Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas185
mod_vvisit_counterJučer1018
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan4418
mod_vvisit_counterProšli Tjedan3430
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec8847
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15867
mod_vvisit_counterUkupno2585959

Trenutno na stranici: 11
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Janša zabranjuje crvenu zvijezdu i Tita -A kada će to Hrvati uraditi? PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 2
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Petak, 24 Veljača 2012 08:33

Janša zabranjuje crvenu zvijezdu i Tita

Slovenija mijenja ustav i unosi niz promjena u svoj

politički sustav

Denis Romac, www.novilist.hr, 23. veljače 2012. u 20:03

 

Uz zabranu veličanja svih totalitarnih režima ustavne promjene bi mogle ukinuti izbore za predsjednika, izborne jedinice, liberalna referendumska pravila...

Nova vladajuća koalicija u Sloveniji najavila je skore promjene ustava, a među 40 prijedloga ustavnih promjena svih parlamentarnih stranaka su i ukidanje predsjedničkih izbora, pravo na internet, ukidanje izbornih jedinica i uvođenje preferencijalnog izbornog sustava, ali i zabrana javnog veličanja svih totalitarnih režima, njihovih nositelja i simbola, što predlaže Slovenska demokratska stranka premijera Janeza Janše, najveća stranka vladajuće koalicije.

To pak znači da bi u Sloveniji uskoro ustavom mogli biti zabranjeno isticanje crvene zvijezde i imena Josipa Broza Tita kao komunističkih simbola, za što se Janšina stranka zauzima već godinama.

Produbljena provalija

Nije teško pretpostaviti da će spomenuti prijedlog izazvati novi verbalni rat i produbiti ionako duboku provaliju između slovenske ljevice i desnice. Odnos prema komunističkom nasljeđu i simbolima i dosad je izazivao brojne napetosti i žestoke sukobe Janšine stranke s bivšom vladom Boruta Pahora, predsjednikom države Danilom Türkom i bivšim gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.
Janša je stranke bivše vladajuće koalicije smatrao strankama tranzicijske ljevice, koje uopće nisu raščistile sa svojom komunističkom prošlošću.

Protiv predsjednika Türka podignuo je ustavnu tužbu zbog odlikovanja Tomažu Ertlu, posljednjem čelniku slovenske Udbe, a Türka je optužio i za suradnju s jugoslavenskom tajnom službom pri bombaškim napadima u Koruškoj sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Jankovića je napao zbog imenovanja jedne ljubljanske ulice Titovom cestom, što je kasnije poništio slovenski Ustavni sud.

Većina ostalih prijedloga ustavnih promjena bliža je stvarnim problemima današnje Slovenije. Vladajući i opozicija suglasni su oko promjena iznimno liberalnih referendumskih pravila, po kojima je u Sloveniji skoro svaki zakon moguće srušiti na referendumu nakon izglasavanja u parlamentu. Janšina stranka tom se mogućnošću obilato koristila dok je bila u opoziciji, a to je na koncu i srušilo Pahorovu vladu, no na vlasti Janša želi ograničiti pravo na referendum.

Više stranaka također predlaže da se ograničenje fiskalnog zaduživanja, tzv. zlatno pravilo, upiše i u ustav, nakon što je nedavno vlada donijela odluku o gornjoj granici zaduživanja, što je posebno aktualno u trenutku kada nova vlada, kako tvrdi Janša, zatekla gore stanje na području javnih financija od onoga koje je očekivala, kao i »veliku rupu« od oko 550 milijuna eura neplaniranih rashoda za ovu godinu, zbog čega bi mogla doći u pitanje i isplata plaća u javnom sektoru.

Ograničavanje mandata sudaca?

Vladajuća Janšina stranka promjenom ustava želi ubrzati postupak formiranja vlade, kao i povećati ovlasti premijera, koji bi dobio ovlast da sam razrješava ministre i imenuje nove, najviše trećinu u jednom mandatu, što podržavaju i Janšini koalicijski partneri. Pozitivna Slovenija predlaže povećanje ovlasti predsjednika države pri raspuštanju parlamenta, dok Nova Slovenija, najmanja vladajuća stranka, predlaže da predsjednika države ubuduće biraju u parlamentu, a ne na neposrednim izborima.

Nekoliko stranaka predlaže ukidanje Državnog savjeta, parlamentarnog doma od 22 člana, koji zastupaju društvene, ekonomske, strukovne i regionalne grupe i pojedince, a koji ima pravo veta na zakone donesene u parlamentu. Zanimljiv je i prijedlog o ograničavanju mandata sudaca, koji sada imaju negraničen mandat, i to na pokusni mandat od osam godina.

Takav prijedlog dolazi iz stranke slovenskog premijera kojemu sude zbog afere Patria, dok se opozicijska Pozitivna Slovenija tome protivi, tvrdeći da očuvanje trajnog sudačkog mandata predstavlja najveće jamstvo sudačke neovisnosti.

Кое-какие "Песни ранеток ангелы скачать"обязанности ты должен выполнить.

Она протянула руку и коснулась его.

Если по "Скачать the winner takes it all abba"какой-то причине тебе не пройти, я воспользуюсь коммуникатором.

Внезапная развязка очень удивила меня.

Я лишь повторяю слухи, поскольку они имеют "Скачать игру бакуганы на телефон"к тебе отношение.

Тон Чиуна был весьма серьезен, его ореховые глаза смотрели пристально и торжественно.

На "Список книг джудит макнот"полу в беспорядке лежит несколько тюков и свертков, перевязанных веревкой, и "Скачать песни лена третьякова"среди них кожаный сундучок.

Этот взорванный, полусожженный и сброшенный с насыпи "Swf проигрыватель скачать"поезд Красного Креста "Gta san andreas 2011 скачать"в будущем обогатит славную историю нашего батальона новым геройским подвигом.

И не спорьте "Скачать книги галины куликовой бесплатно"со мной, любезный Иван Петрович, не "Скачать последнюю версию антивиру"спорьте, а заходите и чувствуйте себя как "Скачать книги бесплатно детская литература"дома.

Все не отрываясь смотрели на гостиницу, захваченные волнующим зрелищем.

Железнодорожник, не проявляя "Скачать нарды для ко"никакой охоты вступать в "Скачать 5 tekken на pc"разговор, апатично кивнул головой.

Он обращался к двум бесшумно подошедшим "Скачать песню по щекам слёзы"парням в шортах и клетчатых рубашках с короткими рукавами.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg