Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas161
mod_vvisit_counterJučer373
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan534
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec7271
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2613291

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA PREMLAĆIVANJEM SVEĆENIKA CPC POSRBLJAVA CRNOGORCE PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 5
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Ponedjeljak, 25 Srpanj 2011 16:32

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

 PREMLAĆIVANJEM SVEĆENIKA CPC -

POSRBLJAVA CRNOGORCE

 

Kao posljedica laži o SPC kao kanonskoj crkvi,

 svještenika CPC Neđeljka Furtulu tuku do

besvijesti u njegovom rodnom gradu, a

policija mu poslije objašnjava da on nije

pripadnik kanonske crkve i neće da prihvati

njegovu prijavu! O tome je pisao "Monitor"

25. 03. 2011., možete pročitati na linku:

http://www.monitor.co.me/index.php?option=com_content&view=article&id=2446:policajci-teroriu-svetenika&catid=1709:broj-1066&Itemid=2932

)


http://www.portalanalitika.me/dijalog/komentari/31328-super-la-o-spc-kao-kanonskoj-crkvi-u-crnoj-gori.html09. jul 2011.

Super laž o SPC kao kanonskoj crkvi

ShareTweetOsim crnogorskog danas, svaki pravoslavni narod koji ima svoju državu, ima i svoju priznatu crkvu, i tako je to uvijek bilo, jer tako kanoni nalažu. Kad je snagom oružja država Srbija zauzela teritorije u Makedoniji i Crnoj Gori početkom 20. vijeka, odmah su prethodne crkvene organizacija raspuštene i SPC je preuzela brigu nad pravoslavnim "stadom" u Crnoj Gori i Makedoniji, a kralj Aleksandar je dekretom ukinuo autokefalnu crnogorsku crkvu. Tako se tada situacija odvijala tačno kako je Nikodim Milaš napisao - pri razređivanju crkvenih oblasti ima se slijediti političkom razređenju zemalja.
 Piše: Miroslav Ćosović
 
Najveća laž koja godinama suvereno dominira u svijesti svih građana Crne Gore jeste - laž o SPC kao kanonskoj crkvi. Za one koji ne znaju, laž je - namjerno izgovorena neistina, a laž o SPC kao kanonskoj ckvi u Crnoj Gori, svjesno je plasirana neistina. Ova super-laž plasirana je iz SPC i te se laži kao pijan plota drže mnogi u Crnoj Gori.
Najveći nesvjesni promoter ove neistine ( pretpostavljam da ne zna da barata sa neistinom) - je crnogorski predsjednik Vujanović. Mnogo puta je – govoreći da je za „kanonsku crkvu“ – izgovarao vlastite zablude pred desetinama hiljada crnogorskih građana. I nedavno, 30. juna 2011. godine, na Svetom Stefanu je izjavio, opet, da je za kanonsku crkvu, a sada je i obrazložio - jer je pravnik! Prosto je nevjerovatno da pravnik, advokat Filip Vujanović ovako uporno brani neistinu o kanonskoj crkvi!
Dakle, riječ kanon, prema Vujaklijinom "Leksikonu stranih reči i izraza" znači:pravilo, propis, merilo, uzor; crkvena odluka, crkveni zakon; zbir knjiga ili spisa koje je neki autoritet (crkveni sabor) oglasio i priznao kao autentične (Sveto pismo) i koje sadrže pravila hrišćanske vere i hrišćanskog života; u kat. crkvi: srednji deo mise koji se nikad ne menja... (Sajt na linku je prepisani Vujaklijin rječnik)
Srpska wikipedia je decidna: Kanonsko pravo ili crkveno pravo (lat. Jus canonicum ili Jus ecclesiasticum) je zbornik svih odredbi crkvenih sabora od 3. do 9. veka, dok se ostale crkvene odluke obično nazivaju pravila. Kanonsko pravo u Pravoslavnoj crkvi jesu samo one odredbe koje je Crkva donela do 9. veka.
Po kojem pravilu, propisu, po kojoj zbirci knjiga ili spisa je SPC u Crnoj Gori kanonska crkva? Može li predsjednik Vujanović da pokaže po kojem je to propisu ustanovljenom na crkvenom saboru, kanonska crkva u Crnoj Gori SPC? Koliko ja znam kanon se po Filipu Vujanoviću sastoji u tome što su mu patrijarsi rekli, usmeno saopštili da je SPC kanonska crkva. Naravno, njihovim političkim lažima Filip Vujanović bezuslovno vjeruje, ali je nevjerovatno da jedan pravnik, koji se još hvali da je pravnik, nije ni pogledao, ni slova pročitao o crkvenom pravu po ovom pitanju.
A što kažu kanoni (kanon je propis, pravilo... ne zaboravite) da vidimo iz pera najvećeg poznavaoca crkvenog prava u 19. vijeku - Nikodima Milaša. On ovako piše u knjizi "Pravoslavno crkveno pravo", Mostar 1902. godine, na strani 318:
Osnivanje raznih crkvenih oblasti pripada vlasti crkvenoj zajedno sa državnom vlašću. Učešće državne vlasti u ovome ima svoj razlog prvo u tome, što kanoni izrično nalažu, da pri uređivanju crkvenih oblasti mora biti mjerodavnim političko uređenje države.
A na strani 322. iste knjige Milaš još pojašnjava:
Četvrti vaseljenski sabor 17. kanonom svojim naređuje, da pri razređivanju crkvenih oblasti ima se slijediti političkom razređenju zemalja. Istu ovu naredbu ponovio je trulski sabor svojim 38. kanonom...
Knjigu Nikodima Milaša možete download-ovati sa adresehttp://www.megaupload.com/?d=KBO2PRGI
Milaš nam je objasnio, jedan politički činilac (država) = jedna crkva. Tako piše u kanonima! Koliko znam, Crna Gora je zasebna država u odnosu na Srbiju, sjedište SPC je u Beogradu, a SPC je crkva države Srbije. Za zaboravne, kad su pristalice CPC pokušale da uđu u cetinjski manastir, predsjednik države Srbije je zvao telefonom Filipa Vujanovića da mu pripazi na crkvu države Srbije, koja svoje pipke ima u Crnoj Gori. Evo vijest iz aprila 2007: (http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/1891/Kordon-policije-odbranio-manastir-SPC-na-Cetinju)
Osim crnogorskog danas, svaki pravoslavni narod koji ima svoju državu, ima i svoju priznatu crkvu, i tako je to uvijek bilo, jer tako kanoni nalažu. Kad je snagom oružja država Srbija zauzela teritorije u Makedoniji i Crnoj Gori početkom 20. vijeka, odmah su prethodne crkvene organizacija raspuštene i SPC je preuzela brigu nad pravoslavnim "stadom" u Crnoj Gori i Makedoniji, a kralj Aleksandar je dekretom ukinuo autokefalnu crnogorsku crkvu. Tako se tada situacija odvijala tačno kako je Nikodim Milaš napisao - pri razređivanju crkvenih oblasti ima se slijediti političkom razređenju zemalja. Ali ne zaboravimo i to da su Crnogorci na ovu okupaciju svoje zemlje 1919. odgovorili oružanom pobunom.
Laž je da je SPC kanonska (zakonska) crkva u Crnoj Gori, jer kanonska crkva ne može biti crkva koja pripada i čije je sjedište u drugoj državi. Pošto sam pročitao  knjigu "SPC u ratu i ratovi u njoj" od Milorada Tomanića, autora sam razumio kao odličnog poznavaoca crkve, tražio sam njegove intervjue po internetu i na sajtu B92 sam našao Tomanićev intervju od 25. januara 2010. Bio sam iznenađen kad sam čuo sljedeće riječi od njega, pa sam trimovao i postavio na youtube Tomanićeve riječi o kanonu - koja crkva može biti autokefalna. Tomanić citira kanon iz 451. god: http://www.youtube.com/watch?v=-iCP-fH9ZYs .Sa titravim osmjehom u uglu usana, posredstvom jedne TV, visokopreosvećeni Amfilohije Radović nam je prije neki dan rekao da je kiparska crkva postala autokefalna u 4. vijeku odlukom drugih crkava, ali Amfilohije nam za ovaj vaseljenski sabor iz 5. vijeka - koji je precizirao kanone u vezi autokefalnosti, ništa nije rekao! Možda je prećutao odluke vaseljenskog sabora iz 451. godine jer je neko te odluke poništio?
Jako obrazovani Amfilohije je, ako se sjećate, poslije referenduma 2006. insistirao dugo vremena da je zvanično ime njegove crkve Crnogorsko - primorska mitropolija, to je radio jer je htio da stvori sliku o njegovoj mitropoliji - kao kobajagi samostalnoj, bio se malo pobojao da neko ne sazna - što propisuju kanoni.
Da se razumijemo, do 21. maja 2006. (ili od dana kada je Srbija priznala Crnu Goru) moglo je da se diskutuje koja je kanonska crkva u Crnoj Gori, ali od momenta kada je država Srbija priznala Crnu Goru kao nezavisnu državu, SPC više nije kanonska crkva u Crnoj Gori. Svaka laž proizvodi manje ili veće zlo, ova super-laž laž o SPC kao kanonskoj crkvi širi mržnju prema CPC i Crnogorcima, a širenje mržnje je, kao što svi znamo, omiljena djelatnost nekih znamenitih članova SPC i SANU. Tako se nedavno npr. jedan ljekar jadao - prema naslovu iz medija da - "Miraš napada kanonsku crkvu".
Kao posljedica laži o SPC kao kanonskoj crkvi, svještenika CPC Neđeljka Furtulu tuku do besvijesti u njegovom rodnom gradu, a policija mu poslije objašnjava da on nije pripadnik kanonske crkve i neće da prihvati njegovu prijavu! O tome je pisao "Monitor" 25. 03. 2011., možete pročitati na linku: http://www.monitor.co.me/index.php?option=com_content&view=article&id=2446:policajci-teroriu-svetenika&catid=1709:broj-1066&Itemid=2932
Razmišljao sam kako je moguće, da  ja, javnosti Crne Gore, prvi saopštavam, da je laž tvrdnja o SPC, kao kanonskoj crkvi u Crnoj Gori?!! Sve što mogu da zaključim da to i nije neko čudo u narodu koji ima jedno 50.000 narodnosno samosvjesnih pripadnika (deklarisanih 300.000).
Razumijem da  crnogorski intelektualci i kada imaju neku istinu vrlo je stidno i nesigurno iznos; sjetimo se da je SPC početkom devedesetih promovisala laž kako u Crnoj Gori nikada nije bilo autokefalne crkve, mnogi crnogorski intelektualci su vrlo obazrivo razmatrali tu laž. Možda ima neko u svijetu ko dobro poznaje kanone i ko je spreman da nam ih pošteno predstavi, moguće je da crkveni kanoni sa vaseljenskih sabora iz I mileniuma nikada nijesu prevođeni sa grčkog jezika na naš. No, nije lako ni nama u Crnoj Gori prevazići premisu - kanon = Amfilohijeva riječ (ili riječ nekog patrijarha), već da je kanon ono što je zapisano prije više od 1500 godina.
Laž da je SPC kanonska crkva ponovljena je od polovine 2006. hiljadama puta, to je super-laž, moćna laž, koja potpuno vlada u svijesti kompletne crnogorske populacije, jer ja do danas nijesam čuo da je neko u Crnoj Gori demantovao ovu moćnu laž.
Amfilohijeva crkva u Crnoj Gori nije kanonska, kanonska crkva u Crnoj Gori je CPC jer pripada i sjedište joj je u državi Crnoj Gori. Pretpostavljam, da Amfilohije zatraži autokefaliju, dobio bi je u roku od nekoliko mjeseci od svih pravoslavnih crkava, jer on odlično poznaje kanone, bolje poznaje kanone od tih od kojih bi tražio priznanje. Ali Amfilohije Radović nikada neće zatražiti autokefalnost za njegovu mitropoliju, jer je on jedan beskompromisni, dobro obučeni "vojnik" SPC. Za list "Pokret" 24. jula 1991., kad mu je novinar rekao da su neki ljudi iznijeli činjenice da je crnogorska crkva bila autokefalna, odbrusio je: "Utoliko gore po činjenice"!
To je naš dobri Amfilohije, žestoki i disciplinovani "vojnik" SPC-a, koga nikakve činjenice neće pokolebati da izvrši zadatak koji mu je naložen u Beogradu. Ne postoji činjenica, makar bila najmoralnija, najbolja i najljepša, koja može uticati na njega da promijeni pravac koji mu je zacrtan u Beogradu.
Ako postoji kanonska crkva u Crnoj Gori, onda je to CPC. Filip Vujanović je prije nekih godinu dana rekao da su mu 12 patrijaraha rekli da je SPC u Crnoj Gori kanonska. Svih 12 patrijaraha su ga lagali, viđeli smo što kažu kanoni. Iz političkih razloga Vaseljenska patrijaršija i druge pravoslavne crkve neće da priznaju CPC, jer se plaše da se ne zamjere Srbima, kojih ima 8 miliona, nije ih briga hoće li se zamjeriti Crnogorcima - kojih ima 300.000.
U svakom momentu sve pravoslavne crkve mogu da se pozovu na kanone i da priznaju CPC kao autokefalnu crkvu države Crne Gore. Znajući to, za SPC je u Crnoj Gori dramatično važno da posrbljava Crnogorce, te je zbog toga dovela stotine Srba iz Bosne i Srbije, obukla im mantije i rasula ih po Crnoj Gori - da vrše misiju posrbljavanja. Rekao bih, što se tiče statusa CPC. CPC je kanonska, ali nepriznata crkva. Nije kanon ono što kaže Amfilohije ili bilo ko. Kanoni su uređeni prije 15 vjekova

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg