Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas175
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2372
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9109
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615129

Trenutno na stranici: 8
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
NA POMOLU NOVI ZAKON O VJERSKIM ZAJEDNICAMA PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 1
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Petak, 09 Ožujak 2012 11:27

NA POMOLU NOVI ZAKON O VJERSKIM

ZAJEDNICAMA

VLADA ĆE IMENOVATI RADNU SKUPINU ZA

IZRADU PRIJEDLOGA ZAKONA O POLOŽAJU

VJERSKIH ZAJEDNICA

Mali budisti i scijentolozi u školi će slušati vjeronauk

Hrvatska Vlada danas bi trebala donijeti odluku o imenovanju međuresorne radne skupine za izradu nacrta prijedloga Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica, a koji će, prema svemu sudeći, donijeti promjene vjerskoj “krvnoj slici” u Hrvatskoj u korist manjih crkvenih zajednica. Riječ je o kompletno novom Zakonu, kojim će biti ukinut Zakon iz 2002. godine koji je trenutačno na snazi.

Koje će biti smjernice novog Zakona upitali smo Franju Dubrovića, koji istupa u ime radnog tijela Vlade RH – Komisije za vjerske zajednice.

Dalaj-lama tijekom posjeta Splitu prije 10 godina – tibetanski vođa ima poklonike i u Hrvatskoj / Božo VUKIČEVIĆ / CROPIX

Ugovor s Vatikanom

– Trenutačno stanje je sljedeće: crkve i vjerske zajednice koje imaju sklopljen ugovor s Vladom mogu održavati vjeronauk u školama, brak sklopljen u vjerskom obliku ima učinke građanskog braka, a također, vjerske zajednice primaju i godišnju financijsku potporu iz državnog proračuna. To imaju one vjerske zajednice koje su sklopile ugovor s Vladom o pitanjima od zajedničkog interesa. Ima sedam ugovora, koji obuhvaćaju 16 vjerskih zajednica, plus Katoličku crkvu, gdje je sklopljen međunarodni ugovor s Vatikanom – podsjeća Dubrović.

– Novim prijedlogom Zakona omogućit će se vjerskim zajednicama koje nemaju sklopljen ugovor s Vladom, predavanje vjeronauka u školama pod određenim, ali za sve jednakim uvjetima. Isto tako, svima će biti jednaki uvjeti za sklapanje crkvenog braka s učincima građanskog braka, kao i za financijsku potporu iz državnog proračuna – kaže Dubrović.

Trenutačno su u “Evidenciju vjerskih zajednica” upisane njih 43, od kojih 17 ima ugovore s državom.

Kako to izgleda u praksi? Prema sadašnjem Zakonu, ako u nekoj školi sedam ili više djece zatraži pohađanje vjeronauka neke vjeroispovijesti kao izborni predmet, škola je dužna to omogućiti. Prema Zakonu, to mogu zahtijevati pripadnici samo onih 17 vjerskih zajednica koje su potpisale ugovor.

Nakon donošenja novog Zakona, sve zajednice koje su u Evidenciji moći će to zatražiti i dobiti, kao, primjerice, Budistička zajednica ili Scijentološka crkva. Ista će situacija biti i po pitanju vjerskog braka i dobivanja financijske potpore, iako se za sada ne zna o kolikom će iznosu biti riječ. Predstavnik vjerske zajednice će nova prava zatražiti od državne uprave, i to za svoje područje.

Dr. sc. Jasmin Milić, superintendent Protestantske reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj, koja broji oko 400 članova i ima dugačku povijest, prošle godine je s još dvije crkve, Crkvom cjelovitog evanđelja i Saveza crkava Riječ života, dobila spor pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, koji je presudio da su one u Hrvatskoj, u ostvarivanjima pojedinih prava, diskriminirane naspram određenih drugih vjerskih zajednica.

– Držim da je presuda na neki način potaknula Vladu da mijenja stvari. Možda će tako i biti. Nama će pogodovati nove promjene, no, što se nas tiče, mogli su samo promijeniti ugovor dodavši aneks i na taj način riješiti probleme – smatra Milić.

Riječ je, naime, o ugovorima o pitanjima od zajedničkog interesa između vjerske zajednice i Vlade, a prema kojima vjerska zajednica, ako ga želi sklopiti, mora dokazati da je djelovala na dan 6. travnja 1941. godine i dalje u kontinuitetu, da ima 6000 vjernika, ili da je zajednica europskog kulturnog kruga.

Milić drži kako bi, prema novom Zakonu i broju vjernika, mogli godišnje od države dobivati oko 100 tisuća kuna.

Pozitivan iskorak

– Dobar dio tog novca išao bi na obnovu crkava i održavanje vjeronauka, a to su tekući troškovi za župu. Mi smo predlagali da vjernici odvajaju dio poreza za vjersku zajednicu – kaže Milić, dodajući kako je čuo da će se broj vjernika regulirati, zbog određivanja financijske potpore, navodno tako što će se od njih tražiti da kod javnog bilježnika ovjere kojoj vjerskoj zajednici pripadaju te dokument predaju državi.

Neven Duvnjak, sociolog religije s Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” – Centar Split, nije upoznat s novostima, ali na temelju onoga što je čuo od nas, kaže da je to svakako pozitivna stvar.

– Zakoni koji donose više slobode i jednakosti svakako su pozitivan korak prema naprijed – kazao je Duvnjak.

SAŠA HORVAT

Uvjet za upis 500 vjernika

U novom Zakonu najvjerojatnije se neće mijenjati brojka od 500 vjernika potrebnih za upis u registar. Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica kaže kako je za dobivanje statusa vjerske zajednice potrebno imati 500 vjernika i pet godina djelovati kao udruga.

Međutim, za zajednice koje su postojale prije donošenja Zakona to ne vrijedi, i stoga su se oni mogli slobodno prijaviti kao zajednica. Drugim riječima, ako ste bili prisutni prije donošenja Zakona i imate, recimo, dva člana, mogli ste se podnošenjem prijave za upis registrirati kao vjerska zajednica.

Tko je u Evidenciji

Vjerske zajednice koje su u Evidenciji i koje će ostvarivati pogodnosti, među ostalim, su i: Vaišnavska vjerska zajednica, Budistička vjerska zajednica Dharmaloka, Mjesno duhovno vijeće Bahá’íja Zagreba, Jehovini svjedoci - kršćanska vjerska zajednica, Scijentološka crkva, Univerzalni život..

A

Подойди к телефону "Скачать базу мтс,"Это твой руководитель Харолд "Средняя величина в статистике"Смит.

Так вот, "Игры южный парк бесплатно"Берти, надеюсь, ты помнишь, о чем "Карта свердловской области скачать"мы говорили "Photoshop cs6 keygen"с тобой перед ужином.

Отныне вы становитесь "Мама люба скачать клип"объектом моей "Изготовление деталей по чертежам заказчика"заботы.

Не происходит множественных революционных "Симулятор игры фермер 2011 скачать"изменений.

Перемены света на моей "Поиграть в игры бесплатно гонки"сетчатке без предупреждения смещали "Лего зомби игры скачать"сезоны.

Мистер Трампер изумленно пискнул.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg