Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas91
mod_vvisit_counterJučer413
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan877
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec7614
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2613634

Trenutno na stranici: 13
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
O NAMA - UVOD PDF Ispis E-mail

 

 

Pri osmišljavanju imena spomenutoj zajednici Inicijativni krug pravoslavnih i hrvatskih entuzijasta – intelektualaca rukovodili su se, u prvome redu, s činjenicom da u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od davnina živi skupina njenih državljana koji svoju vjeru ispovijedaju po istočnom kršćanskom obredu. Upravo zbog ispovjedanja svoje vjere, kako ju ispovjedaju, hrvatski državljani pravoslavne vjeroispovjsti doživljavali su razna duhovna i materijalna ponižavanja. Poglavito se to odnosilo na dva Domovinska minula rata. Onaj iz 1941/45. godine i ovaj netom prošli 1991/95.g. U oba gore spomenuta rata hrvatski pravoslavci su doživljavali egzodus i progonstva iz vlastite im domovine. I to samo zato, jer su u oba slučaja imali krivo izabrane ili nečijom tuđom voljom nametnute duhovne vođe. U Drugom svjetskom ratu – početkom samog rata čitava Europa bila je okupirana od sila osovine sa fašistima i nacistima na čelu, pa je tako ta tragedija zadesila i narode u bivšoj kraljevini Jugoslaviji. Jugoslavija je rasturena na interesne zone okupatora, pa je tako unutar tog i takvog ustroja na zapadnom dijelu Balkana utemeljena i Nezavisna Država Hrvatska - u svojim povijesnim granicama, a istočni dio pripao je Srbiji.

Kako su već tada Hrvatski pravoslavci, mahom bili posrbljeni, kao i uostalom i svi drugi narodi na Balkanu, koji su bili pravoslavne vjere, većina pravoslavaca rukovodeći se za svojim vođama odbijaju poslušnost legalnim vlastima Nezavisne Države Hrvatske i odlaze u šumu da se skupa sa hrvatskim komunistima bore protiv vlastite države. Ovdje je vrlo upitno tko je komu prišao? Da li tzv. pobunjeni Srbi komunistima ili su hrvatski komunisti prešli tzv. Srbima? U svakom slučaju, to je nebitno. Zajednička im je značajka, da su jedni i drugi bili državljani jedne te iste države i da su se udružili u zajedničku udrugu bandita-odmetnika te zahvaljujući spletu povjesnih okolnosti i prevarom na izborima 1946.g., na žalost, preuzeli i vlast u državi. Ovdje treba odmah naglasiti, da su pobunjenici oba naroda, odmah iza sloma sila Osovine, ostali kratkih rukava. I jednima i drugima komunisti su sjeli za vrat i punih 45 godina vršili nezapamćeni teror. Na drugoj istočnoj strani zapadnog Balkana, točnije u Srbiji, poslijeratni dogođaji imali su isti slijed kao i u Hrvatskoj. S tom razlikom što poraženi četnici, predvođeni Milanom Nedićem u samom ratu nisu imali protivnika, jer u Srbiji nije bilo komunista pa samim tim ni partizana. Poslije Drugog svjetskog rata Srbima u Srbiji, za razliku od Hrvatske, nije bilo teško sjediniti četnike i partizane. Naprosto zato jer partizana nije niti bilo, a savitljivi i dovitljivi četnici pretvorili su se u komuniste-Jugoslavene i tako opet kao i u staroj kraljevskoj Jugoslaviji se nametnuli svekolikim drugim narodima kao temeljni jugoslavenski narod. „Brat mio koje vere bio, važno je da je brat Srbin“.

Nakon četrdesetopetogodišnje komunističke tiranije svijet je ponovno doživio velike političke promjene. Palo je veliko komunističko carstvo u Rusiji, a sa njime i naše jugokomunističko umilno samoupravljačko društvo. Kako znamo, rusko se raspalo na 16 samostalnih država, a jugoslavensko na 7 državica. Uključujući, dakako i Kosovo. I ovoga puta Hrvatska nije mogla se izdvojiti iz tog jugokomunizma bez žrtava. Otvoren je otvoreni rat protiv Hrvatske i njenog odcjepljenja od Jugoslavije. I ovoga puta Srbija preko tzv. Jugoslavenske narodne armije i tzv. srpskih odmetnika - državljana Hrvatske, napada svim svojim silnicama Hrvatsku. Rat traje pune 4 godine, a njene pripreme sa manjim ekscesima trajale su još godinu dana prije samog početka glavnog udara iz zraka, kopna i sa mora. Hvala Bogu ovaj rat je završio pobjedonosno sa slavnom „OLUJOM“ i slavnim hrvatskim vitezovima-junacima, kakve Hrvati u svojoj povijesti nisu zapamtili. Prvi puta se, u hrvatskoj povijesti, dogodilo, na iznenađenje glavnih aktera iz Beograda, da su Hrvati bili jedinstveni u obrani svoje nezavisnosti. Djeca bivših komunista i partizana, rame uz rame, sa djecom Ustaša i domobrana, borili su se zajedno protiv zajedničkog im neprijatelja. Nije izostala i poslušnost jednog ne malog broja pravoslavnog stanovništa, što je s druge pobunjeničke strane dovelo do zbunjenosti i naravno, do slavne pobjede hrvatskog naroda nad srpskim agresorom i domaćim tzv. srpskim pobunjenicima.   

I ovoga puta tzv. hrvatski Srbi ili hrvatski pravoslavci nasjeli su svojim lokalnim vođama i svekolikoj srpskoj promidžbi iz Beograda i otkazali svoju domovinsku poslušnost legalnim vlastima Nezavisne Države Hrvatske. Računajući, dakako, na srpsku nepobjedivost i na veliko naoružanje koje su, što silom, a što milom, naslijedili od bivše zajedničke države Jugoslavije. Treba odmah reći, bivša država ionako je bila u cijelini srpska sa srpskim vojnim kadrovima, pa se defacto ne može ni govoriti o Jugoslaviji ravnopravnih naroda, već o zajednici u kojoj je, u svim sferama društvenog i gospodarstvenog života, dominirao jedan narod, a to je narod Srbije. Istina je, i ovdje ne treba smetnuti s uma da su i većina hrvatskih pravoslavca u Hrvatskoj uživali te privilegije, pa se puno ne treba ni čuditi, zašto su se hrvatski pravoslavci 1990. godine bunili i krenuli u krvavi obračun sa svojim dojučerašnjim susjedima, braćom Hrvatima.

Ne nabrajajući više uzroke i posljedice stradavanja pravoslavnog življa u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, ostaje nam da zaključimo. Tzv. Srbi ili hrvatski pravoslavci u oba slučaja, bolje rečeno u oba Hrvatska Domovinska rata, izvukli su „deblji kraj“. U Drugome platili su ceh samo zato što su napustili Boga i vjeru i mahom se pridružili hrvatskim odmetnicima komunistima, s kojima su, skupa „zaradili“ Jasenovac i još nekoliko manjih kažnjeničkih stacionara, a po završetku te pobunjeničke avanture, bili su osuđeni da opet žive u zajednici sa susjedima Hrvatima. Doduše, imali su neku Pirovu pobjedu, ali ništa više od toga. Samo pojedinci su se izdigli, a većina sirotinje dijelila je istu sudbinu sa braćom Hrvatima.

Drugu katastrofalnu pogrešku hrvatski pravoslavci napravili su 1991.g. kada su, u dlaku, na isti način ponovili grešku iz 1941.g. Odbili su poslušnost legalnoj izabranoj državnoj vlasti. Napustili su parlament i krenuli u svoja sela organizirati ustanak. Na njihovu žalost a i žalost svih nevinih i zavedenih pravoslavaca, ovog puta izvukli su još „deblji kraj“. Doživjeli su egzodus preko 600 tisuća, dakle četiri petine Hrvatskih pravoslava napustilo je svoja ognjišta. Mnogi od njih otišli su u nepovrat. Kuće su im ostale prazne. Prazne su čak i one koje je država Hrvatska obnovila na svoj račun. Svi apeli državnih i inih čimbenika, da se pravoslavci vrate na svoja ognjišta, ne rezultiraju plodom. Tu i tamo vraćaju se stariji ljudi kojima je želja da se samo sahrane na svojim ognjištima i da potroše, kako sami izjavljuju, mirovinu koju su nekada u Hrvatskoj zaradili.

 

Eto, dragi čitatelji ovog portala, s ovim kratkim uvodnim crtama željeli smo Vam prikazati genezu opstanka hrvatskih pravoslavaca na povjesnom teritoriju Nezavisne Države Hrvatske. S time želimo reći svim hrvatskim pravoslavcima, u prvom redu, a i svim njihovim susjedima katolicima Hrvatima, da ih veže zajednička uljudbena hrvatska povijest, koja im je i zajedničku sudbinu odredila. Poglavito ovdje naglašavamo povratak mlađe populacije hrvatskih pravoslavaca, jer sela im zjape prazna. Ne čuje se dječji plač, a gdje se ne čuje dječiji plač, selo je osuđeno na nestanak. U većini slučajeva već su nestala, te u njih više ni vukovi ne zalaze, jer nemaju što uloviti za prehranu.

U daljnjem prezenentiranju Hrvatske Pravoslavne Zajednice i ovog portala, koji će zajednicu pratiti, pokušat ćemo malo opširnije i cjelovitije obraditi ovu temu. Bit će dosta tekstova iz daljnje i bliže prošlosti hrvatskih pravoslavaca na ovim prostorima. Prenijet ćemo vam i mišljenja visokih pravoslavnih hrvatskih intelektualaca iz današnjeg kuta gledanja na problematiku hrvatskih pravoslavaca.Primjerice velika imena Nikole Tesle, Mihajla Pupina , Vladana Desnice, Novaka Simića i drugih su primjeri koje slijedimo, primjeri časnih Hrvata pravoslavaca .Poput ovih spomenutih pravoslavnih velikana i mi iz Zajednice hrvatskih pravoslavaca poručujemo svima, da mi druge Domovine nemamo osim Hrvatske u kojoj napokon neovisnoj i slobodnoj živimo i po slobodnoj volji artikuliramo nase hrvatsko pravoslavlje

I najzad ili na posaljetku, pozivamo sve dobronamjerne hrvatske kršćane da skupa s nama, inicijatorima i utemeljiteljima Hrvatske Pravoslavne Zajednice, grade ovu Zajednicu na boljitak svih kršćana u zajedničkoj nam Domovini Hrvatskoj.

 

Sva prošla zla zaboravimo.

Po duhovnu hranu ne idimo van granica

drage nam Domovine Hrvatske.

U svojoj otadžbini gradimo svoju kuću.

Na svome ognjištu pecimo svoj kruh.

 

S vjerom u Boga neka se gradi i svekolika

kršćanska sloga.

 

 

 

 
 
 
pristupnica_oib

PRISTUPNICA

HRVATSKA PRAVOSLAVNA ZAJEDNICA

 

 

Ime i Prezime:………………………………………………………………….

Nadnevak rođenja, mjesto i županija:………………………………………….

Mjesto stanovanja:……………………………………………………………..

Vjeroispovijest i narodnost:……………………………………………………

 

Posebna napomena: Ja gore imenovani od nikoga nagovoren niti prisiljen bilo kakvom ucjenom dragovoljno potpisujem ovu pristupnicu. Ovim činom želim se i formalno imenovati ravnopravnim pučaninom i vjernikom vjere koju ispovijedam sa ostalim državljanima Hrvatske koji se narodnosno Hrvatima imenuju.

 

Vlastoručni potpis:…………………

 

Nadnevak:………………………….

Он послал "Технология получения и выращивания телят"одного из людей поторопить "Технология получения товарного меда на частной пасеке Кузнецова Ю.А"официанта.

У нас, индейцев, не много теперь найдется "Технология послеуборочной обработки зерна"того, что ценят белые люди, кроме "Технология послеуборочной обработки и хранения зерна"нашей земли!

Джентльмены, планета, сказал "Технология послеуборочной обработки и хранения зерна в ГНУ 'Удмуртский научно-исследовательский институт сельского хозяйства Россельхозакадемии' Завьяловского района УР"Земятин.

Мисс Блейз, на помосте, первой "Технология послеуборочной обработки и хранения зерна в ЗАО 'Ошмес' Шарканского района Удмуртской Республики"начала аплодировать.

Молодой парень "Технология послеуборочной обработки и хранения зерна в племзаводе 'Путь Ленина' Омутнинского района Кировской области"его ученик, а седьмой камень "Технология послеуборочной обработки и хранения семенного, продовольственного и фуражного вороха"поведал нам, что оба они должны умереть.

Мне более "Технология послеуборочной обработки, хранения и реализации зерна в ОАО 'Акбашевский' Аргаяшского района"понятно, когда он говорит не "Технология послеуборочной обработки, хранения и реализации зерна в ООО Агрофирма 'Ильинка' Челябинской области"знаю, ответила Консуэло.

Komentari (3)
 • GLOBAL  - A sta ako...
  Ako bi se ja izjasnio kao Srbin pravoslavne vjere koji postuje drzavni poredak i zakone drzave Hrvatske, da li bi to bio problem?
 • pravoslavac  - Vlah ili Srbin?
  Global, poznat si mi. Nu tvoje pitanje je provokativno. Pa nitko ni do sada nije pravio probleme što si Srbin. Kao nacionalna manjina imaš pravo kao i sve druge manjine. Ipak bi ti preporučio da ispitaš svoje podrijetlo. Da li si Vlah ili Srbin iz Srbije?
 • Anoniman  - HRVATSKA PRAVOSLAVNA ZAJEDNICA
  To je pravi put : Hrvatska pravoslavna zajednica, u sebeostvarenju i pronalaženju mjesta u Zajednici naroda Republike Hrvatske.Samo tako se mogu uspostaviti zdravi kršćanski odnosi u različitosti i suživotu ogradivši se jasno i neprikriveno od nekršćanskog postupanja...
  ________________________________________________
  Anonimusu daj malo bolje pojasni ovu riječ: "u sebeostvarenju"......
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg