalje zadrti srbenda, zatražit ću od urednika da prekine ovu beskonačnu jalovu diskusiju između nas dvojice....
 • GLOBAL  - Ako ikad odem u Vatikan...
  Ako se ikad desi da odem u Vatikan, a volio bi zasto da ne, zelio bi prije svega uci u katakombu u kojoj je sahranjen Tito! :)
  Drugo, Stojane ja stvarno nemam namjeru da mlatim praznu slamu jer sam vrlo objektivan zato sto mi strana sa koje gledam na stvari to dozvoljava.Moja baba je bila srpkinja kojoj je cijela uza i dalja familija ubijena u Jasenovcu samo zato sto nisu prihvatili katolicku vjeru.Moga dida su ubili cetnici jer je njemcima cistio cipele da bi prezivio da bi njegovog brata komunisti kasnije odveli na goli otok odakle se vratio sljep.A ja nemam nikakav problem da odem ni u katolicku ni u pravoslavnu crkvu jer Bog je jedan!Rodjen sam u Hrvatskoj, osjecam se Srbinom i ponosim se hrvatskom domovinom i srpskim porijeklom!!!Ono sto ja imam u hrvatskoj vi mi sigurno necete oduzeti!I samo nastavite da vrsite represiju nad narodom koji je ni kriv ni duzan i koji samo zeli da radi i prezivi od tog rada kao i svaki covjek na svijetu, ja vam kazem da ce raditi i medjunarodni sudovi i evropski komiteti i organizacije za zastitu prava covjeka na slobodno opredjeljenje kako za vjeru tako i za sve ostalo!!!I samo nastavite da diskriminisete ljude koji nisu isti vama po vjeri pa ce te pojesti sva govna koja ste izasrali u zadnjih 300 godina!!!
  A ti Stojane si dobrodosao u Srbiju na Exit i Gucu i na rakiju i pecenje i muziku do zore bez obzira na sve!!!
  Pozdrav!
 • Stojan  - osjećam se srbinom
  Globalu, tko ti brani da se osjećaš, kako se osjećaš, ali nemoj braniti drugima da se i drugčije osjećaju.Hrvatska Pravoslavna Crkva obnovljava se samo zato jer ima velik broj sljedbenika starog hrvatskog pravoslavlja. Ako je netko nekada proglasio sve pravoslavlje Srbima,pa ih poslije uporabljavao kao topovsko meso, to ne znači da tako mora vječno ostati.Božja volja prosvijetlila je ljudima glave da sa njome osobno misle, pa tako i nama hrvatskim pravoslavcima konačno je "ušlo u glavu" da mislimo svojom glavom.Globalu, prošla su vremena velikosrpske dominacije na Balkanu. Bolje bi ti bilo da više razmišljaš što se to događa u samoj Srbiji?
  Pročitaj još jednom Kremanska proročanstva vidovnjaka svjetskih fenomena -braće Tarabić, nećeti naškoditi....
 • carica milica
  "velik broj sljedbenika starog hrvatskog pravoslavlja"
  bit će da mi je nešto promaklo. pozna li netko ijednog hrvatskog pravoslavca
 • GLOBAL  - Ne sekiraj se ti Stojane!
  Kako da razmisljam sta se desava u samoj Srbiji kad u Hrvatskoj imam 8000 hektara zemlje u najplodnijem dijelu Dalmacije, 2 bespravno oduzeta stana u Zagrebu koja ce mi uskoro biti vracena, vikendicu od 600 kvadrata u Solarisu kod Sibenika koju izdajem tokom cijele godine i jednu manju u Istri u kojoj volim provesti vikend sa prijateljima uz dobro vino i ribu.U Lici imam imanje koje odavno imam zelju pokloniti SPC za izgradnju vjerskog objekta i imam jos 3 hektara zemlje u Slavoniji i naravno, nicega se ne zelim odreci i ako neko misli da moze to da mi oduzme iz bilo kog razloga, grdno se vara!!!Moj pra-pra djed je svojom krvlju to zaradio.A sto se tice Srbije, bolje da ti ne pricam, gledaj Velikog brata i sve ces znati! :)))))
  Puno pozdrava!
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg