Slabo je poznato da je upravo Blaženi Alojzije Stepinac predlagao obnavljanje hrvatske pravoslavne crkve, ali se i dalje nastavlja jugokomunistička strategija izjednačavanja srpstva i pravosljavlja u očima domoljubnih Hrvata. "Narodna vlast" to namjerno prikazuje netočno i upravo je suprotno. Sto je istina a što laž trebala bi reći povijest ali u Hrvata to ponekad mora reći logika.
Istina je da je svaka ortodoksna pravoslavna crkva usko vezana za nacionalnu državu, u ovom slučaju za hrvatsku državu, odnosno Republiku Hrvatsku, a nekima se to ne dopada, ni HPC ni republika Hrvatska. Neki iz stranaka na vlasti čak vole reći "ova zemlja" kako ne bi morali spominjali ime države Hrvatske.
Istna je da je hrvatskim emigracijskim krugovima postojala zamisao o obnovi rada Hrvatske pravoslavne Crkve svo vrijeme od njenog nasilnog ukinuća 1945. ali Četnicima i Udbasima su svi Hrvati ionako bili Ustaše iako je nakon 1945. od ustaša ostalo živo samo slovo "U". A nije se ni domobrana baš mnogo spasilo od "narodne vlasti". Zato je "narodna vlast" svaku obnovu HPC smatrala pokušajem obnove NDH.
I danas neki u svakom grmu vide "ustašku zmiju" (možda udbašku zmiju) iako živih ustaša odavno nema. Poistovjećivanje srpstva i pravoslavlja nije misao "narodne vlasti" iz 1945. nego dolazi za banovanja Hrvatima nesklonog Khuena Hedervarya i takva je praksa, ponavljam, Hrvatima nesklonog Khuena Hedervarya, uglavnom održana i danas. Osim nekoć Hedervarija i današnjih ex jugokomunista upravo se srpska pravoslavna crkva oštro opire obnovi hrvatske pravoslavne crkve. Imaju slično mišljenje.
Nije HPC uopće plod NDH. Oni Vam patološki lažu, a Vi niste htjeli učiti sami. Ideja osnivanja HPC je nastala još u drugoj polovici 19. stoljeća, jer je u to doba bilo mnoštvo pravoslavnih Hrvata, a i među hrvatskim uglednicima je bilo mnoštvo pravoslavnih Hrvata ili osoba kojima je jedan ili oba roditelja bio pravoslavni Hrvat. Pa čak je i "ocu hrvatske nacije" Anti Starčeviću mati bila hrvatica pravoslavka, a on je bio čelnik pravaškog pokreta ili pak Petar Preradović, hrv. pjesnik; pa Dr. Dimitrije Demeter pjesnik i prvi moderni hrvatski dramaturg i mnogi drugi uglednici ali neću provocirati imenima, bili su Hrvati pravoslavci, a koje rado sebi pripisuju neki drugi. Malo smo neuki i neke smo detalje naučili upravo obrnuto nego sto jest. Jest da 666 ponekad vidimo obrnuto kao 999, ali ne mrzimo.
Čudno je kako bi Srbima pravoslavcima u Hrvatskoj smetali Hrvati pravoslavci u Hrvatskoj iako su i jedni i drugi pravoslavci, i žive u Hrvatskoj. Nešto je tu ipak bolesno. Uopće nije čudno što sotonistima, ateistima, agnosticima, komunistima....smetaju Hrvati pravoslavci. Čudno je da se svi slažu u mišljenju glede Hrvata pravoslavaca i Hrvatske pravoslavne crkve.
Počinje mi se dopadati ova ideja, bas onoliko koliko mi se nije dopao postupak nadbiskupa Bozanića prema domoljubnom biskupu Ivanu Milovanu, ali moram još razmisliti.
Prvo Bog pa Hrvatska.