Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas172
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2369
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9106
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615126

Trenutno na stranici: 7
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Srbi su zaboravili krst i čast pa bježe u katoličku crkvu - Lakši im je tuđi krst PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 5
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Petak, 29 Siječanj 2010 23:11

UREDNIKOVA UVODNA RIJEČ

Sa zadovoljstvom vam prenosimo tekst iz beogradski Novosti, koji žalopojno prenosi riječi

zadarskog prote Petra Jovanovića. Začudilo nas je, što je gospodin prota Petar Jovanović iznio

istinu o Srbima u Zadru i zadarskoj okolici. Iznenađujući je, da je podastrijeo i svoju sramotu

– sramotu srpske pravoslavne crkve. Jada se kako mu djeca ne idu na vjeronauk, kako se vise ni

krstiti ne dolaze k njemu već idu u katoličku crkvu Zapanjujuće je, kad veli, da zadarski Srbi više ni

svoje mrtve ne pokopavaju u pravoslavnim grobljima. Mislimo da ovdje malo i pretjeruje, jer

osobno više puta hodam po grublju i vidim da se pravoslavci ipak ukopavaju u pravoslavnom dijelu

groblja, na gradskom groblju u Zadru. Čini nam se da je gospodin prota zaboravio da se mnogi

pravoslavci, koje je on do sada smatrao Srbima, ne će se u pravoslavna goblja da ukopavaju,

zbog toga što u tim grobljima, za razliku od katoličkih, još puno ima spomenika sa

zvijezdom petokrakom. Puno toga je istinitog, u ovom tekstu, izrekao gospodin prota Petar Jovanović,

što je svakako za pohvaliti. Iznio je na vidjelo i svoju sramotu, što više govori o samom n jemu, a ne o

pravoslavlju. Problem pravoslavlja u Hrvatskoj je u tome, što se ono pretvorilo u srboslavlje, pa je

upravo takvo stanje kod pravoslavaca ubrzalo već davno razrađenu ideju da se pravoslavci u Hrvata

izjašnjavaju u nacionalnom smislu onako kako oni žele, a ne kako im se nameće od strane SPC.

Tako smo i došli na ideju da registriramo Udrugu Hrvatska Pravoslavna Zajednica za Republiku

Hrvatsku i inozemstvo, a potom, kad se steknu zakonski uvjeti, registrirat ćemo se i kao Vjerska

Pravoslavna Zajednica. U tom smislu već smo dobili veliku podršku jedne od najvećih Ruskih

pravoslavnih autokefalnih crkava RIPC, veliku moralnu podršku, na čijem je upravo minulom

Sinodu nazočio i naš predstavnik. O detaljima sa ovog Sinoda više ćemo iznijeti kad se Udruga

registrira. Za sada možemo reći da već imamo 4 svećenika, a najavilo se ih još iz drugih

pravoslavnih zajednica, primjerice iz Makedonije, Rumunjske, Ukrajine i

Rusije. Nu, o tom - potom. Više o tome čitajte u tekstu Novosti koji slijedi.

IM.

______________________________________________________________________________

Lakši im je tuđi krst

Biljana STJELJA, 29.01.2010 20:57:15 Ocena:
2.00 (Glasova: 23)
Komentara: 0

Porodica Tošić ne odriče se ni imena ni vere
Foto I. Marinković

U pravoslavnoj crkvi svetog Ilije u Zadru retko gori sveća. Nema ko da je upali. Među oslikanim ikonama odzvanja samo korak sveštenika Petra Jovanovića. Ponekad mu se pridruži neko od malobrojnih, ovde preostalih Srba. Najhrabriji, i to uglavnom u dane velikih praznika.
U Zadru od 26.000, koliko ih je bilo pre rata, ostalo je svega tri hiljade pravoslavnih ljudi. A i oni kao da su izgubili veru.
- Šest kuća je proslavilo Jovanjdan, a četiri Nikoljdan - priča pop Jovanović. - Slabo se ovde seče slavski kolač. Malo ih u crkvu ulazi. Boje se. Šta će, rđavo je vreme bilo, a rane još bole.
A da rđavo vreme tek dolazi, vidi se po novom zbegu pravoslavnih vernika. Iz svoje crkve sada krštenice nose u tuđu.
- Srbi su zaboravili krst i čast pa beže u katolike - čuju se rezignirane optužbe malobrojnih, hrabrih vernika. - Ovde je postalo strašno. Svi u Zadru znaju da je već 95 pravoslavaca povuklo krštenicu iz Svetog Ilije, i odnelo kod katolika. Tako mogu da se žene u njihovim crkvama, da zajedničku decu krste po njihovim običajima, a svoje majke i očeve sahranjuju na njihovim grobljima.
Srbi ponovo strahuju. Kažu, crno je vreme, ponovo, pred već dovoljnom ranjenim narodom. Prisećaju se i recepta već oprobanog u vreme Nezavisne države Hrvatske.
- Kao da se istorija ponavlja. Rodili se novi Starčevići, Pavelići, Stepinci... Nad glavama nam opet preti stari metod „trećinu Srba pobiti, trećinu raseliti, a trećinu pokrstiti“ - poluglasno nam kazuju svoje slutnje malobrojni preostali.
Ni pop ovde nije glasan, a kamoli drugi. Na naša pitanja jedva odgovara - saginjanjem glave, uglavnom.
- Lane sam dvadesetoro sahranio, nijedan par venčao, a samo petoro krstio - sabira.
U ovom zaleđu pravoslavlje polako odumire. U Zadru nijedno srpsko dete ne ide na našu veronauku, ćirilica se odavno ne uči.
A dok nestaju poslednji tragovi srpske crkve, katolička je sve brojnija, a neki Srbi se sve češće izjašnjavaju kao - pravoslavni Hrvati. Na poslednjem popisu, urađenom pre devet godina, bilo ih je 11.000, a danas se njihov broj samo naslućuje. I ponovo se javlja ideja da se crkva u Hrvatskoj odvoji od Srpske pravoslavne crkve.
- Ja jesam pravoslavac,
ali nikako Srbin - priča Ivo Matavić, jedan od osnivača Udruge Hrvatske pravoslavne zajednice, koja, iako još neregistrovana, već ima 500 članova. Među njima su i trojica sveštenika crnogorske pravoslavne crkve.
- Naša je namera da se ogradimo od Srbije, jer sa njom nemamo veze, a zbog srpske politike ovde imamo samo probleme. Nadamo se da ćemo zato dobiti autokefalnost i na kraju se ujediniti sa katoličkom crkvom. Naposletku, svi smo mi hrišćani, a način na koji se krstimo i datumi kada slavimo Božić samo su nevažna simbolika i dogma.
Matanović, koji se već odrekao tri prsta i koji traži izjednačavanje ustaša i četnika, tvrdi da okuplja sve više istomišljenika, da ga i podržava i krug intelektualaca u Hrvatskoj akademiji nauka, vladajućoj stranci, pa čak i srpskom SDSS. Tvrdi i to da će u maju, na poziv iz Srbije i na Ravnu goru?! Ipak, u Zadru se od njega ograđuju i Srbi i Hrvati.
- Najgore je da se stidiš svoga porekla. Ako ne poštuješ svoje, kako ćeš tuđe - komentariše Suzana Tošić, jedna od malobrojnih Srpkinja koja govori glasno i bez straha. Rođena Zadranka srpskog porekla zaljubila se baš „u najgore vreme“ u svog Miroslava iz Mramorca, sela nadomak Smederevske Palanke. Letnja ljubav nastavljena je brakom, a ubrzo su rođeni Katarina i Danijel. Ratna razaranja raselila su ih u Srbiju, ali su se svi vratili 2001.
- Ako si normalan, pošten, ne diraš nikog, i tebe će ceniti. Najvažnije je kakav si čovek, a ne da li si Srbin, budista ili musliman i u tom duhu i vaspitavam svoju decu - nastavlja Suzana.
A dešavalo se Tošićima da ih ne posluže u kafiću jer su navijali na utakmici za „svoje“, da im komšinica psuje „mater četničku“... ali su se sa svime izborili. Podignute glave.
- Kada smo se vratili u Zadar, nije bilo lako. Sećam se kada mi je za vreme maškara pretučen sin i to samo zato što je Srbin. Kada sam to prijavila u SUP, policajac mi je bez ustručavanja rekao: „Ko ti je kriv kad si se vratila“ - priseća se nerado Suzana. Kaže da je sada to vreme iza nje. Važno je izdržati. Tako je i sa verom, a ona se svoje ne odriče. Ni vere ni krsne slave. Njena kuća je među one samo četiri koje u Zadru slave Nikoljdan.
A onih 3.000 koji i dalje u Zadru sebe zovu Srbima strepe da će tako i ostati, i da će strah, pritisak i politika hrvatskih vlasti Srbe potpuno izbrisati sa spiska stanovnika Zaleđa.

ŠAMAR ZBOG ISTORIJE
Na času istorije, jedan je učenik počeo da vređa tek pristiglu učenicu. - To su ti Katarinini zapalili Vukovar! - povikao je. Katarina se okrenula prema njemu i odvalila šamar tako da je zakačila i njegovog drugara iz klupe. Ućutao je ceo razred, a omalena Katarina odbranila čast.

DVA ĐAKA
Svaki razred u Zadru ima dva srpska učenika. Ipak, to očigledno nije dovoljno da se predaje veronauka u crkvi svetog Ilije.
- Nećemo da delimo decu i zato ih šaljemo sa Hrvatima u njihove crkve - pravdaju svoje odluke roditelji malobrojnih malih pravoslavaca. - Jednostavnije je da idu na veronauku kod katolika. Em mi znamo da u to vreme nisu na ulici, em dobiju dobru ocenu.
Komentari (5)
 • Sjeverac
  Srbi ne mogu a da se ne dotaknu blagopokojnog Kardinala Aloizija Stepinca!A upravo ih je on spasavao!Ako se to zaista tako dogadja kao sto prica Prota Jovanovic dali se je on upitao zasto je to tako!Da ti ljudi nisu mozda progledali!Da nisu mozda postavili sebi pitanje tko su i sto su? Kuda ih je Velikosrpska politika dovela!Sto se tice vjeronauka: Ja sam zivio u skandinaviji gdje je protestantizam vecinska vjera i moja djeca su pohadjala njihov vjeronauk (nedostatak katolickih vjeroucitelja)a da pritom nisu postali protestanti!Katolicki svecenik nam je rekao da neka idu da nece nista lose nauciti! Katolicki vjeronauk je bio organiziran u katolickim crkvama jednom u 14 dana i moja djeca su ga pohadjala!To je njegova sramota sto je to tako! Neka ih uci zajednistvu pa ce bit drugacije!
 • Sjeverac
  Svaki pravi roditelj ce pratiti sto mu radi i u kakvom se drustvu krece njegovo dijete! Tom djetetu je sutra tu zivjeti!Neka Prota prestane ubrajati Blazenog Kardinala Stepinca medju zlocince pa ce svima biti bolje!
 • banjanin
  SPC propovjeda srpstvo ne vjeru a kamoli krscanstvo,srpstvo je termin za osvajanje tudih zemalja.Iz lista "PRAVOSLAVLJE"-Novine srpske patrijarsije od 1.10. 2009,kojega se moze kupiti i u Hrvatskoj iznosim slijedeci clanak na strani 45. pod naslovom: Iz zivota crkve,pod naslov;Jos jedan spomenik Drazi Mihajlovicu , U ponedeljak 7.9.2009 u Manastiru Nova Gracanica pokraj Cikaga,osvecena je do sada najveca spomen-bista deneralu Dragoljubu Drazi Mihajlovicu,osvecenje je izvrsio Episkop novo-gracanicko-srednjozapadni-americki Longin,uz nazocnost 17 svestenika i 2 dakona.
  eto, kakva je to crkva ,koja spomenike podize ratnim zlocincima ,koljacima i drumskim razbojnicima poput cetnika koji su poboli stotine Hrvata, Muslimana isto tako i Srba(o cemu Srbi rado cute).Normalno je da svaki normalan covjek ne zeli biti cetnik u Hrvatskoj niti zeli u takvu CRKVU ici,a jos manje takvu CRKVU darivati,pa bolje je biti katolik i covjek.ako vec ne mozes biti posten pravoslavac.
 • Sjeverac  - Odgovor banjaninu!
  Mozes biti i posten Pravoslavac zasto ne!Drago mi je sto osudjujes Velikosrbstvo isto sto i ja osudjujem Velikohrvatstvo!Ako istinski vjerujemo u jednog Isusa Krista lako cemo se naci! On zna kako izbjeci svako zlo!Pisi i po Hrvatskim i po Srpskim internet Portalima pronaci ces mnogo istomisljenika!Ovo postavljanje biste D.Mihailovicu je tempirano u pravcu Velike Srbije!I jos jedan potez Velikosrpbstva da se povampiri!Kud bi nas Hrvate vodilo da povampirimo A.Pavelica?U mrak i tamu pakla nigdje drugo!
 • pravoslavac  - Odgovor Sjevercu
  Sjeverac, što ti znači "Možeš biti i pošten Pravoslavac zasto da ne!"Znači li to da su svi ostali nepošteni? Zašto miješate Mihajlovića i Pavelića u ovu temu?.
  Mihajlović je idol Srba u Srbiji, a Pavelić Hrvata. Velika Srbija je tolika kolika je, a Hrvatska također
  Ovdje je riječ o hrvatskome pravoslavlju, koje su Srbi preko načrtanija Ilije Garašanina posrbili. Makedonci i Crnogorci to su pitanje riješili - osnivajući svoje autokefalne pravoslavne crkve. Na tom oputu smo i mi hrvatski pravoslavci. Sada utemeljujemo Udrugu, a potom vjersku Zajednicu (autokefalnu Hrvatsku pravoslavnu crkvu)
  Molim Vas držimo se teme- nemojmo ju razvodnjavati.
  urednik
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg