Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas183
mod_vvisit_counterJučer478
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan1447
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec8184
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2614204

Trenutno na stranici: 9
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Ispovijest Srbina HDZ-ovca koji se borio za Hrvatsku PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 2
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Utorak, 11 Listopad 2011 19:40

Milan Drača:

ODOGOVOR GRADONAČELNIKU DR. Z.

VRANČIĆU: Ja sam Srbin HDZ-ovac

Koji se borio za Hrvatsku

Ovih dana, u jednim dnevnim novinama, objavljen je odgovor gospodina Milana Drače na Vrančićevu izjavu, a koja glasi:

Izjava gradonačelnika Z. Vrančića

«da se 1991. godine ogromni dio Srba digao protiv svoje, hrvatske države, te da su i Srbi  koji nisu prešli na onu stranu, koji su bili tu, mahom bili petokolonaši, izdajnici i agenti neprijatelja  izazvala je reakciju Milana Drače, njegova stranačkoga kolege i prvog HDZ-ovog gradskog vijećnika srpske nacionalnosti u Zadru:»

Izjava Milana Drače

«Ja sam Čovjek, Zadranin, Dalmatinac, Srbin, pa onaj Hrvat iz “Lijepe naše”, hrvatski vojnik i HDZ-ovac i nikom ne dam ono što je moje: svoju domovinu, svoj materinji hrvatski jezik i ne dopuštam mogućnost da itko voli ovaj grad i ovu zemlju više od mene - kaže Drača i podsjeća da je sa 16 godina postao branitelj».

Budući se radi o prilično nesuvisloj izjavi (reagiranju) gospodina  Milana Drače kao i tumačenja izjave  gradonačelnika, osjećam se ponukanim da kao predstavnik Hrvatskih pravoslavaca i osobno reagiram.

Najprije sve moje čestitke gospodinu Drači što je i kao maloljetnik shvatio da je on državljanin RH i da je Hrvatska njegova Domovina, Nije međutim jasno po kojemu osnovu se on izjašnjava i kao Srbin? Možda zato što su mu roditelji bili pravoslavci, ili pak zato što su mu možda roditelji doseljeni iz Srbije. Nadalje, simptomatično je i to što Lijepu našu stavlja pod znake navoda (vjerojatno podmetaljka redakcije). Ovo potonje ne stoji, jer smo ispitali da prezimena Drača su hrvatska prezimena, mahom pravoslavne vjeroispovijesti. Osim toga imamo i saznanja da je gospodin Drača iz miješane hrvatske zadarske obitelji, što nas navodi na sumnju da zaključimo da gore citirana izjava gospodina Drače nije njegova. A ako je i njegova, onda se je gospodin Drača «počešao tamo i gdje ga ne svrbi».

Naime, izjava gospodina gradonačelnika je potpuno ispravna i na mjestu je. Svi mi koji smo  stanovnici garda Zadra znamo koliko je bilo srpskih  šnajperista, a osobito koliko  srpskih špijuna i dojavljivača. Nadalje iz nezgrapne izjave gospodina Drače dade se zaključiti da je on predstavnik Pupovčove tzv. političke  srpske manjine ili, pak, da se i osobno negdje takmiči za neko političko mjesto u gradu (po kvoti nacionalnih manjina). Bilo kako bilo, ne služi na čast gospodinu Drači da svojim  nesuvislim izjavama u javnosti podmeće gradonačelniku, a još manje i samom sebi, jer se je svrstao u nacionalnu manjinu kojoj ni genetski ne pripada.

Pored ovog slučaja na relaciji gradonačelnik – Drača, imamo još puno takovih primjera gdje se tzv. bivši Srbi, a s obzirom na njihov status nacionalne manjine, ne snalaze dobro. Pojedinci nikako da shvate da Srbi u Hrvatskoj više nisu konstituivan narod, već nacionalna manjina, pa bi se u skladu sa tim statusom i u svakodnevnom životu tako trebali i ponašati. Ponajprije ne ponašaju se tako, jer im njihovo tzv. političko rukovodstvo ne tumači njihov status, a još manje njihova ljudsta prava kao državljanina RH. Obećavaju im brda i doline kako bi ih zadržali homogenim u statusu političkog Srbina u RH.

U glavama pojedinaca bivših tzv. Srba nastala je pomutnja i pojavom Udruge, odnosno Zajednice Hrvatskih pravoslavnih vjernika, koji nikako da shvate da pravoslavlje nije isto što i svetosavlje, a još manje isto što i nacija. Nacija je rod, vrsta, soj, pleme - dakle genetika, a vjera je dogma, koju možete mijenjati svakodnevno kao i košulju. Stoga mi iz Udruge Hrvatskih pravoslavnih vjernika poručujemo svim tzv. bivšim Srbima, bez obzira na vjersko-dogmatska uvjerenja da otvaraju i iščitavaju portal:

www.hrvatskipravoslavci.com

u kojemu će pronaći sve što ih zanima o njihovom vjerskom i nacionalnom statusu. U ostalom, ti svi parametri navedeni su i u državnim popisnim listama pučanstva RH. Poglavito skrećemo pozornost na našega aktera iz ove priče g.Milana Draču, da svoj status državljanina RH veže za hravtsku nacionalnost, tim više jer je on i junak-vitez Domovinskog rata. Dakako ovu poruku upućujemo i na sve ostale sudionike iz Domovinskog rata, a potjecali su iz korpusa tzv. Srba. U svakom slučaju oni ne mogu biti nacionalna manjina, a i zašto bi se dijeli od braće Hrvata, kada su i oni pripadnici hrvatskog naroda?

Zadar, 11.listopada 2011.g.

Ivo Matanović predsjednik Udruge Hrvatskih

pravoslavnih vjernika

 

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg