Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas85
mod_vvisit_counterJučer413
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan871
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec7608
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2613628

Trenutno na stranici: 9
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
NA POPISU STANOVNIŠTVA - UPIŠITE SE KAO HRVAT PRAVOSLAVAC PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 53
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Subota, 26 Ožujak 2011 17:20

P  R   O  G  L  A  S

HRVATSKIM PRAVOSLAVNIM VJERNICIMA - KAKO DA SE NA POPISU STANOVNIŠTVA NACIONALNO I VJERSKI IMENUJU?

Hrvatski državni popis  stanovništva      -   obraćamo se svim državljanima  RH - u prvom redu   pravoslavnim kršćanima, a koji sebe Hrvatima smatraju, da se slobodno mogu nacionalno i vjerski  izjasniti onako kako osjećaju, a ne kako su im donedavno tutori iz   Srbije sugerirali. Radi se, naime, o etničkim  Hrvatima,  kršćanima bizantskog obreda - Hrvatima pravoslavcima  koje su Srpska pravoslavna crkva  i srbijanske vlasti od 1922. godine (država SHS, Kraljevina Jugoslavija i SFRJ )  bez njihova znanja , u svim dokumentima  popisali da  su pripadnici srbskog naroda i tako postupno ostvarivali  projekt velike Srbije  po Garašaninovim "NAČERTANIJAMA" - naravno.
Dokaze o tom vidi u knjizi; Krunoslav Stjepan  Draganović, masovni prijelaz katolika na srpsko pravoslavlje hrvatskog govornog teritorija u vrijeme vladavine Turaka - Roma 1937. Mostar, 1991.  

Prema  Anketi, koju smo proveli u nekoliko mjesta  RH sa većinskim pravoslavnim stanovništvom, utvrdili  smo da se preko  90 %, izjašnjavaju kao etnički  Hrvati, kršćani bizantskog obreda  ili ti pravoslavni kršćani. Ostali su se izjasnili; 8% pravoslavni kršćani  Bugarske,  Makedonske i   Ruske pravoslavne crkve. Crnogorske pravoslavne crkve, srpske  i  drugih izjasnilo se samo 2%               
Na prošlom popisu stanovništva RH 2001.g., a 11.400 hrvatskih  pravoslavnih kršćana  izjasnilo se da su etnički Hrvati.

Hrvatsko pravoslavlje važan je činbenik hrvatske kulture.


Imajući  sve ove činjenice u vidu,  zajednica Hrvatskih pravoslavnih kršćana  pokrenula je inicijativu za obnovu Hrvatske pravoslavne crkve. Držeći se strogo Zakona o vjerskim zajednicama Inicijativni je
odbor  koncem prošle  2010. g.  utemeljio Udrugu Hrvatskih vjernika – potom  slijedi registracija   Hrvatske Pravoslavne Crkve. Bez obzira na još formalno neregistriranu HPC, pravoslavni   kršćani mogu svoje vjerske potrebe obavljati preko Hrvatskih pravoslavnih svećenika. Za sada su to svećenici  koji idu u mjesta gdje ih vjernici pozovu (vjenčanja, krštenje,  i dr.)


Naputak kako se na popisnom listiću izjasniti:

Ustavne   odredbe  RH su nedvosmislene -  (pročitaj  Čl. 14. , Čl. 40. , Čl. 41. st.1. Ustava RH). Prema tome,a sukladno   Ustavu i Zakonskim odredbama RH , pozivamo sve pravoslavne kršćane  a i druge vjernike kao  i  ateiste  da se slobodno po vlastitoj volji izjasne na popisnom listiću i to:

U rubriku 19 upisuje nacionalnost, a u rubriku 21 vjerska pripadnost.
Naprimjer, ako ste upisali u rubriku 19 da ste po nacionalnosti  Hrvat, a u rubriku 21 da ste pravoslavac, bit će to dovoljno da se točno utvrdi u Statističkom uredu koliko u Hrvatskoj ima Hrvata-pravoslavaca, Hrvata –katolika, Hrvata –muslimana , Hrvata protestanata (evangelika) itd….

I ne zaboravite, popisne liste su tajna, kao što je tajna i Pristupnica u članstvo Udruge Hrvatskih pravoslavaca.

Komentari (17)
 • Vukadin  - Izjašnjavanje
  Naravno, pa tako sam se i na prošlom popisu izjasnio. Ja Hrvat pravoslavac, supruga Hrvatica katolkinja, a za ovaj put posebno i troje malih Hrvata pravoslavne vjere. Ima nas, ima!!!
 • Mario  - Popis
  Želim svim Hrvatima pravoslavcima da postignu svoj cilj na ovom popisu stanovništva i da udruga postane ravnopravna vjerska zajednica. Moja majka je Hrvatica pravoslavka i dat će svoj obol tom cilju.
  Puno uspjeha u daljnjem radu, pratim vas već neko vrijeme i pratit ću vas i dalje.
 • Saša  - popisivanje
  Moja majka vlajina iz Donjeg Lapca će se izjasniti kao pravoslavna Hrvatica (kao i ja). Tako je bilo i na prošlom popisu, a bit će i na budućima.
 • Stefan
  Hrvatski branitelj i hrvatski pravoslavac. Kao i moj otac.
 • Mario
  Postujem svakog tko sa velikim postivanjem ove nase Hrvatske se izjasni da je HRVAT. Vijera nije drzavljastvo, zato neka se svatko tko misli da je Hrvat tako i upise. Tko smatra da to nije, pitam se sta cekaju granica im je otvorena, pa neka idu.
 • Zorana
  Malo sam zatečena s ovom stranicom, nisam vjerovala da ovako nešto postoji. Moji su rođaci pravoslavni Hrvati, iako to svoje hrvatsvo drže pomalo na stand by. Možda sad malo živnu.
 • Global
  Ja sam pravoslavni Srbin i nemam namjeru da se izjasnjavam kao pravoslavni Hrvat jer mi moj identitet ne moze uzeti niko niti me ko moze natjerati da se tako izjasnim.Mislim da je sasvim dovoljno to sto postujem hrvatsku drzavu i njene zakone, sto sam joj lojalan i sto bi bio spreman da stanem u njenu odbranu ako bi do toga doslo!
  STA HOCETE VISE???
 • Mario - popis
  @Global
  To što jesi ne može ti nitko oduzeti, niti itko želi to ili nešto više od tebe. Ovi ljudi su isto što jesu i također ne žele da im se to oduzme. Vrijeme je za istinu. A mi ćemo te voljeti kao brata dok god si iskren i pošten.
  Živio!
 • Saša  - @mario
  Mario, krasno ste to napisali!
 • Global
  Samo u prva dva dana popisa u Hrvatskoj, koji je počeo 1. aprila, nekoliko srpskih porodica u okolini Benkovca i Rijeke upisani su kao unijati! Umesto da popisivač u rubrici „veroispovest“ zabeleži da su pravoslavci, njih su upisivali kao grkokatolike!
 • Global  - Među popisivačima i neonacista!
  Hrvatski mediji prenose da je Centar za LGBT ravnopravnost među popisivačima stanovništva otkrio i Martina Stojakovića, deklarisanog neonacistu, što su odmah prijavili nadležnim institucijama! On je posle odslužene jednogodišnje zatvorske kazne zbog rasne i druge diskriminacije nedavno pušten uslovno na tri godine.
 • Stevo  - Unija
  Srbi unijati? Pa radije sam onda Hrvat pravoslavac!
 • Mario ZG  - Popisivači
  @Global
  I eto, svi nepodobni popisivači su uklonjeni sa svojih "radnih mjesta". Nitko nije ništa zataškao, niti prikrio. Istina je izašla na vidjelo, nepravda ispravljena. Mislim da većih problema imaju oni koji se žele izjasniti kao agnostici.
  A LBGT nema veze s vjerskim izričajem.
 • Anoniman  - Teolog i budući eventualni svećenik HPC
  Poštovani g. Sale - nemamo o vama nikakovih identifikacijskih podataka, pa Vam stoga ne možemo ništa konkretnoga reći.
  Pišite nam na mail: uznik2@gmail.com ili na; hrvatskipravoslavci@gmail.com
  Dakako potreban nam je i manji životopis Vaš.
  Bog
  Urednik
 • Sale  - svećenik
  Upravo završavam laičku teologiju, pa ako budete htjeli, uz "polaganje razlike" možda se zaredim!
 • pravoslavac
  Poštovani g. Sale - nemamo o vama nikakovih identifikacijskih podataka, pa Vam stoga ne možemo ništa konkretnoga reći.
  Pišite nam na mail: uznik2@gmail.com ili na; hrvatskipravoslavci@gmail.com
  Dakako potreban nam je i manji životopis Vaš.
  Bog
  Urednik
 • Ivo Joic  - Hrvatski pravoslavac
  Hrvatska drzava se upravo uzdize vjerski i politicki kada se gradjani ove drzave slobodno izjasne vjerski i nacionalno.
  Ja pitam one pravoslavce koji nikada nisu bili ni oni niti njihovi pra-pra-pradjedovi u Srbiji u posjeti,a kamo li da su rodjeni na tlu Srbije
  Kako postadose Srbi ???
  Sto su bili svi oni poslije raskola u Rimskoj crkvi 1054 g.,a rodjeni su na tlu Hrvatske?
  Bili su opredjeljenjeni za "stari" nacim vjerovanja i moljenja Boga t.j uzeli su ortodoksni-pravoslavni vjerski obicaj.a sada se pitam,i Vas koji ste se opredjelili za pravoslavlje na ovim prostorima: KAKO POSTADOSTE SRBI???STO NISTE IZMEDJU RAZNIH NACIONALNIH PRAVOSLAVNIH CRKAVA ODABRALI BAREM SILAN I MOCAN NAROD.PA POSTALI RUSKI PRAVOSLAVCI.
  To znaci da ste VJERSKI SILOVANI ISTO KAO I ONI KOJI SU ZA VRIJEME TURSKE IMPERIJE UZELI ISLAM
  Hrvatski pravoslavci su sada slobodni da se tako osjecaju i izjasnjavaju,a danasnja VRHUSKA u Hrvatskoj pogoduje velikosrpskom fashizmu i prijeti svima koji su pravoslavci da nedaj Boze da se vrati Jugoslavija,bilo bi krvi do koljena.Iz prakse znam da je Jugoslavija progonila hrvatske pravoslavce(izjava hrvatskog pravoslavca iz okolice Karlovca).Zelimo li ponovno vjerski rat u ime velikosrpske fashisticke politike.?
  Isti odnos se nudi prema muslimanima,zidovima i drugim konfesijama.
  Prema izjavi nekih bosanskih muslimana da oni nemogu pripadati niti jednoj naciji,jednostavno oni su Muslimani???Ako je to tako ,onda ne postoje arapski,pakistanski,iracki i td muslimani,a to nije istina.Pamet u glavu svi pripadnici vjerskih zajednica.Vi NESMIJETE BITI SITNISH ZA POTKUSURIVANJE DIVLJIH POLITICKIH CILJEVA NAZOVI VASIH STARIH POSTOJBINA.Cijenite drzavu u kojoj zelite zivjeti i u kojoj se osjecate prihvaceni,i ne stavljajte si sami konop oko vrata.
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg