Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas179
mod_vvisit_counterJučer478
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan1443
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec8180
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2614200

Trenutno na stranici: 5
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Žele li partizani, ustaše i branitelji ležati zajedno? -Naravno da ne!! PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 3
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Četvrtak, 31 Ožujak 2011 14:29

SVEHRVATSKA GROBNICA

Žele li partizani, ustaše i branitelji ležati zajedno?

 Autor: Vlado Vurušić

B - Na Krbavskom polju, nedaleko od crkve Hrvatskih mučenika u Udbini, prema gospićko-senjskom biskupu Mili Bogoviću trebalo bi niknuti “svehrvatski grob” u koji bi se položile kosti svih onih koji su dali život za Hrvatsku

 

 

Efekt pomirbe

Budući da je istaknuto da će se tamo položiti ostaci žrtava s “nepartizanskih grobišta”, postavilo se pitanje ima li u kosturnici mjesta za hrvatske partizane.

- U ‘svehrvatski grob’ položile bi se kosti hrvatskih žrtava iz Hrvatske i Slovenije bacanih da im se zatre trag i kosti s vojnih nepartizanskih groblja koja su sravnjena sa zemljom - kaže urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić.

Dodaje da se “nitko u Crkvi ne bi protivio tome da se tamo polože i kosti žrtava partizana koje bi bile nađene na neidentificiranom, neistraženom i neobilježenom grobištu”. Ako je to kriterij, povjesničar Tvrtko Jakovina kaže da onda tamo mora biti mjesta i za hrvatske i sve druge žrtve iz ustaškog logora Jasenovac, koje su bačene u neobilježene grobnice.

- Pravedno je da se takvim spomenikom odužimo svima koji su dali život za Hrvatsku - kaže teolog Adalbert Rebić, koji smatra da tamo ima mjesta za sve mučenike koji su stradali u ratovima bez obzira na to kojoj su ideologiji i stranci pripadali. Povjesničar Hrvoje Klasić smatra da takva kosturnica ne bi imala pravi efekt pomirbe, pogotovo ako se radi selektivno, jer se to ostvaruje na drugačiji način.

- Idejom nije predviđeno nikakvo ‘miješanje’ kostiju nego je ponuđeno rješenje za časno postupanje s kostima žrtava koje su ponižene, obespravljene i uskraćene za dostojan pokop - kaže Miklenić. Prema Rebićevim riječima, tu ima mjesta za sve pokojnike stradale u partizanskim, domobranskim i ustaškim redovima.

A što nakon 50 godina?

- Ne sviđa mi se ideja da u grobnici zajedno s herojima Domovinskog rata budu i ustaški zločinci, a ‘zaboravljaju’ se pripadnici antifašističkog partizanskog pokreta - kaže Klasić.

Šef HSP-a Danijel Srb tu ideju, uz svu njenu plemenitost, smatra kontroverznom.

- Zbog povijesnih okolnosti kod nas je takva ideja praktički neprovediva. To je plemenit pokušaj, ali postoji opasnost da se ondje nađu i oni koji se nisu borili za Hrvatsku, recimo četnici koji su u zadnji čas prešli partizanima, a etničko, kao i ideološko i političko prebrojavanje mrtvih može nas odvesti u neželjene vode - kaže Srb.

Vrlo je skeptičan prema takvoj kosturnici jer, pita se, “bi li svi oni - ustaše, partizani, branitelji - željeli ležati skupa”. Klasić pak kaže da s današnjeg stajališta ima jedno blasfemično pitanje: što će biti ako netko za 50 godina u ime nekakve druge pomirbe predloži da se u istu grobnicu stave kosti naših branitelja i krajinskih vojnika!?

 

Komentari (5)
 • Zlatko
  Crkav hrvatskih mucenika je jos jedan biser isto kao i ova HPC,poziv na uniju ,od uvijek nas zelite pounijatiti .
 • Dane Likota
  Normalno ,oni to rade ,da mi priznamo papu
 • Zorana
  HPC je pravoslavlje, a unija je katoličanstvo. To nema izravne veze jedno s drugim, a nije ni u sukobu. Ista vjera je to, a meni je pravoslavlje sasvim ok. Nisam nigdje pročitala da se spominje unija, a ne vidim tome ni svrhu. Dosta mojih rođaka je napustilo pravoslavlje i prešlo na katoličanstvo, a ovako bi sačuvali pravoslavlje, što je ok.
 • pravoslavac  - Zajednička grobnica svih bojovnika
  Smatramo da partizanima nije mjesto među ustašama i braniteljima obrambenog Domovinskog rata 1991/1995.g.
  Partizani su se borili na suprotnoj strani i za interese druge države - za Jugoslaviju i za Veliku Srbiju, Ustaše, domobrani, njihova djeca i unuci - branitelji Domovinskog rata borili su se za Hrvatsku i u Hrvatskoj. Stoga predlažemo da se zajednička grobnica za partizane izgradi negdje u Jugoslaviji, ako je još negdje postoji, a mogu zajedno i sa četnicima jer i oni su se borili za Jugoslaviju. Uostalom u Srbiji je sahranjen i njihov vođa drug Tito, pa bi bilo i humano da svi počivaju u zajedničkoj grobnici kraj svoga omiljenog vođe.
 • Dane Likota
  Kolko sam ja upucen Jugoslavija je bila Hrvatska ideja ,pa ste se vi poslije predomislili.Vi ste za nama trčali da vas primimo.
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg