Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas164
mod_vvisit_counterJučer783
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan164
mod_vvisit_counterProšli Tjedan5016
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9609
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15867
mod_vvisit_counterUkupno2586721

Trenutno na stranici: 10
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
OZRAČJE MEDJU TZV. SRBIMA POVRATNICIMA PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 6
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Petak, 22 Lipanj 2012 09:35

OZRAČJE MEĐU TZV. SRBIMA POVRATNICIMA

Na mail adresu Hrvatske pravoslavne zajednice stiže svakodnevno po nekoliko pisama potpore Hrvatskoj Pravoslavnoj Zajednici, između kojih smo izabrali pismo gospodina Nikole Gabrića iz slavonskog sela ZLOTA, današnjeg Slavonskog polja. Pismo smo prenijeli u originalu kojemu ne treba ništa dodavati niti oduzimati. Prenosimo ga i kao primjer ostalim Hrvatskim pravoslavcima u Hrvatskoj koji su još uvijek u dilemi – kako se opredijeliti.

Također ih molimo da nam se obraćaju i sa punom adresom, kako bi od nas dobili podrobnije upute o djelovanju HPZ. Ovim putem pozivamo ih da i ove godine dođu u što većem broju na groblje Miroševac gdje će se, kao i svake godine, na nadnevak 30 lipnja 2012. održati sveta misa (liturgija-parastos)) za umorene hrvatske mučenike istog nadnevka 1945.g.

Bog i Hrvati – Bog je s nama!

Akademik Ivo Matanović, predsjednik zajednice

***************************************************************************

Nikola Grabić

MI SMO HRVATI i priznajemo jedino

HRVATSKU PRAVOSLAVNU CRKVU

Tekst: Prije svega da odam počast ocu Germogenu i drugim hrvatskim pravoslavnim mučenicima, neka im je vječna slava. Moja porodica i ja bili smo neko vrijeme u izbjeglištvu u jednom srbijanskom sabirnom centru u okolini Beograda. Tamo smo završili kad nas je potjerala srpska okupatorska vojska za vrijeme povlačenja. Sjećam se dobro kako je sve to počelo devedesete i kako su dolazili srbijanski šovinisti i sa srpskim popom i domaćim izdajicama huškali pravoslavni narod protiv katoličke braće, pokušali smo ih otjerati ali ubiše nam ti četnici predsjednika općine tadašnji Vrgin most, sada Gvozd. U ratu su zloglasni martićevci po sili tjerali ljude na front protiv svoje volje, ko ne bi htio da ide toga su uhapsili i zatvorili, a oni koji su otjerani nisu htjeli pucati na svoju hrvatsku braću, bilo je dosta i onih koji su otrovani srpskom mržnjom postali krvoločni izdajice. Ja sam sretan što imam ravna stopala pa me niko nije tjero u vojsku. Kad su nas otjerali u Srbiju bilo nam je gore nego da su nas strijeljali, tamo su mi više puta srbijanski mangupi prebili sina u školi samo zato što priča hrvatski jezik. Kad sam sa drugom htio intervenirati u školi rekla na direktorka da se mi Hrvatine sjetimo ko sam i odakle potičemo. Iživljavali su se ti srbijančine ne samo nad nama nego i nad mnogim drugim našim ljudima a znali su dobro da su baš oni i njihovi četnički dobrovoljci zajedno sa domaćim izdajicama krivi zašto smo se našli ondje u izbjeglištvu. Tako smo se potajno sakupili mi pravoslavni Hrvati i odlučili da se vratimo kući, gdje je naša domovina Hrvatska a oni koji su se ogrješili o hrvatski narod bilo katoličke ili pravoslavne vjere bolje im je da ih nema jer znaju što ih čeka kod nas. Mi smo pravoslavni Hrvati bili su to i naši preci koji su postali pravoslavni za vrijeme turske okupacije ovih krajeva kad smo u nekadašnjem Zlotu, sada je to Slavsko Polje ostali bez katoličke crkve, od tada smo postali pravoslavni. Među nama nemaju što tražiti nikakvi srbi ni njihovi srpski sotonski popovi. \Poručujem svima da se zna, MI GRABIĆI SMO HRVATI i priznajemo jedino HRVATSKU PRAVOSLAVNU CRKVU !

Nikola Grabić

II.

 

MI GRABIĆI SMO STAROSJEDIOCI HRVATI

Poruka iz starohrvatskog ZLOTA, današnjeg Slavskog Polja, nisu svi pravoslavci doseljenici u Hrvatsku, iz pronađenih zapisa stare opatije iz Topuskog MI GRABIĆI SMO STAROSJEDIOCI HRVATI koji su primili pravoslavlje za vrijeme turske okupacije jer smo 100 godina ostali bez crkve i priznajemo jedino HRVATSKU PRAVOSLAVNU CRKVU ili neka nam Kaptol izgradi KATOLIČKU CRKVU na mjestu gdje je bila do 1593. i vrati popa pa će mo se i mi vratiti katoličanstvu !

Komentari (2)
 • Radivoj iz Gomirja
  ORGINALNI ZAPIS EPISKOPA "Hrvatske grkoistočne crkve" iz 1868. godine.


  Episkop gornjokarlovački Teofan Živković (1874. - 1890.), u svome otvorenom pismu 1877. navodi: “Srbske narodnosti političke ovdje u Hrvatskoj nema... ni osobite srbske vjere; dakle ovdašnjim grčko-istočnjacima osobitog imena kakvog ni po jednoj ni po drugoj nema. Naime, po § 1, II. dijela previšnjeg reskripta od 10. VIII. 1868. (objavljenog u Sborniku zakona i naredaba valjanih za kraljevine Hrvatsku i Slavoniju god. 1868, kom. VI. br. 18) crkvene općine imale su se zakonito zvati “Grčko-istočna mjestna crkvena općina”, a one u Karlovcu pod nadzorom konsistorija plaškog i kr. Zemaljske vlade u Zagrebu nadjela si je samovoljno u mjesnome statutu naslov: 'srbske pravoslavne mjestne općine u Karlovcu'”.
 • Anoniman
  srbi znaju ko su i od koje majke i oca, a ti Nikola Grabicu nemas poma ko si ni sta si, zalosna ti majka, poturico jedna.
  Dok su divlje hrvatske vojske proterali srpski narod sa svojih kucista iz slavskog Polja , sada ste nastanil divlje svinje u taj i druge kordunaske krajeve.
  Srbi ce opstati kroz vekove jer su srbi a vi sto se nezna ko ste steta. Zapamti,
  Bog je jedan, njemu se mole i srbi i hrvati, opameti se.
  _____________________________________________________
  Gospodin Gabrić vrlo dobro zna tko je i od kuda je došao, a vi anonimče, očito neznate ni kako se prezivate, a kamoli tko ste i što ste. Ako ste i vi jedan iz slavne OLUJE dobro je da se je još uvijek sjećate. Dobro je to, jer poslije OLUJE nadolaze još gore vremenske nepogode, pa ako nastavite i dalje sa srbovanjem na tuđoj zemlji, uslijedit će TAJFUN koji je puno razorniji od OLUJE. Zato, pamet u glavu i pomirite se s tim da u Hrvatskoj žive Hrvati i samo se tako mogu prezivati...
  uredništvo
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg