Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas86
mod_vvisit_counterJučer413
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan872
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec7609
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2613629

Trenutno na stranici: 10
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Raspad vaskolikog srpstva u Hrvatskoj PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 2
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Ponedjeljak, 22 Kolovoz 2011 14:33

RASPAD VASKOLIKOG SRPSTVA

U HRVATSKOJ

 

Nakon javne obznane o utemeljenju Hrvatske Pravoslavne crkve, odnosno registraciji udruge Hrvatskih pravoslavnih vjernika sve je više i više učlanjenja bivših tzv. Srba u Udrugu Hrvatskih pravoslavnih vjernika. Poglavito je velik odaziv nakon objave preko ovog portala, da se  SPC raspada i puca po svim šavovima. Mnogi nam se zahvaljuju na objavi, jer takovih vijesti, kako vele, oni ne mogu dobiti preko sajtova SPC, a još manje mogu negdje iščitati u  javnim glasilima u RH. Kao da su se dogovorili, ni srpska javna glasila vrlo malo pišu o tom raskolu. Događaj u Australiji o prelasku eparhije u jerezu, ili kako oni vele, u jeres, skoro da je prešućen. Samo su jedne novine iz Srbije javile da su pravoslavni popovi u australiji prešli k „ustašama“, što će reći da  su se preselili u Hrvatsku pravoslavnu crkvu, a koju mi još nismo registrirali u Australiji. Istina je da smo to preko naših povjerenika u Australiji dali do znanja da će Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti uskoro dobiti i svoju registriranu crkvu, a zatim, ako Bog da, i bogomolju.

Isti slučaj, skoro i u isto vrijeme, dogodio se i u Americi – Čikagu, gdje su popovi okrenuli leđa Eparhiji u Beogradu i prešli u tzv. zagraničnu crkvu sa samostalnim statusom, bez poveznice sa SPC u Beogradu. I za ovaj slučaj  crkveni vrh Beogradske čaršije optužio je opet, a koga će drugoga,nego  Hrvatsku pravoslavnu crkvu, odnosno „ustaše“.  Dakako da naši Hrvatski pravoslavci u Americi nisu ostali skrštenih ruku, nego su se prihvatili posla i otvorili proces registracije HPC i u Americi. Točnije u samom Čikagu. Već imamo i nekih ponuda odbjegli srpskih popova, kako će se rado priključiti braći Hrvatima i biti im na usluzi. Naravno da smo ovu ponudu prihvatili i kad sazrije vrijeme zato, uz Božju pomoć, doći će i do realizacije.

Upravo ovih dana iščitavamo iz Ruskih novina kako su Ruski patrijarh Kiril i srpski Irinej inkognito boravili u Crnoj Gori i Makedoniji kako bi smirili odbjegle vjernik iz SPC -  Crnogorce i Makedonce te ih nagovorili da se vrate u maticu SPC. Za uzvrat obećali su im da će dobiti više samostalnosti i da će imati svojevrsnu vjersku Autonomiju. Nezapamćen slučaj u pravoslavlju. Kako iščitavamo dalje, u Crnoj Gori blizu su sporazumu, ali u Makedoniji naišli su na tvrd orah, pa su“tvrde“  Makedonce ostavili za neka druga, kako kažu, mirna vremena.

Na opožarenom zgarištu nove biljke bolje rastu. Ponadajmo se!

Interesantno je, da je Ustaša – ustaše postao noćna mora za sve Srbe u Srbiji a i van Srbije, bez obzira da li se radi o crkvenim dostojanstvenicima ili civilnoj vlasti. Pored retorike i javnog blebetanja o ustašama na javnim mjestima, čujemo da  se i maloj djeci - prvašćićima u školi, pričaju priče o zločestim ustašama. Vjerojatno – kako bi ih pripremili za neku drugu agresiju na Hrvatsku.  Nasuprot  tomu, srpska djeca (barem što se tiče Hrvatske) ne slušaju svoje vjeroučitelje, a Bogme ni vlastite roditelje. Odbijaju da idu na vjeronauk u srpske pravoslavne crkve, već odlaze skupa sa svojim vršnjacima u katoličke crkve. Sakramente primaju u katoličkim crkvama, a mnoga od njih, nažalost, ostaju bez sakramenata. Ovaj vakum morat će, u svakom slučaju, popuniti Hrvatska pravoslavna crkva. Dok se ovo ne dogodi, preporučujemo mladima Hrvatskim pravoslavcima –djeci i odraslima  da sakramente primaju i dalje u svojim matičnim crkvama. Ako to ne žele u srpskim, neka idu u katoličke, Grko-katoličke ili neke druge pravoslavne crkve. Svejedno je u koje, jer su sakramenti isti. Najprikladnije im je, da idu u katoličke, jer su im sve pri ruci.

Najgora varijanta je, da ostanu vam bez sakramenata i bez  vjeronauka.

damjan_drca_slika_za_internet

Na slici mladi Hrvatski pravoslavac  Damjan Drča sa hrvatskim stijegom u jednim svatovima bratu po Kristu Hrvatu katoliku. Ovakvih prizora može se sve više vidjeti u Dalmatinskom priobalju, ali i u unutrašnjosti - u Ogulinu i Gorskom kotaru, primjerice...

Obilazeći neke terene gdje obitavaju u većem broju Hrvatski pravoslavci, primijetili smo a i svojim očima vidjeli, da se braća po Kristu sve više približavaju i to ne samo u vjerskom pogledu već i u političkom i nacionalnom. Mnogi mladi, bivši tzv. Srbi progledali su svojim očima i osluhnuli glas Svevišnjega da su im roditelji do sada bili u zabludi i povodili se propagandom SPC, kako su oni, eto, Srbi i da se moraju vezati za maticu Srbiju i Srbima se imenovati. Čak što više punili su im glave kako su Hrvati krvoločan narod i kako sa njima nema zajedništva.

Pročitavši portal Hrvatske pravoslavne zajednice te prvi broj časopisa HRVATSKI PRAVOSLAVAC,  s kojim su oduševljeni, govore da tek sada znaju istinu o sebi – tko su i što su.

I na političkom planu raspada se Pupovčev SDSS, te njihovi vijećnici otkazuju poslušnost i glasuju za opcije koje njihove kolege Hrvati predlažu. Slučaj u Donjem Zemuniku, gdje su otvoreno istupili Gruica Matić i Milorad Višić pa glasovali da se general Gotovina proglasi počasnim mještaninom  Donjeg Zemunika. Podršku im je dao i njihov dopredsjednik Dragan Daničić. Zatim sličnih slučajeva imamo u  Plaškome, Donjem Lapcu, Gračacu, Vukovaru i dr. Pomoćnica župana Zadarske županije dožupanica Rajka Rađenovićjoš niti jednom nije digla ruku za neki prijedlog SDSS. Il' je bila bolesna, il' je bila službeno odsutna, a po koluarima se priča kako je ona krtica HDZ-a. Bilo što da je, vele u županiji, da je neaktivna i da svoj radni dan „presjedi“ za radnim stolom - čitajući novine ili surfanje po faceboku.

Ovo nekoliko natuknica o raspadu vaskolikog srpstva, ciljano smo naveli i imenovali nekoliko mjesta i ljudi koje smo osobno posjetili i sa njima popričali, a radi se o tzv srpstvu u RH. U narednim javljanju bit će više detalja, jer ćemo imati upravo završeni popis stanovništva pred sobom. Imat ćemo novu vladu – novu političku strukturu, a puno toga imat ćemo za reći i o već najavljenom sveopćem Saboru svih pravoslavaca na Balkanu, koji je zakazan za konac ove godine ili početak iduće, a održat će se negdje u Južnoj Srbiji. Najvjerojatnije u Vranjskoj Banji ili Vlasotnicama. O tome su zaduženi braća Bugari ,koji također, po paradigmi Hrvatske pravoslavne crkve žele utemeljiti Bugarsku vjersku zajednicu za okupirano područje Bugarske, koje se sada Južnom Srbijom naziva.

U svakom slučaju očekuje nas vruća politička jesen a i blagodati koje očekujemo od Svevišnjega da nam podari svekoliko jedinstvo Kršćanskih pravoslavaca na Balkanu.

Sve što radimo, s Božjim dopuštenjem radimo. Bog je s nama, budite i VI!

Zadar, 22. Kolovoza 2011.g.

Ivo Matanović - predsjednik Udruge Hrvatskih

 pravoslavnih vjernika.

Komentari (3)
 • Sale  - Svaka čast, gospodine Ivo!
  Što u svojim visokim godinama imadete toliko energije!
 • pravoslavac  - Bog vas je poslao nama
  Srđan iz Gline
  Urednici ..sam Bog Vas je poslao k nama
  Hvala dragom bogu da se netko sjetio da smo i mi hrvatski pravoslavci živi.\nNitko nas ne spominje u knjigama zvanične hrvatske povijesti (koju do duše pišu Židovi).\nNitko ne spominje npr. da su senjski uskoci bili mahom hrvati pravoslavci. Da je glavni zapovjednik oružanih snaga NDH bio hrvat pravoslavac Gruić... itd.\nDosta nam je nametanja srbskog primitivizma i laži, koji ima zdušnu potporu izdajica u vrhu hrvatske vlasti i katoličke crkve
 • nobile brazza
  Moram da se osvrnem na zadnji komentar brata Srđana iz Gline .Ne znam koliko je njemu poznato , ali meni kao Hrvatu rimokatoliku odavno je jasno da Rimokatoličku crkvu isključivo zanima novac i materijalna dobra . Naj zadnje što me je naljutilo bija je slučaj Dajla,a da ne govorim o dolasku Pape u Hrvatsku i njegovoj podršci o ulasku u Eurposku uniju .
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg