Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas183
mod_vvisit_counterJučer1018
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan4416
mod_vvisit_counterProšli Tjedan3430
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec8845
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15867
mod_vvisit_counterUkupno2585957

Trenutno na stranici: 13
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
PATRIJARH SPC IRINEJ POZIVA SRBE NA KOSOVU NA SAMOUBOJSTVA PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 4
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Petak, 16 Rujan 2011 17:10
DA TI PAMET STANE....
 
Srpski Patrijarh Irinej poziva Srbe na Kosovu na
samoubojstva. Kako inače protumačiti
njegovu poruku koja glasi:

"Ako stradate znate zašto. To nije uzaludno to je sveto mučeništvo i odbrana svete zemlje ".

 Ovakove i slične izjave čuli smo i za vrijeme rata, kada se je njegov prethodnik patrijarh Pavle obraćao srpskim borcima u Kninu, Banja Luci i još nekim mjestima gdje je posjećivao bojišnicu srpskih bojovnika - agresora koji su ratom htjeli okupirati svoju vlastitu domovinu i nametnuti režim srpske tiranije. Nu, kako im to nije uspjelo, ipak nisu doslovno poslušali svog duhovnog vođu i krenuli u samoubojstva. Potrpali su svoje obitelji u ukradene traktore i druga vozila i krenuli u egzodus. Na taj način sačuvali su svoje glave, a da su bili pametni mogli su nikuda i ne ići pa sačuvati i svoju imovinu. Nu, što je tu je. Ostaje samo gorka sjeta na nešto neracionalno u što su taj nesretni tzv. srpski narod uveli upravo njihove vođe, a ponajviše duhovne iz SPC.

Ovaj tekst namjerno prenosimo iz srpskih novina, kako bi još jednom upozorili naše Hrvatske pravoslavce ili ti tzv. Srbe koji su prihvatili ustrojstvo Hrvatske države i postali njeni ravnopravni državljani da se pridruže

braći Hrvatskim pravoslavcima i učlane se

u Zajednicu Hrvatskih pravoslavaca.

BOLJE IKAD NEGO NIKAD!

urednik.

************************************************

Šta Patrijarh Irinej poručuje

Srbima na Kosovu -
 
Stradanje je sveto mučeništvo
Photo: FoNet/Marko Mišić

Nakon što je srpskom vascelom narodu uputio otvoreno pismo, ali i ljubavno pismo predsedniku Tadiću, patrijarh Irinej je, govoreći u Kosovskoj Mitrovici, pozvao vernike da ostanu na Kosovu, zlokobno poručujući: "Ako stradate znate zašto. To nije uzaludno to je sveto mučeništvo i odbrana svete zemlje". Uzgred, dobro raspoložen, svom pokornom stadu poklonio je još dve izreke: „Ko pretrpi do kraja, taj će se spasti" i „Ponizimo se pred Bogom i uspravimo se pred ljudima". Amin!

Barikada u glavi: Irinej from NIš
Photo: royalfamily.org

Patrijarh Irinej je, nakon služenja molebana za spas srpskog naroda, uz sasluženje arhijereja, u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, istakao da se srpski narod na Kosovu i Metohiji našao u velikom iskušenju i stradanju. "Nikada ovako nismo postradali, nismo bili prepušetni zlu kao poslednjih nekoliko desetina godina", naglasio je on u obraćanju vernicima u prepunom hramu. Patrijarh je podsetio da su mnogi ostavili svoje domove i živote na Kosovu i Metohiji, i da su im čak živima oduzimani organi. "Svet to vidi, ali se pravi da ne vidi", konstatovao je poglavar Srpske pravoslavne crkve izrazivši nadu da to „Bog vidi“.

"Doživeli smo da nam se uzima ono što nam je najsvetije. Srbija nema svetiju zemlju od Kosova i Metohije. Neophodno je da budemo jedinstveni, jer svaka deoba vodi propasti. Moramo biti jedinstveni u tome da povratimo veru hrišćansku“, kazao je on ozbiljnim glasom.

Patrijarh Irinej je pozvao vernike da ostanu na Kosovu i Metohiji, zlokobno poručujući: "Ako stradate znate zašto. To nije uzaludno to je sveto mučeništvo i odbrana svete zemlje".

+++

PISMO PRVO: IRINEJ PIŠE NARODU

Mi, vaš Patrijarh sa Svetim Arhijerejskim Sinodom i članovima Odbora za Kosovo i Metohiju Svetog Arhijerejskog Sabora, duboko zabrinuti zbog opasnosti od nasilja koje preti narodu na Kosovu i Metohiji, njegovoj slobodi i svetinjama, ali ispunjeni verom i nadom u Spasa i Boga našega, pozivamo sav naš verujući srpski narod na molitvu i trodnevni post (do nedelje): da nam Bog oprosti grehe naše, da urazumi moćnike i one koji vlast imaju da ne učestvuju u nepravdi, gaženju Božjih i ljudskih zakona, kao i osnovnih ljudskih prava i sloboda, i odluka Ujedinjenih Nacija (Rezolucije 1244) po kojima su Kosovo i Metohija bili i ostali organski deo Srbije. U isto vreme pozivamo sve naše sveštenstvo, monaštvo i narod da u svojim hramovima, 15, 16 i 17. septembra u 18 časova, održi Moleban za stradalni narod Kosova i Metohije.

Pastir i stado: Irinej među obožavaocima tokom jedne od estradnih turneja
Photo: www.mitropolija.me

Sa očinskom brigom i ljubavlju obraćamo se posebno vama, našoj duhovnoj deci, na stradalnom Kosovu i Metohiji da istrajete u nošenju svoga krsta i vernosti svojim svetinjama, grobovima svojih predaka i svojim ognjištima. Ma šta se događalo (od Boga se nadamo spasenju, a od ljudi pravdi), treba nepokolebivo ostati veran svom istorijskom opredeljenju i Kosovskom zavetu, u skladu s večnom istinom: „Ko pretrpi do kraja, taj će se spasti". Blagoslov Božji svemu pravoslavnom srpskom narodu i svima ljudima dobre volje, a naročito našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji.

Vaš molitvenik pred Gospodom, Predsednik Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski Irinej

+++

PISMO DRUGO: PATRIJARH PIŠE BORISU TADIĆU

Poštovani Gospodine Predsedniče, obraćamo Vam se sa vanredne zajedničke sednice Svetog Arhijerejskog Sinoda i Odbora za Kosovo i Metohiju Svetog Arhijerejskog Sabora, svesni da se nalazimo u časovima od presudnog značaja za opstanak našeg naroda i Crkve na Kosovu i Metohiji, kao i da predstojeći dani u mnogome mogu da opredele njihovu budućnost.

Men In Black: Irinej (napred, desno), Aleksandar Konuzin (iza, sredina) i Vuk Jeremić (drugi red, desno)
Photo: BETA/ Milan Obradović

Duboko smo uvereni da u srpskom narodu ima snage i volje da se i sad, u poslednji čas, hrabro, mudro, odgovorno i na dostojanstven način suprotstavi nasilju koje mu preti. I sebe i Vas i sav narod podsećamo na mudre reči blažene uspomene Patrijarha Gavrila izrečene uoči mnogo težih zbivanja marta 1941. godine: „Ponizimo se pred Bogom i uspravimo se pred ljudima". Ovakav stav će razumeti i naš narod, i njegovi prijatelji i neprijatelji.

Pozivamo Vas i molimo da Vi kao predsednik, kao i Vlada Srbije, učinite sve što je moguće da se spreči nadolazeća tragedija i sačuvaju naš narod na njegovim vekovnim ognjištima i njegove svetinje na Kosovu i Metohiji, u čemu možete računati na saradnju Srpske Pravoslavne Crkve i naše smernosti lično.

Želeći Vam svako dobro od Gospoda, Predsednik Svetog Arhijerejskog Sinoda, AEM i Patrijarh srpski Irinej

Komentari (8)
 • pravoslavac  - Urednik
  Ako ste dobro iščitali tekst primjetit ćete da sebe patrijarh SPC persira: "MI patrijarh.....", a Boga oslovljava sa "TI", a što se opet može iščitati da je patrijarh SPC izdan Boga..
  O dragi Bože! spasi ovaj zavedeni srpski narod od njihovih samozvanih Bogova....
 • Sale  - svetosavlje
  Svetosavlje je, na žalost, a po priznanju samih srbijanaca - "kršćanskih plaštom zaogrnuto poganstvo".
 • Srbin katolik  - Srpsko katoličanstvo
  Pa pravoslavci, zašto cenzurirate nas Srbe katolike!? Upravo biste nas vi trebali razumiti. To uopće nije demokratično.
 • pravoslavac  - Srbin katolik?
  Srba katolika ima, ali ne u Hrvatskoj već u Srbiji. Nemamo mi ništa protiv niti jedne vjere, ali imamo protiv kada se nas Hrvate pravoslavce trpa u isti koš sa srpstvom. Srbi nemaju placet na pravoslavlje, pa tako niti Hrvati na katoličanstvo. Kako smo mi HRVATI pravoslavci, nas ne zanimaju ni jedni ni drugi. Mi želimo obnoviti vjeru naših djedova i pradjedova - u tome ćemo ustrajati. Poglavito naglašavamo da Hrvati neće više biti ničije topovsko meso i ratovati pod tuđim imenom, za nečije tuđe interese. Mi smo svi ortodoksni Hrvati, što u prijevodu znači da smo najstariji kršćani u Hrvata. Vjeru pravoslavnu smo primili 300 godina prije Srba. Tzv.Crnogorac sv. Savo za nas je bratoubica i izopćenik iz kršćanstva, pa stoga mi do tzv. svetosavlja ne držimo ništa. Nas priznaju sve pravoslavne crkveu u svijetu - osim Srba naravno.
  Zato, još jednom naglašavamo da su tzv. Srbi u Hrvatskoj HRVATI pravoslavne vjere, a ima ih i ateista, a nikakvi Srbi. Stoga, draga braćo kršćanska, računajte s time...
  Ivo Matanović
  Urednik portala i predsjednik Udruge Hrvatskih pravoslavnih vjernika RH (UHPV)
 • pravoslavac  - nastavak
  na na nas.
  Ivo Matanović
  Urednik portala i predsjednik Udruge Hrvatskih
  pravoslavnih vjernika povjesne Hrvatske.
 • Srbin katolik  - Realno
  Ja vas uopće ne svrstavam u srpstvo, samo vam navodim činjenice i to u nadi da ćete nas (Srbe katolike) razumiti. Ja sam iz Hercegovine i nas Srba katolika u Hercegovini ima preko 1200. Želim da vam kažem da i mi se borimo protiv nasilnog asimiliranja. Mi se u potpunosti slažemo da vjeru ne treba miješati sa nacijom, pa smo ponositi svojim Srbima katolicima Ivom Andrićem, Rudjerom Boškovićem, Aleksandrom Petrovićem, itd. Mi vas u potpunosti razumijemo, da vi volite svoju naciju kao i mi svoju.
 • pravoslavac  - Srbin katolik realno
  Srbine katoliče, dobro bi bilo da malo bolje taj fenomen - Srbin katolik objasniš. Zanima me da li ste vi to u Hercegovini i formalizirali(registrirali kao posebnu vjersku zajednicu). Da li imate svoju crkvu (bogomolju) u kojoj liturgiju drži pop srpske nacionalnosti, ali liturgiju izvodi po katoličkom kalendaru i katekizmu. Da li vi srpski katolici slavite slavu? Sa koliko se prsta krstite (križate). Mi znamo da puno tzv. Srba ide u katoličke crkve, tamo se vjenčavaju, krste djecu, ali i dalje slave svetosavsku slavu. To rade pragme radi, jer u Hrvatskoj nije više rentabilno i Srbinom se zvati. Upravo zbog toga je grupa hrvatskih pravoslavaca pokrenula postupak da se u Hrvatskoj obnovi Hrvatska pravoslavna crkva. Za sada to ide dobro. Jedino što još nismo ušli u proračun države i nemamo novaca da primimo pravoslavne svećenike.Nadamo se da će i to ubrzo biti rješeno..
  Urednik
 • Srbin katolik
  Ni mi nismo registrirani, htjeli smo medjutim na nas su izvršili ogroman pritisak vlasti vaših sunarodnjaka ali ne pravoslavaca već katolika, ali mi nećemo odustati uputili smo molbu za pomoć Vijeću Europe. A prvaci te hrvatske katoličke vlasti koja vrši represiju slave svetosavsku slavu iako smo im mi skretali pozornost da je to običaj Srba svetosavaca, oni su se još više razbijesnili kazavši da je to njihova tradicija naslijedjena od pradjedova. Pomoć nam pruža naša matica Srbija, koja iako je većinom pravoslavna vodi brigu i o nama Srbima katolicima preko Ministarstva za dijasporu.
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg