Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas129
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2326
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9063
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615083

Trenutno na stranici: 7
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
U Hrvatskoj nije problem u pravoslavlju već u svetosavlju?-piše Tihomir Nuić PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 5
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Petak, 22 Siječanj 2010 22:21

NIJE PROBLEM U PRAVOSAVLJU VEĆ U

SVETOSAVLJU -Piše Tihomir Nuić

Na ovim se stranicama pojavio 12. travnja članak g. Filipa Ćorlukića pod naslovom "Proturječnosti uspostave Hrvatske Pravoslavne crkve" koji hrvatske pravoslavce poziva da promisle o osnivanju autokefalne Hrvatske pravoslavne crkve i odvajanju od Srpske pravoslavne crkve. Autor je uložio velik trud u ovo razmišljanje koje se odlikuje povijesno-teološkim argumentima, razboritim sučeljavanjem sa sadašnjošću i, što je jako važno, biranim rječnikom. Ovo je zapravo poziv na razgovor kojemu se želim pridružiti upozorenjem na neke nespomenute činjenice.

Najprije valja spomenuti da se u Hrvatskoj odavno nastojalo tematizirati ovaj problem. Već u 19. stoljeću Eugen Kvaternik je predlagao osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve, ali u političkim krugovima nije bilo sluha za tu dalekovidnu ideju. U svom govoru u Hrvatskom državnom saboru, Pavelić je 28. veljače 1942. godine rekao da u Hrvatskoj "u pravoslavlje ne dira nitko, ali da u hrvatskoj državi ne može biti srpske pravoslavne crkve, zato jer su svugdje na svietu pravoslavne crkve nacionalne, a Srbska pravoslavna crkva jest sastavni dio srbske države, Srbije. Hierarhički je SPC vođena po državnoj vlasti Srbije. U nikoju ruku ne ćemo dozvoliti da bilo koja crkva postane političkim sredstvom ... uperenim proti obstanku hrvatskoga naroda i hrvatske države". Filip Ćorlukić se na ovu epizodu kratko osvrće u smislu da je tadašnja država po kanonskom pravu PC imala pravo na pokretanje postupka za samostalnost PC na svome području.

Činjenica je, međutim, da je u proljeće 1942. godine u NDH osnovana Hrvatska pravoslavna crkva (HPC) koja je imala svoga mitropolita (podrijetlom Rusa) Germogena, a u travnju te iste godine dobila svoj Ustav. Tome osnutku HPC je, iz nama nepoznatih razloga, dao svoju otvorenu potporu ondašnji srpski patrijarh Gavrilo Dožić i poslao pravnika SPC u Srijemskim Karlovcima, Miloša Obrkneževića, da napiše Ustav HPC. Hrvatska revija, br. XXIX 1979., prenosi slijedeći zapis Miloša Obrkneževića, tvorca Ustava HPC i Germogenova tajnika: "Za pravoslavne Srbe u Hrvatskoj HPC je bila zaštitnica i privremeno versko rešenje u jednom autoritativnom režimu, koji nije tolerisao Srpsku pravoslavnu crkvu kao nacionalnu crkvu susedne države Srbije. Za pravoslavne Hrvate ona je bila, davno željeno i uvek ometano rešenje njihova raspeća između njihovih hrvatskih nacionalnih osećanja i prvirženosti hrvatskoj otadžbini - i srpske nacionalne ekskluzivnosti sa samo jednom jedinom pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj: Srpskom pravoslavno crkvom". Autokefalnost HPC je prihvatila rumunjska, bugarska i grčka pravoslavna crkva kao i "vaseljenska patrijaršija" u Carigradu. Potpora patrijarha Gavrila Dožića, očito, nije naišla na suglasnost vodstva SPC.

Osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve danas bi zadovoljilo stanovite formalnosti, animozitete između Hrvata i Srba u Hrvatskoj to ne bi iskorijenilo. U Hrvatskoj nije problem pravoslavlje nego svetosavlje. To je srž hrvatskoga problema sa Srbima. Ako su Hrvati tolerantni prema muslimanima, protestantima, staro- i grkokatolicima, zašto ne bi tolerirali i pravoslavce u svojoj državi?! Problem s pravoslavljem je reduciranje religije na svetosavlje, rigidnu ideologiju svesrpstva kroz sintezu srpstva i pravoslavlja koju tako bezočno propagiraju svetosavski ideolozi od vladike Nikolaja Velimirovića i Justina Popovića do Vuka Draškovića. Svetosavlje je naprosto druga riječ za srpski imperijalizam. Dok pojedini Srbi, osobito krugovi oko SPC, u svetosavlju vide teološko-filozofski pokret, u praksi ono znači proširbu granice srpske države na sva područja gdje se nalaze "srpski grobovi". To je ona poznata granica srpske države od Karlobaga do Virovitice. Sam Nikolaj Velimirović je u Milošu Obiliću gledao božanstvo koje je Srbima i Crnogorcima davalo pravo da ovladaju južnim Slavenima, a ta prevlast znači nešto sveto i stalno poput prirodnoga prava koje je nepromjenjivo. Pretpostavka za osnivanje jedne Hrvatske pravoslavne crkve kao solidne duhovne ustanove je odbacivanje svetosavske doktrine. I jedno (utemeljenje HPC) i drugo (odbacivanje svetosavlja) mogu ostvariti samo Srbi iz Hrvatske onoga trenutka kad prihvate hrvatsku državu kao svoju državu a Hrvatsku kao svoju domovinu kao što je to prije četrdesetak godina formulirao Vlado Gotovac u svojim Autsajderskim fragmentima.

Tihomir Nuić

 

Место "Дискотека скачать песни"это глухое, вряд ли вы кого-нибудь встретите по дороге.

Капитан "Аудиокниг властелин колец скачать"взлетел кверху, прямо в небо, а пятьдесят пассажиров ушли на дно.

Но события, о которых пойдет речь, развернулись "Скачать игру на телефон бесплатно алхимия"не здесь.

Я не сразу решился задать ему этот вопрос.

Мы оба "Скачать программы для удаления программ с компьютера"были слишком юны, чтобы иметь хоть какое-нибудь представление о кастовых предрассудках, и следовали только побуждениям "Скачать жажда скорости"своей неиспорченной натуры.

Когда мы подошли к дому маркитанта, нам представилось страшное зрелище.

Я хочу сказать, "Темный город" у меня есть "Рождественский пес" наличные.

Замок все еще держался "Приключения Карандаша и Самоделкина" слишком крепко.

В руках у "Веселая школа вежливых наук для детей 3-6 лет" юноши была охотничья "Прописи Учимся считать" винтовка.

Не могу утверждать, что вся наша "Кольца духов" дальнейшая жизнь складывалась только "Вердикт Завещание Гришэм" счастливо и "Современная западная философия Учеб.пос." безмятежно.

Сеньорита поднесла палец к губам "ФЗ О лицензировании отдельных видов деятельности" и многозначительно посмотрела "Лягушки" в сторону пеона.

Однако она как будто не заметила моего грозного вида.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg