Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas85
mod_vvisit_counterJučer413
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan871
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec7608
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2613628

Trenutno na stranici: 10
0 198.143.37.145
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
«TUK NA UTUK» HPZ prema Eparhiji SPC Karlovac PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 5
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Ponedjeljak, 28 Prosinac 2009 12:42

«TUK NA UTUK» HPZ  prema Eparhiji SPC Karlovac

Ovih dana na nadnevak Božića, pored ostalih vaskolikih srpskih dušobrižnika, javila se i Gornjokarlovačka Eparhija SPC s oštrim svojim prosvjedom prema novo utemeljenoj Hrvatskoj Pravoslavnoj Zajednici za područje povijesne Hrvatske. Kako ćete dole vidjeti, prosvjed su uputili na više visoko rangiranih političkih i crkvenih adresa, kao i uglednim pojedincima iz oligarhije «vaskolikog srpskog pravoslavlja». U prvom redu napadaju HPZ zbog logotipa portala u kojemu je ukomponiran manastir Gomirje, navodno osnovan 1600 g. kao duhovni centar za pravoslavne Srbe, što ne odgovara istini. Istina je da manastir datira iz tog vremena i da je namijenjen Bogoslužju pravoslavaca, ali nigdje ne piše da je u tom trenutku osnovan za srpske pravoslavce, već za sve pravoslavce koji su se u to vrijeme u bijegu pred Turcima utaborili u Gomirju. Tek nakon nekoliko stotina godina točnije oko 1850. godine manastiru se dodaje pridjev srpski. Dakle poklapa se nadnevkom početka posrbljavanja svih pravoslavaca na Balkanu. Nadalje prigovaraju nam da manipuliramo s Nikolom Teslom s kojim SPC manipulira kao Srbinom, što također ne odgovara istini. O tome smo već pisali na našoj stranici u «tajnim Teslinim dokumentima koji  se skrivaju u Beogradu» iz koji se može razabrati da se Tesla nikada nije osjećao Srbinom, već samo pravoslavcem, a koje se u njegovo vrijeme zvalo srpsko pravoslavlje.

Prihvaćamo formulaciju pisma da se vjernikom ne postaje «biološkim rođenjem već svetim krštenjem» i za nas Hrvate pravoslavce vrijedi ta odrednica. Nu, kako mi ne dijelimo valjanost krštenja na pravoslavne i katolike, jer su nam svi sakramenti isti i valjani su i po Kanonskim zakonima u obje, formalno još uvijek podijeljene crkve. Stoga mi hrvatski pravoslavci u ovom segmentu ne vidimo nikakvog problema. Dapače, ne govorimo nikada o crkvama, već o vjerovanju i načinu molitve, odnosno liturgije, koje prihvaćamo obje, za sada razdvojene, vjere.

Evo, dragi naši prijatelji i po Kristu istomišljenici, bez obzira na nacionalnost, mi vam prenosimo ovo pismo u cijelosti  Gornjokarlovačke eparhije s namjerom da sami donesete svoju prosudbu i utemeljenost ovog prosvjeda. Ne prihvaćamo nikakvu harangu SPC na naše udruženje i s gnjušenjem ga odbacujemo. Osim toga autori pisma napisali su tekst  na nama nerazumnom jeziku, što još više ugrožava uljudbeni dijalog između ove dvije zajednice

Vaš urednik

EPARHIJA GORNJOKARLOVAČKE SPC

www.eparhija.gornjokarlovačka.hr

Pismo Predsednici Vlade Republike Hrvatske
gđi Jadranki Kosor

* 25. 12. 2009 god.

Poštovana gospođo Kosor,

Ovih dana pred sam Božić, koji je sa pravom nazvan praznik Mira i dobre volje među ljudima, iznenadila nas je i uznemirila vest o osnivanju udruženja građana pod nazivom «Hrvatska pravoslavna zajednica» u Ogulinu.

Na sajtu ove zajednice u osnivanju, prvo što upada u oči je činjenica, da oni bespravno koriste sliku srpskog pravoslavnog manastira Gomirje. Manastir Gomirje su osnovali monasi iz manastira Krke 1600. godine i od tada je on duhovni centar pravoslavnih Srba Gorskog Kotara.

Pored fotografije manastira Gomirje na sajtu ovog udruženja građana u osnivanju, nalazi se i slika jednog od najvećih svetskih naučnika Nikole Tesle (1856-1943), koji je, kao što je dobro poznato, bio sin srpskog pravoslavnog sveštenika iz Smiljana, Milutina Tesle. Kojim putem i iz kojeg razloga su ove fotografije postale zaštitini znak ovog udruženja uopšte nije jasno, pošto oni sami sebe u osnivačkom tekstu nazivaju Hrvatima pravoslavne vere.

Uz ovaj pokušaj prisvajanja ili zadobijanja lažnog identiteta veoma je diskutabilan i naziv «pravoslavni» koji ovo udruženje koristi u svome nazivu. Dužnost nam je da podsetimo da neko postaje pravoslavan, ne biološkim rođenjem nego svetim krštenjem i to iskuljučivo u jednoj od kanonskih i priznatih Pravoslavnih Crkava, što se za pripadnike ovog udruženja ne može sa sigurnošću tvrditi.

Pored gore navedenog, ukazujemo i na činjenicu koja otkriva i pokazuje istorijsko poreklo ovog udruženja u osnivanju, a to je da se ono vezuje za fašističku i ustašku tvorevinu NDH. U NDH je 1942. godine zloglasni Ante Pavelić formirao tzv. «Hrvatsku pravoslavnu crkvu» sa ciljem konačnog uništenja Srba u Hrvatskoj, kao i Srpske Pravoslavne Crkve. Ova činjenica i pozivanje ovog udruženja, na taj najmračniji period novije istorije Hrvatske, izaziva veliku uznemirenost među vernicima i pripadnicima srpske zajednice u Hrvatskoj. Duboko u sećanju srpskog naroda u Hrvatskoj još žive stratišta i jame nevinih, da podsetimo samo na Jadovno, Glinu, kao i na najveći koncentracioni logor u ovom delu Evrope, Jasenovac. Na tim mestima su stradali nevini ljudi samo zato što su bili pripadnici druge vere i druge nacije, a među njima svakako su bili najbrojniji pravoslavni Srbi.

Ako bi ovo udruženje bilo nosilac i zagovornik ideologije iz tog vremena i tog «aveta iz prošlosti» onda je jasno da za mnoge ljude u Hrvatskoj uskoro neće biti mira, već se pre nazire perspektiva tame i zlokobnih vremena, što bi svakako dovelo u pitanje evropsku i demokratsku budućnost Hrvatske.

Zapanjujuća je činjenica da ovo udruženje svoj idnetitet i svoje postojanje u startu temelji na negaciji drugih. To se u konkretnom slučaju odnosi na Srbe i Srpsku Pravoslavnu Crkvu u Hrvatskoj, uprkos činjenici da Srbi vekovima žive na ovom prostorima, te da su oni u mnogim oblastima politike, filosofije, kulture i nauke dali neizmeran doprinos razvoju Republike Hrvatske i tome da ona danas bude na vratima ulaska u demokratske zemlje Evropske Unije.

Ako, bilo pojedinac ili neko udruženje građana, svoje postojanje temelji na negaciji drugog i drugačijeg, onda se to ne može nikako definisati osim kao «duhovni i kulturni terorizam» koji je zabranjen u demokratskoj Evropi. Organizacije sa sličnim programom ne mogu biti zvanično registrovane u evropskim državama. Tako nešto, koliko znamo, propisuje i predviđa Ustav kao i zakoni Republike Hrvatske.

Mi kao predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve i služitelji Jevanđelja Hristovog, podsećamo sve, da je Jevanđelje Hristovo Jevanđelje ljubavi. U Jevanđelju oni ljudi, koji kažu da veruju u Boga, a mrze bližnjeg svoga nazivaju se lažnim hrišćanima i njihova vera lažnom verom (1. Jn. 4, 20). Bez obzira kako se mi spolja deklarisali, istinitost svoje vere u Boga proveravamo svojim odnosom prema bližnjima i prema svim ljudima. To znači da bilo kada, ako odstupamo od zakona ljubavi, odstupamo od samog Boga i od zajednice sa Njim, a to je put koji nas ne vodi spasenju već tragediji i zlu.

Poštovana gospođo Kosor, ovo kratko pismo Vam upućujemo sa najboljim namerama, da Vas kao Predsednicu Vlade Republike Hrvatske upoznamo sa pojavom jednog ovakovog udruženja, koje asocira na najmračniji period novije istorije u Hrvatskoj.

Vi ste trenutno po funkciji najodgovorijna ličnost u Republici Hrvatskoj za očuvanje mira, reda i demokratije, pa Vam se obraćamo da svojim autoritetom i vlašću zaštitite pravoslavne Srbe i Srpsku Pravoslavnu Crkvu i njihov kulturni i duhovni identitet, koji preti da bude napadanut, što bi dovelo u pitanje i sam opstanak Srba u Republici Hrvatskoj.

S poštovanjem,

Episkop gornjokarlovački g. Gerasim

Episkop dalmatinski g. Fotije

Dostaviti: 1. Svetom Arh. Sinodu SPC, Beograd, 2. Predsedniku R. Srbije g. Borisu Tadiću, 3. Ministarstvu kulture – Zagreb, 4. Ministartsvu vera R. Srbije, 5. Predsedniku Vlade R. Srpske, 6. SNV – Zagreb, 7. Savetu nacionalnih manjina – Zagreb

 

Казалось, что мы смотрим спектакль из жизни современников Гаргантюа и Пантагрюэля, когда они, проголодавшись, съедали по барану в один присест, а не вертели брезгливо бифштекс по-деревенски.

Последний раз я видел "Мачо и ботан скачать в хорошем качестве"его в парадной.

Тогда я пойду распоряжусь на счет "Фильм стрекоза скачать"еды для парня.

Я протянул свои руки, сделал шаг назад и изо всех сил дернул его на себя.

Все другое немного стоило в суде.

Не задерживаясь, чтобы посмотреть, попал или нет, Римо обеими руками схватил раскаленный бак.

В "бесплатная программа для обрезания песен скачать" тот момент казалось, что все "crazy игровые автоматы" это не столь важно.

Встреча парламентеров была назначена сразу "рефераты на английском языке на тему лондон" после рассвета.

Их высокие "а.гайдар тимур и его команда краткое содержание" стволы без ветвей легко "игровые автоматы дракон" срубить и распилить на балки нужной длины.

Я восстал "учебник скачать face2face" из ваших кошмарных "Формат а4 чертеж" легенд.

Это были серьезные вопросы, и "Бесплатные html редакторы скачать" даже оглушительный взрыв, грянувший "Ник Северянин и битва с Королем кошмаров" за спиной, не смог отвлечь "Задачи про Чудо-дерево. Счет в пределах 1000. Рабочая тетрадь. 3 класс" Чиуна от раздумий.

Он сходил к бару, принес два бокала и бутылку.

Komentari (11)
 • pravoslavac  - REAGIRANJA PRENIJETA SA PORTALA VEČERNJAKA
  REAGIRANJA PRENIJETA SA PORTALA VEČERNJAKA

  36 Komentara

  OCJENA:
  2
  28.12.2009. u 18:22h miške je napisao/la:
  VJERA NIJE NACIJA ! I Hrvati su katoličke,protestantske i ( ma koliko to nije nekome u interesu niti drago), muslimanske vjere. A zašto nebi bili i pravoslavne? Pa grčko-katolici jesu.
  Srbi su vjeru izjednačili s svojom nacijom. To je izazivalo njihove expanzionističke pothvate (i pokolje). Kod toga zaboravljaju, da je još K.S.Đalski pisao o pravoslavnom penzioniranom kapetanu ( dakle u 19. stoljecu) koji je se ruga Varaždincima: .." Mi pravoslavni Hrvati smo pravi Hrvati, a ne vi Varaždinci." A potom su Karađordjevici uspostavom Jugoslavije, sve PRAVOSLAVCE PRETVORILI ADMINISTRATIVNO U SRBE( i pravoslavne Vlahe ). O tome šute.


  OCJENA:
  2
  28.12.2009. u 18:15h Mućanin je napisao/la:
  RE:@aciide@!
  Ako ti stvarno misliš tako, da Hrvati u Srbiji imaju više prava nego Srbi u Hrvatskoj onda si stvarno glup, ili kako se meni čini samo blesav i jadan u glavi!!!  OCJENA:
  5
  28.12.2009. u 17:11h fred je napisao/la:
  Srbi su Hrvate u Vojvodini prekrstili u tkz Bunjevce i sada tvrde da ti Bunjevci nisu Hrvati.A što se tiče pravoslavaca u Gomirju Vrbovskom,Drežnici pokazali su i u ovom ratu da su privrženi svojoj državi ma kako se ona zvala neovisna,nezavisna,samostalna.Zato apel na Veliko Srbske pravoslavne episkope neka rovare u svom pašaluku i neka ostave taj miroljubiv narod na miru.
 • pravoslavac  - PRENEŠENO IZ VEČERNJAKA
  OCJENA:
  5
  28.12.2009. u 17:11h fred je napisao/la:
  Srbi su Hrvate u Vojvodini prekrstili u tkz Bunjevce i sada tvrde da ti Bunjevci nisu Hrvati.A što se tiče pravoslavaca u Gomirju Vrbovskom,Drežnici pokazali su i u ovom ratu da su privrženi svojoj državi ma kako se ona zvala neovisna,nezavisna,samostalna.Zato apel na Veliko Srbske pravoslavne episkope neka rovare u svom pašaluku i neka ostave taj miroljubiv narod na miru.
 • Klara
  Ja sam Hrvatica iz Sombora udata za Hrvata i imam troje dece.Svi smo kršteni u kanonsko priznatoj i apostolskoj pravoslavnoj crkvi.Moje komšije Bunjevci se bune i ljute kada im kažem da potičemo od istog Oca i da su i oni Hrvati kao i ja.
 • pravoslavac  - VALJANO KRŠETENJE
  Poštovana gospođo Klara, vaše krštenje u pravoslavnoj crkvi je puno valjano. Viste, zapravao, tipičan primjer hrvatskog pravoslavca.Bez obzira što živite u Somboru, i vi i vaša obitelj, po našem Propisniku (Statutu), možete postati našom članicom. Pridružite nam se. Vašim susjedima Bunjevcima recite neka malo više čitaju o svom podrijetlu. Nu, ako oni i dalje žele se osjećati nekakao drugčije od vas, to je njihov individualni izbor. U svakom slučaju imaju na to, i po svjetovnom i kanonskom Zakonu, pravo.
  Sretan Vam nadolazeći pravoslavni Božić!
  urednik
 • Hrvat iz Knina
  Vidi se i po ovome gdje se sve dostavlja ovo pismo od tog episkopa spc. Tu se vidi koliko on(i) ustvari ne živi ovdje u Hrvatskoj, već u Beogradu. To su pijuni beogradske spc. Neznam kako ih samo nije sram kad tužakaju("Joj striček ukrali su mi autić";). Tu se lijepo vidi da su niškoristi. ŽIVJELO HRVATSKO GOMIRJE, manastir svih pravoslavnih, pa tako i HPC.
 • patrijarh Pavle
  Hrvatska treba da ima svoju pravoslavnu zajednicu braćo. Mi imademo svoju kodnas u Srbiji, a oni u svojoj državi. Tako i crnogorci kod sebe, isto i makedonci........ahhhhhh
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg