Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas180
mod_vvisit_counterJučer478
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan1444
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec8181
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2614201

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.145
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
SVEČANA SJEDNICA HAZU – Domovina – Diaspora PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 3
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Četvrtak, 21 Lipanj 2012 21:00

SVEČANA SJEDNICA HAZU - DOMOVINA - DIASPORA

U prepunoj dvorani u Zagrebu, Ilica 32, okupili su se jučer, 18. lipnja 2012. godine znanstvenici, književnici, umjetnici,  ekonomisti, i  gospodarstvenici na svečanoj sjednici koju je predvodio predsjednik HAZU-D iz Basela mr.sci Dragan Hazler. Svrha okupljanja više nego značajna, i za mnoge prisutne,  doživljaj za pamćenje –  svečano primanje novih članova u Akademiju HAZU-D Basel.

Ova Akademija okuplja oko sebe, do sada već 130 živućih članova – hrvatskih akademika i akademkinja iz Hrvatske, Europe pa i svijeta,  sve mahom sposobne i stručne  osobe, svatko na svom području djelovanja,  rekao je Dragan Hazler.  Takodjer  je istaknuo  o Akademijama kroz  povijest, kao i o Akademijama  u svijetu, a na kraju  se kratko osvrnuo i na rad Akademije HAZU u Hrvatskoj u kojoj su doslovno zatvorena vrata za brojne istaknute hrvatske znanstvenike, umjetnike, stručnjake.

Na svečanoj sjednici u Zagrebu nazočili su;

Dr.  Srećko Sladoljev, biolog i imunolog, istaknuti borac protiv korupcije i kriminala, zagovornik prava i pravde, i pobjednik nad grubim koruptivnim sistemom i mafijom. Upravo jučer, na dan svečanog primanja  Testimonija  o članstvu u HAZU-d, dr. Srećko Sladoljev je nakon trogodišnje bitke  započeo i  prvi radni dan na svom starom radnom mjestu.

Emil Čić, muzikolog, publicist, skladatelj, esejist, prevoditelj, nakladnik i pisac brojnih književnih djela.

Marko Francišković, književnik, kolumnist, ekonomist,  pisac  poznatih književnih djela,  branitelj i domoljub.

Nada Landeka, književnica, pjesnikinja, publicist, kolumnist, istaknuti borac za pravdu a protiv korupcije i kriminala, predsjednica i član Skupštine više udruga koje se brinu o pravima Hrvata, naročito iseljenih Hrvata i za promjene u pravosuđu.

Petar Vučić, predsjednik HAZU-D u Zagrebu, doktor političkih znanosti i magistar prava, vrstan pravnik, i još vrsniji pjesnik i književnik.
Dr.  Natko Kovačević,dr. med.vet, branitelj, istaknuti domoljub i borac za pravdu i pravo, i  za zaštitu potlačenih.

Dr Mile Prpa, književnik, kolumnist, slikar, filozof, veliki pjesnik i vizionar, ovogodišnji kandidat za Nobelovu nagradu za književnost.

Prof.dr. Ivo Biondić,  Zmaj od Tanaisa, književnik, predsjednik više  Udruga koje u svom djelovanju  rade na  očuvanju nacionalnog identiteta i hrvatske baštine, i organizator brojnih akcija na tom području.

 Dipl.oec. Anto Kovačević iz Osijeka, voditelj akcijskog istraživanja za nezaposlene,  izuzetno sposoban ekonomist sa vizijom kako nezaposlene vratiti u život na način da ponovno imaju svoje radno mjesto.

prof. Mile Pešorda, jedan od najvećih pjesnika ovog vremena, književnik, prevoditelj, pjesnik, dobitnik brojnih književnih nagrada, izuzetno priznat u svijetu,  čija su djela zastupljena  i proučavana i u francuskim gimnazijama. Književnik koji je hrvastki jezik uveo u francuske gimnazije.  Pešorda je autor brojnih  književnih djela na hrvatskom i francuskom jeziku, pokretač  velikih  povijesnih akcija bitnih za očuvanje hrvatskog jezika, i hrvatskog postojanja.

Dr.med.vet. Dijana Pavković mlada doktorica čije srce, kao uostalom i svih drugih akademika HAZU-D,  kuca za Hrvatsku i hrvatski narod i koja sve svoje slobodno vrijeme posvećuje provedbi programa  Akademije i razvoju znanosti,

 

 

Matanović Ivo, pisac više književnih djela i predsjednik Hrvatske pravoslavne zajednice.

Nazočan je bio i Ivan Raos, kulturolog,  teoretičar kulture,  kritičar,  i istaknuti kolumnist,

te prof. dr. sc. Dragutin Gutić,ekonomist i magistar socijalne psihogije, prof. na fakultetu za menadžment i resurse u Mostaru.  Do sada je objavio 16 knjiga s područja svog djelovanja. Prisutni su bili  i brojni drugi gosti, članovi obitelji slavljenika i dr.  Neki od redovnih članova HAZU-D  ispričali su se zbog spriječenosti ali su duhom sudjelovali na ovoj sjednici te poslali pozdravne poruke.

Nakon uvodnog govora kojim je predsjednik HAZU-D, iz Zagreba Petar Vučić pozdravio jednog od osnivača i predsjednika HAZU-D iz Basela mr. sci Dragana Hazlera i začetnika ideje  o  okupljanju znanstvenika i umjetnika, stručnjaka i gospodarstvenika  iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i svijeta, te njihovog ujedinjenja,  prešlo se na pozdravni govor  gospodina Hazlera i dodjelu Testimonija .

Gospodin Dragan Hazlerje uz prigodan govor kojim je pozvao sve Hrvate,  prisutne akademike i druge znanstvenike, umjetnike i gospodarstvenike na suradnju i zajedništvo,  podijelio Testimonije gospodi Mili Pešordi, Mladenu Pavkoviću, Srećku Sladoljevu, Anti Kovačeviću, Dragutinu Gutiću, Stjepanu Medvedu, a uz suze u očima  i uzdrhtale ruke, predao je predsjedniku Petru Vučiću i Testimonij za počasnog člana Akademije HAZU-D Basel – generalu Anti Gotovini.

MILE PRPA, NATKO KOVAČEVIĆ,DRAGAN HAZLER
                         MILE PRPA, NATKO KOVAČEVIĆ i DRAGAN HAZLER

Nakon svečane podjele, novi akademici  su se ukratko predstavili! Ispričali su po par riječi o svojem znanstvenom i umjetničkom radu,  i  planovima koje u budućnosti planiraju ostvariti.  Veliki broj prisutnih akademika već provodi značajne akcije:  prof. Gutić  predstavio je svoje  aktivnosti koje provodi u BiH, napose o radu sa studentima.  Cilj  Akademije  je i  provesti  kvalitetnu razmjenu  đaka, studenata i drugih stručnjaka i mladih inžinjera, znanstvenika i umjetnika,  koji bi razmjenom stekli značajna iskustva izvan Hrvatske, a naši iseljenici i njihova djeca imali bi prilike upoznati se sa Domovinom, a i naučiti nas o stavovima i gledištima naših iseljenika.

Zatim, je Anto Kovačević predstavio svoje aktivnosti  na  Programu  za nezaposlene koji  provodi  sa ekipom vrhunskih profesora  i  znanstvenika (prof. dr. Milenko Brkić i  fra  Andrija Nikić iz Bosne i Hercegovine, Šito Čorić, istaknuti pjesnik i književnik koji živi u Švicarskoj, i  prof. Ante Lauc). Ovaj program je vrlo  značajan i zanimljiv, kao  i neophodan u gospodarskoj situaciji u kojoj se Hrvatska nalazi.

Ideje koje ima gospodin Mladen Pavkovićveć dokazani novinar i publicist, koji se do sada iskazao na više različitih područja koje je sve projekte i akcije  uspješno priveo kraju,  a koji zagovara pokretanje  novina u kojima bi svi akademici mogli objavljivati svoje znanstvene i druge radove,  kao i o potrebi pisanja knjiga sa  temema koje do sada nisu obrađene, organiziranje tribina, i dr. akcije.

Mile Pešorda osvrnuo se na Domovinski rat, na probleme koji su ostali za rješavanje nakon rata i još uvijek nisu sanirani, naročito o svemu što se tiče hrvatskog  književnog  jezika i hrvtske kulture.

Natko Kovačević i Marko Francisković dotakli su se tema oko prošlih izbora oko kojeg dileme još uvijek nisu riješene.

Svi nazočni su na koncu  sjednice  zaključili su  da treba još više  raditi, zalagati se za veće priznanje znanstvenika, umjetnika, književnika, kao i nastaviti zalaganje na drugim područjima, naročito na područjima zaštite ljudskih prava, te prava naših iseljenika,  na povezivanju Domovine i Dijaspore,  te su pozvali i druge znanstvenike, umjetnike , književnike, novinare iz Hrvatske i izvan nje,  da se priključe  provedbi ovih značajnih ciljeva, kao i provedbi drugih planova kojim su  osim kulture i znanosti  obuhvaćeni i  gospodarstvo i pravosuđe. Nakon  govornog dijela, svi prisutni su se okupili oko stola na kojem je bila priređena mala zakuska uz ponudu kvalitetnih domaćih delicija i,  vrhunskih, naravno, hrvatskih vina!

Akademkinja Nada Landeka
tajnica HAZU-D Basel
i predstojnica razreda za poduzetništvo

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg