Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas87
mod_vvisit_counterJučer413
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan873
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec7610
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2613630

Trenutno na stranici: 11
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
"vjerska bitka" širom europskog kontinenta PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 7
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Petak, 08 Siječanj 2010 12:38

Raspeće (ni)je dozvoljeno

08.I,2010. 

Da li se u školama u Europi, nakon odluke Europskog suda u Strazburu, mogu postavljati vjerski simboli?

 Žustra debata baš na temu postavljanja vjerskih simbola u školama vodila se u Italiji, sve dok Europski sud u Strazburu nije naložio da se iz učionica uklone Hristova raspeća. Diskusija se, u međuvremenu, preselila u Grčku, a tamošnja pravoslavna crkva se, kako izgleda, neće predati bez borbe.

Škola počinje molitvom: Zubato sunce probija se kroz razređene krošnje, dok se učenici jedne škole u Lamiji smrzavaju pod grčkom zastavom. Đačku molitvu vodi moderno ošišani i odjeveni tinejdžer; učenici se često krste sa tri prsta i sa desne na lijevu stranu.

Gimnazija u Lamiji, u centralnoj Grčkoj, povezana je sa pravoslavnom crkvom, pa su i molitve duže i složenije nego u državnim školama. Kritičari tvrde da se takvim obredima diskriminišu djeca koja nisu pravoslavne vjere; ohrabreni su presudom iz Strazbura kojom je Italiji naloženo da iz ucionica ukloni raspeca.

Direktor crkvene gimnazije Stilijanos Mastorijanis smatra da se time "potkopavaju tradicionalne vrijednosti": "Oni žele da uklone križove i ikone! Kako su krenuli, skinuće križ i sa zastave. Mi nismo fanatici. Jednostavno, po grčkom ustavu, pravoslavlje je državna religija", kaže on.

Proćerivanje ikona: Najžešći kritičar crkve je Panajoti Dimitras, direktor grčkog Helsinškog odbora. "Mislim, kao i europski sud, da djeca u školi ne bi trebalo da budu pod bilo kakvim pritiskom da se vjerski opredjeljuju", kaže on.

U učionici u crkvenoj gimnaziji, u kojoj je u toku čas informatike, nad kompjuterima i đacima bdi ikona Isusa Krista okačena iznad table. Ako bi se pitao g. Dimitras, iz škola bi, zajedno sa molitvama, bile protjerane i ikone.

S druge strane, mitropolit Nikolau, koji je episkop grada Lamije, utjecajan je član grčkog Svetog sinoda. "Poznato je da su djeci potrebni idoli - nemam ništa protiv da to budu nogometaši ili glazbenici ... Ali mladim ljudima su potrebni simboli u ovom, ali i narednom životu. Ikone i križovi su sveti simboli - simboli mira, pravde i ljubavi. Djeci su takvi simboli potrebni i ne bi ih trebalo uklanjati", smatra on.

Početak vjerske bitke? U Plaki, boemskoj četvrti Atine koja obiluje crkavama, živi i neovisni teolog Jorogos Mustakis.  Grčki episkopi su privilegovana klasa u ekonomskom, političkom, sudskom i svakom drugom smislu.

Jorogos Mustakis, neovisni teolog, smatra da Sveti sinod ima razloga da brine, i to ne samo zbog odluke suda u Strazburu nego i zbog nove socijalističke vlade, koja nastoji da odvoji crkvu od države i da izvuče dodatni porez iz riznica bogatih parohija.

 

 "Grčki episkopi su privilegovana klasa u ekonomskom, političkom, sudskom i svakom drugom smislu. Te privilegije garantuje im grčki Ustav, i boriće se i rukama i nogama da ih zadrže", kaže on.

Grčka pravoslavna i rimokatolička crkva u sukobu su već skoro tisuću godina, ali se oko pitanja vjerskih simbola potpuno slažu. Udružile su snage sa drugim crkvama širom Europe, koje su uvjerene da sud u Strazburu podriva kršćansko nasljeđe Europe.

Velika "vjerska bitka" širom europskog kontinenta je, kako izgleda, tek počela...

 

Malkolm Brabant, Dopisnik BBC-ja iz Atine

(prevod sa engleskog h.El)

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Komentari (2)
 • isidora
  Taj sud je najveće zlo u Evropi.Sve do jednog sudije su ateisti i homoseksualci,jednom riječju izgubljeni slučajevi.Pa,nečemo se valjda i sada kriti kao i na početku hrišćanstva.Pogledajte kako muslimani štite svoju religiju!U Turskoj se katolička crkva n može ni registrovati,a najveća crkva Aja Sofija je muzej umjesto da služi onome za šta je napravljena.U Saudijskoj Arabiji muslimani ne smiju razgovarati sa nevjernicima a na crkvama ne smije biti krst i kst se ne smije nositi oko vrata.
 • Anoniman
  ...

  Pravoslavnim vjernicima Sretan Božić PDF Ispis E-mail
  Četvrtak, 07 Siječanj 2010 08:26

  Sretan Božić  Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti koji slave Božić po julijanskom kalendaru želimo Sretan Božić.
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg