Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas165
mod_vvisit_counterJučer783
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan165
mod_vvisit_counterProšli Tjedan5016
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9610
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15867
mod_vvisit_counterUkupno2586722

Trenutno na stranici: 10
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Buknula svađa među pravoslavcima PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 3
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Utorak, 03 Siječanj 2012 21:44
PRENOSIMO.........
sa portala "vest" vijest koja više i nije vijest, kad je u pitanju pravoslavlje. Naime, u pravoslavlju nema Hijerharhije po vertikali naprosto zato što su to državne vjerske zajednice, koje bi po kanonskim Zakonima trebale djelovati potpuno samostalno, ali samo na svome državnom teritoriju - gdje su registrirane. Taj Zakon od samog njenog donošenja nije nikada do kraja ispoštovan. Svi su se petljali i u tuđe teritorije, pa nije nikakvo čudo da do raskola dolazi, rekli bismo, svakodnevno. Poseban je slučaj sa SPC koja ne samo da se ne slaže sa drugim pomjesnim pravoslavnim crkvama, nego se ni unutar svoje zajednice ne slažu. Jedni su (zeloti) potpuno isključivi i konzervativni - do te mjere da za njih ne postoji nitko osim njih samih i teorije: "gdje je Srbin, tu je i Srbija".
Pojavom obnove Hrvatske pravoslavne Crkve još više je uznemirilo duhove u SPC.Vjernici masovno napuštaju tu crkvu u RH i BiH te prelaze u HPC, a u Bosni čak osnivaju i Bosansko-Hercegovačku pravoslavnu crkvu. Ne mali broj pravoslavaca je već odavna napustio SPC i prešao  katolicima. Konačno, došavši do saznanja da oni  nisu nikada ni bili Srbi, već putem Ilije Garašaninova edikta "NAČRTANIJA" prisilno posrbljeni i tako i nesvjesno postali topovsko meso za interese Srba iz Srbije.
Eklatantan je primjer iz perioda 1941/45. i 1991/95.g. kada su tzv. Srbi odbili poslušnost legalno izabranoj hrvatskoj vlasti i otišli u šume boriti se protiv iste - protiv svoje braće Hrvata. Na istim mjestima (Srb, Papuk, Kozara, Knin, Drvar i drugdje) dizali su ustanke za račun svojih nalogodavaca iz Srbije - i u oba slučaja doživjeli su tragediju i egzodus kakav u svojoj povijesti nisu zapamtili. Jasenovac i Oluja su sinonimi za podsjetnik kojeg se Hrvatski pravoslavci ili ti tzv. Srbi u RH ne bi smjeli odreći. Vrijeme im je da se konačno opredjele svome izvornom identitetu - hrvatsvu, kojemu i genetski pripadaju.
Ponadajmo se da da će uskoro tako i biti i da će jedan dio hrvatskog pučanstva, koji su pravoslavne vjeroispovijesti shvatiti da oni nisu Srbi već Hrvati iste genetske građe kao i braća im katolici u zajedničkoj im Domovini Hrvatskoj...
Urednik

Buknula svađa među

pravoslavcima

9

Održavanje svepravoslavnog sabora, po svemu sudeći, mnogo je dalje nego što se do pre nekoliko meseci očekivalo uz nagoveštaje da bi tzv. Osmi vaseljenski sabor mogao biti održan krajem ove ili do kraja sledeće godine. Na poslednjoj pripremnj sednici, koja je održana u Ženevi, ispostavilo se da je za sada nepremostivi kamen spoticanja - utvrđivanje hijerarhijskog redosleda kanonskih pravoslavnih crkava.

Osim toga, nedavno su Rumunska i Jerusalimska patrijaršija prekinule kontakte zbog toga što, kako tvrdi Jerusalim, Bukurešt zadire u kanonsku teritoriju jerusalimskog patrijarha jer gradi bogomolju i rumunski duhovni centar u Jerihonu.


Mada se govori o 14 kanonskih pravoslavnih crkava, ispostavilo se nakon ženevskog susreta, da se ne zna tačno koliko ih ima, jer se spiskovi Moskve i Carigrada razlikuju.

Tako na primer, kako prenosi Verska informativna agencija (VIA), Moskva Pravoslavnu crkvu Amerike (OCA) smatra samostojnom pošto joj je ona dala autokefaliju, ali tu samostalnost jelinski (grčki) blok pravoslavnih nije nikad priznao, a isto se odnosi i na autonomiju Japanske pravoslavne crkve dobijenu od Moskve.

S druge strane, Moskva ne priznaje autonomnu crkvu Estonije, koja je taj status dobila od Carigrada.


Na nedavnom ženevskom sastanku poglavar Kiparske pravoslavne crkve arhiepiskop Hrizostom Drugi oštro se usprotivio da u redosledu pravoslavnih crkava Kipranima pripadne deseto mesto, a Rusi, koji su, po njegovim rečima, hiljadu godina mlađa crkva, da budu na petom, kao što je sada slučaj.

 

Kiparski arhiepiskop Hrizostom Drugi


"Nama pripada peto mesto posle drevnih patrijaršija, posle Jerusalima, iako smo mala crkva. Rusi su primili hrišćanstvo u 10. veku, a mi još u prvom stoleću, kada su drugi bili pagani. I mi tražimo da se to poštuje“, poručeno je iz Nikozije.


Kiprani su uvereni da će ih podržati Carigradska patrijaršija, koja po časti ima primat u pravoslavlju, kao i pravoslavci iz jelinskog bloka, odnosno iz Aleksandrije, Jerusalima, Atine i Tirane.


"Najbolje bi bilo da ovo pitanje razmotri Veliki sabor pravoslavlja, tako da pre toga nije potrebno o ovome postići konsenzus“, stav je crkvene Nikozije.


Istorijske drevne crkve su, kako navode u Nikoziji, one koje su nastale u prvom milenijumu hrišćanstva i osnovane su od vaseljenskih sabora (bilo ih je sedam i poslednji je održan 787.godine), dok su sve ostale nastale su kasnije.


"Nije bitno da li jedna crkva ima rang patrijaršije ili autokefalne arhiepiskopije, važno je vreme njenog nastanka. Moskovska patrijaršija je od Carigrada stekla samostalnost u 16. veku, a druge patrijaršije u današnjem organizacionom obliku (beogradska, bukureštanska, sofijska i tbilijska) tek u 20. veku“, obrazložio je arhiepiskop kiparski.

 

Da bi izbegla neprestana razmimoilaženja poslednjih meseci sa Moskvom, koja se ponovo zaoštravaju, Carigradska patrijaršija je oformila u pravoslavlju novo telo.

 

Reč je o institucionalizaciji saradnje "drevnih crkava pravoslavlja“. U njih su ubrojane osim Carigrada, Aleksandrija, Antiohija, Jerusalim i Kipar. Prvi susret poglavara ovih crkava trebalo bi da se održi do kraja ove godine.

 

S druge strane u slovenskom pravoslavnom svetu smatraju da ovaj potez vodi u nove međupravoslavne podele, na "drevne i nove crkve“, a nove su, osim Moskve, i sve na Balkanu, kao i gruzijska.

Kiparska crkva očekuje da njen zahtev uz Carigrad podrže i pravoslavni iz jelinskog bloka, odnosno iz Aleksandrije, Jerusalima, Atine i Tirane.


Nikozija je, podsećanja radi, do nedavno bila spremna da prihvati šesto mesto, kao i da Moskva zadrži peto. Kiprani su u međuvremenu odustali, jer se u jelinskom (grčkom) pravoslavnom svetu neki potezi Moskve tumače kao potkopavanje prvenstva Carigradske patrijaršije.

 

Moskva, kako se tumači, "sledi geopolitičke a ne kanonske i istorijske argumente, zato što je najbrojnija i što iza nje stoji najmoćnija pravoslavna država“, mada ti argumenti, sa jelinske tačke gledišta "nemaju težinu u crkvenim pitanjima“.

 

Arhiepiskopija kiparska smatra da je Moskva otišla "predaleko u težnjama da dominira u pravoslavlju“.

Sinod pravoslavne Jerusalimske patrijaršije na čelu sa patrijarhom Teofilom doneo je odluku o prekidu svih odnosa sa Rumunskom pravoslavnom crkvom kojom rukovodi patrijarh Daniel (Danilo). Raskid podrazumeva i da se u liturgijskim molitvama u Jerusalimskoj patrijaršiji ubuduće ne pominje ime rumunskog patrijarha.

 

Spor je nastao zato što Rumuni podižu hram i hodočasnički centat u Jerihonu, na kanonskoj teritoriji Jerusalimske patrijaršije, bez njene saglasnosti, bez obzira što u pravoslavlju važi kanon da jedna Crkva ne može da podiže objekte na prostorima druge, bez njene saglasnosti.


"U savremenim uslovima nije moguće sa punom strogošću bukvalno primenjivati teritorijalno razgraničenje između pomesnih crkava. Rumunski hram u Jerihonu gradi se za rumunske hodočasnike, a ne za vernike Jerusalimske patrijaršije“, poručio je Daniel Teofilu i zatražio da Jerusalim blagoslovi gradnju, ne prihvatajući da se ona prekine.

 

Iz Jerusalima je pak poručeno da su pobožni rumunski hodočasnici "i dalje su dobrodošli u Svetu zemlju i svete manastire Jerusalimske patrijaršije"

По крайней "Технології вирощування ярого ріпаку"мере, он обладает достаточным влиянием, "Технології створення газонів"чтобы сделать или разрушить мне карьеру.

В "Технологічні аспекти виробництва яловичини у ЗАТ 'Зернопродукт' с. Війтівці Липовецького району Вінницької області"те времена жил Мастер по имени Нон-га, и жена "Технологічне забезпечення відновлення дисків сошників зернових сівалок"его родила ему "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва"много дочерей, но, к несчастью, ни одного "Технологія виробництва молока у ПАТ 'Полтаваплемсервіс'"сына.

Струились встречные потоки автомобилей.

Солдат должен уважать "Технологія вирощування гречки"виробництва молока у ПАТ "Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва"'Полтаваплемсервіс'">Технологія виробництва молока у ПАТ "Технологія вирощування картоплі"'Полтаваплемсервіс'"свое начальство, даже если оно немного и не того.

Лазер, по идее, должен исправлять все огрехи глушителя.

Он увидел, что Чиун медленно поворачивает голову, чтобы посмотреть на него.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg